Първият роден лютиер е конструирал картечница преди първата си цигулка

   

снимка Вл. Тилев

В Казанлък бе открита паметната плоча на първите майстори лютиери и по случай 100-годишнината от откриването на първото лютиерско ателие в града на розите. Плочата е в памет на създателя на ателието Димитър Георгиев Саранеделчев и неговите братя, който по-късно основават и първата в България фабрика за струнни музикални инструменти.

Плочата е поставена на южната фасада на сградата, намираща се на бул.”23-и пехотен Шипченски полк” 17 в Казанлък, където се е намирало и първото ателие на майсторите-лютиери, разказа за Радио Стара Загора Стефан Саранеделчев, племенник на основателя на ателието и част от инициативния комитет за поставянето на паметния знак. Той все още пази ясни спомени за знаменития си чичо Димитър и с гордост споделя чутото от него. Сред най-интересните истории, които споделя е малко известния факт, че между Балканските войни и Първата световна война Димитър Георгиев конструира картечница, която по спомени на съвременници е била изключително ефективна и модерна, при това е направена много преди оръжейницата „Арсенал“ да наложи традициите на това дело в Казанлък.

Ужасите на войната обаче отказват Димитър от оръжията. След като се връща в една от отпуските си по време на Първата световна война той натрошава на парчета картечницата. Но точно в окопите той се запознава със занаята лютиерство. Интересът му събужда майстор на цигулките от Германия, с който се сражават рамо до рамо. По-късно създава ателие в семейната работилница заедно с братята си. Заради таланта си е пратен в Германия, да учи занаят и изкуство, а когато се връща основават и първата фабрика за струнни инструменти у нас – „Кремона“ в Казанлък, разказва племенникът му Стефан Саранеделчев. БНР

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com