От 1 април скоростта на движение в определени участъци от автомагистралите “Тракия” и “Хемус” се ограничава до 90 км/ч., съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Целта е повишаване на безопасността на движение по старите отсечки от автомагистралите, които поради недостатъчния финансов ресурс не са основно ремонтирани от построяването им и настилките са силно амортизирани.

Ограничена до 90 км ще бъде скоростта в два участъка на магистрала “Тракия” на територията на област Пазарджик и Пловдив, както и за два участъка на АМ “Хемус” на територията на област Шумен и Варна.

В тези отсечки ще бъде поставена вертикална сигнализация, ограничаваща скоростта на движение – В26 “Забранено е движението със скорост по-висока от посочената”, а именно не повече от 90 км/ч.

Знаците за ограничение на скоростта ще бъдат монтирани след всеки пътен възел, както и на самия участък.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” до 13 ч. всеки ден служителите от районните пътни служби ще извършват оглед на всички автомагистрални пътища и при констатиране на нарушаване на асфалтовата настилка ще изискват от пътноподдържащата фирма да предприеме незабавни ремонтни дейности, които да бъдат изпълнени в същия ден, ако метеорологичните условия го позволяват.