Редица постановки в рамките на европейски проекти реализира общински театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък

   

Редица постановки в рамките на европейски проекти реализира Общински театър „Любомир Кабакчиев”, каза за Радио „Фокус” директорът на театъра Димитър Кабаков. Той поясни, че един от тях е спектакъл по стиховета на Шарл Бодлер „Цветя на злото”. „Играят четирима млади актьори, един спектакъл с много музика и танц, разбира се, не само по стиховете на Бодлер, а и негови писма, спомени на негови съвременници”, каза той.
Спектакълът се реализира в сътрудничество с Художествената галерия, където ще бъде игран. Директорът на театър поясни, че това е едно пространство, което театралният екип иска да използва отдавна, като спектаклите ще бъдат представяни на различните нива в галерията.

Към края на месец ноември ще бъде премиерата на комедия, която е по мотиви от няколко руски автори, с обобщеното заглавие „Ах, този Иванич”. По думите на Кабаков, това е типична руска история с много хумор, на места черен хумор: „Няма да поднасяме само сериозна тематика на зрителите на Казанлък и на нашите зрители в страната, така че ще имаме и комедия. Тя няма да бъде за Чудомировите празници, за тях Ованес Торосян ще постави историята от един италиански филм. Това ще бъде нашата изненада за зрителите догодина през март месец.”

Следващото зъглавие в афиша на театъра в Казанлък за настоящия творчески сезон е спектакъл по „Ромео и Жулиета” с младия режисьор Благой Бойчев, който преди два сезона постави на българска сцена „Задочни репортажи за България – Одисеята” на Георги Марков. Театърът подготвя и още два камерни спектакъла, както и детски спектакли.

Кабаков поясни, че част от изброените спектакли се осъществяват в сътрудничество с частни формации и с подкрепа на Министерство на културата. „Нощта преди Албена” и „Цветя на злото” са реализирани по Комуникационната стратегия на Европейския съюз – европейска програма, с бенефициент Министерство на културата. Спектакълът на Стефан Цанев „Заговорът на Калигула” има подкрепата както от Министерство на културата – т.нар. Целева програма, така и от частни дарители. „ Благодарение на Община Казанлък театърът разполага със своите заплати и с малка издръжка, но оттам- нататък ние трябва да се погрижим за останалото”, каза директорът на театър „Любомир Кабакчиев”.

По отношение на участието на казанлъшкия театър във фестивали Кабаков поясни, че след броени дни театърът ще играе за първи път в един от най – старите международни фестивали за куклено изкуство за възрастни в Стара Загора „Пиеро”, където ще се представи със спектакъла „Самодива”: „Самото отиване там, поканата към нас да участва нашият театър със спектакъла „Самодива”, е огромна чест и радост. Няма значение дали той ще бъде отличен с някаква награда, присъствието ни там е оценка за работата на казанлъшките актьори.
Освен това театърът подготвя и сътрудничество с театър от Германия.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com