Свържете се с нас

Казанлък

Сдружение „Детски спорт“ навлиза в детските градини и основни училища в Общини Казанлък и Стара Загора

Published

on

С началото на 2017 –та година Сдружение „Детски спорт“ навлиза в детските градини и основни училища в Общини Казанлък и Стара Загора. От 2013-та година неправителствената организация си партнира с десетки образователни институции в София,  Пловдив, Бургас и Благоевград, а в последната година успя да спечели приятели и последователи в Стара Загора и Казанлък. Млади и подготвени специалисти работят с децата на възраст от 3 до 11 години, като треньори и обучители, а спортно-подготвителни игри и упражнения стимулират физическото и двигателно развитие на малчуганите. Цели пред Сдружението са повишаване на общата физическа дееспособност при децата в детските градини чрез прилагане на съвременни педагогически практики, предвидени в държавните образователни изисквания и допълнени с методи и похвати, даващи начална компетенция за над десет вида спорт.

В организацията работят за утвърждаването и развитието на организирания масов детски спорт, като част от образователната система и като възможност за пълноценно ангажиране на свободното време и ваканции. Масовият спорт и физическото възпитание се възприемат като стратегически приоритет.

С председателя на Сдружение „Детски спорт“ Павел Георгиев разговаряме за дейността на организацията и темите, свързани с проблемите на физическото възпитание сред децата в най-ранна възраст, за добрите практики и прилагането им в системата на образованието и извън него.

–          С какво всъщност се занимава Сдружение „Детски спорт“ и как започна всичко?

Накратко, с физическо възпитание. А по-подробно – с разработване, апробиране и практическо внедряване на цялостни спортно-образователни  програми в образователната система и извън нея за постигне на оптимални резултати в областта на физическото 12096518_925945150806070_5594586925761241732_nвъзпитание и спорта сред децата от 3 до 11 години. Иначе, всичко започна преди повече от шест години с едно случайно предложение. В началото беше любопитството от това какво хората в Европа и Русия правят в тази област. После преминахме през неподправения ентусиазъм и вярата в добрата кауза. Последва челен сблъсък с реалността на образователната ни и политическа система, за да остане спортната злоба и непримиримото убеждение, че сме прави и ще успеем.

–          Защо точно физическо възпитание и то конкретно в образователната система ?

Като за начало ще обрисувам една хипотетична ситуация с въпрос, на който ще ми отговорите по-късно. Представете си, че пред вас стои човешки индивид на видима възраст 20-23 години. Да го наречем условно Адам. Адам е:

1.    Неграмотен. Не може да чете, пише и смята.

2.    С първа степен на затлъстяване, нарушено зрение, гръбначно изкривяване и други проблеми на двигателно упорния апарат. Адам още има сериозни проблеми със сърдечно съдовата система, начален стадий на диабет и като за капак е пристрастен към електрониката.

Въпросът ми е: На кой ще струва по-малко за да може той да е полезен до някаква степен на обществото. На образователната система да го ограмоти или на здравно-осигурителната система да го лекува и издържа.

В отговора на този въпрос се крие и отговора на вашия. Знаете ли, напоследък си давам сметка, че много хората не разбират смисъла на добрата физическа култура и възпитание. 13245239_1047826171951300_5926975157648291799_nАко излезем от представите за един досаден и неглижиран общообразователен предмет, ще видим основния замисъл. А той е здраве. Това е пътят, по който всички ние вървим в стремежа си да водим здравословен и двигателно-активен начин на живот. Физическото възпитание вече се възприема като масова, ранна превенция на социално значими заболявания. Точно поради тази му значимост то е и предмет на образователната ни система. Детската градина е първата социална среда ,в която попадат децата и от там започва и изграждането на този динамичен стереотип. От там започва възпитаването на потребност от двигателна активност и спорт, които сами по себе си значат здраве.

–          Какво тогава продиктува необходимостта една неправителствена организация като вашата да се занимава с този фундаментален за образователната система предмет?

За съжаление, фактът, че ние имаме работа повече, отколкото можем да свършим, красноречиво говори за системен проблем. Преди време си дадох сметка, че ако някой иска да заличи една нация, без да прибягва до средствата на войната, просто трябва да отнеме нейната идентичност, грамотност и здраве. Три компонента концентрирани в образователната ни система. И понеже в природата не може да съществува вакуум в свободно състояние, ние се опитваме да запушваме пробойните доколкото можем. Пробойни, отворени от пластове, наслагвани през последните 27 години проблеми във физическото възпитание.

–          Твърдите, че има проблеми в образователната ни система?

1010400_1443570395872422_488954041_nНе, твърдя, че има тежки проблеми във сферата на физическото възпитание. Фактът, че работим и системата има нужда от нас говори за проблеми с решаването на които трябва да се ангажира цялото ни общество. Първата ни работа преди шест години беше много точно да ги дефинираме и съответно да намерим начини за тяхното разрешаване.

–          Може ли да сте по-конкретен. Разкажете по-подробно за това!

С риск да провокирам негативно отношение към нас от много хора съм решил да говоря за всичко, което ни вълнува. Докато не започнем да наричаме нещата с истинските им имена, няма да намерим решение на проблемите. Нека да обобщим трите основни сектора, нуждаещи се от конкретна помощ в това направление а именно: БАЗА, КАДРИ, МЕТОДИКА. Според мен, проблемите в тези сектори се коренят още в заявяването на приоритетите и програмите в образователната система. Начинът, по който сме приели да се развива физическото възпитание през целия образователен период, е сбъркан. Нали знаете израза „Липсват му първите седем години“, обикновено го използваме за невъзпитани хора. Обаче без проблем приемаме, че в детската градина нямат нужда от спортен педагог, който целево да работи с децата. После се чудим къде отидоха най-важните първи седем години във формирането на основни навици, потребности и умения в малките?

Днешните деца са много различни. Безпроблемният достъп до информация и електроника ги прави по- инертни и не толкова склонни да положат физическо усилие. Пред педагогическите специалисти стоят нови предизвикателства и много отговорности. Как се 14333024_1845791682316956_8939535555144230980_nпредполага, че те ще се справят еднакво добре с цялата материя от български език до изобразително изкуство и физическо? Спортният педагог предполага по-специфични качества свързани с физическо натоварване.

Да припомним, че физическото възпитание не е само възпитателен процес, то е превенция. Сега е много модерно да се използват най-различни образователни методи и подходи, които изискват съвременно оборудване а с лека ръка приемаме, че физическото възпитание може да се провежда по въображение в празни салони.

Висшите учебни заведения не подготвят спортни педагози за работа в детските градини, а практиката показва, че педагогическите колективи и децата имат нужда точно от такива специалисти. Къде е стандарта за учебна среда, който категорично да указва и задължава къде, при какви условия и точно с какво оборудване трябва да се провеждат ситуациите по физическо? Задължение на директорите е да обезпечат материално педагогическия процес, ама с какво, като в бюджетите няма целеви средства за спортно оборудване. Съществуващото ПМС №129 предвижда средства за спортни пособия, но те са крайно недостатъчни.

Проблемите са много и различни, но най-важният, според мен, е в нашето мислене. Ако едно общество има съзнанието, че здравето на децата е пряко зависимо от физическата им и двигателна активност, то ще разглежда физическото възпитание като основен приоритет. Тогава ще се намерят решения на всички проблеми, включително ще се окаже, че има и 12074621_923044454429473_4821002863021895742_nдостатъчно средства. За съжаление, нямам надеждата това да се случи скоро.

Да се върнем на Адам. Относно него, зададох подвеждащ въпрос. Няма значение колко ще струва на образователната система да го ограмоти, той е и ще остане в разход на здравно-осигурителната цял живот.

Сами си отговорете какво печелим от спестените пари за физическо възпитание и спорт.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп за 17 май: Ден изпълнен с обрати очаква три зодии

Published

on

ОВЕН

Няма причина да се огорчавате и да смятате, че ще настъпи неприятен обрат в делата ви. Това усещане не отговаря на истината и вие го имате на базата на съмненията, които обикновено са лош съветник. Не се отпускайте и следвайте пътя на своите надежди, неочаквано известие за пътуване.ТЕЛЕЦ

Активността, от която мнозина се отказват днес, може да повлияе на едни Телци, а на други не. Отпускането ви е следствие на вътрешно напрежение и известна доза лентяйство. Близко сте до осъществяване на стремежите си и това трябва да ви мобилизира. Любовна авантюра.

БЛИЗНАЦИ

Много важен ден за вас, който се свързва със стремежите ви за близкото, както и за далечното бъдеще. Гаранция за осъществяването им ще имате, ако днес извършите нещо в тази насока, независимо дали е първостепенно, или второстепенно. Покана за вечерно парти от приятели.

РАК

Във вторник ще сте в добро настроение и с изразена симпатия към околните, както и в стремеж към хармоничен контакт. Днес деловите връзки ще имат главно значение, докато други ще пристъпят към нови запознанства, резултатът ще бъде положителен. Неочаквани пари.

ЛЪВ

Ще имате неприятности днес и за някои от вас ще се повиши нервният градус. Денят е успешен и можете да се справите със задачите, които ви предстоят. При повечето Лъвове срещите и разговорите по делови направления са на преден план. Голям успех в хазартни игри.

ДЕВА

Днес вие не намалявате ритъма на своето професионално темпо и мнозина от вас сега очакват, че ще успеят да осъществят работните си планове. Реални шансове за добри постижения има, надеждата ви също не е малка и ще работите с жар. Ще имате успех в професионалната сфера.

ВЕЗНИ

Настроението, което ви владее днес, граничи с агресивността. Най-добре ще бъде да не пренасяте личните си усещания върху другите и още по-малко да търсите конфронтация с тях. Отпуснете се и обърнете гръб на нервната си превъзбуда, търсете хармонията, разходете се вечерта.


СКОРПИОН

Вторник започва спокойно за вас, но през деня условията ще ви заставят да действате с бързина. Най-важната тенденция сега е при вашите делови контакти. Ще осъществите срещи, които имат отношение към най-скорошна реализация на делови планове. Възможност за любовна авантюра.

СТРЕЛЕЦ

Стрелците имат две линии на изява днес. Едната се свързва с наситени професионални ангажименти и мнозина от вас ще си позволят да се нагърбят с повече работа от това, което могат да вършат. Другата се свързва с нервно пренапрежение, което няма да овладеете.

КОЗИРОГ

Козирозите започват активно своя ден. Това включва както срещи с приятели и колеги от бранша, така и в обществото, честото им осъществяване ще донесе придобивки. Някои няма да се занимават с делови задачи, а ще предпочетат любовните контакти, неочаквани вести.ВОДОЛЕЙ

Понижено е настроението ви във вторник, но това съвсем не означава, че ви предстои неуспешен ден. Тъкмо обратното – много силна професионална изява, възможности за придобивки. Мнозина от вас при контактите си трябва да постъпят деликатно. Среща с приятели ще ви разведри. Сега обърнете по-голямо внимание на контактите.

РИБИ

Рибите имат успешен вторник. Днес са налице добри възможности за реализация на своя идея или постигане на еднократен финансов успех. Известни трудности ще имате на работното си място. Отнасяйте се с повече внимание към здравето си, за да сте силни и бодри при взимане на решения. Вашата работоспособност е пословична и е важно да сте в кондиция. Ще възникнат много проблеми, които не сте в състояние да отстраните. Не ви липсва чувство на такт, но спазвайте дистанция от началниците си.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Кои светци почитаме днес

Published

on

Днес Църквата почита св. Баташки мъченици, св. ап. Андроник, както и св. мчк Николай Софийски.

Свети Андроник бил един от 70-те апостоли Христови,

четем в житието му. Той бил и сродник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до Римляни:

Поздравете Андроника и Юния, мои сродници и съзатворници,

които се чутовни между апостолите и които още преди мене повярваха в Христа” (Рим. 16:7).

Андроник благовествувал в разни страни и бил епископ в Панония.

Той приел мъченическа смърт и неговите мощи били по-късно намерени в гр. Евгения (Византия).

Продължете с четенето

Казанлък

Облаци скриват слънцето

Published

on

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. В сутрешните часове на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла.

Това съобщиха от НИМХ.

Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, който привечер в западната половина от Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Топло с максимални температури между 27° и 32°, в София около 27°. През нощта срещу сряда от северозапад ще започне да нахлува хладен въздух. Ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След пладне над масивите от Западна България облачността ще започне да се увеличава и вплътнява. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, по билата от северозапад; привечер ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около 20°, на 2000 метра около 12°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места с намалена видимост. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 22°-27°. Температурата на морската вода е 16°-17°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Продължете с четенето

Казанлък

6252 оздравели за ден от COVID-19

Published

on

362 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие при направени 6777 теста, съобщи Единният информационен портал.

Положителните проби са 5,3%,

В болница са приети 100 души, с което общият им брой става 583, като 55 пациента са в интензивни отделения. Починали са 11 души, а оздравелите са 6252.

Поставените ваксини са 725.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 12 нови случая, Бургас – 13, Варна – 11, Велико Търново – 4, Видин – 9, Враца – 13, Габрово – 11, Добрич – 0, Кърджали – 5, Кюстендил – 15, Ловеч – 5, Монтана – 7, Пазарджик – 15, Перник – 5, Плевен – 5, Пловдив – 35, Разград – 7, Русе – 9, Силистра – 5, Сливен – 0, Смолян – 2, София-град – 116, София-област – 12, Стара Загора – 18, Търговище – 5, Хасково – 10, Шумен – 4, Ямбол – 9.

news.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Показват в София „Светлина за Шипка“

Published

on

Пътуващата изложба под името „Светлина за Шипка“ ще бъде открита в София на 17 май. Това е третата спирка на експозицията, създадена по проект на читалище „Светлина – 1861“ в град Шипка. Тя е благотворителна, а събраните от нея средства ще са за възстановяване на красивата му историческа сграда.

„Светлина за Шипка“ ще бъде подредена на площад „Независимост“ в помещения, предоставени безвъзмездно от РИМ “Стара София”. Официалното й представяне ще бъде от 19 часа, съобщи читалищният секретар Деница Стефанова.

В изложбата участват художници от цялата страна. Приобщени са към каузата, след спечелен проект на читалището пред мобилен оператор. Чрез него са поканени първо 8 художници на седем дневен пленер, но в последствие още 16 художници са дарили свои картини. В експозицията се включиха и млади творци от Шипка и Казанлък с над 30 детски рисунки.

Преди да отпътува изложбата включваше 54 картини – живопис, акварел, графика и колаж. За първи път през април организаторите я показаха в родната къща на Дечко Узунов в Казанлък, където три от картините бяха продадени, а събраните средства надхвърлиха 2000. В първата седмица на месец май изложбата беше показана на пловдивчани, а към даренията от Града на тепетата се прибавиха още 400 лв.

След София предстои „Светлина за Шипка“ да бъде показана пред ценителите в Стрелча и Стара Загора. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Продължава обедняването на населението в област Стара Загора

Published

on

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“.

Оценка на бедността

През 2021 г. линията на бедност общо за област Стара Загора е 513.92 лв. средно месечно на лице от домакинство (табл. 1), съобщиха от  отдел „Статистически изследвания – Стара Загора“ при Териториално статистическо бюро – Югоизток на Националния статистически институт. При този размер на линията под прага на бедност са били 28.3% от населението на областта.

54542


В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 10.6%,
а относителният дял на бедното население – с 1.4 процентни пункта.
Същевременно обаче системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2021 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 28.3 до 34.8%, или с 6.5 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 46.2%, или със 17.9 процентни пункта.
През 2021 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Монтана – съответно 343 и 355 лв., а най-високата – в област София (столица) (733 лв.), следвана от областите Перник (592 лв.), Кюстендил (539 лв.) и София (529 лева).

545422

Най-висок е относителният дял на бедните спрямо линията на бедност за областта в областите Стара Загора – 28.3%, София – 25.8%, Сливен – 25.2%, и Бургас – 25.2%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Силистра – 10.2%, Габрово – 11.1%, Благоевград и Разград – по 15.1%.

Материални и социални лишения на домакинствата
В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. От 2021 г. се включва нов показател за тежки материални и социални лишения, който показва липсата на необходими и желани предмети за водене на достоен живот. Изчислява се като дял на лицата от населението, които не могат да си позволят 7 от 13 показателя – 6 на индивидуално ниво и 7 на ниво домакинство (табл. 2).

През 2021 г. 22.3% от населението на област Стара Загора живее в тежки материални и социални лишения (ограничения в 7 от 13 показателя).

545423

Домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност
За безработни домакинства в изследването се считат домакинствата, чиито членове не са били заети през последните четири седмици, т.е. всички членове на домакинството на възраст 16 и повече навършени години са били или безработни, или неактивни.
До 2020 г. показателят се изчисляваше за лица на възраст от 18 до 59 години, а от 2021 г. той включва лица на възраст от 18 до 64 години.
Ниската икономическа активност за домакинството се изчислява като съотношението между броя месеци, в които всеки член от домакинството във възрастовата група 18 – 64 години е бил работещ през предходната година (реално отработени месеци), към общия брой месеци, които теоретично би могъл да отработи същият член на домакинството при пълна заетост. За лицата, които декларират, че работят на непълно работно време, броят на месеците се преизчислява към пълно работно време въз основа на отработените часове.
Лицата, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 – 64 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 – 64-годишните с изключение на учащите от възрастовата група 18 – 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтната година.
През 2021 г. в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност живеят 12.0 хил. лица на възраст 18 – 64 години, или 7.0% от населението на област Стара Загора, като спрямо 2020 г. относителният им дял намалява с 2.3 процентни пункта.
Комбиниран индикатор

Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2030“ от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални и социални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.
Комбинирането на трите показателя показва, че през 2021 г. в област Стара Загора 36.7% от населението, или 114.2 хил. лица са били в риск от бедност и социално изключване (табл. 4).
Стойността на показателя нараства с 1.1 процентни пункта спрямо 2020 г., повече при мъжете – с 1.9 процентни пункта, в сравнение с жените – с 0.3 процентни пункта.

Материални лишения при децата
В изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ от 2013 г. се събират данни за материалните лишения на децата в домакинството (на възраст между 1 и 15 години). През 2021 г. относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) е 27.0%, а за 6.9% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Методологични бележки

С Регламент № 1700 от 2019 г. на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки. Наблюдението за доходите и условията на живот (SILC), е част от изследванията включени в регламента, и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние (cross-sectional data) и от повторени във времето (longitudinal data) изменения в доходите, равнище и структура на бедността и социалната изолация.
Целевата съвкупност в изследването са всички обикновени домакинства и техните членове, живеещи на територията на страната в момента на наблюдение. Лицата, живеещи в колективни домакинства и в институции, са изключени като цяло от целевата съвкупност.
До 2015 г. изследването се провежда върху 4-годишен ротационен панел от обикновени домакинства. Размерът на извадката за 2021 г. включва 9 112 домакинства от 6 ротационни групи от всички области на страната. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на възраст 16 и повече навършени години. Извадката се състои от шест ротационни групи, като всяка година една от ротационните групи отпада от наблюдението и се заменя с нова. Този ротационен модел на извадка осигурява два типа данни:
Моментни (данни от текущата година на наблюдение);
Лонгитудинални (данни за домакинствата, участвали в поне две последователни години).

Наблюдението се провежда с два типа анкетни карти:
Въпросник за домакинството;
Индивидуална анкетна карта за всяко лице от домакинството на възраст 16 и повече навършени години.

Основни понятия
Линия на бедност
За изследване на равнището на бедност в методологията на Евростат се използва общ разполагаем нетен доход. Линията на бедност представлява 60% от средния общ разполагаем нетен доход на еквивалентна единица.
Еквивалентни скали
За пресмятане на индикаторите за бедност и социално включване се използва общ разполагаем нетен доход на еквивалентна единица. Поради различния състав и брой лица в домакинствата се прилагат еквивалентни скали. Използва се модифицираната ОЕСД скала, според която първият възрастен на 14 и повече навършени години получава тегло единица, вторият възрастен на 14 и повече навършени години – тегло 0.5, и всяко дете под 14 години – тегло 0.3. Теглата се присъждат на всеки член на домакинството и се сумират, за да се получи еквивалентен размер на домакинството. Общият разполагаем нетен доход за всяко домакинство се разделя на неговия еквивалентен размер и се формира общ разполагаем нетен доход на еквивалентна единица.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com