Свържете се с нас

Казанлък

Проверяват мюсюлманското общежитие в Крън

Published

on

„Разпоредена е проверка на мюсюлманското общежитие в град Крън. Трябва да се установи дали там има деца, колко са, кои са родителите им и т.н.”, съобщиха от Окръжна прокуратура Стара Загора. Проверката се извършва от Районна прокуратура Казанлък.

Мюсюлманското общежитие, което е собственост на Сдружение „За подпомагане и култура”, не за пръв път е обект на проверки и затваряне. От години то работи в нарушение на законите, като предоставя подслон на деца, без да има лиценз затова, и там се водят курсове по ислям.

През 2013 г. по настояване на и Дирекция “Социално подпомагане”, отдел “Закрила на детето” Казанлък децата, които живееха там, трябваше да бъдат изведени от общежитието, тъй като Сдружението „За подпомагане и култура” не притежава лиценз за предоставяне на социална услуга. В Административен съд Стара Загора обаче бяха заведени дела от родителите на децата (основно от Гоцеделчевско), които не пожелаха да ги отведат по домовете им. Старозагорските съдии отхвърлиха исковете, същото направиха и колегите им от Върховния административен съд.

Децата уж бяха изведени, но по-късно се оказа, че общежитието продължава да работи.

По искане на Окръжна прокуратура Стара Загора на 21 юли 2015 г. Старозагорският окръжен съд прекрати съществуването на Сдружение „За подпомагане и култура”. Решението обаче бе обжалвано пред Апелативен съд Пловдив, който още не се е произнесъл.

От делото в Старозагорския съд стана ясно, че сдружението е регистрирано на 13.12.2004 г., а с това име от 2008 г. В исковата молба се посочва, че на 6 ноември 2014 г. от Регионален инспекторат по образованието, съвместно с отдел „Закрила на детето” Казанлък е била извършена комплексна проверка, възложена от Окръжна прокуратура Стара Загора. При нея е установено, че Сдружението предоставя социална услуга на деца, които живеят в сградата на общежитието, без да има лиценз от Държавната агенция за закрила на детето. Освен това се извършва и религиозно образование в нарушение на Закона за народна просвета. Твърди се, че в общежитието след подадени декларации за съгласие от родителите били настанени 10 ученика за периода на учебната година -15.09.2014 г. до 30.06.2015 г. За учениците е осигурена възможност за самоподготовка, имало възпитател и негов помощник. Родителите на учениците заплащали месечна такса. Децата посещават различни светски училища, а в общежитието учели ислям ежедневно, по програма на Главно мюфтийство. Безспорно е установено, че Сдружението е предоставяло комплекс от социални услуги, за извършването на които, се изисква лиценз, а при извършената проверка на 6 ноември 2014 г. то не имало такъв.

От Сдружението пък твърдят, че не е налице предоставяне на социална услуга, а децата са там като туристи. За всяко дете има молба и декларация-съгласие от родителите. Причините за настаняване на децата в туристическия обект са, че родителите се чувствали много по-сигурни за тях през времето на учебната година. Настаняването им в общежитията от системата на образованието не било желано, тъй като битовите условия били лоши. Сдружението не осъществявало религиозно образование, само предоставяло възможност за организиране на курс по изучаване на ислям.

Съдиите обаче припомнят, че е имало и предишно дело от 2013 г., с което е отхвърлен иска на Прокуратурата, тъй като децата са били изведени от общежитието. Оказва се, че след приключване на това дело дейността отново е възобновена, като отново са настанени десет деца при същите условия. Според магистратите сдружението извършва дейност, която противоречи на закона и затова го прекратява. Решението обаче е обжалвано пред Апелативен съд Пловдив, който още не е е произнесъл.

Междувременно на 19 януари т.г. Административен съд Стара Загора отхвърли жалбата на „Адо 99” от град Крън (фирмата на която СНЦ „За подпомагане и култура” е предоставило общежитието за ползване ), против заповед от 19.06.2015 г. на кмета на община Казанлък, с която е отказано определянето на обекта като „пансион” . Общинската експертна комисия по категоризиране на туристически обекти в Казанлък е отхвърлила заявлението, с мотив, че съществуващата жилищна сграда е общежитие и не е годна да бъде туристически обект – пансион. Това потвръждава и съдебно-техническата експертиза. Затова и съдът отхвърля жалбата на „Адо 99”. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Така или иначе, с различни хватки – извеждане на децата, връщането им като „туристи” в пансион и т. н., дейността в общежитието продължава./pik

Казанлък

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Илиана Жекова и Роман Желев почетоха паметта на загиналите за свободата на България

Published

on

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Илиана Жекова и Роман Желев почетоха паметта на загиналите за свободата на България. Заедно с народния представител Борис Кърчев и кметовете на община Казанлък – Галина Стоянова, и община Шипка – Василка Панайова, запалиха свещ в храм-паметник “Рождество Христово” в гр. Шипка.

Там благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион.

Може да бъде изображение с 8 души, стоящи хора и на закрито
Може да бъде изображение с 7 души, стоящи хора и на закрито
Продължете с четенето

Казанлък

Пламен Караджов: Покланяме се на Шипка пред силата на духа и саможертвата на героите, съхранили българското през вековете

Published

on

„Покланяме се на Шипка пред силата на духа и саможертвата на героите, съхранили българското през вековете и позволили да възкръсне българската държава. Днес свеждаме глава пред подвига на опълченци, руси, финландци и румънци, близки и далечни братски народи, които проляха кръв на българска земя, за да го има Отечеството ни!”, заяви на Шипка зам.-председателят на Областния съвет на БСП-Стара Загора  и кандидат за народен представител Пламен Караджов. 

„Честита свобода на българите! 3-и март е една от най-значимите дати в нашата хилядолетна история. За мен той е символ на държавността и възстановяването й за България. С тази дата формално се слага началото на изграждането на независима България, на България, която знаем днес”, заяви народният представител Георги Гьоков, водач на листата на „БСП за България”  за 45 НС.

Кандидатите за народни представители от Стара Загора се включиха в тържествените прояви за отбелязване на националния празник на България – 3 март. Те поднесоха цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора” в парк „Пети октомври”,  присъстваха на церемонията по издигане на националното знаме в Стара Загора и положиха цветя на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”. Кандидатите за народни представители от Казанлък се качиха на връх Шипка, за да поднесат венец на Паметника на свободата и се срещнаха с президента на Република България Румен Радев.

Продължете с четенето

Казанлък

С тържествено вдигане на знамената започна празничният Трети март в Казанлък

Published

on

С тържествено вдигане на знамената на централния площад “Севтополис” започна празничният Трети март в Казанлък. Ритуала бе изпълнен от почетна рота на 61 Стрямска механизирана бригада. Преди това казанлъшки духовници отслужиха тържествен водосвет за празника. Те честитиха и благословиха днешния Ден на Освобождението на България.На церемонията присъстваха Кметът Галина Стоянова, народният представител Борис Кърчев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на Общинска администрация, общински съвети, Осми ученически гвардейски отряд при казанлъшката Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“, ученици от всички казанлъшки училища, родолюбиви граждани. По-късно празничният ден продължава с благодарствен молебен в храм-паметника “Рождество Христово” в град Шипка, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Може да бъде изображение с един или повече хора, стоящи хора, на открито и паметник
Може да бъде изображение с 4 души, стоящи хора и на открито

. Ритуала бе изпълнен от почетна рота на 61 Стрямска механизирана бригада.

Може да бъде изображение с 5 души, стоящи хора и на открито

Преди това казанлъшки духовници отслужиха тържествен водосвет за празника. Те честитиха и благословиха днешния Ден на Освобождението на България.

На церемонията присъстваха Кметът Галина Стоянова, народният представител Борис Кърчев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на Общинска администрация, общински съвети, Осми ученически гвардейски отряд при казанлъшката Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“, ученици от всички казанлъшки училища, родолюбиви граждани.

По-късно празничният ден продължава с благодарствен молебен в храм-паметника “Рождество Христово” в град Шипка, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Продължете с четенето

Казанлък

Осъдиха адвокат, измамил баба с 1990 лева в Казанлък

Published

on

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъдена П. И., с повдигнато обвинение за това, че в периода от 08.10.2015 г. до 15.08.2017 г., в Казанлък, в условията на продължавано престъпление, на пет пъти, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у 79-годишна жена, че в качеството й на адвокат ще й окаже правна помощ като я представлява и заведе гражданско дело в Районен съд – Казанлък за въвеждане във владение на наследствен имот, както и че ще подаде молба за налагане възбрана върху имота, ще заплаща такси за експертиза, за прокурорско разследване и за увреждане на почвата, и с това й причинила имотна вреда в размер на 1990 лева, съобщиха от прокуратурата. 

Районен съд – Габрово е наложил на П. И. наказание от 1 година „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от 3 години.
Присъдата не е влязла в законна сила и подлежи на обжалване и протестиране праз Окръжен съд – Стара Загора.

Продължете с четенето

Казанлък

Галина Стоянова: Време е да удържим нашите идеали за чиста и свята република!

Published

on

Уважаеми съграждани,

Посрещаме 143 години от Освобождението на България в условия на необичайни предизвикателства. Време, което променя поведението ни, изпитва ценностите ни, подтиква ни да отстояваме себе си, въпреки трудностите. Това още повече сякаш засилва необходимостта от примера на предците ни на Шипка. Свободата, която извоюват за нас опълченците и воините в Руско-турската Освободителна война ни задължава. Наша отговорност е да проявим воля, разум, мъдрост и решителност да ценим и пазим завещаното свято чувство, съкровен символ на нашето достойнство и идентичност като нация. Нека всеки помни подвига на Шипка от 3 март 1878 година! За да почерпим от безпримерните кураж и решителна мощ на героите на България. Тяхната всеотдайна саможертва може днес да ни вдъхнови да продължим във вярната посока, да ни окрили, че ще се справим, ще преминем през предизвикателствата и ще излезем по-силни, по-единни. Време е да удържим нашите идеали за чиста и свята република!

В името на по-доброто бъдеще на нашата Родина!

Да живее България!Честит празник!

ГАЛИНА СТОЯНОВАКмет на Община Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

Училище светна с цветовете на българския трибагреник

Published

on

В навечерието на 3-ти март – Националния празник на България, новото осветление на ОУ “Свети Паисий Хилендарски”,

гр. Казанлък светна с цветовете на българския трибагреник.

Може да бъде изображение с небе
Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com