Свържете се с нас

Казанлък

Събор около потопена черква на язорир Жребчево правят потомци (снимки)

Published

on

– Заличили от картата с. Запалня през 1965 г. заради яз. “Жребчево”

– Останалите живи идват на мястото всяка година

Когато през шейсетте години на миналия век изградили язовир “Жребчево”, две села в Сливенско отишли курбан за големия обект – Жребчево и Запалня. Изселили ги, за да потопят във водата техните землища. Първото дало името си на язовира, но второто се прочу с черквата си, която, вместо да падне, като митично създание изплава всяка пролет от водите и потъва отново в тях през късната есен, щом настъпи пълноводието.

Мнозина са се дивили на това чудо, но малцина знаят, че по традиция през септември около недоразрушената черква се събират на събор останалите живи от Запалня и техните потомци, за да почетат миналото и помечтаят за бъдещето.

Тази година запалнянчани дойдоха при своя храм “Свети Йоан Рилский Чудотворец” през почивния ден в събота. И не скриха мечтата си – дали пък не може някак да се укрепи тяхната черква, която вече 50 години не отстъпва на водата и като същинско чудо Божие възкръсва над нея и всяка година се връща на брега.

Останките на черквата се виждат отвсякъде – водата на язовира ще ги залее отново през декември, казват местните.

Сред гостите е и Стойко Стойков от Казанлък, син на последния свещеник, служил в храма – поп Драган. Той е живата история и на черквата, и на Запалня. Сам учител по руски език, Стойко написал книга за изселеното село, която събрала навремето овациите на хора като Вера Мутафчиева и Йордан Радичков.

На 19 октомври, когато православната ни църква почита патрона на храма Свети Йоан Рилский, Стойко Стойков ще навърши 86 години, които никак не му личат. В тази черква го кръстил навремето баща му, в нея и го венчал. Това станало на 28 април 1963 г., когато по документи селото вече трябвало да бъде изселено. Това бил и последният църковен ритуал в обречения да потъне в язовира храм.

През юни 1961 г. било издадено министерско постановлние 106, според което Запалня трябва да бъде изселено до 31 декември 1962 година. Указът за заличаването му от картата на България е от февруари 1965 година.

Когато се отдръпне водата на язовира между май и декември, останките на черквата остават на сухо.

Идеята за събора на запалнянчани дало църковното настоятелство на храма. Най-напред – уж на всеки 5 години, след 1977-а започнали да се срещат всяка година. “На 12 юни 1962 г. настоятелството се събрало и решило още: “храмът да си остане непокътнат, като паметник, манастир или църква во веки веков! Вещите ще се изнесат, когато дойде водата.”, показва копие от протокола, написан от ръката на баща му, Стойко.

Едва ли тогава някой е предполагал, че това “храмът да си остане непокътнат” ще се сбъдне. Той е граден през 1891 г. с камъни и майсторите тогава наистина си разбирали от работата.

Всеки може да влезе в черквата, но трябва да се пази от падащите камъни.

“Навремето оценили черквата като стопанска постройка, обор”, разказва още Стойко Стойков пред “24 часа”. И показва документа от 5 март 1962 г. – по цени отпреди паричната реформа през същата година храмът е оценен по 110 лева за квадратен метър – “църковна сграда 942 кв. метра при 35 процента овехтяване – 67 353 лева”. Църковен двор от 1610 квадрата по 6 лева за квадратен метър – 9660 лева, стопански сгради, кладенец, дълбок 6 метра – всичко 98 634 стари лева. Сумата щяла да бъде и по-малка, но поп Драган протестирал и го послушали.

Поглед към селото, останало под водите на язовир “Жребчево” през църковната врата.

Църковната камбана от Запалня пренесли в Твърдица, където и се преселили и повечето хора от селото. И до днес там спазват уговорката от 1962 година – умре ли човек от Запалня, да ударят точно тяхната камбана.

Иконите от иконостаса закарали в черквата на село Тулово, където са и до днес. Разказват, че за да намалят оценката на сградата, част от стенописите, които били дело на майстори от тревнеската иконописна школа, били разрушени с търнокоп.

“Баща ми служил в тази черква от 1932 г. до последно и си отиде от този свят през 1989 г. с мъката по нея. Той остана да спи в сградата и да я пази до началото на 1966 г., през март 1973-а някой открадна керемидите, които стояха дотогава.

Баща ми поиска да оградят храма – него водата го заля след 1977-а, за да го съхранят някак, но тогавашният председател на АПК-то му рекъл: “А бе, попе, малко ли бой яде, че искаш още?”. Макар и без керемиди, покривът стоеше допреди 15 години, но го разрушиха любители на антики, които свалиха от него пръстените гърнета и стомни, поставени там от строителите, за да подобрят акустиката в помещението”, допълва разказа си Стойков.

По снагата на черквата ясно личи докъде е стигала водата на язовира.

Когато изселват Запалня, в него имало 214 постройки, заедно с черквата, училището и общината. Според преброяването от 1947 г. жителите му били 976. И досега възрастните ясно си спомнят къде е бил мегданът, коя улица накъде е водила, трети хана и мелниците в селото им. Не са забравили те и колко несправедливо постъпила навремето властта с тях – уж според постановлението получили право да се заселят където пожелаят в страната, без София, а Окръжният народен съвет в Сливен ги ограничил само в рамките на тогавашния окръг. Отгоре на всичко е земята на Жребчево била оценена двойно по-високо.

По снагата на черквата ясно личи докъде е стигала водата на язовира.

Пак по силата на постановлението всеки можел да си вземе строителните материали от разрушената си къща, като на семейство се полагали безплатно и по 20 торби цимент и 2 кубика чамов материал, за да вдигне новия си дом. Така и не станало ясно кой какво изписал и какво реално е раздадено на хората…

На 10 септември 1965 г. направили първия събор на изселеното село. И тогава засвирил гайдарят Злати Орозов, а мъжете се хванали на последното мъжко хоро в Запалня. Всички били с потури, не пуснали на хорото човек без потури. А Злати не бил обикновен гайдар, а майстор, който не само свирел, но и сам изработвал гайди и кавали. Бил толкова изкусен свирач, че когато през 1952-а го вкарали в затвора заради неплатени доставки към държавата, надзирателите от Стара Загора го върнали, за да си вземе и гайдата, че да ги весели.

А затворниците поискали те да му изпълняват нормата в дърводелската работилница, където се трудели, а той през това време да им свирел.

Синът на поп Драган – Стойко Стойков, е написал книга за родното си село Запалня. Той ще навърши 86 години на 19 октомври.

През 1977 г. в постройка на брега на язовира местните подредили и музейна сбирка за несъществуващото си село – главно с фотоси от живота на Запалня преди и след 1944 година. До гробището, което и до днес стои непокътнато на височина над язовира, вдигнали и може би единствената у нас паметна плоча за цяло едно село – “Запалня, заселено през 15 век, изслено през 1962 година”. Изобразили и петолъчка, в духа на онова време.

В събота в музейната сбирка 81-годишният Георги Петров показва снимка на група жътварки, сред които е и майка му. А гайдарят от снимката с мъжкото хоро му е дядо. “Богато беше нашето село, хората гледаха много рози и зеленчукови градини, лозя”, спомня си той. Но когато тръгнали да ги изселват, се наложило да взривяват с фишеци орехите и другите плодни дървета, не са забравили и този ужас запалнянчани.

81-годишният Георги Петров показва снимка на жътварки, сред които е и майка му – снимката се пази в музейната сбирка за Запалня, открита през 1977 година.

Йордан Тодев от Стара Загора, потомък на запалнянски род, използва хубавото време в събота, за да направи снимки вътре в храма.

отопеното село Запалня може би единствено в България има паметна плоча, която напомня, че то е създадено през 15-и век и изселено през 1962 година. Тя е монтирана на високо, до гробищата, които са запазени и до днес.

14-годишната Никол Иванова от село Сборище, потомка на род от Запалня, също се снима в потопената черква.

Гостите на събора гледат с интерес музикалната програма, която им подготвиха организаторите.

Свещеници, служили в черквата “Йоан Рилский Чудотворец” в Запалня – вдясно е поп Драган Стойков. Снимки: Архив

Една от най-известните снимки от историята на Запалня – когато се събрали за първи път след изселването на селото им, през септември 1965 г., мъжете се хванали на последното тежко мъжко хоро в Запалня. Не пуснали човек, който не е с потури. Свирил гайдарят Злати Орозов./24часа

Казанлък

По-малко от 1% от учителите са под карантина заради Covid-19

Published

on

По-малко от 1% от учителите са под карантина заради заболяване от Covid-19 или контакт със заразен в началото на учебната година, съобщи днес министерството на образованието, като посочи, че 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната.

Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище – 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%).

Още по нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%. Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%.

Министерството на образованието и науката (МОН), че разполага с достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици, които са необходими, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки, се посочва в съобщението на МОН. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Ето какво ще се случи от днес в дома на всеки българин!

Published

on

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци от днес – 18 септември. Той ще продължат до 3 октомври. Преброителите ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни, съобщават от НСИ.

Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят до 30 септември.

Преброителите ще разполагат с уникалните кодове на електронно преброените домакинства. Въпреки това, от НСИ съветват хората да пазят кода, който са получили, след като са се преброили онлайн.

Електронното преброяване ще продължи до 30 септември. Удължаването на срока не променя графиците на преброителите. Те са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат със защитни средства.

Продължете с четенето

Казанлък

Доходни предложения ще зарадват Стрелците, а постъпленията за Козирозите се бавят

Published

on

Астроложката Светлна Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за днешния ден. Според нея доходни предложения ще зарадват Стрелците, а  постъпленията за Козирозите се бавят.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Проведете важен делови разговор, който отложихте през изминалата седмица, въпреки че деня е почивен. Не забравяйте да поставите условията си, за да не навредите на работата си, особено ако сте на ръководен пост. Завършете започнатите задачи. Внимавайте при подготовката на финансови документи.

Всичките ви планове, свързани със семейството и интимната ви половинка може да се провалят, ако не се приберете навреме. Не закъснявайте за уговорената романтична среща. От вашето поведение зависи хармонията в интимните мигове и сексуалните удоволствия.

ТЕЛЕЦ
На работното място запазете мълчание, за да не си създадете неприятности с критиката, ако сте там в почивния ден. Ще научите за финансови постъпления, част от които са лично за вас. Промените са благоприятни. Прекалената ви задълбоченост води до разсеяност и невъзможност да чуете предложенията на колегите си.

При разговори с близките си не проявявайте ината си, за да си спестите разправиите. Не е изключено сами да се откажете от сексуалните удоволствия заради липсата на самочувствие и потиснатост. 

БЛИЗНАЦИ
В почивния ден на работното място запазете спокойствие и отхвърлете рутинната си работа. Приключете задачите си до обед, а следобед се срещнете с колеги. В този ден проблемите с личния ви автомобил изискват вниманието ви и бързата ви реакция. Посетете сервиз и го оправете, ако ви предстои пътуване зад граница или командировки в страната.

Не пропускайте романтичната вечеря, за да избегнете проблеми в личния живот. Не забравяйте да се приберете заради нечия покана, на която не успявате да устоите. Сексуалните удоволствия ще ви доставят наслада, ако не са с непознати партньори, в чиято компания сте се озовали и сте си пийнали до загуба на разсъдък. 

РАК
Нови запознанства в почивния ден са основа за бъдещите ви успехи, но и за провал, ако сте доверчиви. Очертава се възможност за бърз подем в материално отношение, но веднага ще се намерят хора, които да ви предлагат да инвестирате печалбата си. Отложете планираното пътуване, заради невъзможност да изоставите задачите на работното място.

Вечерта общувайте само с най-близките си хора без да ги натоварвате с проблемите си. Не се поддавайте на влияние, за да си спестите емоционален срив. Отдайте се на почивка, на приятни занимания и сексуални удоволствия. 

ЛЪВ
Не проявявайте емоция на работното място в почивния ден и не взимайте импулсивни решения във ваша вреда. Отменете и не планирайте важни делови срещи. По-добре премълчете плановете си. Очаквайте приходи. Ако прецените, че няма да се натоварите с повече задължения, осъществете кратко делово пътуване.

Днес изведнъж и бе причина сте обзети от съмнения, че не сте достатъчно обичани и уважавани от интимната си половинка. Ще ви зарадва новина за появата на нов член в рода ви. Освободете се от своята потиснатост като се отдадете на сексуални удоволствия. 

ДЕВА
От сутринта в почивния ден се обогатете с нови знания, за да успеете да се справите със служебните си задачи. Вероятността за успех с начинанията е голяма, ако сте упорити и не се противопоставяте на вашите колеги. За благоприятното развитие на нещата ще помогне ново запознанство или неочаквано стечение на обстоятелствата.

Вашите близки се чувстват пренебрегнати заради професионалните ви задължения, затова вечерта бъдете с тях. Отдайте заслуженото внимание на любимия си и не пренебрегвайте сексуалните удоволствия. 

ВЕЗНИ
Колегите ви се стремят да спечелят вашето внимание в този почивен ден. Не избързвайте в изказване на мнения и негативни квалификации, свързани с работата им. Още сутринта ще усложните отношенията си на работното място. Не взимайте прибързани решения, не търсете компромис и оставете всичко в ръцете на Съдбата.

Тя ще ви покаже верният път. Рискувате да задълбочите кризата в личните си отношения, ако тръгнете на път. Обмислете най-лесния начин, чрез който може да си възвърнете хармонията в отношенията ви с вашия партньор и да не се лишите от интимните мигове. 

СКОРПИОН
Денят е почивен и ви поднася изненади, свързани с ваши колеги, от които сте разочаровани. Орисани сте да срещате странни непознати. По-добре избягвайте общуването, ако видите, че са настъпателни, нахални или склонни да създават конфликти. Вашата решителност ви помага да не загубите търпение и да се справите с трудностите на работното си място.

Вечерта се подгответе за ревност и въпроси за закъснението ви, а също и за проявата на недоверие във вашите близки. Сексуалните удоволствия няма да оправят отношенията ви – не се надявайте на това. 

СТРЕЛЕЦ
Денят не само е почивен, но е неблагоприятен, заради нежеланието ви да осъзнаете грешките си и да ги споделите на колегите си, за да ги поправите заедно и да не ви носят загуби. Не започвайте задачи, свързани с професионалните ви успехи. Планетите ви съветват да обмислите новите доходни предложения, и да се възползвате максимално от тях.

Ще се приберете уморени, а вечерта ще се наложи отново да се занимавате с непосилни за вашите възможности роднински проблеми. Не давайте пари назаем. Бъдете готови за романтични мигове и сексуални удоволствия, които ще ви подействат разтоварващо. 

КОЗИРОГ
В този почивен ден сте във властта на промени, сред които ще има и неприятни, заради очаквани, но бавещи се финансови постъпления, които вече сте разпределили по пера, за да занулите плащанията си в края на годината. Заемете се само с текущите си задължения. Ако нещо трябва да се осъществи, да е без вашата пряка намеса.

Не пътувайте. Не се опитвайте да насочите личния си живот в нова посока и да се обвържете с нова любов. Сексуалните ви отношения са в криза заради желанието ви да изневерите, породено от ината ви и невъзможността да осъзнаете грешките в поведението си. 

ВОДОЛЕЙ
Ще имате успех в почивния ден ако се въоръжите с търпение и си наложите спокойствие. Емоционалните ви реакции ще засилят желанието на неприятели да ви навредят. По-добре откажете командировката, дори и да е примамлива и печеливша, ако ви пречи да се справите с професионалните си задължения.

Вечерта се огледайте внимателно, за да осъзнаете причината за проблемите в личния си живот и да се справите с проблемите, които ви депресират. Самотни сте и искате да сте обичани, но сте се дистанцирали и сами ще се лишите от сексуални удоволствия.

РИБИ
Бъдете предпазливи в разговорите, ако в почивния ден сте на работното място и внимателни към новите си познати, с които не бива да откровеничите и споделяте плановете си. Ще ви е трудно да убедите вашите близки, а и колегите си, че са необходими промени в обща полза.

Занимаващите се с производство на хранителни продукти да очакват проверки, а са възможни и глоби. Вашите партньори малко ви завиждат, защото сте често в приятна компания, от която сте ги лишили, но те самите отказват да общуват с вашите приятелки. Обмислете как да създадете ваша обща среда. Не пропускайте да зарадвате любимия си с романтична вечеря и със сексуални наслади.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Захладнява, на много места ще превали

Published

on

В съботния ден ще има променлива облачност, на места с валежи. Ще бъде ветровито, но без екстремни явления. Захладнява.

През по-голямата част от времето облачността ще бъде значителна, през втората половина на деня ще е предимно купеста и купесто-дъждовна. На много места тя ще доведе до превалявания от дъжд, с гръмотевична активност.

Вятърът ще бъде северозападен – умерен, а в Дунавската равнина и в западните райони на Горнотракийската низина до силен. Той ще пренася над страната по-хладен въздух.

Максималните температури са в широки граници – в рамките на 22-29 градуса в северните и централните райони, а в южните до летните 30 градуса.

Минималните температури са в интервала 15-20 градуса.

Температурата на морската вода е 22-23 градуса, вълнението – 2 бала.

Продължете с четенето

Казанлък

1892 нови носители на коронавирус в страната, 100 в областта

Published

on

За последните 24 маса в страната са регистрирани 1892 нови случая на коронавирусна инфекция, показват данните от единния информационен портал.

Направени са 25 189 диагностични теста – 6581 PCR и 18 608 антигенни. Делът на положителните проби е 7.5%.

Към 18 септември активните случаи са 38 980.

В болниците в страната са настанени 4649 души с COVID-19, в интензивните отделения се лекуват 395 пациенти с тежка форма на коронавирусна инфекция.

През денонощието 79 души загубиха битката с болестта, излекуваните са 2432.

От началото на пандемията жертвите у нас са 19 955, като оздравели са вписани 421 842 души.

На 17 септември са поставени 10 450 ваксини, а от началото на имунизационната кампания – 2 458 928. С две дози са ваксинирани 1 272 680 души.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус е 480 777, от тях 14 214 са медици.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 100 нови случая, Бургас – 107, Варна – 130, Велико Търново – 72, Видин – 37, Враца – 42, Габрово – 42, Добрич – 40, Кърджали – 24, Кюстендил – 34, Ловеч – 32, Монтана – 44, Пазарджик – 69, Перник – 28, Плевен – 46, Пловдив – 162, Разград – 41, Русе – 63, Силистра – 29, Сливен – 74, Смолян – 20, София-град – 296, София-област – 79, Стара Загора – 100, Търговище – 44, Хасково – 58, Шумен – 39, Ямбол – 40.

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлъшки социалисти с призив против вдигането на банковите такси

Published

on

ПРИЗИВ

на

Клубен съвет на Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков” към БСП Казанлък

Ние, членовете на Клубния съвет на Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков” към БСП Казанлък, остро възразяваме срещу безконтролното вдигане на банковите такси от всички банки опериращи на територията на Република България. От няколко месеца у нас се наблюдава постоянно покачване на всички банкови такси по теглене,внасяне или банкови преводи правени от българските граждани и фирми. Без всякаква обоснована причина се взимат от 2.00, 5.00 лв. и повече за същите операции, за които преди една година таксите бяха съответно 0,20, 0,50 лв. и повече лева. Във време на политическа, икономическа и здравна криза  да взимаш от устата на българския пенсионер или работник  по два и повече хляба, заради услугата да си изтеглят пенсиите и заплатите,или да обслужат кредитите си, от собствените си банкови сметки е равносилно на пладнешки обир и по страшното – обричане на глад и безправие! Ако за банките, опериращи у нас  е нормално българския работник и пенсионер  безропотно да търпят  този банков произвол, то за нас, наследниците на Димитър Благоев, Георги Кирков и Георги Димитров  това е недопустимо! 

Призоваваме всички работници и пенсионери от цяла България за обединение срещу това безправие!

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com