Севт Трети отива в най-богатия музей в света – „Пол Гети“ в Лос Анджелис след Лувъра

   

След броени дни – на 20 юли – приключва „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра. Но Севт Трети няма да се завърне в България, а ще „отлети“ за Лос Анджелис, за да бъде показан в музея „Пол Гети“.
Бронзовият портрет на тракийския владетел, определен от „Фигаро“ за най-големия шедьовър, останал до нас от Античността, ще бъде част от изложбата „Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят“. Експозицията се открива на 28 юли и може да бъде видяна до 1 ноември. В сбирката ще бъдат представени 50 бронзови статуи от античността, между които и нашият Севт. Организатори на изложбата са музеят „Пол Гети”, Фондация Palazzo Strozzi – Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Подкрепена е и от Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ.
Пол Гети е основател на петролната компания „Гети ойл“. Той почина през 1976 г. като най-богатия човек в света според „Форбс“. Музеят „Пол Гети“ се смята за най-богатият музей в историята на човешката цивилизация с активи над 2,5 млрд. долара и е проектиран от прочутия архитект Ричард Майер. Комплексът се състои от шест сгради, разположени на 440 декара. Строен е 14 години и е струвал един милиард долара.
Kosmatka-Sevt3-KZ

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com