Свържете се с нас

Казанлък

Родственица на Чудомир представи книгата си „Павел баня – 60 години организирано балнеолечение“

Published

on

Д-р Георги Гечев: Павел баня дължи своята известност преди всичко на лековитите минерални  извори, които са се използвали още от древността

 

„Павел баня – 60 години организирано балнеолечение” – книга на  д-р Георги Гечев и Гергана Подскочиева Гечева, родственица на Димитър Чорбаджийски Чудомир бе представена в ЛХМ „Чудомир”, като част от програмата на Чудомирови празници 2017г. Книгата бе представена от Стефка Дянкова, която обобщи, че книгата е продължение на първата книга на д-р Гечев,  но обогатена и съдържа богат материал, наситена  с много медицински термини, съдържа и много снимки. „През 1992г. съпругът ми, тогава доцент Георги Гечев, днес ст.н.с. II, ст. Д.М.Н. публикува една малка книга, която той нарича „брошура”, озаглавена „Павел баня – балнеоложки курорт”, издание на ИК „Фар”, София. В нея той дава някои исторически данни за произхода на селището, минералните води и използването  им за лечение  през годините, но основно се спира върху начините за лечение в прочутия тогава център за рехабилитация на заболяванията на опорно-двигателния апарат, на който център той е дългогодишен лекар и директор. Оттогава е изминало много време, цели 60—сет години, защото това лечебно заведение е открито на 1 октомври 1956г. Времето е отмило много спомени, много болни са намерили лек тук, много специализиране лекарски и медицински кадри, както и помощен персонал са преминали оттук, но въведената система на лечебни практики от д-р Георги Гечев продължава да помага на болните заедно с новите технологии на компютърния ни 21-и век.

По случай горепосочената годишнина, аз реших със свои средства да преиздам книгата на съпруга си като вмъкна още малко сведения за историята на селището и минералните извори, сведения които съм открила от дневника на дядо ми, почетния гражданин на Павел баня – Георги Чорбаджийски и другаде. Но всичко онова, което се отнася до лечебните практики съм го оставила така, като го е описал д-р Гечев”, разказа Гергана Гечева.

В книгата тя напомня  за едни малко известни , но много интригуващи факти. През 1914г. сестра й Лилия Димитрова открива в архивите на дядо им Георги чорбаджийски брой от почти неизвестния вестник „Утеха”, който се издава от Православното общество „Добрий самарянин”, бр.45 от 20 юни 1930г., издаван в София. На няколко страници в него има разказана интересна история, която звучи като сага, но има исторически основания, по –късно установени след разкопки правени по тези места при каптирането на водите установени и описани от двамата братя Георги и Димитър /Чудомир/ Чорбаджийски.

А сагата е приблизително такава: В Павел баня живее Дона Бургоджиева, която е хаджийка, т.е. посещавала Йерусалим. Един ден тя получава писмо от Бона Велинова, членка на обществото „Добрий самарянин” от с. Григорево /вероятно пловдивски/ и много се изненадва, защото двете жени не се познават. А в писмото си Бона от с. Григорево пише, че получила „небесна заповед” да съобщи на Дона, че в Павел баня до самите горещи бани се намират в земята основите на някогашен манастир „Св. Троица” с аязмо до него, а на юг пък от Павел баня се намират основите на черква „Св. Четиридесет мъченика” и трябва тези Божии домове да се открият и отново изградят, а аязмото да се изчисти, та водата му да се използва , както е било преди векове.

След много перипетии Бона Велинова отива в Павел баня, спи на мястото на съновиденията си, а сутринта съобщава, че там наистина е имало манастир. По време на освободителните борби, като Бона Велинова нарича тия години „смутно за турците времена”, тя казва още, че „… много християни се скриха в здравите постройки на манастира, но турците ги обкръжиха, избиха ги безмилостно и събориха сградите върху телата им. И затова костите, които се намират тук са кости на мъченици избити за вярата си.” А на друго място казва, че църквата в манастира е съществувала по времето на цар Асен и името й е било „Св. Троица”. Тя препоръчва чрез виденията си този манастир да бъде възстановен, защото тогава още много хора ще бъдат излекувани от минералната вода, а Бог ще помага на павелбанци, ще бъде между тях и ще им даде здраве и плодородие.

В дневника си Георги Чорбаджийски подробно разказва за съществуването на този манастир. Той говори още, че тук са се пресичали няколко известни за времето си пътища, свързващи северна и южна България, за което говори и Бона Велинова в посланията си.

Гергана Подскочиева- Гечева подчерта, че всичко това ни показва, че минералните извори в Павел баня са били известни още от древността и са използвани за лечение, а около тях е имало богат социален живот, както светски , така и духовен. Но за жалост нашето поколение не успя да опази тази част от богата ни история. Днес Павел баня е красив съвременен курорт с богат социален и културен живот. Основното лечебно звено, провеждащо цялостна рехабилитация, т.е. възстановяване на заболяванията на опорно-двигателния апарат е филиал на специализирани болници за рехабилитация – ЕОДИ от 1991г. – обявен за национален център.  Сградата е на два етажа. На първия етаж е балнеолечебницата. Тя разполага с по два басейна /женски и мъжки/  за хладка 37 градуса и горещ с вода до 39 градуса. На полуетажите на западното и източното крила са разположени водолечебни отделения с вани за подводни шийни и ломбални екстензии по метода на д-р Гечев, тангентори за индивидуална лечебна физкултура и др.

Във втората половина на книгата си д-р Георги Гечев разказва компетентно за различните методи на лечение, свързани с минералната вода, както и значението на пиенето на тази вода, за различните режими и др. специфични въпроси. Интересното за Павел баня в наше време е, че тук са открити много нови спа хотели.

„Аз мисля, че важното е да не забравяме, че вече 60 години в гр. Павел баня – един курортен комплекс  продължава да функционира успешно и да бъде емблема на града, може би както казва в книгата си д-р Гечев като мото: „Павел баня дължи своята известност преди всичко на лековитите минерални  извори, които са се използвали още от древността”, каза още Гергана Гечева и допълни, че бъдещето на Павел баня е голямо и ще продължава да бъде един търсен курорт.

Гостите на представянето на книгата бяха поздравени от дуо „Не съм от тях“ с участието на Гълъбина Михайлова и Цветанка Калова.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Почистват крайпътна растителност между селата Розово, Кънчево и Ръжена

Published

on

ВЪВЕЖДА СЕ ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО МЕЖДУ СЕЛАТА РОЗОВО, КЪНЧЕВО И РЪЖЕНА

От днес до края на работната седмица ще се извършва кастрене на надвиснала и опасна храстовидна и дървесна растителност по четвъртокласната пътна мрежа между селата Розово, Кънчево и Ръжена. За извършване на обезопасителните дейности се въвежда временна организация на движението по посочените пътища. Врменно движението се осъществява в едната лента на платното за движение. Призоваваме водачите на МПС да преминават по изброените пътни платна с повишено внимание!

Продължете с четенето

Казанлък

Жени и младежи в Казанлък се обединиха срещу зависимостите

Published

on

Сдружение „Жените на Казанлък“, съвместно с Общински младежки съвет Казанлък основаха клуб “ Мечтай, бори се, побеждавай!“ Създаването на клуба залага на балансираност на общите усилия за активно участие на младите хора в обществения живот на Община Казанлък. Дейностите, заложени в проекта дават шанс на младите хора да се чуе и техния глас, да проявят отговорност към проблемите и заедно с „Жените на Казанлък“ да се търси решение. 

Приоритетите на съвместната дейност са: превенция и обучение за здравословен начин на живот и намаляване на търсенето на наркотични вещества и употребата на алкохол сред младите хора; превенция на рисковото поведение и употреба на наркотични вещества, насилието и агресията чрез възможности за участие на младите хора във форми за развитие на техните интереси, способности и таланти. Не по – малка е и ангажираността на новия клуб за повишаване информираността на обществото по проблемите, свързани със зависимостите сред младите хора и повишаване на нагласите, популяризиране на възможностите за участие на младежите в образователни и информационни кампании и различни младежки инициативи. Участниците в клуба са категорични, че заедно биха помогнали за ограничаване риска от употреба на наркотични вещества сред младите, но и че е необходима и ангажираност на обществото, на институциите, на медиите, на самите младежи.

Инициативата е по одобрен проектна  „Жените на Казанлък“ за младежки дейности за 2021г. на Община Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 20 септември: Три зодии ще си скубят косите днес

Published

on

ОВЕН

В понеделник ще получите известие, което ще смути много от вас. Вероятно се отнася до пари. Спокойно ще премине работният ден, но денят е с лош късмет за вас и ще бъде добре, ако сте по-предвидливи, за да избягвате ситуации, създаващи допълнителни неприятности.

ТЕЛЕЦ

При вас са се трупали проблеми, чието разрешение ще постигнете постепенно във времето. Във всички случаи трябва да се подготвите за частична загуба. Част от неприятностите са свързани с дома ви, но тях спокойно можете да пренебрегнете. В службата очаквайте поощрение.

БЛИЗНАЦИ

Понеделник е благоприятен ден за вас. Отхвърлили сте по-трудната част от работата си и съвсем скоро ще ви стане ясно, че делата ви започват да се реализират по-лесно и по-бързо. Пречките от служебен характер са към своя край. Вашият възход вече е реално осъществим. Дерзайте!

РАК

Раци, не ще успеете да решите финансовите си проблеми за ден-два, но сега обнадеждаващото е това, че през близките дни ще успеете. Онези от вас, които са имали контакти относно започване на работа или по друг делови повод, ще получат съобщение за благоприятно развитие на делата си.

ЛЪВ

При вас проблемите постепенно отшумяват. Лъвовете могат да се надяват на неочаквана помощ. Днес имате шанс в контактите си и преди всичко онези, които са от финансово естество. Бизнесмените ще проведат разговор със своите съдружници, който ще тласне общите дела напред.

ДЕВА

Доста добре ангажиран в делови смисъл e понеделник за Девите. Мнозина от вас са се приготвили да действат чрез хитрост и по този начин да избегнат сложни ситуации или назряващи конфликти. Потърсете нов метод, който ще даде тотално разрешение на стари проблеми.

ВЕЗНИ

В понеделник вашите възможности са добри и не ви липсва гъвкавост, за да се реализирате в службата или в личния бизнес. Едно нещо ще ви създаде трудности и то има отношение към прекалената критичност, с която гледате на всичко около вас. Бъдете по-толерантни!

СКОРПИОН

Понеделник е ден за разговори при вас и взимане на конкретни решения по делови въпроси. Денят създава известни трудности в професионално отношение, а за някои е възможно професионалният ден да се развие много зле. Става въпрос за нестабилното ви служебно положение.

СТРЕЛЕЦ

Много от вас ще се правят на сърдити и това хитроумно отношение към околните ще ви създаде проблеми. Подходът ви не е правилен. Днес вашите печеливши възможности са в службата, където ваш проект или идея ще получи одобрение. Някои ще получат съобщение за пари, които сте изработили преди време.

КОЗИРОГ

Изцяло сте отдадени на работата си днес, у вас личи нестабилност и безпокойство, свързано с нея. Потисната е психиката ви и оттук се явяват всички странични притеснения. Ще имате среща днес с човек, чиито възможности не са малки. Осланяйте се на подкрепата му. Със сигурност ще спечелите, ако засилите интереса му към вашите идеи.

ВОДОЛЕЙ

Днес много от Водолей ще имат повод за радост. Независимо че проблемите, свързани с дома, не се решават в момента, вие вече виждате благоприятен изход от онова, което доскоро ви е тревожело. Активно действайте за осъществяване на намеренията си през деня. Вечерта ще прекарате в компанията на ваши приятели, с които ще се отдадете на спомени.

РИБИ

Активно започвате понеделник. До голяма степен възможностите, които имате сега, ви успокояват напълно, макар че понякога се прокарва нотка на съмнение. Действайте по проблеми, които лично ви засягат и са се превърнали в непоносимо бреме. Ще ги решите с повече търпение. Банкови задължения при някои от вас днес ще претърпят значителна промяна.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Красиви имена черпят за голям светец, изгубил всичко и всички

Published

on

На 20 септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик Евстатий.

Преди приемането на християнството Евстатий носел името Плакида и бил възпитан в етническите традиции. Но след време осъзнал, че тези традиции са грешни и приел християнството със съпругата си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Красиви имена черпят за голям светец, изгубил всичко и всички

Цялото семейство било подложено на изпитания от Христос. Най-напред изгубили имуществото си и живели в нищета. Евстатий разбрал, че приятелите му били до него само заради богатството му.

Семейството се преселило там, където никой не ги познавал – в Египет. Но там Теопистия била отвлечена от разбойници, а след това синовете му се изгубили в пустинята. И така Евстатий останал сам и бил принуден на извършва тежък труд. Но въпреки всички изпитания Евстатий останал верен на вярата. 

След 15 години Евстатий отново бил повикан от императора, походът завършил с успех и Плакида бил провъзгласен на главен военачалник на цялата армия.

След това той открил сред двамата войници синовете си. На едно тържество пък той разпознал в една от слугините съпругата си и цялото семейство се събрало заедно.

Но радостта им била кратка, тъй като пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал пред императора, че отдавна е приел християнството. Тогава той заповядал цялото семейство да бъде подложено на мъчения, а по-късно те починали.

Телата им били погребани от праведни християни и чудотворните им мощи днес се намират в базиликата „Свети Евстатий“ в Рим.

Имен ден празнуват Евстатий, Евстати, Евстатиела, Евстатия, Статко, Статка, Стати. 

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Седмицата започва със слънце, но идва дъжд

Published

on

През нощта над по-голямата част от страната ще се изясни и вятърът ще стихне. Минималните температури ще са между 11° и 16°.

Това съобщиха от НИМХ.

През деня ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад, който привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

След обяд по преминаването на студен атмосферен фронт ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, като по-интензивни ще са явленията на места в Северна България, а през нощта срещу вторник и в източните райони. Максималните температури ще са между 26° и 31°.

Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра – около 14°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Привечер облачността ще се увеличи и през нощта срещу вторник на много места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури на въздуха: 23-26°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Продължете с четенето

Казанлък

458 са новите случаи на коронавирусна инфекция в страната, 16 в областта

Published

on

През изминалото денонощие са починали 43 души. Общият брой на жертвите на пандемията у нас вече е 20 028 души.

Това показват обновените данни на Единния информационен портал.

458 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 4740 теста за изминалото денонощие. 9.6% са положителните случаи.

В болница се лекуват 4750 пациенти, като 391 от тях са в интензивни отделения.

38 734 са активните случаи към 20 септември. Общо от началото на епидемията у нас през март 2020 г. потвърдените случаи са 482 186.

43 души са починали за последното денонощие, а жертвите на коронавируса в България са вече 20 028

Излекуваните за денонощието са 1069, а 423 424 са записани като излекувани в информационния портал.

Имунизациите през вчерашния ден са 1697, като общо 2 463 666 са поставените дози ваксина в България.

По области само от Монтана няма докладвани нови случаи през изминалия ден.

Статистиката: Благоевград – 25, Бургас – 30, Варна – 59, Велико Търново – 21, Видин – 3, Враца – 16, Габрово – 5, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 9, Ловеч – 15, , Пазарджик – 27, Перник – 7, Плевен – 5, Пловдив – 29, Разград – 12, Русе – 11, Силистра – 8, Сливен – 17, Смолян – 3, София – 24, София – 81, Стара Загора – 16, Търговище – 3, Хасково – 13, Шумен – 2, Ямбол – 6.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com