Социалисти с Обръщение за единство

   

На 26 юли 2019 г. по покана на Клуба за леви идеи „Георги Кирков” – Казанлък и списание „Ново време“ се проведе среща-дискусия на тема „Кои сме социалистите днес и какво предлагаме на България?” Разговорът беше част от събитията, организирани от Българската социалистическа партия в чест на 128-годишнината от основаването на организираното социалистическо движение в България на 01.08.1891 г. на Бузлуджанската поляна.

В дискусията, модерирана от председателя на Клуба за леви идеи – Казанлък Станимир Стефанов, се включиха Валери Жаблянов, Велислава Дърева, проф. Искра Баева, Георги Пирински, както и знакови социалисти от Казанлък, Пловдив, Стара Загора, Павел баня, София и др. Всички те изразиха дълбока тревога от подмяната на идейните основи и от начина, по който се ръководи БСП през последните три години.

Обединени от каузата да защитават и отстояват социалистическата идея, участниците в дискусията приеха Обръщение към всички социалисти „За идейното и организационното единство на партията“!

Обръщение на участниците в дискусията

      „Кои сме социалистите днес и какво предлагаме на България?“

/Клуб за леви идеи „Георги Кирков“ и сп. „Ново време“;                              гр. Казанлък, 26 юли 2019 г./

За идейното и организационното единство на партията

България след евроизборите остава на кръстопът. Резултатите показаха, че българските граждани снемат доверието си от досегашния начин на правене на политика.

В обществото има очаквания за разумна и убедителна алтернатива на управлението на ГЕРБ. БСП винаги е виждала смисъла на своето съществуване не сама за себе си, а единствено в полза на добруването на хората. Днес ние сме изправени пред предизвикателството да докажем, че това остава нашата неизменна кауза!

Пътят към възстановяването и разширяването на доверието към БСП налага трезва равносметка, защо не успяваме да се наложим като убедителен носител на социалната алтернатива за България и като първа политическа сила. Политическият доклад на НС за евроизборите предлага възможност за начало на такъв процес. Докладът констатира, че разполагаме с точната предизборна Платформа, утвърдена от Конгреса в края на януари т.г., но тя не се превърна в основно послание на кампанията. Вместо да защитава радикални социални промени в ЕС, тя се оказа подчинена на евроскептични внушения с националистически привкус.

Нашето неубедително представяне на европейските избори, противопоставянето в НС на БСП и незачитането на волята на конференциите през последните месеци показаха, че е заплашено другарството като основа на общуването между социалистите. Колективното начало беше подменено с индивидуалната воля. Уставът служеше за обосноваване на вече взети решения. Всичко това е далеч от духа на нашата партия, на нашата традиция и на историческото ни призвание.

Ние, социалистите, като изразяваме сериозно безпокойство за тенденцията на вътрешно разединяване на партията, като се противопоставяме на опитите за подмяна на нейния характер и идейна ориентация, като потвърждаваме нейното място и роля като част от световната и европейската левица, заявяваме непоколебимата си воля за съхраняване единството на партията в името на претворяването на социалистическия идеал, в името на целите, принципите и дългосрочните политики, залегнали в нейната Програма.

Тези цели и принципи в днешните условия можем и сме длъжни да реализираме като категорично отстояваме духа и нормите на Конституцията за демократична, правова и социална държава. 

Затова в днешната обстановка призоваваме:

  • Да бъде възстановено и утвърдено колективното начало във функционирането на ръководните органи на партията съгласно Устава на БСП;
  • Политическият доклад на НС на БСП за резултатите от евроизборите да бъде взет за основа на работата по места за обективна оценка на състоянието на партийните структури с оглед сплотяването на членовете и симпатизантите на партията около непосредствената политическа задача за достойно представяне на предстоящите местни избори;
  • Да отстояваме историческата истина за социализма като хуманна идеология и справедлив обществен строй, както и истината за борбата на българския народ срещу фашизма;  
  • Да се възстанови и развие дискусията за идейните и програмни основи относно мястото и отговорностите на БСП в съвременното българско общество.

Нека не забравяме и завета на Димитър Благоев – Дядото: „И не позволявайте никога партията да се обединява или разделя заради личности, а винаги заради идеи!“ Да докажем, че демократичните основи на нашата партия не предполагат разнобой, а напротив – консолидация и сила за осъществяване на социалната алтернатива за България!

*Обръщението е прието в навечерието на 128-годишнина от основаването на организираното социалистическо движение в България.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com