Свържете се с нас

Казанлък

Спират от движение колата за неплатена в срок глоба към КАТ

Published

on

Ако това не помогне, ще се отнема и книжката на водача

Сурови санкции за пияните шофьори, двойно увеличение на глобите за превишена скорост и строги мерки за нарушителите на закона приеха депутатите в четвъртък.

Те гласуваха окончателно промени в Закона за движение по пътищата, част от които бяха внесени в парламента преди повече от година.

Вече ще са

двойни глобите

за превишаване

на скоростта в

населени места:

от 31 до 40 км/ч – 400 лв., над 40 км/ч – 600 лв., над 50 км/ч – 700 лв.

Санкциите за шофиране над позволеното извън населени места ще са от 31 до 40 км/ч – 300 лв.; от 40 до 50 км/ч – 400 лв.; над 50 км/ч – 600 лв.

Над 50 км/ ч от ограничението за всеки 5 км превишение на скоростта глобата се вдига с по 50 лв.

Глобата няма лимит, каза председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев.

“Мисля, че никой не може да си позволи да прави такива нарушения всяка седмица”, добави той.

Водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път, ще губи книжката си за 3 месеца и ще бъде санкциониран с 1000 лв.

При повторно нарушение срокът за лишаване от управление на автомобил ще е 6 месеца, а глобата – 4000 лв.

С промените се прецизира, че при над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда промила алкохол в кръвта включително, на шофьорите ще се отнемат книжките за 6 месеца и ще плащат глоба от 500 лв., а при над 0,8 до 1,2 промила включително – ще са без книжка за 1 година, а санкцията ще е 1000 лв.

Ако някое от тези нарушения е извършено повторно, книжката се отнема за срок от 1 до 3 г. Глобата в тези случаи ще е между 1000 и 2000 лв.

Две години няма

да имат право да

шофират

лица, които откажат да бъдат проверени за алкохол или наркотици. Освен това те ще трябва да платят 2000 лв.

Началникът на Пътна полиция Бойко Рановски коментира, че все повече водачи употребяват наркотици. От март досега са хванати 1063-ма. Най-голям бил броят им в Бургаска област – около 200.

Депутатите решиха водачи, които организират или участват в нерегламентирани състезания, да се лишават от право да шофират за 1 година и да бъдат глобявани с 3000 лв., като за повторно нарушение санкциите ще са съответно 3 г. и 5000 лв.

“Другите текстове, които вкарахме, са, че

автомобилът ще

бъде спрян, ако

не е платена в

срок глобата,

или ще се взема книжката, докато тя не бъде платена”, обясни зам.-председателят на комисията по транспорт Иван Вълков.

Тези текстове имат възпитателен и възпиращ ефект. Ако първият не е достатъчен и не се плаща глобата, в роля влиза вторият, обясни той.

За месец ще се спира от движение автомобил, ако шофьорът превиши скоростта в населено място с над 50 км/ч.

За три месеца ще се налага наказанието, ако собственикът предоставя колата си за гонки или организира такива.

Ако собственик предостави автомобила си на водач без книжка, с алколхол над 0,5% или под влияние на наркотици – наказанието ще е за до един месец.

Регистрацията на колата ще се прекратява за срок от 6 месеца до 1 година, ако шофьорът е хванат с над 0,5 промила, ако е употребил наркотици, както и при отказ да бъде проверен. В зала бе приета и редакционната поправка на Ананиев наказанието да важи и за водачи, които не изпълнят предписанието за медицинска проверка за алкохол и упойващи вещества в кръвта.

За тези нарушения депутатите гласуваха да се отнемат и табелите с регистрационен номер.

В тези случаи шофьорът ще трябва да повика правоспособен водач, който да транспортира колата в срок до 12 часа.

Редът за връщане на свидетелството за регистрация ще бъде разписан в наредба на министъра на вътрешните работи.

Докато разглеждаха промените в комисия, народните представители обсъдиха възможността

допустимото

количество

алкохол да е

0,2 промила

Тази възможност отпадна, тъй като според депутати техническите средства може и да не отчетат толкова малко количество.

При установяване на нарушение в присъствие на нарушителя, когато глобата е за над 100 лв., досега се пишеше акт и наказателно постановление. Сега на място двете страни се разписват колко е глобата, тя се плаща, и то по няколко начина – на постерминал, с пощенски запис. Не е нужно да се ходи в КАТ”, обясни Вълков.

Според новите правила т.нар. нови шофьори ще имат само 26 контролни точки при получаването на книжка. Те ще разполагат с максималния брой – 39, след 2 г., ако през това време нямат нарушения и отнети точки. Догодина предстои да бъдат разписани още правила за начинаещите шофьори – разрешена за тях скорост, дали да пътуват с придружител и каква да е кубатурата на автомобила.

По силата на новите текстове шофьорите ще могат да се движат и спират в аварийната лента само при повреда на колата или при здравословен проблем на водача.

bgdnes.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Откриват виртуална изложба на Людмил Николов – артист, художник и певец в Казанлък

Published

on

На 29.11.2021 г. (понеделник) от 17:30 ч. в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 в Казанлък ще бъде открита виртуална изложба на Людмил Николов – артист, художник и певец. Публиката ще има възможност да види дигитална презентация, посветена основно на образните пристрастия на автора в изобразителното изкуство през последните 2-3 години. Културното събитие ще открие роденият в Казанлък и голям приятел на Града на художниците – изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора.

Людмил Николов е роден в гр. Казанлък и е израснал в  театрална семейна среда. Работи в сферата на изкуството като артист в България и Норвегия повече от 40 години. 

В ранните си години прави първи театрални стъпки  след като е бил силно повлиян от работата на своя баща – Жоро Николов в Народно читалище „Искра – 1860”. Театралният му живот е свързан със Сливенския театър, в който е назначен като актьор през 1974 г. Продължава в Пловдивския театър до 1986 г. Людмил Николов основател е на известното музикално трио „Living Dolls“. През 1990 г., заедно с Румънската режисьорка Николина Николеско провежда курс за куклен театър в град Берген в  Хордаланд театър, а след това започва работа като режисьор, сценарист и актьор в същия театър. От 1990 г. до 2018 г. е написал 17 представления в Норвегия, които са изиграни отново в Хордаланд театър. Изявите му в редица турнета в чужбина,  участията му като актьор в спектакли, филми и сериали са част от неговите респектиращи с многоорбазието и въздействието си артистични превъплащения.

Над три десетилетия Людмил Николов посвещава и на изобразителното изкуство. В него той споделя своите виждания за човека, приятелството, музиката, спомените… Негови изложби са представяни в Норвегия, Германия, Швеция, Турция, Австралия, Великобритания и др.  Здравословното му състояние през последните години определя преориентацията му от класическите техники в живописта и графиката към средствата на дигиталното изкуство.

Казанлък е винаги в сърцето на Людмил Николов и той никога не губи връзка с театралните традиции на града. Идеята на организаторите на откриването в понеделник вечер е да съберат приятели и познати на Людмил Николов, които са били неизменна част от неговия път и подкрепа през годините. 

Продължете с четенето

Казанлък

Блъснаха жена на пешеходна пътека в Казанлък

Published

on

На 25.11.2021г., в 17:45ч, в гр.Казанлък по бул. ”Никола Петков” е възникнал пътен инцидент. По първоначална информация л.а.”Ауди”, управляван от 46-годишен мъж, блъска 54-годишна пешеходка. Жената е получила медицинска помощ, настанена е за наблюдение в болнично заведение с комоцио, без опасност за живота. Водачът е тестван за употреба на алкохол, резултатът е отрицателен.

 В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.1буква ”б” от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха надрусан шофьор в Казанлък

Published

on

Вчера в РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл. 343б, ал. 3 от НК, срещу 28-годишен мъж, затова че на същата дата, около 17:40 ч., в гр. Казанлък, е управлявал  л. а. ,,Пежо” след употреба на наркотични вещества, установено с техническо средство.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.          

Продължете с четенето

Казанлък

Среща – дискусия проведоха „Жените на Казанлък“ на тема „Мълчанието няма да те спаси!“

Published

on

Среща – дискусия проведоха „Жените на Казанлък“ на 25 ноември 2021г. Темата бе посветена на 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жени и е първата инициатива от 16 дневната кампания „Мълчанието няма да те спаси!“.

На срещата се обсъждаха въпроси, свързани с мотивите към Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие. Адв. Ивелина Димитрова – член на сдружението представи причините, които налагат приемането на  проект на Закона. „От данните в проведеното национално представително изследване на тема: “Насилието в България“ от 2019 три четвърти от всички случаи на насилие през последната една година са именно домашното насилие, а за 56,6% от гражданите най – тежката ситуация на насилие е била в дома им. По данни от МВР се наблюдава увеличение на броя на сигналите за домашно насилие, регистрирани на те.112, като за периода от 1 март 2018г.до 1 март 2019г, те са 22 983 броя, а за периода 1 март 2019 – 1 март 2021г. са 26 567 бр., т.е. увеличението е с 3584 броя. Сравнителният анализ на МВР показва също така, че за периода м .март 2017 –м. май 2020 г. е нараснал броя на умишлените убийства на жени, при които пострадалата е роднина или е в съжителство с извършителя. Особено голямо е нарастването на постъпилите сигнали за домашно насилие за времето от 1 март 2020г. – 13 март 2020г. –  891 общо за страната, а за периода 13 март 2020г. – 13 май 2020 г. са подадени 4875 сигнала.“

Очакваните резултати от проекта на СИД на ЗЗДН са надграждане на нормативната уредба на противодействието на домашното насилие; изпълнение на международните стандарти в тази област, вкл. и препоръки на Европейската комисия ; осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица и ефективно прилагане на мерките за защита на правата на жертвите на насилие.

„ Днес, много жени живеят в постоянно безпокойство и страх, Те се страхуват да потърсят помощ, защото не вярват в нейната ефективност. Срамуват се да признаят за насилието над тях – сподели Стела Кехайова – председател на сдружението – Време е тези жени да повярват в себе си, да повярват, че не сами, че могат да започнат живота си наново. Без страх! И ние сме до тях!“.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 26 ноември: 3 зодии ще си скубят косите

Published

on

ОВЕН

Имате зелена светлина за всички творчески начинания. Отделете много време за учението, образованието и самоусъвършенстването си. Академичната атмосфера ще породи интересни стимулиращи разговори и дискусии.

ТЕЛЕЦ

Ако днес завършите някаква задача, ще получите огромно облекчение. Прекарайте повече време сред природата. В петък е възможно да последват конфликти с близките по отношение на пари. Овладейте положението, но не се опитвайте да наложите на партньора си своите разбирания.


БЛИЗНАЦИ

Днес денят е подходящ за пътувания и на далечни, и на близки разстояния. Ако ви остане време за себе си, посветете го на писане и учение. Ако се явявате на конкурс за работа, няма да ви бъде леко. Просто се постарайте да бъдете естествени и добре подготвени.

РАК

С добрата си работа напоследък сте заслужили известно увеличение на заплатата. Още повече че сте направили заеми, които сега трябва да връщате. Може би ще се наложи да промените плановете си за почивка. Не можете да си позволите пътуване. Бъдете разумни!

ЛЪВ

В началото на деня ще се чувствате оптимистично настроени и уверени в себе си. Това обаче няма да ви помогне. Може да ви отхвърлят, да наранят чувствата ви, да ви унижат. Ще срещнете много трудности, при които е необходимо да потърсите приятелска помощ.

ДЕВА

Днес Девите ще са обезпокоени по делови въпроси, което ви отдалечава от спокойствието и сигурността на вашия дом. Ще трябва сами да си свършите работата. Парични проблеми не са подходяща тема на разговор с вашия партньор. Разчитайте на здравия си разум.

ВЕЗНИ

Независимо от факта, че светската ви програма за вечерта е претоварена, могат да възникнат проблеми при изпълнението й. В петък приятелите ви са философски настроени и ще ви окажат подкрепа. Може би съветът, който ще ви дадат, е това, което искате са чуете.

СКОРПИОН

Днес вероятно ще получите възнаграждение за усилията, положени в работата. Вашите професионални умения получават признание. Това е свързано и с повишение в службата. Внимавайте с парите! Не правете неблагоразумни харчове. Бъдете по-толерантни към хората от семейството ви.

СТРЕЛЕЦ

Ако партньорите ви се окажат студени и незаинтересовани, веднага посегнете към резервите си от толерантност и разбирателство. Може би те наистина преживяват трудни моменти и се нуждаят от допълнително внимание и подкрепа. С разумни доводи ще разрешите проблемите. Не се поддавайте на провокации от колеги, ще си навлечете неприятности.

КОЗИРОГ

Възможно е финансовите решения, които може би обмисляте, да получат дългосрочно приложение. Онези от вас, които имат общи приходи с други членове на семейството, ще извършат проучвания как да увеличат дохода си. Нежеланието ви за обща работа е разбираемо. Не правете дребни сметки за големите ви предстоящи проекти.

ВОДОЛЕЙ

Откровеното отношение към партньора може да ви помогне да решите кои са общите ви цели. Брачният ви партньор или любимият човек може да ви помогнат да разширите кръга на приятелите си. Възможно е да решите да станете членове на нова организация. Ще ви привлекат безкористни хора, които ще проявят ангажираност към вас.

РИБИ

Днес сте в отлично здраве. Настроението също е добро. Положителното и жизнерадостно отношение към нещата ще ви помогне да преодолеете цялата умора и грижи, които ви тежат напоследък. Служебните ви ангажименти ще ви засипват един след друг, ще се справите успешно с тях. Финансите ви са застрашени поради необмислени действия от ваша страна.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

13 красиви имена черпят днес! Почитаме Детепазителя, спазват се строги забрани

Published

on

На 26 ноември, Православната църквата почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски. Според неговите жития, Свети Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. 

Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището “Детепазител”. 

Името му произхожда от глагола “стилоно”, което в превод от гръцки означава “укрепва” или “укрепващ здравето на децата”. 

На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва “благославящ” жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка пеленаче. 

Почита се особено много като покровител на кърмачетата. (има икона, намира се в черквата на с. Сатовча, Разложко, където Св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета). 

Според народната вяра през деня не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

А имен ден празнуват всички с имената Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян и Щилияна.

Блиц

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com