Проект „Магията на чипровския стан и съвременните младежи в Казанлък” реализира читалището в село Шейново

   

Деца от филиала на Детска градина „Снежанка” в Шейново, ученици от Основно училище „Д-р Петър Берон” и младежи от Защитеното жилище в Казанлък взеха участие в проекта „Магията на чипровския стан и съвременните младежи в Казанлък”, каза за Радио „Фокус” Росица Зланкова, секретар на Народно читалище „Освобождение”.

Тя поясни, че проектът е на читалището и е свързан с насърчаване на творческите умения и инициативи на младите хора и утвърждаване на националните традиции. Проектът е реализиран по покана на Община Казанлък с общо финансиране 500 лв. „Интересът към проекта беше огромен и се радваме, че
успяхме да допринесем за културното развитие на община Казанлък. Макар и да не са характерни за казанлъшкия край, чипровските килми са част от нематериалното културно наследство на България. Предаването на занаята на младото поколение е дълг на майсторите килимари”, каза Зланкова.

По проекта са закупени оригинален чипровски стан, както и конци за насноваване и тъкане. Проектът е реализиран от младежи, които познават техниката на тъкане. „Макар и труден, този занаят е магия за младите хора, но и предизвикателство за тяхната упоритост”, поясни Зланкова. По време на изпълнението му са направени демонстрации и пленери, показани са презентации със снимки от чипровския край и Музея на чипровския килим.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com