Президентът в Казанлък: Розата е най-разпознаваемият български символ

   

„Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък, където взе участие в заключителните тържества за Празника на розата в подбалканския град. Президентът, представители на местните власти, министри и стотици граждани  наблюдаваха традиционното шествие по случай празника.

В словото си президентът припомни, че в България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло. Страната ни разполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Президентът Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като „регионална политика  в действие“. Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com