Стефан Папукчиев, Музей на Фотографията – Казанлък: Последното дарение в музея е събрано течение на френското издание „Илюстрасион” от 1913 година

   

Последното дарение в Музея на фотографията в Казанлък е събрано течение на френското издание „Илюстрасион” от 1913 година, каза за Радио „Фокус” директорът на музея Стефан Папукчиев. Той поясни, че в брой от 15 март 1913 година са публикувани снимки на Генчо Стайнов – казанлъчанин, който снима по време на обсадата и превземането на Одрин. „Интересното е това, че „Илюстрасион” ползва само техни фотографи, а в случая е направено абсолютно изключение, като са публикувани снимки на Генчо Стайнов. При това, на първа страница на изданието е също негова снимка. Тази снимка е много близка като композиция до сюжета „На Шипка всичко е спокойно”, подчерта Папукчиев.

Течението на „Илюстрасион” е намерено в магазин за антични мебели. Дарението е направено от едни от най-големите дарители на Музея на фотографията Спас Димитров и Петя Големанова. Те са семейство казанлъчани, които живеят и работят във Франция. Най-стария фотоапарат, който притежава Музеят на фотографията, е също дарение от това семейство. Стерео фотоапарат, много снимки, една дагеротипия от 1860 година, солева фотография, аугминова фотография правена от един от най-известните алхимици на Париж – Диферо, това са също техни дарения. Други дарения музеят получава от Австрия, от Италия, от България. Един такъв експонат е микро денситометър, който ни е дарен от бивш служител на Института по астрофизика.

„Това е апарат, с който се разгадават плаките, когато се снимат спектрите на звездите или пък се прави експертиза на фотографските материали”, поясни Папукчиев. По повод даренията, които музеят получава ежедневно Стефан Папукчиев подчерта, че те са започнали още от деня на откриването му. Първият дарител е Стефан Саранеделчев, дарил своя книга, в която е описана историята на първата жена-фотограф в Казанлък. След това, по време на откриването Явор Попов, председател на Сдружението „Българска фотографска академия Янка Кюркчиева” подарява две табла със снимки на известния казанлъшки фотограф Георги Георгиев, известен с това, че е първият, който прави военни снимки от самолет над Солун, той прави и първата еротична сесия „Сатира Нимфа”, организира първия български фотоклуб, който съществува и до днес, организира първото фотографско училище, по-късно именувано „Юлиус Фучик”. Неговият баща Стоян Георгиев пише първото ръководство по фотография в България през 1898 година, което има и второ издание 1904 година. Екземпляр от това издание е подарено на откриването на музея от казанлъшкия фотограф Бедрос Азинян.

Стефан Папукчиев информира също, че Музеят на фотографията подготвя издаването на фотоалбум за историята на града в снимки, който ще бъде озаглавен „Нашиятъ Казанлъкъ”. Той поясни, че албумът е замислен да бъде с много снимки, с изобилен материал, за да остане за поколенията и ще включва възможно най-старите снимки на Казанлък до ден днешен. Така ще бъдат запечатани интересни моменти от емблематични сгради, някои от които през годините изчезват.

„Можем да възстановим по снимки цялата улица „Скобелев”, западната страна на улица „Искра”, сега търсим снимки от източната и страна, обущарската улица, площада”, подчерта Папукчиев. Музеят на фотографията притежава, може би, най -старата снимка на Казанлък от 1900 година. „Призовавам всеки, който има и може, да ни донесе такива снимки. Ние ще ги сканираме и ще ги върнем. Във всяко едно наше издание ние пишем кой е източникът на всяка една информация, която публикуваме”, подчерта Папукчиев. Относно идеята за създаването на този албум директорът на музея обясни, че повод за това е една стара снимка от 1930 – 1940 година. Идеята намира и одобрението на кмета Галина Стоянова. Очаква се през 2020 година тя да получи и финансиране.

Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com