Свинското месо да се яде термично обработено, препоръчват от ОДБХ-Стара Загора

   

Свинското месо да се яде само и единствено термично обработено, препоръчват от ОДБХ-Стара Загора. Термична обработка на 70 градуса за 30 минути е достатъчна, за да се гарантира, че заразата в месото е унищожена. Не се препоръчвасвинското месо да се използва за направата на пастърми, суджуци, луканки и др. сурови месни деликатеси.

“Въпреки, че няма регистриран случай на Африканска чума в област Стара Загора, препоръчваме хората да заколят прасетата си, за да запазят продукцията си и да я консумират термично обработена. Няма никаква гаранция, че заразата не е достигнала до нас. Дори е възможно стопанин, който е пътувал до Северна България, да се е върнал и да е пренесъл вируса”, обясни директорът на ОДБХ-Стара Загора д-р Дамян Миков.

Заради кражба на луканка наркоман влиза в затвор


Африканската чума е вирусно заболяване, което дълго време няма никакви симптоми. Заболялото прасе може да бъде определено като такова само при изследване в лаборатория. Затова от ОДБХ съветват стопаните да НЕ прибират свинското месо във фризери, ако нямат 100% гаранция че свинете им са здрави, тъй като Африканската чума се съхранява в заразеното месо 1000 дни. 

“Най-сигурния начин да не се разпространи заразата в следващи години е месото да минава термична обработка. Ако месо от едно заразено прасе, заклано тази година, по някаква причина се изхвърли през следваща година, заболяването отново ще плъзне”, информира д-р Миков.

От 5 август област Стара Загора влиза в извънредно положение, което дава право на инспекторите от ОДБХ да извършват проверки в частни собствености без съдебно разрешение. В този случай по Закона за ветеринарномедицинска дейност, стопаните са длъжни да съдействат на контролния орган.
 
Проверките в частни стопанства тип „заден двор“ започват на 5 август и ще се извършват в населени места в радиус от 20 км. от 4-те големи свинекомплекса в Старозагорска област-в с. Оряховица, с. Хан Аспарухово, с. Буздуганово и с. Пъстрен. darik
 

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com