Свържете се с нас

Казанлък

Събор около потопена черква на язорир Жребчево правят потомци (снимки)

Published

on

– Заличили от картата с. Запалня през 1965 г. заради яз. “Жребчево”

– Останалите живи идват на мястото всяка година

Когато през шейсетте години на миналия век изградили язовир “Жребчево”, две села в Сливенско отишли курбан за големия обект – Жребчево и Запалня. Изселили ги, за да потопят във водата техните землища. Първото дало името си на язовира, но второто се прочу с черквата си, която, вместо да падне, като митично създание изплава всяка пролет от водите и потъва отново в тях през късната есен, щом настъпи пълноводието.

Мнозина са се дивили на това чудо, но малцина знаят, че по традиция през септември около недоразрушената черква се събират на събор останалите живи от Запалня и техните потомци, за да почетат миналото и помечтаят за бъдещето.

Тази година запалнянчани дойдоха при своя храм “Свети Йоан Рилский Чудотворец” през почивния ден в събота. И не скриха мечтата си – дали пък не може някак да се укрепи тяхната черква, която вече 50 години не отстъпва на водата и като същинско чудо Божие възкръсва над нея и всяка година се връща на брега.

Останките на черквата се виждат отвсякъде – водата на язовира ще ги залее отново през декември, казват местните.

Сред гостите е и Стойко Стойков от Казанлък, син на последния свещеник, служил в храма – поп Драган. Той е живата история и на черквата, и на Запалня. Сам учител по руски език, Стойко написал книга за изселеното село, която събрала навремето овациите на хора като Вера Мутафчиева и Йордан Радичков.

На 19 октомври, когато православната ни църква почита патрона на храма Свети Йоан Рилский, Стойко Стойков ще навърши 86 години, които никак не му личат. В тази черква го кръстил навремето баща му, в нея и го венчал. Това станало на 28 април 1963 г., когато по документи селото вече трябвало да бъде изселено. Това бил и последният църковен ритуал в обречения да потъне в язовира храм.

През юни 1961 г. било издадено министерско постановлние 106, според което Запалня трябва да бъде изселено до 31 декември 1962 година. Указът за заличаването му от картата на България е от февруари 1965 година.

Когато се отдръпне водата на язовира между май и декември, останките на черквата остават на сухо.

Идеята за събора на запалнянчани дало църковното настоятелство на храма. Най-напред – уж на всеки 5 години, след 1977-а започнали да се срещат всяка година. “На 12 юни 1962 г. настоятелството се събрало и решило още: “храмът да си остане непокътнат, като паметник, манастир или църква во веки веков! Вещите ще се изнесат, когато дойде водата.”, показва копие от протокола, написан от ръката на баща му, Стойко.

Едва ли тогава някой е предполагал, че това “храмът да си остане непокътнат” ще се сбъдне. Той е граден през 1891 г. с камъни и майсторите тогава наистина си разбирали от работата.

Всеки може да влезе в черквата, но трябва да се пази от падащите камъни.

“Навремето оценили черквата като стопанска постройка, обор”, разказва още Стойко Стойков пред “24 часа”. И показва документа от 5 март 1962 г. – по цени отпреди паричната реформа през същата година храмът е оценен по 110 лева за квадратен метър – “църковна сграда 942 кв. метра при 35 процента овехтяване – 67 353 лева”. Църковен двор от 1610 квадрата по 6 лева за квадратен метър – 9660 лева, стопански сгради, кладенец, дълбок 6 метра – всичко 98 634 стари лева. Сумата щяла да бъде и по-малка, но поп Драган протестирал и го послушали.

Поглед към селото, останало под водите на язовир “Жребчево” през църковната врата.

Църковната камбана от Запалня пренесли в Твърдица, където и се преселили и повечето хора от селото. И до днес там спазват уговорката от 1962 година – умре ли човек от Запалня, да ударят точно тяхната камбана.

Иконите от иконостаса закарали в черквата на село Тулово, където са и до днес. Разказват, че за да намалят оценката на сградата, част от стенописите, които били дело на майстори от тревнеската иконописна школа, били разрушени с търнокоп.

“Баща ми служил в тази черква от 1932 г. до последно и си отиде от този свят през 1989 г. с мъката по нея. Той остана да спи в сградата и да я пази до началото на 1966 г., през март 1973-а някой открадна керемидите, които стояха дотогава.

Баща ми поиска да оградят храма – него водата го заля след 1977-а, за да го съхранят някак, но тогавашният председател на АПК-то му рекъл: “А бе, попе, малко ли бой яде, че искаш още?”. Макар и без керемиди, покривът стоеше допреди 15 години, но го разрушиха любители на антики, които свалиха от него пръстените гърнета и стомни, поставени там от строителите, за да подобрят акустиката в помещението”, допълва разказа си Стойков.

По снагата на черквата ясно личи докъде е стигала водата на язовира.

Когато изселват Запалня, в него имало 214 постройки, заедно с черквата, училището и общината. Според преброяването от 1947 г. жителите му били 976. И досега възрастните ясно си спомнят къде е бил мегданът, коя улица накъде е водила, трети хана и мелниците в селото им. Не са забравили те и колко несправедливо постъпила навремето властта с тях – уж според постановлението получили право да се заселят където пожелаят в страната, без София, а Окръжният народен съвет в Сливен ги ограничил само в рамките на тогавашния окръг. Отгоре на всичко е земята на Жребчево била оценена двойно по-високо.

По снагата на черквата ясно личи докъде е стигала водата на язовира.

Пак по силата на постановлението всеки можел да си вземе строителните материали от разрушената си къща, като на семейство се полагали безплатно и по 20 торби цимент и 2 кубика чамов материал, за да вдигне новия си дом. Така и не станало ясно кой какво изписал и какво реално е раздадено на хората…

На 10 септември 1965 г. направили първия събор на изселеното село. И тогава засвирил гайдарят Злати Орозов, а мъжете се хванали на последното мъжко хоро в Запалня. Всички били с потури, не пуснали на хорото човек без потури. А Злати не бил обикновен гайдар, а майстор, който не само свирел, но и сам изработвал гайди и кавали. Бил толкова изкусен свирач, че когато през 1952-а го вкарали в затвора заради неплатени доставки към държавата, надзирателите от Стара Загора го върнали, за да си вземе и гайдата, че да ги весели.

А затворниците поискали те да му изпълняват нормата в дърводелската работилница, където се трудели, а той през това време да им свирел.

Синът на поп Драган – Стойко Стойков, е написал книга за родното си село Запалня. Той ще навърши 86 години на 19 октомври.

През 1977 г. в постройка на брега на язовира местните подредили и музейна сбирка за несъществуващото си село – главно с фотоси от живота на Запалня преди и след 1944 година. До гробището, което и до днес стои непокътнато на височина над язовира, вдигнали и може би единствената у нас паметна плоча за цяло едно село – “Запалня, заселено през 15 век, изслено през 1962 година”. Изобразили и петолъчка, в духа на онова време.

В събота в музейната сбирка 81-годишният Георги Петров показва снимка на група жътварки, сред които е и майка му. А гайдарят от снимката с мъжкото хоро му е дядо. “Богато беше нашето село, хората гледаха много рози и зеленчукови градини, лозя”, спомня си той. Но когато тръгнали да ги изселват, се наложило да взривяват с фишеци орехите и другите плодни дървета, не са забравили и този ужас запалнянчани.

81-годишният Георги Петров показва снимка на жътварки, сред които е и майка му – снимката се пази в музейната сбирка за Запалня, открита през 1977 година.

Йордан Тодев от Стара Загора, потомък на запалнянски род, използва хубавото време в събота, за да направи снимки вътре в храма.

отопеното село Запалня може би единствено в България има паметна плоча, която напомня, че то е създадено през 15-и век и изселено през 1962 година. Тя е монтирана на високо, до гробищата, които са запазени и до днес.

14-годишната Никол Иванова от село Сборище, потомка на род от Запалня, също се снима в потопената черква.

Гостите на събора гледат с интерес музикалната програма, която им подготвиха организаторите.

Свещеници, служили в черквата “Йоан Рилский Чудотворец” в Запалня – вдясно е поп Драган Стойков. Снимки: Архив

Една от най-известните снимки от историята на Запалня – когато се събрали за първи път след изселването на селото им, през септември 1965 г., мъжете се хванали на последното тежко мъжко хоро в Запалня. Не пуснали човек, който не е с потури. Свирил гайдарят Злати Орозов./24часа

Казанлък

МВР с информация относно обслужване на граждани при издаване на български лични документи (БЛД)

Published

on

Във връзка с предотвратяване появата на напрежение при административното обслужване на граждани при издаване на български лични документи (БЛД), предвид все още големия брой лични карти, чийто срок на валидност изтича през 2021 г., сектор „Български документи за самоличност“ при  ОДМВР Стара Загора предоставя на гражданите следната информация:

•заявления за издаване на БЛД може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт за обикновена услуга (до 30 дни)  във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност” (БДС), на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението; Заявления за издаване на лична карта и/или паспорт   –  експресна услуга се подават само в ОДМВР – Стара Загора. Заявления за бърза услуга се подават във всички звена на БДС на територията на област Стара Загора с изключение на  Първо и Второ РУ.

•създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на БЛД – по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки;

•удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгл. разпоредбата на § 10, ал. 2 от Преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците), се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина – при условията на реципрочност;

•граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg, където могат да се информират подробно за условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път;

•крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни. след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20,00 (двадесет) до 150,00 (сто и петдесет) лева;   

•работното време на звената БДС, осъществяващи административно обслужване на гражданите, е всеки делничен ден  от 8.30 ч, до 17.30 ч.  За улеснение на гражданите временно е въведено удължено работно време на  звена “Български документи за самоличност” при ОДМВР – Стара Загора (ул. “Георги Сава Раковски“№68) и в РУ “Полиция”– Казанлък. Двете звена работят без прекъсване от 08:00 до 17:30 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Възраждат Крънски народни борби

Published

on

Скъпи приятели,

С голямо удоволствие ви каним на 27.06.2021 г. (неделя) от 12:00 ч. на централния площад в гр. Крън да се насладите на ” КРЪНСКИ НАРОДНИ БОРБИ”, събитие, което от много години не се е провеждало в града ни и което организираме с огромно желание и енергия.

Програмата, която сме подготвили е наситена с много прояви в областта на народните борби, а поканените участници са спортисти от национален мащаб, 12 национални състезатели, републикански шампиони, майстори на спорта и треньори.Техният опит в състезанията ще направи деня незабравим, а вие като публика запазвате правото си да поощрявате и подкрепяте участниците.Заповядайте заедно да изживеем емоцията на първите по рода си “КРЪНСКИ НАРОДНИ БОРБИ”!

Пламен Георгиев

Кмет на гр. Крън

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък се включва в кампанията на Омбудсмана „Синьо лято“

Published

on

От днес в 12 града на страната стартира националната кампания на омбудсмана Диана Ковачева „Синьо лято“, насочена в подкрепа на детското психично здраве на подрастващите. 

Целта на инициативата е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID – 19, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.

Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна. По тази причина от днес до 18 юни, психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца. Пълният списък на контактите за записване на желаещите са публикувани по-долу.

Омбудсманът открива и горяща телефонна линия за записване 0896 760 007 и имейл h.rangelova@ombudsman.bg за задаване на конкретни въпроси от ученици и родители, ако съществува притеснение за споделяне на проблемите очи в очи с психолог.

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.

„От днес започва кампанията „Синьо лято“, ще записваме деца и родители за безплатни консултации с детски психолог, те могат да го направят на горещия телефон 0896 760 007, като има информация и на сайта на националния омбудсман и на местните омбудсмани. В София приемните са две, а в страна са разкрити в 11 града. Получих много жалби от родители, които са разтревожени, че след изолацията учениците се усещат тревожни и по-малко мотивирани да се върнат в една по-контролирана и стриктна среда, каквато е присъствената форма на обучение, и когато след моя среща с ученици от Столичната професионална гимназия „Княгиня Евдокия“ те ми казаха, че биха се срещнали с  психолог, но ако може това да е анонимно, реших още в петък и поставих имейл адрес на сайта на омбудсмана, където деца и родители могат да напишат въпроси към психолози“, заяви по-рано днес доц. Ковачева пред БНР.  

Партньори в Кампанията са още:  Сдружение „Дете и пространство“, БЧК – Пловдив,  Сдружение „Нови хоризонти“ – Смолян, Център за обществена подкрепа – Велико Търново, Център за обществена подкрепа – Варна, Свободен младежки център – Видин, Дневен център за деца с увреждания – Ранна интервенция – Русе и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и юноши в гр. София „Таралежи“.

КОНТАКТ ЗА ЗАПИСВАНЕ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ПО ГРАДОВЕ:

ГРАД СОФИЯ

Институцията на Омбудсмана и

Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и юноши „Таралежи“

Горещ телефон: 0896 760 007 – Христина Рангелова

Горещ имейл: h.rangelova@ombudsman.bg

Адрес: ул. „Георг Вашингтон“ № 22

E-mail: press@ombudsman.bg

ГРАД БЛАГОЕВГРАД

Обществен посредник на Община Благоевград – доц. д-р Валентин Василев

Адрес: пл. „Георги Измирлиев – Македончето“ № 1, стая 410

Телефон: 073 867 750 

E-mail: ombudsman_blgd@blgmun.com

ГРАД БУРГАС
Обществен посредник на Община Бургас – Тодор Стамболиев
Адрес: гр. Бургас, пл. „Тройката“, Културен дом НХК, ет. 2
Телефони: 056/ 846 037, 056/ 846 042

Е-mail: ombudsman@burgas.bg

ГРАД ВАРНА

Комплекс за социални услуги за деца и семейства

Адрес: ул. „Георги Сава Раковски“ № 62

Телефон: 0882 218 514

Е-mail: cop_varna@abv.bg                          

ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Център за обществена подкрепа

Адрес: ул. „Симеон Велики” № 3

Телефони: 0893 649 786, 0893 566 344

Е-mail: cop_vt@abv.bg

ГРАД ВИДИН

Адрес: ул. „Академик Стефан Младенов“ № 11, ет. 2

Свободен младежки център (над Тексим Банк)

Телефон: 0988 792 558 – Ирина Александрова

ГРАД КАЗАНЛЪК

Обществен посредник на Община Казанлък – Гинка Щерева

Адрес: ул. „Княз Александър Батенберг” № 4

Телефон: 043 198 340

E-mail: ombudsman_kazanlak@abv.bg

ГРАД ОМУРТАГ

Обществен посредник на Община Омуртаг – Хасан Хасанов

Адрес: ул. „Александър Стамболийски” № 2А, ет. 3,

председателска стая на Общинска администрация

Телефон: 0884 185 384 – Айгюнер Бейсимова

E-mail: ombudsman_omurtag@abv.bg

ГРАД ПЛОВДИВ

Обществен посредник на Община Пловдив – инж. Борислав Стаматов

Адрес: гр. Пловдив, ул. „Авксентий Велешки” 20, ет. 1

Телефони: 032/600 555, 032/600 554 и 032/600 552

E-mail: ombudsman@plovdiv.bg, ombudsman.plovdiv@abv.bg

Контактен център на БЧК за психологическа и психосоциална подкрепа – Пловдив, зелена линия с номер 080 011 466

Лице за контакти: Биляна Караджова – ръководител на Контактен център Пловдив

Телефон за контакт  – 0889 000 323

E-mail: volunteer.plovdiv@redcross.bg

ГРАД РУСЕ

Дневен център за деца с увреждания – Ранна интервенция

Адрес: ул. „Н .Й. Вапцаров“ № 20, ет. 4

Телефон: 0877 125 649

E-mail: ri_ruse@abv.bg

ГРАД СТАРА ЗАГОРА

Обществен посредник на Община Стара Загора – Надежда Чакърова

Адрес:бул. „Митрополит Методи Кусев” 34 А, ет. 1

Телефон: 0885 901 264

E-mail: ombudsman@starazagora.bg, ombudsmansz@abv.bg

ГРАД СМОЛЯН

Сдружение „Нови хоризонти“

Адрес: бул. „България“ № 14, офис на Европа Директно

Телефони: 030 181 433, 0879 423 464

Продължете с четенето

Казанлък

По 100 лв. месечна стипендия ще получават ученици с високи резултати на матурите

Published

on

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности, съобщават от МОН.

Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне средния резултат по предмета за страната.

Същата стипендия могат да получат и учениците, които имат равен или над средния за страната успех по български език и литература и са сред първите 30% по успех на втори държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда.

Друго задължително условие е младежите с такива резултати да продължат обучението си в годината на завършване на средното си образование. Те трябва да са приети в държавни университети в специалност от професионалните направления „Педагогика”, “Педагогика на обучението по…”, “Машинно инженерство”, “Електротехника, електроника и автоматика”, “Енергетика”, “Транспорт, корабоплаване и авиация”, “Материали и материалознание”, “Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми”, “Металургия”, “Химични технологии”, “Общо инженерство”. В списъка влиза и защитената специалност “Хидростроителство” от професионално направление “Архитектура, строителство и геодезия”.

Тези стипендии ще се изплащат за втори път. През миналата година 198 студенти са получавали месечно по 100 лева. Целта на мярката е да насърчи обучението във важни за развитието на страната области, където е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри.Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg.

Продължете с четенето

Казанлък

Задигнаха пари от търговски обект в Казанлък

Published

on

На 13.06.2021 г. в РУ – Казанлък е получен сигнал за кражба на сумата от 139 лв. от търговски обект в града. По данни на потърпевшите деянието е извършено за времето от 13.30ч. на 13.06.2021г. до 17.30ч. на същата дата.

Образувано е досъдебно производство по чл.195, ал.1, т.3 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Исторически музей “Искра” събра в каталог български шевици от Възраждането

Published

on

Български шевици, бродирани през Възраждането, събра в каталог Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Луксозното издание с богати изображения е наречено „Багри и нишки“ и е едно от събитията, с които институцията отбелязва 120 години от създаването си.

На страниците на „Багри и нишки“ могат да се видят образци от шевици, събирани от Чудомир и Иван Енчев-Видю.

Исторически музей „Искра“ успешно приключи дейността си по проект, свързан с дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии.

Целта на проекта е да представи в каталог подбрана колекция шевици от фонд „Етнография“.

В каталога са включени шевици от ризи, сокайни шевици, кърпи, свиленици, ръкави на ризи, опашки на сукмани и други. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Какво е включено в “Багри и нишки” разказва главният уредник в отдел “Етнография” Венелина Илиева.

„Всички знаят, че българската народна шевица има много символи, които минават през вековете и запазват традицията. Дори в нашия каталог сме публикували около 10-тина шевици подарени от Иван Енчев- Видю, които той донася от Софийско. Тамошната женска народна носия се отличава с едни страхотни ръкави на ризата, които се наричат свиленици, думата идва от това, че те се бродират с коприна, която се нарича свила. Целият ръкав е запълнен в червено с различни символи като ромбове, елбетици, свастики и други подобни“, припомня Илиева.

Знае се че Чудомир и Петър Топузов, като създатели на музея също са събирал шевици от началото на 20 и края на 19 век. Те също са запазени в музея. Каталогът също е възможност да съберем за поколенията примери за народни шевици от времето на възраждане от края на 19 век, казва Илиева.

По проекта са дигитализирани тези образци на електронен носител, след което са издадени и в каталога.

Досега не сме имали възможност да покажем цялото богатство от шевици в отдел “Етнография”. Това сега дава шанс на всички да се докоснат до запазените красоти на народните носии, споделя Венелина Илиева.

В каталога са показани и събираните от Иван Енчев-Видю шевици на тракийските бежанци от Лозенград и Дедеагач.

Най-много обаче са примерите от шевици от балканджиите. Когато червеното, характерно за балканджиите, се срещне с жълтото на старозагорското поле, се случва една прекрасна магия, пише Чудомир.

Любопитно за шевицата е, че тя е с много тясна регионална особеност.

„По шевицата може да се познае дали жената е мома, дали е от богато семейство, дали е вече омъжена или по-възрастна. Когато жената бродира шевицата, тя прави един вид наричане в тези дрехи за добър живот, за радост, любов, за добруване на нея и цялото й семейство. Любопитно е, че момите избродират в своя чеиз всичките дрехи, които ще им бъдат необходими през целия живот“, казва уредникът в отдел “Етнография” Венелина Илиева.

Тя припомня, че шевицата винаги присъства в дрехите на хората, защото в българската народна култура се смята, че само самодивите и съществата от другия свят носят неукрасени дрехи.

А пътешествениците също се прехласват по народните шевици,  има запазени описания – от чужденци, преминаващи през земите ни, които са били впечатлени от сокайните шевици по забрадките на момите, с които те изглеждали като царици.

В шевиците наистина има много магия и древни символи, които са закодирани. Шевицата е като народна песен, разказва някакъв момент от живота на човека, но изразните средства са други. В наше време ги използваме само като изкуство като красота, но българката от онези времена вижда шевицата като вид защита, обяснява Илиева.

В каталога е разказано и защо винаги част от бодовете в шевицата се объркват нарочно или някои от фигурите се оставят недовършени. Майсторките на везба споделят, че това се прави първо, за да предпази жената от уроки и лоши погледи, а  другата версия е, че само Господ може да бъде съвършен и винаги нещо мъничко се обърква целенасочено.

През 2021 г. Историческият музей отбелязва 120 години от създаването си. Издаването на каталога и популяризирането му пред публика е част от празничната програма на музея по повод годишнината.

БНР

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com