Сребра Касева, началник-кабинет на кмета: Тракийските празници в Казанлък стават все по-мащабни, все по-интересни и все по – колоритни

   

Тракийските празници стават все по – мащабни, все по – интересни и все по – колоритни, като освет образователния си характер, те съдържат и атрактивни събития, които са интересни за всяка една публика”. Това каза за Радио „Фокус” Сребра Касева, началник – кабинет на кмета. Тя поясни, че и тази година програмата на празниците е изключително разнообразно. В нея са включени както традиционни събития, така и нови. 

Официалното откриване на Празници в Долината на тракийските царе е в петъчната вечер на 30 август на емблематичната Тракийска гробница, на която през 2019 година отбелязваме 75 години от нейното откриване. „ Атмосферата там е по – различна от тази на прощадните събития в Казанлък”, подчерта Касева. По време на официалното откриване ще бъде връчена по традиция и наградата на името на проф. Александър Фол, за която номинациите тази година са пет. Комисия ще избере тазгодишния носител на наградата. Тя се дава за цялостен принос в развитието на тракийската култура в България. Програмата на вечерта ще продължи със спектакъла на Ансамбъл „ Чинари” – „ Траките”, който е свързан с историческото ни наследство и с концерт от афиша на традиционния джаз фестивал – на представителния диксиленд на Сухопътните войски на НАТО.

Първата джаз вечер ще бъде на 29 август. В рамките на фестивала ще бъде представена и една книга – „ Джазът в България, българите в джаза” на джаз критика Владимир Гаджев. В програмата на фестивала са включени изпълнения на български и чуждестранни джаз изпълнители.

В програмата на Тракийските празници са включени събития за всички възрасти. Ще бъде представена книгата „ Атрофия на сетивата” на проф. Евгени Велев, ще бъдат открити и множество изложби. В Кулрутно – информационния център ще бъдат открити „ Мегалитните паметници в Сърнена Средна гора” и „ Тракийската култура по света” на Центъра по тракология към Института по Балканистика при Българска академия на науките със съдействието на проф. Валерия Фол. В Художествената галерия ще бъде открито Международно биенале на изкуствата.

Едно от знаковите събития на празници е Научната конференция по проблемите в науката и изследванията за траките, организирана от Исторически музей „ Искра”. Тя ще бъде открита на 29 август, в петък в 13.30 часа, в Културно – информационния център на ул. „ Искра” 4, и ще продължи два дни. В нея ще вземат участие учени – траколози, преподаватели в различни университети в България. Темите, които ще бъдат засегнати по време на конференцията и докладите, които ще бъдат изнесени, ще бъдат събрани в специален сборник. В научния форум тази година ще вземе участие и евродепутата Мария Габриел. 

Край Казанлък има много интересни места, известни със своята мистика. Едно такова място се намира край село Ясеново – природен феномен, наречен котката. В събота на 30 август, ще се проведе 15-минутен поход по екопътека, която отвежда към скалната обсерватория „ Котката” и където ще може да бъде наблюдавано принаването на слънцето през този скален феномен. Началото е в 8.30 часа от центъра на село Ясеново. 

Важна част от празниците е и изложението „ Виното на траките”. Тази година то ще се проведе съвместно с Българската асоциация на независимите лозаро – винари.От няколко години изложението се провежда до Тракийската гробница впарк „ Тюлбето”, като в него се презентират тракийски вина.

„ Благодарни сме на асоциацията, която освен с логистично помощ, ще се включи и със своите винарски изби, за да стане по – мащабно събитието и един ден то да бъде и с конкурсен характер”, поясни Сребра Касева. В изложението ще участват и производители на български сирена и български хлябове.

В програмата на Празници в Долината на тракийските царе са предвидени и редица събития предназначени за деца – боди арт, анимации с образователен характер.

Сребра Касева подчерта, че Празниците в Долината на тракийските царе с годините са се превърнали в едно от емблематичните събития в Културния календар на Община Казанлък: „Заедно с Празника на розата, който има световна известност, така налагаме през последните години и Тракийските празници. Казанлък се слави както с розата, така и с траките. Първоначалната идея за тези празници, които по традиция се провеждат в края на месец август, бе свързана с това, че всичките туристи, които се намират по Черноморието и които идват в България за летния период, да могат да посетят и Казанлък. Това се случва, но както всяко събитие, което се налага чрез реклама, така и Тракийските празници се налагат бавно, но успешно.”
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com