С книга на генерал Георги Вазов и изложба за Паметника на свободата НПМ „Шипка – Бузлуджа” отбелязва 142 години от Шипченската епопея

   

Национален парк – музей „ шипка – Бузлуджа” ще отбележи 142 години от Шипченската епопея с две събития, каза за Радио „ Фокус” директорът на Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа” Чавдар Ангелов. Той поясни, че на 13 август съвместно с Литературно – художествен музей „ Чудомир” ще бъде представена книга, чийто автор е генерал Георги Вазов, един от братята на Иван Вазов. „ Това е едно изследване от Георги Вазов, бъдещия генерал, което той пише по поръчка на брат си Иван Вазов, тогава министър на просвещението”, поясни Ангелов.

Темата на книгата е приносът на българския народ в освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война. Д-р Ангелов подчерта, че е много интересна историята на ръкописа, който е бил неизвестен, до момента, в който преди няколко години бившият вече директор на музея на Иван Вазов в Сопот го открива и го публикува. По предварителна уговорка с Военно – историческия архив, където се съхранява самият ръкопис, в деня на представянето на книгата, ръкописът също ще бъде докаран в Казанлък, за да могат казанлъчани да добият представа за какво става въпрос. 

Неслучайно за представянето на книгата е избрана датата 13 август – на тази дата генерал Георги Вазов умира през 1934 година, т.е. 13 дни преди тържественото откриване на Паметника на свободата. „ Той със сигурност е имал покана за това емблематично за цялата българска общественост събитие, а и генерал Георги Вазов е кръвно свързан с Казанлък, макар и да не е родом оттук, с факта, че по време на Балканската война и обсадата на Одринската крепост, той командва източния сектор на обсадата. И всъщност, под негово командване на 13 март 1913 година 23 Пехотен Шипченски полк извършва решителния пробив при форт Айваз Баба. Така че има много такива връзки, които ще концентрираме около датата 13 август и ще почетем паметта на един достоен български офицер”, подчерта д-р Чавдар Ангелов.

По повод годишнината на Шипченската епопея Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа” откри изложба, свързана с 85-та годишнина от тържественото откриване и освещаване на Паметника на свободата на Шипка. Изложбата е посветена на хората, които са изградили Паметника на свободата – архитекти, строителни инженери, майстори – зидари, работници, които са имали отношение към изграждането на този монумент. „ Изложбата има за цел да представи техния труд, който сам по себе си е един подвиг, предвид възможностите и средствата, с които преди 85 години се е разполагало, за да бъде изграден един такъв величествен паметник”, поясни д-р Ангелов. 

В експозицията са включени материали, които са предоставени от фонда на Военно – историческия музей. За първи път в Казанлък са показани материали, които представят делото на един от легендарните строители на паметника Пеньо – Бомбето, които се съхраняват в Държавния архив в Търговище – майсторско свидетелство, други документи свързани с неговата работа като строител не само на Паметника на свободата, а и на други обекти на територията на цялата страна. Показани са и движими ценности от фонда на Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа”.

В програмата на самия 24 август традиционно са включени и детските състезания, които се организират всяка година, по скоростно изкочване на стъпалата към Паметника на свободата, ще бъде проведен поредният Открит урок по родолюбие. На връх Шипка ще бъде направена и традиционната възтановка на събитията отпреди 142 години. 
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com