През април ще бъде открит нов обект на Исторически музей „Искра“ – „Яхната“

   

В началото на активния туристически сезон, в средата на месец април ще бъде открит нов обект на Исторически музей „Искра“ – „Яхната“, каза за Радио „Фокус“ директорът на музея д-р Момчил Маринов. Той поясни, че това е един много специфичен обект, сравнително малко познат на казанлъчани, въпреки че след наследството на маслодайната роза, като икономически поминък и като профил, това е другата структура, с която казанлъчани основателно се гордеят. Яхнаджийството се развива в района на Казанлък и Енина. Преди навлизането на слънчогледа, което става в 20-те години на миналия век, непосредствено след Първата световна война, само зехтинът и шарланът – олио и масло от орехови ядки доминира в кулинарията на нашите предци.

Маринов поясни, че в „Яхната“ ще бъдат представени основните процеси в добиването на шарлан. Ще бъдат представени суровината, от която той се получава, пещта, конската амуниция, предвид на това, че най-често конете са били животинската тяга, която задвижва камъните в самата яхна. Този обект се намира непосредствена близост до подхода към Казанлъшката тракийска гробница в парк „Тюлбе“.

„Яхната ще бъде част от един туристически път между копието на гробницата и Етнографския комплекс и ще има ефект като туристически ресурс“, подчерта Момчил Маринов.
По отношение на Етнографския комплекс той поясни, че ще бъде задълбочена вече установената практика, да има демонстрации на гостуващи занаятчии, като например, майстори на керамика от Троян и майсторки на калоферска дантела.

Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com