Приятели почетоха с букет от въздуха загинал трагично ас

   

Букет алени карамфили падна в неделя  от въздуха върху мястото край мъглижкото село Юлиево , където рано заранта на 29 май загина един от най-добрите летци на  мотоделтапланери, 63-годишният казанлъшки ас Румен Иванов.

Цветята пуснаха от създадена от него машина приятели минути след като близките му почетоха с панихида 40- те дни от кончината на човека, който на практика създаде българския мотоделтапланеризъм.

За случващото се разказа поетесата Женя Димова, която години наред делеше личното си пространство с него.

„Тая загубата е огромна за толкова много хора – за семейството и децата му, за всичките му близки, за безбройните му приятели и за леката авиация в България. 
Когато отлети от тоя свят така внезапно човек като Румен – с неговата извираща жизнена енергия и работоспособност, с помощта и любовта, която даряваше на близки и по-далечни хора, със заразителната усмивка и окуражаващия смях – светът опустява.
Остават като спасение само спомените от прекрасните човешки дни с него. Спомени, които дават пример, сила и смисъл. Нека така да го помним – с добро, за да е светъл пътят на душата му – птица. И да му благодарим, че за кратко кацна, живя сред нас и ни научи какво е да летиш, не просто да живееш!“, написа тя във Фейсбук, по ирония на съдбата поменът съвпадна с нейния рожден ден.

Трагичният инцидент е станал при сблъсък на летателния апарат с  дърво при третиране на посеви с течен тор. Тъй като машината не е била вписана в националния регистър разследването за причините няма да бъдат водени от експертите при министерството на транспорта, съобщи тогава Христо Христов, и.д. ръководител на специализираното звено за разследване на авиационни събития.

Румен Иванов беше сред първите , които у нас са си извадили бревет, той е бил пълноправен инструктор, имал е  хиляди летателни часове по целия свят, припомнят колегите му, които не могат да повярват че точно на него се е случила трагедията.

Кариерата му започва още през 80-те години на ХХ в, когато е бил инструктор при някогашното ДОСО.

Според  съмишленици от  от „Авио Дизайн“ ЕООД, където е изработен мотоделтапланерът катастрофата е станала заради внезапен отказ на двигателя при скорост от 80-90 км в час и височина минимум 50 м. Иванов е направил опит да кацне чрез планиране, но при преминаване помежду две дървета крилото се е закачило в клоните. Смъртта е настъпила почти мигновено. Двигателят е Ротакс, съвсем нов и вероятно отказът е заради повреда в бензинопровода.

40 дни по-късно все още няма официално заключение от разследващите за деветата жертва от началото на годината при сходни катастрофи на леки апарати във въздуха.

Монитор

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com