Продължава проект „Синьо лято” на ДЦ за деца с увреждания към Дома за медико-социални грижи в Бузовград

   

За девета поредна година Дневният център за деца с увреждания към Дома за медико-социални грижи в Бузовград ще реализира проекта „Синьо лято”. Това каза за Радио „Фокус” Анна Стефанова, психолог на центъра.

Тя посочи, че като доброволци, които работят с децата, са привлечени ученици от училищата в Казанлък. В рамките на проекта се организират съвместни инициативи, които касаят създаването на двойката дете – доброволец, като децата са потребители на услугите на Дневния център. Според Анна Стефанова до момента това е най-пълноценната двойка, която се създава, защото в случая деца помагат на деца. В едните се възпитава чувството на отговорност, на съпричастност, чувство за приемане на тези, които са различни по някаква причина.

„Това е едно личностно израстване, което не може да се получи на друго място. А за малките деца, които срещат трудности от един или друг регистър, присъствието на по-голямо дете означава сигурност и подкрепа, приятелство, което остава за цял живот”, подчерта психологът на Дневния център. Стефанова добави, че уникалността на този проект е, че може да се промени не само средата, в която живеят децата. Тя изрази надежда, че, доброволците, след време ще променят цялата система – малко или много: „Възлагаме на тях тази надежда.”

Доброволците, които работят в Дневния център в Бузовград, са там от години, като те привличат за каузата свои приятели, някои за малко, други за повече и този, който има дух на доброволец, може да продължи да бъде такъв през целия си живот. В Бузовград вече има и такива случаи. „Започват при нас от 8-годишни, сега са вече студенти, а някои и наши колеги. Те споделят, че най-добрата професионална ориентация са получили благодарение на тези проекти, които са им предоставили възможност да се включат в работа с деца с дефицити в развитието”, поясни Стефанова. Проектът се реализира с помощта на дарителски средства.

Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com