Сребра Касева, Община Казанлък: В тържественото отбелязване на 182 годишнината от рождението на Апостола ще участват всички, които носят Левски в сърцето си

   

В тържественото отбелязване на 182 годишнината от рождението на Апостола ще участват всички, които носят Левски в сърцето си. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Сребра Касева, началник кабинета на кмета на Казанлък във връзка с предстоящите събития на 18 юли.

Светлата дата традиционно ще бъде чествана пред паметника на Апостола на свободата в едноименния квартал в града, каза тя и уточни, че в същия ден ще бъде представена книгата на Огняна МаждраковаЧавдарова – „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“. Казанлъчани са нарекли седмицата „По пътя към безсмъртието“, обясни Сребра Касева. Тя припомни, че на 20 юли на връх Бузлуджа ще бъдат отбелязани и 151 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

„Ще започне в 9:30 часа, когато ще бъдат поднесени цветя на две знакови места в Казанлък. Едното място е пред паметника на признателност към четниците на Христо Янъков и Стефан Орешков. По същото време тържествено ще бъдат поднесени цветя и пред паметната плоча, издигната в чест на Стефан Караджа в града. След това всички ще се отправим към легендарния връх Бузлуджа, където ще отбележим гибелта на Хаджи Димитър и четата му с възстановката „Боевете при връх Бузлуджа“, каза Сребра Касева.

Според нея войводските качества на Левски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа трябва да бъдат възприети от подрастващите. Община Казанлък си е поставила задача да включи в честванията и малките граждани, които не само да поднесат цветя пред паметниците, но и да вземат активно участие в организацията, добави тя.

Йоланда ПЕЛОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com