Свържете се с нас

Казанлък

Проект „Приятелство в кутия 2”

Published

on

Стартира проект „Приятелство в кутия 2” по програма „Еразъм+” на МЦР-Взаимопомощ, който е продължение на проектите „Приятелство в кутия” и „Изкуството да даваш” по програма „Младежта в действие” за работа на доброволци в Дневния център за деца с увраждания и домовете за стари хора в гр. Казанлък.

В града ни от 15.07. 2015 г. до 15.04.2016 г. ще работят Ана и Асмае от Испания.
Шестима доброволци от Испания, Германия и Македония в продължение на два етапа от по девет месеца (15.07.2015-15.04.2016 и 15.04.2016-15.01.2016), ще бъдат активни участници в работни младежки групи, организирани по проекта на МЦР-Взаимопомощ в Дневен център за деца с увреждания и Домове за стари хора номер едно и три в гр. Казанлък. Проектът ще даде възможност на участващите доброволци да бъдат включени в ежедневната дейност на организацията ни и партньорите, насочена към формиране на толерантност и емпатия към различните сред децата и промяна на нагласите в общността към хората с увреждания, възрастните хора и повишаване имиджа на местните институции и организации. Целта е, чрез различни дейности и арттерапевтични занимания на доброволците в организациите партьори да се работи системно за възпитаване у децата на способност да приемат разликите и отправяне на послание за приятелство към останалите деца. Доброволците ще имат възможност да научат повече за децата с увреждания, отглеждани в семейна среда и съпътстващите ги проблеми. Ще работят с възрасните хора за да развият идеята на посрещащата организация МЦР-Взаимопомощ и Юнайтед Авангард Артист, в кампанията за толерантност между поколенията в работата с ръководствата на Домове за стари хора номер едно и три в гр. Казанлък за осъзнаване на идеята, че възрастните хора не са били по различни от нас и ние един ден ще станем като тях.
В проекта ще се разгледат младежките инициативи на ЕС като средство за подпомагане на инициативността и мотивацията на гражданите и повишаване умението на младия човек за адаптивност и работа с деца в неравностойно положение, за толерантност към възрастните. Организиране на срещи с различни специалисти в области, които вълнуват ЕДС доброволците и могат да подпомогнат работата им и популяризирането на проекта чрез издаване на електронен бюлетин «ДоброволциТЕ».
Същността и съдържанието на проекта, като цяло са в основата на междукултурно образование между поколенията и учене през целия живот. Разпространение на ЕДС философията в местната общност и насърчаване на младите в участие по програмите на ЕС чрез трорчество и разпространение на различните култури. Особено акцентиране на хората със специални нужди.

Първите ни впечатления от България.

Изминаха 6 дни, откакто сме в България и вече можем да кажем, че я обичаме. Първото нещо, което привлече вниманието ни бяха обичаите, които българите имат и начинът, по който се представят. В България никой не се целува по бузите два пъти, както в Испания, но затова пък хората се здрависват, за да покажат уважение. Начинът, по който казвате „да” и „не” на обратно от нас с поклащане на главата от ляво на дясно за „да” и долу на горе за „не”.

От друга страна това, което най-много ни харесва от града, в който живеем-Казанлък е богатата природа, която виждаме, навсякъде, където погледнем. Хората, които живеят в нашия град са много приятелски настроени, всички се опитват да ни помагат във всичко, от което имаме нужда, понеже знаят, че сме чужденци. Повечето хора не говорят английски език, само младежите, но всички се опитват да говорят с нас, за да ги разберем.

Едно от най-големите предимства на България, сравнена с Испания, че всичко е много евтино. Например за 10 евро човек може да се наяде с типични български ястия. Относно сградите, отвън изглеждат стари, а вътре са доста добре и изглеждат като тези в Испания.

Улиците ви са доста старинни, но нещото, което ни изненадва са многото уличните животни-кучета и котки.

            Имаме много време 9 месеца, за да открием всички красоти на държавата ви-културата на древността, но до този момент усетихме, че сме много различни като култури, но като цяло всичко, което чувстваме в позитивно и нямаме никакви оплаквания или негативни от България.

Ана Морено и Асмае Хамири, Испания

Екип МЦР-Взаимопомощ

Продължете с четенето

Казанлък

“Розите” с победа у дома над “Спартак” Пловдив

Published

on

Съставът на “Розова долина” Казанлък победи трудно с 2:1 тима на “Спартак” Пловдив в пореден мач от първенството на Югоизточната “В” група.

Домакините изиграха добър мач на стадион “Севтополис”, като срещнаха сериозна съпротива от младия тим на гостите от Пловдив. Това бе трета среща за казанлъчани в рамките на седем дни. “Важно е, че спечелихме двубоя. Поведохме през второто полувреме с 2:0 набързо и сякаш се почувства леко отпускане в нашия тим. Гостите намалиха резултата, а в последните минути пропуснаха добри възможности пред нашата врата, като така успяхме да запазим преднината и спечелим мача. Все пак макар и с доста млади футболисти тимът на “Спартак” се понрави с играта си и показа характер и качества.

Сега се готвим за поредица от три поредни гостувания в първенството. Първият ни мач е навън срещу “Левски” Карлово, традиционно неудобен съперник. Ще имаме и наказани играчи за натрупани картони, но се надявам да се представим на висота. След това имаме мач на 29 април срещу “Несебър” отново навън и там наистина ще ни бъде трудно с оглед факта, че домакините се борят за оставане в групата. Поредицата от срещи завършва на 5 май с отложения ни мач в Смолян срещу “Родопа”. Като домакини те играят много силно и ще ни бъде наистина  трудно там, но нека мислим за предстоящия ни първи мач, който е на дневен ред сега”, заяви наставника на “Розова долина”, Атанас Апостолов.

БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Младежът, задигнал кутия с дарения в Казанлък, остава в ареста

Published

on

Оставиха за постоянно в ареста 19-годишния младеж от Стара Загора, който открадна кутия с дарения. Това обаче не е единственото му престъпление.

Той е обвинен за това, че в началото на август миналата година задигнал четири велосипеда на стойност 3 500 лева. Бил е обявен за общодържавно издирване, последвала и нова кражба.

Обвиняемият е бил задържан на 14 април 2021 г., след като полицейски служители установили, че четири дни по-рано той е отнел кутия с пари за дарения на нуждаещо се от лечение болно дете. Тя била поставена в заведение за бързо хранене в центъра на Казанлък.

По случая е образувано досъдебно производство, по което също предстои да му бъде повдигнато обвинение.

Решението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Стара Загора.

Продължете с четенето

Казанлък

Задигнаха велосипед от вход на жилищна сграда в Казанлък

Published

on

На 19.04.2021 г. в РУ – Казанлък е получено съобщение от 40-годишна жена, че за времето от 14:00 ч. до 18:30 ч. на 06.04.2021 г. от вход на жилищна сграда, намираща се в гр. Казанлък, на ул. “Св. св. Кирил и Методий”, е извършена кражба на велосипед, нейна собственост, който е бил оставен незаключен на партерен етаж.

Образувано е досъдебно производство чл.194 НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Обраха лаборатория към болница в град Казанлък

Published

on

На 19.04.2021 г. в РУ – Казанлък е получено съобщение, че за времето от 16.04.2021 г. до 19.04.2021 г. след като е взломен прозорец на лаборатория към болница в град Казанлък, е проникнато вътре и е извършена кражба на кафе машина, кана за вода, шоколадови бонбони и сладки.

Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Започна контролирано източване на водата от язовирите Копринка и Жребчево

Published

on

За разлика от миналата година, когато и язовир Копринка и язовир Жребчево бяха на критично ниски нива, сега те са пълни над 80%. И двете съоръжения се източват контролирано, за да запазят тези обеми. Копринка е определян като стратегически важен язовир. Захранва с вода още три язовира, сред които Овчарица и Розов кладенец, които са структуро определящи за енергетиката.

От язовира се изпускат по 20  куб. м. в сек, като има възможност за утрояване на обема, съобщи инж. Пламен Иванов – Управител на „Напоителни системи” ЕАД – клон „Средна Тунджа“. Изпусканото количество вода е толкова, колкото се влива и в казанлъшкия язовир. Според официалните данни, язовирът е пълен на 82.07% от обема си. Специалистите заявиха, че ще поддържат нивото му около 115-120 млн.м3. За целта се изпуска контролирано вода по две направления.

По канала към Стара Загора. Тя минава през ВЕЦ-а и се влива в р. Марица. Другото направление е през р. Тунджа, като водата се отвежда към яз. Жребчево, който е пълен на 83.24% и също се изпуска контролирано, като там ще се запазват нива от 330 млн.м3 вода.

БНР

Продължете с четенето

Казанлък

2 434 са новите случаи на коронавирус в страната, 186 в областта

Published

on

Положителните проби в Старозагорска област са 186, сочи Националната информационна система. От началото на пандемията до момента в областта са установени 16 327 случая. 

В страната броят им е 2 434 при направени 15 952 теста.

Към момента в България са потвърдени общо 388 815 случая на новия коронавирус, като активните случаи са 62 481. Излекуваните лица са 310 922, от които 4 244 през последното денонощие. 

Общо 8 834 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 780 от тях се намират в интензивни структури.

През изминалото денонощие са починали 217 души. Общият брой на починалите до момента е 15 412.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com