Свържете се с нас

Казанлък

Сребра Касева: Тракийските празници се налагат бавно, но успешно!

Published

on

Тракийските празници стават все по – мащабни, все по – интересни и все по – колоритни, като освет образователния си характер, те съдържат и атрактивни събития, които са интересни за всяка една публика”. Това каза за Радио „Фокус” Сребра Касева, началник – кабинет на кмета. Тя поясни, че и тази година програмата на празниците е изключително разнообразно. В нея са включени както традиционни събития, така и нови. 

Официалното откриване на Празници в Долината на тракийските царе е в петъчната вечер на 30 август на емблематичната Тракийска гробница, на която през 2019 година отбелязваме 75 години от нейното откриване. „ Атмосферата там е по – различна от тази на прощадните събития в Казанлък”, подчерта Касева. По време на официалното откриване ще бъде връчена по традиция и наградата на името на проф. Александър Фол, за която номинациите тази година са пет. Комисия ще избере тазгодишния носител на наградата. Тя се дава за цялостен принос в развитието на тракийската култура в България. Програмата на вечерта ще продължи със спектакъла на Ансамбъл „ Чинари” – „ Траките”, който е свързан с историческото ни наследство и с концерт от афиша на традиционния джаз фестивал – на представителния диксиленд на Сухопътните войски на НАТО. Първата джаз вечер ще бъде на 29 август. В рамките на фестивала ще бъде представена и една книга – „ Джазът в България, българите в джаза” на джаз критика Владимир Гаджев. В програмата на фестивала са включени изпълнения на български и чуждестранни джаз изпълнители.

В програмата на Тракийските празници са включени събития за всички възрасти. Ще бъде представена книгата „ Атрофия на сетивата” на проф. Евгени Велев, ще бъдат открити и множество изложби. В Кулрутно – информационния център ще бъдат открити „ Мегалитните паметници в Сърнена Средна гора” и „ Тракийската култура по света” на Центъра по тракология към Института по Балканистика при Българска академия на науките със съдействието на проф. Валерия Фол. В Художествената галерия ще бъде открито Международно биенале на изкуствата.

Едно от знаковите събития на празници е Научната конференция по проблемите в науката и изследванията за траките, организирана от Исторически музей „ Искра”. Тя ще бъде открита на 29 август, в петък в 13.30 часа, в Културно – информационния център на ул. „ Искра” 4, и ще продължи два дни. В нея ще вземат участие учени – траколози, преподаватели в различни университети в България. Темите, които ще бъдат засегнати по време на конференцията и докладите, които ще бъдат изнесени, ще бъдат събрани в специален сборник. В научния форум тази година ще вземе участие и евродепутата Мария Габриел. 

Край Казанлък има много интересни места, известни със своята мистика. Едно такова място се намира край село Ясеново – природен феномен, наречен котката. В събота на 30 август, ще се проведе 15-минутен поход по екопътека, която отвежда към скалната обсерватория „ Котката” и където ще може да бъде наблюдавано преминаването на слънцето през този скален феномен. Началото е в 8.30 часа от центъра на село Ясеново.

Важна част от празниците е и изложението „ Виното на траките”. Тази година то ще се проведе съвместно с Българската асоциация на независимите лозаро – винари.От няколко години изложението се провежда до Тракийската гробница впарк „ Тюлбето”, като в него се презентират тракийски вина. „ Благодарни сме на асоциацията, която освен с логистично помощ, ще се включи и със своите винарски изби, за да стане по – мащабно събитието и един ден то да бъде и с конкурсен характер”, поясни Сребра Касева. В изложението ще участват и производители на български сирена и български хлябове.
В програмата на Празници в Долината на тракийските царе са предвидени и редица събития предназначени за деца – боди арт, анимации с образователен характер.

Сребра Касева подчерта, че Празниците в Долината на тракийските царе с годините са се превърнали в едно от емблематичните събития в Културния календар на Община Казанлък: „ Заедно с Празника на розата, който има световна известност, така налагаме през последните години и Тракийските празници. Казанлък се слави както с розата, така и с траките. Първоначалната идея за тези празници, които по традиция се провеждат в края на месец август, бе свързана с това, че всичките туристи, които се намират по Черноморието и които идват в България за летния период, да могат да посетят и Казанлък. Това се случва, но както всяко събитие, което се налага чрез реклама, така и Тракийските празници се налагат бавно, но успешно.”
Славяна ГАЙДАРОВА


Казанлък

Кола акостира в Старата река в Казанлък

Published

on

Кола акостира в Старата река в Казанлък, предаде репортер на „Фокус“.

Лекият автомобил се е опитал да завие и да мине по моста на бул. „Никола Петков“, но се е озовал в реката. На място има полиция. Към момента не е ясно дали има пострадали.

Продължете с четенето

Казанлък

При спецакция в областта хванаха девет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол

Published

on

За времето от 25.09.2023г. до 01.10.2023г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2270 МПС и 4537 лица. Съставени са 714 фиша и 184 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В същия период са установени общо девет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – седем са шофирали след употреба на алкохол до 1,2 промила, двама – с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози е установен да шофира един водач, а трима водачи, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества. Установени са 9 неправоспособни водачи. Установени са 497 нарушения на скоростните режими.

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ за същия период са извършени 186 проверки, установени са 133 нарушения. За същия период по метода широкообхватен контрол е извършена 1 проверка, установено е 1 нарушение.

Продължете с четенето

Казанлък

Дати на учебните стрелби на УЦ„Тюлбето“ през месец октомври 2023 г.

Published

on

Учебните стрелби на Учебен център „Тюлбето“ през месец октомври 2023 г. започват от днес. За това информират от Щаба на Военно формирование 22180 – град Казанлък. Военните тренировки ще продължат от 08,00ч. до 22,00ч. през всички работни дни на месеца, с изключение на последната работна седмица, когато ще завършат в четвъртък, 26 октомври 2023 г.

От Щаба на Военното формирование в Казанлък напомнят, че забраната за движение в района се отнася за хора, животни и машини, а на нарушителите ще бъде търсена съдебна отговорност на основание чл.389, ал.1 от Наказателния кодекс.

Пресцентър на Община Казанлък 

Продължете с четенето

Казанлък

НАП публикува новите банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски

Published

on

На сайта на НАП са публикувани новите банкови сметки, по които от 2-ри октомври ще се извършват плащанията към приходната агенция.  При нареждане на суми към закритите сметки след тази дата, обслужващата банка ще връща парите на данъкоплатците по сметката, от която са направили превода.

Всяка от новите банкови сметки е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социалноосигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна ще плащат по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление, напомнят от приходната агенция.  Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП

Продължете с четенето

Казанлък

Галина Стоянова получи признание от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово

Published

on

Благодарна грамота за всеотдайността, енергията, дългогодишното приятелство и сътрудничество през годините и плакет получи Галина Стоянова от командира на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, Маргарит Михайлов. Тя е гост на празника на военното формирование. Бригадата днес чества 31-годишнината от създаването си.Може да бъде изображение с текст, който гласи '061 стрямска механизирана бригада 31 години дълг, лоялност, всеотдайност "Ha левски подвигът юнашки механизирана "A там, на черна във завоя гърдите нน свещен храм, за слава, чест и робът-бр на ботев песните хайдушки COS 00 за милата родина своя сърца развихрят буен плам." карлово стремци решиха da измрат благодарствена ΓΡΑΜΟΤΑ на -жа галина стоянова за всеотдайността, енергията, дългогодишното приятелство сътрудничество през годините, допринесли за издигане на авторитета и чимостта на 61 стрямска механизирана бригада гр. карлово 2.10. 2023г. маргарит михайлов бригадаен генерал командир на 61 механизиранабри ада'

Галина Стоянова поздравява военнослужещите в редиците на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, като им пожелава и занапред да са винаги там, където ги зове дългът и Отечеството: „В годините Бригадата се утвърди като лидер на военно формиране от Сухопътните войски на Българската армия. Не веднъж 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, е била в помощ на Казанлък и винаги са били точни и са реагирали навреме, защото те са били отговорни и с чест. Пожелавам им и занапред да са винаги там, където ги зове дългът и Отечеството! Уверена съм, че личният състав на Бригадата ще работи всичко така градивно за издигане на авторитета на Българската армия, независимо от трудностите, пред които е изправена. На всички военнослужещи пожелавам здраве, успехи и мирни времена! Бъдете горди наследници на предците ни!”

Продължете с четенето

Казанлък

Ето с какво време започва седмицата

Published

on

Днес ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Централна България ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб и умерен северозападен, в Източна България – северен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София – около 22°.

Това съобщиха от НИМХ.

Над планините ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността над масивите от Централна България и на места там ще превали дъжд. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 – около 8°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен север вятър. Максималните температури ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com