Свържете се с нас

Казанлък

Приеха мерки за предпазване на областта от заболяването Африканска чума по свинете

Published

on

В Областна администрация се състоя заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. На него присъстваха зам.-областният управител Димитър Драчев, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, представители на Регионалната дирекция по горите, на РИОСВ, на ОД МВР и РД ПБЗН, на сдружение „Зелени Балкани“ и на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз.

Приеха мерки за предпазване на областта от възникване на Африканска чума по свинете
Областна администрация-Стара Загора

По първа точка от дневния ред участниците обсъдиха и приеха мерки за предпазване на областта от възникване на заболяването Африканска чума по свинете. От изнесената от представител на Областната дирекция по безопасност на храните информация стана ясно, че това заболяване засега е непознато за България, а съвсем доскоро не е съществувало и в Европа.

Смята се, че на Стария континент то е пренесено от Грузия чрез заразени хранителни продукти. В момента регистрирани огнища има в Румъния, Молдова, Украйна, Полша и Чехия.

Най-опасна за нас е ситуацията в Румъния, която е съседна на България държава, а речната граница по р. Дунав не се счита за достатъчно надеждна за ограничаване на болестта.


Около 400 огнища на Африканска чума по домашните прасета и 10-12 огнища по дивите свине има регистрирани в област Тулча
, която е на около 100 км от границата на България. Болестта се развива изключително бързо.

В Полша регистрираните досега огнища при дивите прасета са 1600, а при домашните – само 40. Според д-р Миков, тази разлика в цифрите при двете държави се дължи на по-добрия контрол и мерки за сигурност, които Полша е предприела за ограничаване на разпространението на болестта.

Затова там може да се говори за овладяването й. Болестта Африканска чума по свинете е вирусно заболяване. Вирусът е много устойчив, оцелява с месеци. Преболедувалите животни продължават да бъдат вирусоносители за цял живот. При потвърждаване на болестта, животните се умъртвяват незабавно.

Предвид реалната опасност от навлизане на болестта в България, участниците се обединиха около мнението, че мерките за нейното ограничаване трябва да бъдат незабавни и безкомпромисни и че всички институции трябва да работят заедно за овладяване на ситуацията.

На първо място – в най-кратки срокове със заповед на областния управител във всички 11 общини от областта ще бъдат организирани срещи на компетентните институции с кметове и кметски наместници.

Целта е да се установи с максимална точност броят на селскостопанските животни в съответните населени места. Към момента в много села съществуват нерегламентирани ферми, в които животните се отглеждат при изключително лоши условия и не подлежат на никакъв контрол.

Ще продължи наблюдението на полицейските органи на двата прохода – Шипка и Прохода на републиката. Ще се засили комуникацията с органите на прокуратурата, защото има случаи, в които селски стопани отказват да осигурят достъп до обектите, в които отглеждат животни.

Областната епизоотична комисия прие и други превантивни мерки за предпазване от Африканска чума по свинете и от Чума по дребните преживни животни. Сред тях са: сигуряване на постоянен ветеринарномедицински контрол по места, забрана за закупуване и продаване на живи животни от нерегламентирани места, обучение на ловните дружинки по отношение разпознаване на болестта Африканска чума по свинете и други.

Продължете с четенето

Казанлък

Михаил Шейтанов от ПГЛПТ спечели Национално ученическо състезание по „Стопански и финансов контрол“

Published

on

Изключително радостна новина дойде от Свищов в първите дни на декември и зарадва всички в ПГЛПТ. Михаил Шейтанов от 11 а клас, спец.“Електронна търговия“ спечели първо място в Националното състезание по „Стопански и финансов контрол“. Организатор на он-лайн надпреварата бе Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в дунавския град. Състезанието се проведе за час и половина, а състезателния казус бе в интерактивна форма и въпросите в него, бяха свързани с конкретна операция по внос на стоки, която учениците трябваше да оценят и разгледат от позицията на митническия контрол.Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи '28=4358age=3 Jud... BGmaterial i.com уча.се моите уро... уроципо английск... мелиса стопанска академия "димитър A. ценов" специалност стопански и финансов контрол редовно. задочно и дистанционно обучение на български език срок 4 години WWW bg/kskb'

Михаил победи 143 участници от 16 училища в цялата страна. ПГЛПТ се представи с цели осем състезатели от специалност „Електронна търговия“. По време на състезанието се работеше индивидуално, като всеки от тях трябваше да влязат в точно определена виртуална състезателна стая. Михаил спечели специална грамота и наградата на Ректора на СА „Димитър.А.Ценов“. Всички участници в състезанието ще получат и Сертификати.

Продължете с четенето

Казанлък

Кои са кандидатите за началник на РУО-Стара Загора

Published

on

Милена Йолдова-Стоянова и Любомира Абдишева са допуснатите кандидати за длъжността началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

Досегашният  началник Татяна Димитрова беше задържана на 2 ноември при акция на служители на БОП към МВР – Стара Загора заедно с 55-годишния Георги Паликарев, привлечен като съучастник.  Двамата са обвинени за принуда с цел имотна облага. На 14 ноември Окръжната прокуратура в Стара Загора освободи от ареста бившия началник на РУО срещу парична гаранция от 2000 лева.

Кандидатите за началник на РУО Стара Загора трябва да се явят на тест на 12 декември от 10:00 часа в сградата на Министерството на образованието и науката. Интервюто с допуснатите след теста кандидати ще се проведе в същия ден.

Милена Йолдова-Стоянова беше назначена за изпълняващ длъжността началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора на 3 май 2022 година. Тогава Татяна Димитрова беше освободена заради дисциплинарни нарушения.

С решение на Върховния административен съд на 7 юни 2023 година Татяна Димитрова беше възстановена на длъжността началник на Регионалното управление на образованието -Стара Загора. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

Published

on

На 2-ри декември в 04:45 часа, в Районно управление-Казанлък, на тел. 112 е получен сигнал за кражба от магазин в Казанлък.

На място е установено, че деянието е извършено за времето 18:00 часа на 01.12.2023г. до 04:50 ч. на 02.12.2023г., след като с техническо средство е отключена вратата на търговския обект.

По данни на потърпевшите са отнети 250 лв. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъжа избягал с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък

Published

on

На 1-ви декември, в 08:46 часа, в Районно управление-Казанлък е получено съобщение за съборена и повредена оградна мрежа на наказателен паркинг в Казанлък от л.а.“БМВ“.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено, че водач на автомобила е 53-годишен мъж, който към 08:20ч., след като е бил репатриран автомобила, отишъл да наказателния паркинг, за да иска да му бъде освободена и върната колата, отказал да заплати глоба и минал през оградата, намираща непосредственно до входния портал на паркинга.

Образувано е досъдебно производство по чл.325, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж за трафик на жена от Казанлък с цел проституция

Published

on

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишен мъж за трафик на жена с цел развратни действия, съобщават от прокуратурата.

През месец ноември, обвиняемият П.К. въвел в заблуждение 30-годишна жена, че ще се ожени за нея, взел я от гр. Казанлък и я транспортирал до гр. София. Обвиняемият направил това с цел да използва жената за развратни действия.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159а, ал.2, т.2, пр.2, вр. ал.1 Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 10 години.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Днес, 04.12.2023 г., наблюдаващ прокурор е внесъл искане в Софийски районен съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.К.

Продължете с четенето

Казанлък

Източиха 110 литра дизелово гориво от трактор в гр. Шипка

Published

on

На 03.12.2023г., в 15.55,ч., в РУ-Казанлък е получен сигнал, че за периода от около 17.30 ч. на  02.12.2023г. до около 15.00ч. на 03.12.2023г., в землището на гр.Шипка,  е разпробит резервоар на трактор и са отнети 110 литра дизелово гориво.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com