Свържете се с нас

Казанлък

Спортист на Казанлък за 2022г. отново е Теа Арезу от Спортен клуб ,,Аргус ММА“ с треньор Красимир Аладжов

Published

on

ФК“РОЗОВА ДОЛИНА“ БЯХА ОТЛИЧЕНИ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС, А ОТБОР НА 2022 Г. СТАНА ВОЛЕЙБОЛЕН КЛУБ „КАЗАНЛЪК“

ТРЕНЬОР НА 2022Г. Е МАЙСТОРЪТ НА СПОРТА ПО СПОРТНА ГИМНАСТИКА МАРИАНА ЛАМБОВА ЗА УСПЕХИТЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГИМНАСТИКА НА НАЦИОНАЛНО НИВО

За втора поредна година Спортист на Казанлък за 2022г. е Теа Арезу от Спортен клуб ,,Аргус ММА“ с треньор Красимир Аладжов. Тя бе отличена на традиционната официална церемония за избор на Спортист на годината, която се проведе тази вечер в Казанлък. Към многобройните си успехи на спортния терен през изминалата година Теа добави бронз за националния отбор от европейското първенство в Италия. Спортните й постижения получиха признание от Българската спортна федерация по ММА. Тя бе отличена избежду десетки спортисти, които ни правиха горди и ни усмихваха с победи през миналата година.

Награда за цялостен принос за развитието на най-масовия спорт в Община Казанлък бе връчена на Футболен клуб „Розова долина“ с президент Георги Мермеклиев.

,,Отбор на годината“, измежду четири номинации за 2022 г., за завоюваното почетно трето място в държавното първенство при жените Демакс Лига стана Волейболен клуб ,,Казанлък“ с председател Васил Аргиров и изпълнителен директор Деко Григоров. 

За треньор на 2022г. Комисията избра майстора на спорта по спортна гимнастика Мариана Ламбова, която изведе на първите национални места ансамбъла и състезателките по художествена гимнастика през изминалата година.

Десет най-добри спортисти на Казанлък бяха отличени тази вечер на официалната церемония, десет млади надежди с безспорни успехи и други четири деца на Казанлък, с категорични успешни завоевания в първите си спортни години.

Плакет  за Спортист № 2 и грамота за висок принос в сферата на спорта в Казанлък получи Илиян Дянков от Спортен клуб по карате ,,Шори Доджо“, който завоюва 2-ро индивидуално и 3-то отборно място на световното първенство по карате до-шотокан през 2022 г. и стана първият българин завоювал 6-ти дан на престижната Японска Карате Асоциация.

Под номер 3 специалната комисия класира състезатаеля, веднъж вече награждаван за Спортист на Казанлък през 2018г. –  Любомир Богданов от Клуб по таекуондо ,,Кентавър“ с треньор Николай Богданов. Любо стана девети на европейското първенство при мъже, първи на престижен международен турнир и зае почетното трето място на държавно първенство. 

Четвърта в почетната класация се нарежда Йоанна Недялкова от Клуб за екстремни спортове ,,СЕЛТ“ с треньор Никола Недялков за постиженията й като републикански шампион и по трите дисциплини – скорост, боулдър и трудност.

Среброто на националния шампионат в хвърляния диск донесе 5-о място за Радостина Гачева от Лекоатлетически спортен клуб ,,Цветанка Христова“  с треньор Светла Миткова.

Безкрайната борбеност на Иван Бонев от Клуб за екстремни спортове ,,СЕЛТ“ с треньор Никола Недялков бе оценена със 6-а позиция в класирането.

Спортист на Казанлък за 2022 г. под № 7 е Иван Цончев – Мотоциклетен спортен клуб ,,Алба Дамасцена“, който неотклонно следва спортната си страст към мотоциклетизма.

Осми в отличените спортисти на Казанлък за миналата година стана голмайсторът Пламен Колев от Футболен клуб „Розона долина“, който за последните 15 години е отбелязал 76 гола за Розите.

Сребърният медал на държавното първенство по колоездене през 2022 г. донесе 9-о място на Иван Тодоров с треньор Иван Карапетров, Колоездачен клуб ,,Лястовица-1905“.

Десети в отбора на най-добрите спортисти за 2022 г. в Казанлък стана сребърният медалист на държавното първенство по ММА Ергюн Муртев от Спортен клуб ,,Брадърс ММА“ с треньори Тенчо Караенев и Дориан Дерменджиев.

Десет млади спортни таланти на Казанлък бяха наградени от дългогодишния шампион в свободната борба, носител на златния пояс на 43-ото издание на международния турнир „Дан Колов“ Божидар Бояджиев. Престижните призове, които поощряват спортния хъс на по-малките отидоха при: Георги Христов – Клуб по карате,,Шори Доджо“ с треньор Илиян Дянков, Световен шампион отборно и индивидуално първенство, Мария Караиванова от Клуб по атлетика ,,Пендарева“ с треньор Петя Пендарева за първото място на Европейските детски лекоатлетически игри в Бърно, Чехия, Ан- Мишел Христова, Клуб по карате ,,Шори Доджо“, треньор Илиян Дянков за спечеленото 3-то отборно място на Световното първенство и победното злато на Европейското, за успеха като държавен шампион  по ММА за кадети Теодор Марков – Спортен клуб ,,Брадърс ММА“, треньори Тенчо Караенев и Дориан Дерменджиев, за победа на републиканския шампионат при момчета старша възраст Павел Димитров от Колоездачен клуб ,,Лястовица-1905“ с треньор Иван Карапетров.

Сред първите десет на младите спортни таланти бяха отличени още: Самуил Гигов от  Клуб по карате ,,Шори Доджо“ с треньор Илиян Дянков за завоюваното първо място отборно на световно първенство и 3-то място –  индивидуално, капитанът на отборите девойки и кадетки и спечелено 6-о място на Европейско първенство в Чехия и квалификации за Европейско първенство в Турция Симона Анастасова – Волейболен клуб ,,Казанлък“, Държавният шампион при юноши младша възраст Кевин Хаджиев от Колоездачен клуб ,,Лястовица- 1905“ с треньор Иван Карапетров, Републиканският шампион при кадети Зорница Желева от Клуб по таекуондо ,,Кентавър“ с треньор Николай Богданов, Държавният шампион и златен медалист на Национална купа за деца Мария Колева от Клуб по екстремни спортове ,,СЕЛТ“ с треньор Никола Недялков.

Със специални награди бяха поощрени усилията и огромните спортни постижения на най-малките спортни надежди на Казанлък. Плакет и грамота получиха: 8-годишната Ния Малчева, най-младият състезател по шахмат на Казанлък, който донесе злато от Европейския шампионат на Европейския съюз и дебютира на европейско и световно първенство, 14-годишният Стефан Мочев  към  Мотоциклетен спортен клуб „Дамасцена Алба“, който вече е републикански шампион по ендуро. Макс Даниел Костов, 8-годишен, който извоюва почетното 3-то място на националния шампионат по картинг.

По време на церемонията бяха връчани и няколко специални награди за личностни постижения. За благородна постъпка през миналата година бе поздравен възпитаникът на Футболен клуб ,,Розова долина“, настоящ състезател на Футболен клуб ,,Струмска слава“ Цветомир Цанев. Заедно със свой приятел при гостуване в чужбина намират голяма сума пари и кредитни карти, които без колебание момчетата връщат веднага. За проявената доблест бе връчена наградата „Лъвско сърце – добрият пример“.

Благодарим на спортните герои на Казанлък за 2022 година, че ни направиха горди, че прославиха Казанлък и България! Бъдете вдъхновение за младите да Ви последват!

Казанлък

РИОСВ разреши производството на формалин край павелбанското село Горно Сахране

Published

on

РИОСВ-Стара Загора публикува решението си, с което одобрява Доклада по оценката за въздействие върху околната среда относно инвестиционното предложение на „Кастамону България“ за разширяване на производството край павелбанското село Горно Сахране.

Решението на екоинспекцията дава право на фирмата да започне реализация на инвестиционното си намерение. „Основната дейност на Кастамону България е производство на плочи от дървесни частици – ПДЧ.

Фирмата предвижда разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли и изграждане на нова инсталация за производство на формалин – суровината, която им е необходима за смолите. Капацитетът на инсталацията за формалин с концентрация 60% ще бъде 164.4 тона на ден или до 60 000 тона на година.  

Едновременно с това се въвежда производство на нови продукти – освен  карбамид-формалдехидна смола, която и до момента е произвеждало за нуждите си, предприятието ще произвежда още меламин-формалдехидна смола и  меламин-карбамид-формалдехидна смола. Производственият капацитет на инсталацията за производство на КФС (карбамид-формалдехидна смола) ще се увеличи от 43 800 т/г. на 79 500т/г., а на новите продукти – меламин-формалдехидна смола (МФС) и на меламин-карбамид-формалдехидна смола (МКФС) ще бъдат съответно – 8000 т/г.  и  500т/г., т.е. общият капацитет на инсталацията за производство на смоли се променя на 88 000 т/г.  

Готовите смоли ще се съхраняват в 12 резервоара с обем от 35 до 300 кубични метра. За производствените си нужди предприятието черпи вода от река Габровница, като разрешеният лимит досега е бил 150 хил. кубични метра на година.

След реализация на инвестиционното намерение не се предвижда изменение на действащото Разрешително за водовземане от повърхностен воден обект – река Габровница.

Изчисленията обаче показват, че само за новата инсталация за формалин ще са нужни до 90 хил. кубика вода годишно“, пише в обосновката на РИОСВ. В решението на регионалната екоинспекция, издадено въз основа на доклада по ОВОС е отбелязано, че предприятието е с нисък рисков потенциал по отношение на околната среда и здравето хората.

То може да се обжалва в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд-Стара Загора. 

Припомняме, че намерението на фирмата да изгради инсталация за производство на формалин, както и да увеличи продукцията си, предизвика гражданско недоволство и протести на хората от близките до предприятието населени места.

Жителите им се опасяват, че по този начин предприятието променя дейността си от дървообработващо в химическо. Вероятно протестите на недоволните жители от селата Горно и Долно Сахране, Голямо Дряново, както и други населени места в Розовата долина, ще продължат.

Продължете с четенето

Казанлък

Кой посегна на животни в Павел баня – все още не се знае, въпреки наградата, обявена от кмета Бесоолу

Published

on

Превенция, действаща зоополиция, съвместна работа на институциите ще доведат до намаляване на случаите на насилие над животни, каза за Радио Стара Загора Ивелина Недкова от „Анимал Хоуп“  – Казанлък. В началото на годината сигнал от природозащитната организация на два пъти постави в центъра на общественото внимание случаи на нехуманно отношение към животни  в Павел баня. 

При първия  ставаше въпрос за отровени кучета, при втория случай сачми  едва не убиха друго животно.  „Водят се досъдебни производства, но все още нямаме информация за развитие и по двата случая“, каза Ивелина Недкова. 

В опит извършителите да бъдат открити,  кметът на община Павел баня, Иса Бесоолу, дори обяви парична награда от 1000 лева за информация, която може да доведе до разкриването им. 

Въпреки сериозния бонус, никой засега не се е свързал с Бесоолу или с полицията., 

„Но пък и няма нови случаи на насилие над животни“, подчерта кметът.  

Местната община има действаща програма за следене и контрол върху популацията на домашните любомци, но пък няма приют за безстопанствни кучета. По закон, държавата и не задължава общините да разполагат с подобно учреждение, казват от Българската агенция по безопасност на храните. И поясняват – ако има ултимативна заповед, това предполага ангажимент на държавата по изграждането на приютите.  А  нормативната уредба в България определя за това отговорни да са  местните власти.

На територията на областта в двете най-големи общини – Стара Загора и Казанлък, има действащи приюти. Инвестиционно намерение за изграждането на такъв пред Областната дирекция по безопасност на храните, е депозирала и община Мъглиж, съобщават от БАБХ. 

“ В общините, в които няма регистрирани приюти за безстопанствени кучета, са налице договори с регистрирани ветеринарни амбулатории или клиники, които извършват ветеринарномедицинските дейности, съгласно Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета“, пишат още в отговор на въпроси по темата от Пресцентъра на БАБХ до Радио Стара Загора. 

Тъкмо такъв договор има и община Павел баня.  Но точка 4 от Наредбата за отглеждане на домашни любимци задължава стопаните в случай, че техният домашен любимец роди потомство и те не могат да полагат грижи за него, да оставят потомството тъкмо в приют.  

“ В такива случаи служители от общината  вземат малките, поставят им се маркери и се опитваме да  им намерим стопани“,  уточни кметът. Той призна, че дейността е несвойствена, но не иска да допуска животните да бъдат оставени на произвола на съдбата. 

“ Ние сме малка община и нямаме средства за да изградим приют за безстопанствени кучета“. Затова и засега, не планираме такъв, подчертавам – засега. но ако има възможност за получим финансиране по европейски грант за обособяването на такова учреждение, категорично ще се възползваме, заяви още кметът Бесоолу. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Почитаме паметта на двама светци, кои са те

Published

on


На 28 януари Православната църква почита паметта на преподобните отци Ефрем Сириец и Исаак Сириец.

Имен ден празнуват всички, носещи името Ефрем. Това е древно еврейско име, което на иврит означава плодовит.

Св. Ефрем е роден в град Низибия в Месопотамия около 306 г.

От ранна възраст той изучавал основните истини на вярата и усвоявал християнските добродетели. Бил ръкоположен за дякон, но не пожелал да получи по-висок сан, защото предпочитал да живее като подвижник и да се занимава с богословски трудове. А когато през 363 г. византийците предали Низибия на персите, Ефрем я напуснал и отишъл в град Едеса, където се подвизавал в съседна планина и продължил да се занимава с богословска наука. Не знаел гръцки език, но от преводите на творенията на гръкоезичните отци се запознал подробно с богословските спорове в борбата с ересите.

През 370 г. посетил свети Василий в Кесария, а малко по-късно пътувал при отците и подвижниците на Египет.

Основал богословска школа в Едеса, от която излезли много знаменити учители на Сирийската църква. Като боговдъхновен църковен писател, поет и тълкувател на Свещеното Писание свети Ефрем е оставил множество съчинения. Покаянието и борбата с греха са основни теми в писанията му. А неговата молитва „Господи и Владико на моя живот“ и досега е в православното богослужение през Великия пост. Упокоил се в 373 г.

Св. Исаак Сириец е един от великите подвижници на християнството.

Живял през VII век като отшелник недалече от древния град Ниневия в Месопотамия. За известно време бил и Ниневийски епископ, но отново се върнал към монашеския живот. Той работил и като писател богослов, като задълбочено разяснявал Свещеното Писание и основни истини на християнската вяра.

Давал съвети за духовния живот, почерпени от личния му подвижнически опит, говорил за съзерцанието и молитвата, за състоянието на праведност и греховност, и др. Творенията му заедно с тези на св. Ефрем са основополагащи за духовния живот на всеки християнин.

Източник: БТА/Проф. Иван Желев

Продължете с четенето

Казанлък

Времето днес: Обилни снеговалежи на североизток

Published

on

Днес сняг ще вали на повече места в Северна България, в Североизточна количествата ще са значителни. Това информираха от НИМХ.

Вятърът ще е до умерен от север-северозапад, в Източна България – временно силен и с него в Лудогорието и Добруджа ще се създават условия за виелици и навявания.

В Южна България ще бъде почти без валежи, там на места и облачността ще се разкъса.

Температурите ще са без съществен дневен ход. Преобладаващите минимални ще са между минус 3 и 2 градуса, в София – около минус 2. Максималните ще бъдат между 0 и 5 градуса, в София – около 2 градуса.

Атмосферното налягане ще се повишава и вечерта ще бъде близко до средното за месеца.

Продължете с четенето

Казанлък

Затварят част от ул.„Иван Вазов“ в град Казанлък от понеделник

Published

on

От 30.01.2023 г., понеделник, се въвежда временна организация и безопасност на движението със затваряне на двете пътни платна за движение, спиране и паркиране на пътни превозни средства по ул.„Иван Вазов“ в град Казанлък, както следва:

– В участъка  от кръстовището  на ул.„Иван Вазов“ с ул.„Сан Стефано“ до кръстовището с ул.„Академик Петко Стайнов“.

Въвежда се временен режим на движение на ППС по обходните булеварди и  улици: бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“, бул.„Розова долина“, ул.„Христо Ботев“ към съществуващата улична мрежа в Казанлък.

Промените във движението се налагат във връзка с изпълнението на проект на „ВиК“  ЕООД – Стара Загора по реконструкция  на водопроводната и канализационна мрежа на  Казанлък и ще важат от 08,00 часа на 30.01.2023г. (понеделник) до 17,00 часа на 05.02.2023г. (неделя), включително.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаният полицай шофирал с близо 1.6 промила алкохол

Published

on

От 1 до 3 години лишаване от свобода грози полицай от Казанлък, който е шофирал служебен автомобил след употреба на алкохол. Задържаният е старши полицай, с 32-годишен стаж. 

В късния следобед в сряда той застъпил наряд в Павел баня. След като бил повикан да се яви на проверка в участъка в Казанлък, униформеният се качва на патрулката и пристига там около 21 часа, където е тестван за алкохол и наркотици, съобщи районният прокурор Таня Димитрова.

„Тестът за алкохол показал 1.56 промила, а за наркотици е отрицателен. Веднага, със заповед на началника на РУ, е задържан за 24 часа, незабавно се е явил на място следовател, който е образувал досъдебно производство“.

Униформеният е откаран във Филиала за Спешна помощ, където отказал кръвен тест.

Наказанието, което предвижда закона е лишаване от свобода от 1 до три години  и глоба 200 до 1 000 лева.

Наблюдаващият прокурор си е направил самоотвод по делото, тъй като е бивш разследващ полицай в РУ в Казанлък и е имал колегиални взаимоотношения със задържания. Определен е нов наблюдаващ прокурор.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com