С изложба „Нашиятъ Казанлък” ще бъде поставено началото на събития, посветени на Празник на розата 2020

   

С изложба „Нашиятъ Казанлък”, експонирана на централния площад „Севтополис“ в Казанлък на 24 май ще бъде поставено началото на събития, посветени на Празник на розата 2020, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.

В изложбата са върху 15 платна са показани фотоси запечатали живота в Казанлък през 19 и 20 век. – фотографии, пощенски картички, оригинали и сканирани, негативи и стъклени плаки. Кадрите са копия на автентични снимки и архиви, предоставени на Музея на фотографията от културни институти в Казанлък, а също и от частни колекции на казанлъчани.

Директорът на Музея Стефан Папукчиев поясни, че изложбата предшества издаването на специален албум със стари фотоси от Казанлък. В този смисъл, той поясни, че експозицията на площад „Севтополис“ отразява само една малка част от събрания огромен архив от снимки, над 2000 на брой. Идеята за изложбата е на директора на музея Стефан Папукчиев, подкрепена е от Община Казанлък. Инициативата на единственият фотомузей в България мобилизира хора и институции от близо и далеч, но свързани с града и Розовата долина. Десетки частни лица откликнаха на идеята и прелистиха старите албуми, за да извадят от тях любопитни кадри. Своите архиви отвориха и редица културни институти като Исторически музей „Искра”, Националният политехнически музей и редица други, както и самият Музей на фотографията.

Чрез автентични кадри в изложбата могат да бъдат въстановени цели улици от някогашния Казанлък, например емблематичната улица „Искра“. В изложбата са експонирани и фотографии запечатали сгради и места, които в днешен Казанлък липсват. Сред тях е и емблематичната за за старите казанлъчани Солак джамия – единствената с минарето отляво и единствената сграда в Казанлък, строена от майстор Кольо Фичето.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com