Свържете се с нас

Казанлък

Сребра Касева: Казанлък е предпочитана туристическа дестинация

Published

on

Сребра Касева, началник на кабинета на кмета на Община Казанлък в интервю за предаването „Легенди за България“ на Радио „Фокус“ .

Водещ: Програмата на Празника на розата започна с конкурса „Царица Роза“, Йоанна Шишкова спечели тази година титлата. Какво още предстои като събития в програмата на фестивала до края на май и началото на юни?
Сребра Касева: Конкурсът „Царица Роза“е един грандиозен спектакъл, който събира под един покрив емоцията, красотата, младостта, интелекта, очарованието на нашите красиви момичета от Розовата долина. В конкурса ни вземат всяка година традиционно участие момичета, които са в абитуриентска възраст. Те ще се появяват на конкурса в три кръга. Момичетата, за да стигнат до конкурса са извървели програмата на стъпка към короната, която програма беше организирани посещения на музеите, на галериите, обучение по етикет и всичко онова, което ще бъде полезно за по-нататъшния живот на момичетата. Нашата програма в изключително богата в рамките на почти на месец, като в нея са включени множество други конкурси – купа „Българска роза“, Една българска роза“. Това са национални конкурси по класически характерни и модерни танци, национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен. Също така Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“. Има включени и множество изложби, пленери, които събират художници от цял свят, фотографи също така, които ще правят красивите си фотографски снимки в Празника на розата. Много концерти, като концертът на „Дийп Зоун Проджект“, на Михаела Филева, на оркестър „Канарите“, на групата на Стефан Димов „Петте сезона“, на Веселин Маринов, на Севдалина и Валентин Спасови. Кулминацията на нашия празник е в неделния 5-ти юни, където ще реализираме розобера и празничното карнавално шествие. В същото време през почивните дни през този интервал от време. Има още 5 розобера в съботите и неделите в почивните дни, като на 21-ви май е розоберът в село Ръжена. На 22-ри май е розоберът в село Кънчево, на 28-ми май е розоберът в село Розово, на 29-ти май в село Горно Изворово, на 4-ти юни е розоберът в Горно Черковище и на 5-ти юни вече е розоберът, който е край град Казанлък. Розоберите са другият характерен елемент от нашата празнична програма, за да може туристите и гостите на Казанлък да се докоснат до маслодайната роза и да се насладят на веселието. В неделния празничен ден, както казах, карнавалното ни шествие се събира, в него участват повече от 300 участници. Миналата година то беше наблюдавано от над 100 хиляди гости и туристи на града.
Водещ: Празникът на Розата знаем, че има над 110-годишна история. Очевидно, че успявате да запазите и старите ритуали и да има и модерен облик. Какво е значението на Фестивала на розата за цялостния туристически облик на Казанлък? Казахте колко много туристи традиционно посещават града по време на този празник. Какво е значението на фестивала за цялостния туристически облик? И какви са вашите очаквания за предстоящите дни, като посещаемост?
Сребра Касева: Разбира се, че Фестивалът на розата има огромно значение за развитието на туризма в Казанлък. Това показва статистиката, защото през 2012 година, например туристите, които са пренощували в Казанлък, са около 35 хиляди. През 2013 и 2014 година техният брой се увеличава на 40 хиляди, но 2015 година вече са били нощуващите туристи над 50 хиляди. Това означава, че Казанлък е една предпочитана дестинация, защото освен Фестивала на розата ние имаме богати културно-исторически забележителности, които могат да бъдат посетени, идвайки в Казанлък. Нашата амбиция и нашата цел да бъде превърната в ежегодна туристическа дестинация с развит целогодишен туризъм, за да може да привличаме все повече и повече гости и туристи в нашия град. Затова ние залагаме много на развитието на туризма, който можем да го разделим на културно-исторически забележителности туризъм, така и на фестивален туризъм. Затова и амбицията ни е да организираме все повече и повече такива туристически атракции, фестивали, които са интересни за нашите гости. Като следващият, след като приключи Празникът на розата, следващият голям наш празник това е Празникът в Долината на тракийските царе, който е изключително интересен и атрактивен, защото той популяризира и акцентира тракийското наследство.
Албена ИВАНОВА

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com