Свържете се с нас

Казанлък

Проект „Приятелство в кутия 2”

Published

on

Стартира проект „Приятелство в кутия 2” по програма „Еразъм+” на МЦР-Взаимопомощ, който е продължение на проектите „Приятелство в кутия” и „Изкуството да даваш” по програма „Младежта в действие” за работа на доброволци в Дневния център за деца с увраждания и домовете за стари хора в гр. Казанлък.

В града ни от 15.07. 2015 г. до 15.04.2016 г. ще работят Ана и Асмае от Испания.
Шестима доброволци от Испания, Германия и Македония в продължение на два етапа от по девет месеца (15.07.2015-15.04.2016 и 15.04.2016-15.01.2016), ще бъдат активни участници в работни младежки групи, организирани по проекта на МЦР-Взаимопомощ в Дневен център за деца с увреждания и Домове за стари хора номер едно и три в гр. Казанлък. Проектът ще даде възможност на участващите доброволци да бъдат включени в ежедневната дейност на организацията ни и партньорите, насочена към формиране на толерантност и емпатия към различните сред децата и промяна на нагласите в общността към хората с увреждания, възрастните хора и повишаване имиджа на местните институции и организации. Целта е, чрез различни дейности и арттерапевтични занимания на доброволците в организациите партьори да се работи системно за възпитаване у децата на способност да приемат разликите и отправяне на послание за приятелство към останалите деца. Доброволците ще имат възможност да научат повече за децата с увреждания, отглеждани в семейна среда и съпътстващите ги проблеми. Ще работят с възрасните хора за да развият идеята на посрещащата организация МЦР-Взаимопомощ и Юнайтед Авангард Артист, в кампанията за толерантност между поколенията в работата с ръководствата на Домове за стари хора номер едно и три в гр. Казанлък за осъзнаване на идеята, че възрастните хора не са били по различни от нас и ние един ден ще станем като тях.
В проекта ще се разгледат младежките инициативи на ЕС като средство за подпомагане на инициативността и мотивацията на гражданите и повишаване умението на младия човек за адаптивност и работа с деца в неравностойно положение, за толерантност към възрастните. Организиране на срещи с различни специалисти в области, които вълнуват ЕДС доброволците и могат да подпомогнат работата им и популяризирането на проекта чрез издаване на електронен бюлетин «ДоброволциТЕ».
Същността и съдържанието на проекта, като цяло са в основата на междукултурно образование между поколенията и учене през целия живот. Разпространение на ЕДС философията в местната общност и насърчаване на младите в участие по програмите на ЕС чрез трорчество и разпространение на различните култури. Особено акцентиране на хората със специални нужди.

Първите ни впечатления от България.

Изминаха 6 дни, откакто сме в България и вече можем да кажем, че я обичаме. Първото нещо, което привлече вниманието ни бяха обичаите, които българите имат и начинът, по който се представят. В България никой не се целува по бузите два пъти, както в Испания, но затова пък хората се здрависват, за да покажат уважение. Начинът, по който казвате „да” и „не” на обратно от нас с поклащане на главата от ляво на дясно за „да” и долу на горе за „не”.

От друга страна това, което най-много ни харесва от града, в който живеем-Казанлък е богатата природа, която виждаме, навсякъде, където погледнем. Хората, които живеят в нашия град са много приятелски настроени, всички се опитват да ни помагат във всичко, от което имаме нужда, понеже знаят, че сме чужденци. Повечето хора не говорят английски език, само младежите, но всички се опитват да говорят с нас, за да ги разберем.

Едно от най-големите предимства на България, сравнена с Испания, че всичко е много евтино. Например за 10 евро човек може да се наяде с типични български ястия. Относно сградите, отвън изглеждат стари, а вътре са доста добре и изглеждат като тези в Испания.

Улиците ви са доста старинни, но нещото, което ни изненадва са многото уличните животни-кучета и котки.

            Имаме много време 9 месеца, за да открием всички красоти на държавата ви-културата на древността, но до този момент усетихме, че сме много различни като култури, но като цяло всичко, което чувстваме в позитивно и нямаме никакви оплаквания или негативни от България.

Ана Морено и Асмае Хамири, Испания

Екип МЦР-Взаимопомощ

Продължете с четенето

Казанлък

Кола акостира в Старата река в Казанлък

Published

on

Кола акостира в Старата река в Казанлък, предаде репортер на „Фокус“.

Лекият автомобил се е опитал да завие и да мине по моста на бул. „Никола Петков“, но се е озовал в реката. На място има полиция. Към момента не е ясно дали има пострадали.

Продължете с четенето

Казанлък

При спецакция в областта хванаха девет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол

Published

on

За времето от 25.09.2023г. до 01.10.2023г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2270 МПС и 4537 лица. Съставени са 714 фиша и 184 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В същия период са установени общо девет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – седем са шофирали след употреба на алкохол до 1,2 промила, двама – с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози е установен да шофира един водач, а трима водачи, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества. Установени са 9 неправоспособни водачи. Установени са 497 нарушения на скоростните режими.

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ за същия период са извършени 186 проверки, установени са 133 нарушения. За същия период по метода широкообхватен контрол е извършена 1 проверка, установено е 1 нарушение.

Продължете с четенето

Казанлък

Дати на учебните стрелби на УЦ„Тюлбето“ през месец октомври 2023 г.

Published

on

Учебните стрелби на Учебен център „Тюлбето“ през месец октомври 2023 г. започват от днес. За това информират от Щаба на Военно формирование 22180 – град Казанлък. Военните тренировки ще продължат от 08,00ч. до 22,00ч. през всички работни дни на месеца, с изключение на последната работна седмица, когато ще завършат в четвъртък, 26 октомври 2023 г.

От Щаба на Военното формирование в Казанлък напомнят, че забраната за движение в района се отнася за хора, животни и машини, а на нарушителите ще бъде търсена съдебна отговорност на основание чл.389, ал.1 от Наказателния кодекс.

Пресцентър на Община Казанлък 

Продължете с четенето

Казанлък

НАП публикува новите банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски

Published

on

На сайта на НАП са публикувани новите банкови сметки, по които от 2-ри октомври ще се извършват плащанията към приходната агенция.  При нареждане на суми към закритите сметки след тази дата, обслужващата банка ще връща парите на данъкоплатците по сметката, от която са направили превода.

Всяка от новите банкови сметки е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социалноосигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна ще плащат по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление, напомнят от приходната агенция.  Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП

Продължете с четенето

Казанлък

Галина Стоянова получи признание от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово

Published

on

Благодарна грамота за всеотдайността, енергията, дългогодишното приятелство и сътрудничество през годините и плакет получи Галина Стоянова от командира на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, Маргарит Михайлов. Тя е гост на празника на военното формирование. Бригадата днес чества 31-годишнината от създаването си.Може да бъде изображение с текст, който гласи '061 стрямска механизирана бригада 31 години дълг, лоялност, всеотдайност "Ha левски подвигът юнашки механизирана "A там, на черна във завоя гърдите нน свещен храм, за слава, чест и робът-бр на ботев песните хайдушки COS 00 за милата родина своя сърца развихрят буен плам." карлово стремци решиха da измрат благодарствена ΓΡΑΜΟΤΑ на -жа галина стоянова за всеотдайността, енергията, дългогодишното приятелство сътрудничество през годините, допринесли за издигане на авторитета и чимостта на 61 стрямска механизирана бригада гр. карлово 2.10. 2023г. маргарит михайлов бригадаен генерал командир на 61 механизиранабри ада'

Галина Стоянова поздравява военнослужещите в редиците на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, като им пожелава и занапред да са винаги там, където ги зове дългът и Отечеството: „В годините Бригадата се утвърди като лидер на военно формиране от Сухопътните войски на Българската армия. Не веднъж 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, е била в помощ на Казанлък и винаги са били точни и са реагирали навреме, защото те са били отговорни и с чест. Пожелавам им и занапред да са винаги там, където ги зове дългът и Отечеството! Уверена съм, че личният състав на Бригадата ще работи всичко така градивно за издигане на авторитета на Българската армия, независимо от трудностите, пред които е изправена. На всички военнослужещи пожелавам здраве, успехи и мирни времена! Бъдете горди наследници на предците ни!”

Продължете с четенето

Казанлък

Ето с какво време започва седмицата

Published

on

Днес ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Централна България ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб и умерен северозападен, в Източна България – северен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София – около 22°.

Това съобщиха от НИМХ.

Над планините ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността над масивите от Централна България и на места там ще превали дъжд. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 – около 8°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен север вятър. Максималните температури ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com