Ремонтът на лъва на Шипка разкри нещо, което никой не е подозирал

   

До момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че са 53

Ремонтът на брозновата фигура на лъва на Шипка неочаквано разкри, че теглото му е повече от наполовина по-леко от предполагаемото досега. Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е конструктивно здрав и ремонтът ще приключи по рано от предвиденото, предаде БГНЕС.

По време на ремонта изникнала непозната досега подробност – на вътрешната страна на всяка от частите част, от които е сблобена фигурата, е изписано колко тежи елементът. Така е изчислена тежестта на лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея, че той тежи около 28 тона. Оказа се, че всъщност тежи около 12 тона. Ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен факт е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента. Оказа са, че те са 53″, разказва д-р Чавдар Ангелов – директор на парк–музей “Шипка–Бузлуджа”.

Лъвът е конструктивно здрав, носещата конструкцията, върху която той е сглобен, е в добро състояние, отливките, от които е направен – също. Корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от първоначално предвидените срокове.

Лъвската фигура е почистена изцяло отвътре, носещата конструкция е обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в перспектива корозията, в момента се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развитието на ръжда.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com