Русия, Великобритания и Мароко искат гастрол на Севт III

   

Русия, Великобритания, Мароко и Хърватска вече са дали заявка за гастрол на Севт III  и уникалната българска изложба “Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България”. Това стана ясно при официалното откриване на експозицията от премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. На бляскавата церемония в Двореца на Мона Лиза присъстваха още генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова, министрите Божидар Лукарски и Николина Ангелкова, обичаната Силви Вартан, дипломати, куп ВИП гости и разбира се делегация от Казанлък начело с кметът г-жа Галина Стоянова.
“България се завръща на своето място, след като беше изпаднала в изолация в продължение на година и половина. Тази изложба означава уважение към страната ни, към министрите, към всички нас”, каза Борисов. “Вежди Рашидов вдигна летвата много високо. Най-големият музей в света отвори врати за траките”, допълни премиерът.
“През 2012 г., когато започнахме преговорите за изложбата в Лувъра, бях убеден, че ще стигнем до върховете на световната култура. Всъщност българската култура винаги и навсякъде е била призната. Трябва да имаме самочувствие, а не да се изживяваме като чуждопоклонници. Ние сме равни с равните”, не скри удовлетворението си Рашидов.
“Тази изложба разкрива ролята на България в европейската цивилизация. Убедена съм, че тракийската епопея ще доведе много нови туристи в страната ни”, не се поколеба Ирина Бокова. Сред най-развълнуваните наши сънародници беше самата Силви Вартан. Бойко Борисов я прегърна сърдечно и побърза да попита съпруга й, американския продуцент Тони Скоти, дали напредва с българския. Силви му отговори на родния ни език: “Не съвсем, но работим”. Борисов обясни на нашенския зет: “Нали сте наясно какво казваме в България – “Откъдето е жената, оттам е и родата”.
Опашка пред Севт III извиха българи, които от години живеят в Париж, часове преди първото официално откриване на уникалната тракийска изложба в Лувъра. Още от обяд около култовата стъклена пирамида на прочутия архитект Пей започнаха да се събират нашенци. Те нямаха търпение да дочакат протоколното въвеждане на публиката и се присъединиха към журналистите от наши, френски и европейски медии. Сладур на 10-12 години гордо се разхождаше с тениска, на която пишеше “България на три морета”. Юнакът беше сред първите посетители в четирите зали в крилото “Ришельо”.

Източник: standartnews.com

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com