Свържете се с нас

Казанлък

Седем са потенциалните кандидати за НИТИ – Казанлък

Published

on

Общо седем кандидата са купили документи за приватизацията на военнопромишленото дружество НИТИ, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Предприятието е разположено в Казанлък и произвежда военна техника, оръжие, средства за самозащита и продукция с гражданско и специално предназначение, включително ловно и спортно оръжие. Четири от кандидатите са от Казанлък – “Арсенал”, “Вертекс”, “Арсенал 2000” и “Ексим-М”, три са от София – “Сейдж консултантс”, “Металика-АБ” и “Емко”. Всички те са производители или търговци на военна и оръжейна продукция.

Очакване на офертите

АПСК прави пореден опит да продаде НИТИ – този път с начална цена от 3.6 млн. лв. за целия капитал. Дружеството е лицензирано за износ и внос на специална продукция, като кандидатите също трябва да са от този сектор и да имат сертификат за достъп до информация на ниво “Секретно”. Срокът за покупка на конкурсната документация беше 4 май, но закупените документи не означават, че кандидатите ще подадат обвързващи оферти. Досега е имало много случаи, в които на първоначален етап са закупувани документи, но на финала не е имало сериозни купувачи.

НИТИ е предлагано за продажба три пъти досега, но без успех. Интересно е, че в един от предишните опити оръжейният комплекс “Арсенал” също купи документи за участие, но не подаде оферта. Това стана през 2008 г., когато целият капитал на компанията се предлагаше срещу 6.1 млн. лв.

Търговци или производители

Сегашните изисквания за участниците не са тежки – производствени предприятия или търговци на военна и отбранителна продукция и юридическото лице, през което се кандидатства, да има печалба за всяка от последните две финансови години. Допълнително е и достъп до класифицирана информация или удостоверение за сигурност по Закона за защита на класифицираната информация.

В активите на предприятието има производствени сгради, лаборатории, електрическа централа, полигон с оборудване и машини. Терените, които ползва, са били отредени от съда през 2010 г. за собственост на “Арсенал”. Последният отчет на НИТИ е от 2013 г. и показва 1.36 млн. лв. приходи от продажби, с 27% ръст за година. Печалбата е била 1.13 млн. лв. при 1.56 млн. лв. за 2012 г. Активите се оценяват на 4 млн. лв. Макар и с висока печалба, тя не е резултат само от основна дейност – и през двете години, като една от причините за добрия резултат са извънредни и други приходи. За 2011 г. НИТИ е имало едва 851 хил. лв. приходи от продажби и 10 хил. лв. печалба.

Кой купи документи за НИТИ

“Арсенал” – собственик на едноименния военен комплекс в Казанлък. Акционер с 99.63% е “Арсенал 2000”. В последното основният пакет акции се държи от Николай Ибушев и Христо Ибушев.

“Арсенал 2000” – основният собственик на завод “Арсенал”. Акционери са Николай Ибушев (40%), Христо Ибушев (27.4%), Станил Станилов и Янко Костадинов (по 10.5%).

“Вертекс” – дружество от Казанлък, производител на патрони и търговец на оръжие с предприятие в гр. Мъглиж. Едноличен собственик е Ганчо Ганев.

“Ексим-М” – базирано в Казанлък, еднолична собственост на Иван Чаков, според наличната информация се занимава с търговия с оръжие.

“Сейдж консултантс” – компания от София, търговец на оръжие. Беше спрягана като един от кандидатите за ВМЗ – Сопот, при едно от многото прекратени намерения за продажба на държавния завод. Компанията е собственост на Христо Христов (80%) и Генчо Христов (20%).

“Металика-АБ” – търговец на оръжие. Преди няколко години купи стари хеликоптери Ми-24 от Министерството на отбраната. Еднолична собственост на Здравко Димитров.

“Емко” – производител и търговец на оръжие. Еднолична собственост на Емилиян Гебрев, който също беше спряган за купувач на ВМЗ.

Capital.bg

Казанлък

Кметът на Бургас: Ще предоставим всички подходящи и необходими условия за провеждане на занятията по математика и физика на “златния” Тео

Published

on

“Радвам се, че “златният” учител по приложна математика и физика и голям приятел на нашия град Теодосий Теодосиев прие поканата ни и ще проведе през лятото знаменитата си лагер-школа на по приложна математика и физика в града ни! Занятията ще се провеждат в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“.За целта ще предоставим всички подходящи и необходими условия за провеждане на занятията по математика и физика. Пожелавам успех на всички участници в нея!”, каза кметът та Бургас Димитър Николов.

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и на закрито
Може да бъде изображение с 2 души и изправени хора

Лагер-школата по физика в Бургас ще бъде на две смени – от 16.08.2021 г. и от 23.08.2021 г., като до момента за първата са записани 120, а за втората около 100 ученици от цялата страна. Всички ученици са от националните отбори физика и математика, както и от елитни университети по света.Участниците са от математически и елитни гимназия от София, Варна, Бургас, Казанлък, Велико Търново, Сливен, Благоевград и други градове, както и от страни като Англия, Франция, Белгия и Австрия.

Може да бъде изображение с 1 човек и на закрито
Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и на закрито

От тях ще бъдат подбрани най-добрите, които ще се включат в летните школи.Освен самият Теодосий Теодосиев, в лятната школа в Бургас ще преподават още Георги Бяндов – бивш негов ученик и учител по физика в Математическа гимназия Казанлък, Камен Велев, който завършва физика в момента, Никола Каравасилев, който подготвя международните олимпиади по астрономия и астрофизика и други.Учителят Тео привлича интереса на учениците към физиката с различния си подход впоследствие еволюирал до „Методика за формиране на силов интелект“.

Неговият метод бързо доказва своята ефективност. Негови ученици в момента са професори по физика в най-реномираните университети в света.

Продължете с четенето

Казанлък

Откриха изложба “Магията на Еньовден” в ОБ “Искра”

Published

on

На празника Еньовден – 24 юни – билките имат най-голяма лечебна сила.

Отдел Читалня при Общинска библиотека “Искра” откри изложба “Магията на Еньовден” от фонда си с книги за лечението с билки, за етерично- маслените култури и старинния обичай с неговите ритуали.

Изложените книги и статии могат да бъдат ползвани от посетителите на място в Отдел Краезнание.

Продължете с четенето

Казанлък

Старозагорският митрополит Киприан ще служи на Еньовден в Казанлък

Published

on

Българската православна църква отбелязва празника Свети Дух. На 51-вият ден след Възкресение Христово, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи св. Божествена Литургия в храм „Св. Троица“ в град Казанлък.

Това е църквата, която владиката посещава още като дете и в която започва църковното му служение под ръководството на отец Петко Мотев. Архиереят припомни важността на днешния ден, в който се почита Светият Дух – едно от трите лица на Светата Троица и благопожела на вярващите крепко здраве и дълголетие. По време на службата дякон Иван Павлов, който работи като военен психолог в поделението в града на розите, получи офикията протодякон.

Следващата архиерейска служба отново е в Казанлък, на 24 юни (Еньовден), в храм „Св. Йоан Предтеча“, с начален час 09:00.

Продължете с четенето

Казанлък

Двудневно интензивно обучение “Основи на електронната търговия” ще се проведе на Старозагорски минерални бани

Published

on

Двудневно интензивно обучение “Основи на електронната търговия” ще се проведе на 3 и 4 юли в хотел „Калиста“ в курорта Старозагорски минерални бани. Събитието цели да даде ценни насоки на хората, които желаят да научат повече за стартирането и развитието на собствен онлайн бизнес или да дигитализират текущата си физическа дейност , но изпитват трудности и несигурност. Подходящо е за производители на продукти, търговци на стоки от различен тип, собственици на магазини за физически стоки и управители на бизнеси. В 16-те часа знание ще се разгледат 27 ключови теми, сред които: какво трябва да знаем преди да започнем своя онлайн бизнес, модели за продажба на стоки онлайн, на кого и къде да продаваме нашата стока, защо ни е необходим онлайн магазин, защо хората да посетят нашия магазин и защо да купят от него, клиентско обслужване и следпродажбена грижа за клиента, маркетплейс платформи и техните възможности, правни и счетоводни аспекти на продажбите по Интернет и други. И двамата лектори са с богата експертиза в продажбите и маркетинга.

Никола Илчев се занимава с продажби повече от 15 години, а в сферата на електронната търговия е вече повече от 10. Той има богат опит в собствени и чужди онлайн проекти, както и значително влияние в развитието на екосистемата на електронните търговци в България. Създава eCommerce Academy през 2016 година с желанието да предоставя полезно знание и информация на всички, които искат да се развиват в сферата на онлайн продажбите. Той е съставител и съавтор на книгата Add to cart, а в последните няколко години е идеолог и на изключително богатото видео съдържание в YouTube канала на eCommerce Academy.

Димитър Иванов учи и живее в Япония 5 години, след което се завръща в България през 2011 година и в последните 10 години се занимава с маркетинг и предприемачество. От 4 години е маркетинг мениджър в дигитална агенция Valival и ръководи маркетинговите активности на всички партньори и клиенти на компанията. Има опит със стотици кампании на малки и големи онлайн търговци, както на българския, така и на международния пазар.

Можете да се регистрирате за събитието тук:

https://ecommercebg.com/fundamentals-starazagora-2021/
Продължете с четенето

Казанлък

Хор „Петко Стайнов“ набира хористи за участие в грандиозния концерт „Властелинът на пръстените“

Published

on

Смесен хор ‘Петко Стайнов”, при НЧ „Искра-1860” е поканен да участват в концерт с изпълнение на музика на живо към третата част на „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“.В основата на изпълнението са музикантите от Държавна опера- Стара Загора, а във величественото изпълнение на наградения с Оскар, оригинален саундтрак на Хауърд Шор, ще вземат участие над 250 музиканти.

Събитието ще се състои на 01 и 02 Август на цената на Античния театър в Пловдив. Продуцент е най-известната в бранша американска компания Колумбия артист мениджмънт, а организатор от българска страна – Фест Тийм. Хор „Петко Стайнов” набира изпълнители – любители музиканти, певци, от всички възрасти, включително и деца, за да се включат в това безценно преживяване. Репетициите ще се провеждат в сградата на читалището в понеделник и сряда от 18 часа, както и в допълнителни дни според необходимостта.

За контакти и допълнителна информация:Младен Станев- Диригент на СХ „Петко Стайнов”, тел. 0888585065НЧ „Искра-1860”- тел.043162986

Продължете с четенето

Казанлък

Кметът Иса Бесоолу и Царица Роза – 2021 Габриела Касева посетиха розопроизводители в павелбанско

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в павелбанско е на финала си. Нейният своеобразен завършек тази година дадоха кметът на общината Иса Бесоолу и Царица Роза – 2021 Габриела Касева.

Двамата посетиха няколко розоварни в района, където видяха отблизо същинския процес по преработване на розов цвят и “превръщането” му в розово масло. Иса Бесоолу и Габриела Касева бяха сърдечно посрещнати в селата: Габарево, Търничени и Тъжа.

Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и на открито

Те благодарят за гостоприемството и пожелават здраве и берекет на всички – берачи, производители и розопреработватели.

Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора, на открито и дърво
Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com