Свържете се с нас

Казанлък

Преди ваканцията: Защитете дома си от крадци!

Published

on

Започва най- активния сезон на отпуските, а август е месецът, в който хиляди българи тръгват на път. Добре е преди да потеглим , да вземем необходимите мерки за охраната на дома си, тъй като никой не иска лятната му отпуска да завърши в някое районно управление. 

Ето и съветите на експертите за защита на дома. 

  1. Сложете си охранителна система

Най-сигурното средство си остава включването на сигнално-охранителна техника в дома. Добре е системата за охрана да остане включена и когато сте си в къщи. Дори обикновената локална аларма може да се окаже по-добра защита и от най-сложната ключалка.  При изборът на фирма за инсталиране на сигнално-охранителна техника и автопатрулна охрана е най-добре да се използва фирма с добре развита структура от мобилни патрули. Ако в даден момент един от патрулите реагира на сигнал, то задължително трябва да има минимум един дублиращ патрул, който да е свободен да поеме други сигнали. Ако вече имате инсталирана охранителна система, свържете се с диспечерския център на фирмата, за да уведомите за отсъствието си. Помислете в случай, че системата се задейства или бъде открит взлом, кое лице, най-близко до семейството ви, да присъства на огледа на жилището от патрулните екипи на охранителната фирма или полицията.

 2. Сменете входната врата

 Криминалистите препоръчват при обезопасяване на жилището да се започне от входната врата. Заменете картонената входна врата с дървена или по-добре с метална. Безсмислено е да монтирате метална врата или решетка върху стандартните дървени каси, тъй като тя може да бъде извадена заедно с касата много лесно.

Една от надеждните защити  е освен специалната брава да бъде поставено  допълнително заключващо устройство – преодоляването му би изисквало повече време и това разколебава част от крадците.  Ефективна е и допълнителната брава с локална сигнализация, която реагира на натиск отвън. Укрепете прозорците и вратите на балконите си. Не ги оставяйте отворени, когато сте извън дома. Ако живеете на нисък етаж, остъклете терасата си или поставете метални решетки.
Заключената врата на входа на  жилищния блок  е допълнителна преграда пред крадците и прави проникването им във входа значително по-трудно. 

3. Винаги заключвайте

Не   оставяйте ключ   на   „тайно място“ извън дома. Извършителите   на кражби познават  и проверяват възможните “тайници”. Заключвайте дома си, дори когато излизате за малко.

 4. Следете за „белези”

Друго, за което обитателите на апартаменти е добре да следят и да уведомяват органите на реда е наличие на т.нар. “белези”. Това са средства, чрез които крадците проверяват дали има движение в жилището. Често за тази цел се ползват рекламни брошури или просто късчета хартия, които се подпъхват в рамката на вратата. Ако крадецът сложи такава “бележка” и при по-късно посещение тя още е там – очевидно е, че стопаните отсъстват.

5. Забравете за „бурканбанк”

В никакъв случай не дръжте у дома големи суми пари, валута и ценности. Ако все пак се налага за кратко време да държите вкъщи по-голяма сума, скрийте я на нетрадиционно място. Гардеробът, хладилникът и дюшекът не са сигурни скривалища. Не показвайте на никого къде държите парите, дори на децата си. Избягвайте да демонстрирате излишно материалното си благополучие, тъй като крадците активно търсят информация за такива жилища. Не оставяйте резервни ключове на видно място в апартамента си. Ако изчезнат –  веднага сменете ключалките. Особено бдително пазете документите си за собственост и документите си за самоличност. Пазете също фактурите и гаранционните карти на скъпата аудиовизуална и домакинска техника. Не съхранявайте банковите си карти и пин-кода им в един и същ портфейл, чекмедже и т.н.  
Създайте си нетрадиционни тайници, ако притежавате скъпи бижута, а най-сигурно е да ги оставите на съхранение в банкови трезори.

6. Изпразнете пощенската кутия

Тя е явен признак за трайно отсъствие на стопаните на дома. Препоръчително е да дадете ключ от пощата на съсед, който да я прибира редовно.

7. Оставете щорите вдигнати

Трайно затворените прозорци и тъмнина в дома в разгара на лятото също подсказват отсъствие. Ако имате силно доверено лице, на което бихте могли да дадете ключ от апартамента си, за да полива цветята (в случай, че гледате саксийни цветя) или да се грижи за домашния любимец, може да помолите и периодично да пали или гаси осветлението, и да отваря или затваря прозорците. Добре е да знаете, че прозорците са най-уязвимото място във вашия дом, най-вече ако живеете на първите етажи или сте в къща. В никакъв случай не оставяйте счупени стъкла или лесно откъртващи се прозорци, преди да заминете. Ценности, разположени в непосредствена близост до прозорците ви, са открита покана за крадците. Ако имате възможност сложете капандури или щори.

8. Не се хвалете!

 Ако ви предстои пътуване, почивка или командировка за няколко дни, не съобщавайте за това на много хора. Предупредете и децата си да не правят това. Оставете по-ценните предмети – накити и компактна аудиовизуална техника на съхранение при роднини или близки приятели. Парите ще са на най-сигурно място в банката. Помолете доверен съсед или близък роднина да наглежда жилището Ви, по време на Вашето отсъствие.

 9. Отложете снимките от плажа

 Забравете за снимките, докато сте в отпуск, за да държите крадците далеч от дома си. В днешно време както ние, така и крадците са онлайн, и никак не е трудно да бъдем следени, щом ни набележат.

10. Внимавайте с непознати

 Не отваряйте на непознати. Крадците могат да се представят за инкасатори, социални служители, събиращи помощи доброволци или кандидати за наематели. В никакъв случай не допускайте в дома си непознати хора, които заявяват, че имат свръхсетивни способности, виждат бъдещето Ви или развалят магии. Не наемайте случайни, непознати лица (особено ако сте ги срещнали на улицата или в парка) за извършване на услуги в дома Ви – почистване, ремонт или грижа за възрастен човек. Наемайте лица за услуги  чрез фирми, агенции или поне им изисквайте документи за самоличност – изваждането от анонимност обикновено разколебава крадците. Ако по телефона Ви позвънят поради “грешка”, не съобщавайте своя номер и адрес. Не давайте никаква информация на непознати. Предупредете децата си да пазят ключа от дома и да не канят на гости хора, които малко познават, особено във Ваше отсъствие. 

 Как да реагирате, ако заварите жилището си разбито?

Не влизайте в жилището и НЕ ПИПАЙТЕ НИЩО. Постарайте се да запазите самообладание. Използвайте мобилен телефон или телефона на съседите си, за да съобщите за кражбата в полицията, като не оставяте без наблюдение входната врата на апартамента си. До идването на дежурната оперативна група пазете никой да не влиза в жилището и нищо да не се пипа и размества в него, още повече че крадецът може да е още вътре, а заварен на местопрестъплението – да прояви агресивност.

Когато дойдат полицейските служители, се старайте да им помагате, като посочите точно мястото на липсващите вещи, вида и количеството им.

 
В случай, че станете свидетел на кражба

Помогнете на полицията, като се обадите своевременно на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР, защото следващия път може Вие да сте потърпевш. Не бива да се успокоявате с думите “Това на мен не може да ми се случи”. Никой не е защитен от кражби, дори и самите крадци понякога стават жертва на други крадци. Сигнализирайте в полицията и за непознати лица със съмнително поведение, които сте забелязали във входа. Ако забележите пред или във входа на сградата в която живеете непознати лица, дори да ви правят впечатление на неангажирани – огледайте ги добре и се опитайте да ги запомните. Възможно е като се качите в жилището си, да установите, че това отвън са били вашите хора. Ако на вратата Ви позвъни непознат и след като му отворите Ви обясни, че има грешка, че търси квартира или човек, когото не познавате – постарайте се да го огледате добре – защото е възможно малко по-късно да се окаже, че жилището на съседа Ви е обрано.

petel

Продължете с четенето

Казанлък

В понеделник проверяват сирената в района на “Софарма“АД в град Казанлък

Published

on

В понеделник, 2 октомври 2023 г. от 11,00 ч. ще се проведе техническа проверка на Локалната система за оповестяване (ЛСО) в района на “Софарма“АД в град Казанлък.

За запазване на спокойствието на гражданите, напомняме, че предстоящите тестове са регулярно планирани и включват излъчване на акустични сигнали и гласови съобщения за техническа проверка.

Продължете с четенето

Казанлък

Започват проверки за състоянието на язовирите в област Стара Загора

Published

on

Прокуратурата в Стара Загора се самосезира по реда на надзора за законност, защита на обществения ред и правата на гражданите във връзка с настъпилата есен и предстоящата зима и с оглед станалите наводнения в района на Царево в началото на септември, разпореди извършването на проверки на кметовете на общини за състоянието на язовирите, с цел недопускане на инциденти.

При извършването на проверките освен състоянието на стените на язовирите – общинска собственост, следва да се установи имало ли е извършвани проверки на същите от началото на 2022 г., от общинската администрация или от друг държавен орган, съобщиха от обвинението.

Дадени ли са предписания на междуведомствена комисия или друг държавен орган за предприемане на мерки за обезопасяване на стените на язовирите и изпълнени ли са те.

Проверките следва да се извършат в срок от един месец. След края на срока на проверката Районната прокуратура следва да бъде уведомена за резултатите от същата и за предприетите мерки.

Продължете с четенето

Казанлък

Четирима пострадаха при сбиване в гр. Мъглиж

Published

on

На 28.09.2023г., в 16:28ч., в ОДЧ на РУ-Казанлък е получен сигнал за настъпило сбиване в квартал в гр.Мъглиж. Веднага са изпратени служители на Участък-Мъглиж.

От извършените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че в резултат на сбиването са пострадали четирима – трима мъже на 41, 64 и 38 години и 41-годишна жена., като 64-годишния, 38-годишния и жената са оставени в болнично заведение, без опасност за живота, а 41-годишният мъж е обслужен амбулаторно и освободен. Работата за установяването на съпричастността към случая на лицата продължава. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство.

Продължете с четенето

Казанлък

 Вече има отворени телефонни линии за подаване на сигнали за изборни нарушения

Published

on

От 29 септември до 6 ноември 2023г. в ОДМВР-Стара Загора ще функционира денонощна телефонна линия 042 62 51 60 и електронна поща odc.st.zagora@mvr.bg.На посочените телефон и електронна поща, както и на денонощната телефонна линия 02/90 112 98 в Министерство на вътрешните работи и  на e-mail izbori@mvr.bg, гражданите ще могат да сигнализират за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от вътрешното министерство мерки за ефективно противодействие на престъпления против политическите права на гражданите, обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на местните избори.

Продължете с четенето

Казанлък

Затварят утре бул.„Розова долина“ за асфалтиране

Published

on

Утре, събота, 30 септември 2023 г., за асфалтиране се въвежда временна организация на движението на ППС-та, чрез забрана за спиране, престой, паркиране и преминаване по бул.„Розова долина“ в участъка от кръстовището с бул.„23-ти Пехотен Шипченски Полк“ до кръстовището с ул.„Бачо Киро“/ кръговото кръстовище/.  

Въвежда се временен режим на движение на ППС по обходните булеварди и улици:бул.„Княз Александър Батенберг“ на изток и ул.„Христо Ботев“ на юг и на север към  съществуващата улична мрежа в Казанлък.

По ул.„Пейо Яворов“, в участъка от кръстовището с бул.„Розова долина“ до паркинга зад Универмага се въвежда временна организация на движението на ППС-та чрез забрана за спиране, престой, паркиране и преминаване.

Въвежда се временен режим на движение на МПС по обходните булеварди и улици:бул.„Княз Александър Батенберг“, ул.„Хаджи Димитър “ на юг към съществуващата улична мрежа.

По  ул.„Цар Иван Шишман“ в участъка от кръстовището с ул.„Тонзос“ до кръстовището с бул.„Розова долина“, в посока изток – запад се въвежда се временна организация на движението на ППС-та чрез забрана за преминаване. 

Въвежда се временен режим на движение на МПС по обходните улици:ул.„Д-р Стамболски“ и ул.„Бачо Киро “, ул.„Тонзос“ към съществуващата улична мрежа в града.

Затворено за преминаване на ППС ще бъде по ул.„Иван Вазов“ в участъка от кръстовището с ул.„Сан Стефано“ до кръстовището с бул.„Розова долина“.

Въвежда се временен режим на движение на ППС по обходните булеварди и улици:бул.„Княз Александър Батенберг“ на изток и ул.„Христо Ботев“ на юг и север към  съществуващата улична.

Затворено за преминаване на ППС ще бъде по ул.„Академик Петко Стайнов“ в участъка от кръстовището с бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“ до кръстовището с бул.„Розова долина“.

Въвежда се временен режим на движение на ППС по обходните булеварди и улици:бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“ на изток и ул.„Христо Ботев“ на юг и север към  съществуващата улична мрежа.

Срок на действие на временната забрана за обществено ползване  – от 07.00 часа до 19:00 часа на 30.09.2023г. в съботния ден.

Продължете с четенето

Казанлък

Алена с интересен хороскоп за днешния ден

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за днешния ден. По думите й Близнаците трябва да разрешат битови проблеми, а Раците да бъдат справедливи към колеги.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Не давайте заеми, дори и ако роднини ви искат помощ. Бъдете внимателни при обсъждане на работа, свързана с обществени организации и финансови  документи. Внимателно се запознайте със съдържанието и значението на документите. Ще имате проблеми в общуването, ако сте прекалено претенциозни и изискванията ви към околните са високи.

Отношенията с интимния ви партньор изискват да сте внимателни, търпеливи и тактични. Вашите съмнения в чувствата му ще го изнервят. Вечерта се отдайте на интимни мигове с любимите си и на активен и незабравим секс.

ТЕЛЕЦ 

Бъдете критични към постъпките си и не се изненадвайте, ако се опитат да ви измамят. Неувереност в силите ви е причина за дистанциране на хората от вашето обкръжение. Бъдете сдържани в общуването с непознати хора и не споделяйте плановете си. От сутринта ще валят предложения за допълнителна работа, но не бива да я приемате.

Денят позволява сключване на брак. Възможно е, ако не сте семейни, мили дами, да срещнете своят партньор и да изживеете романтични мигове още днес. Вечерта ще се наложи да давате обяснения за поведението си, ако сте били груби по телефона. Извинете се и се отдайте на сексуални удоволствия.

БЛИЗНАЦИ

Не е изключено в живота ви да се появят влиятелни хора, които да ви бъдат полезни. Не провеждайте делови разговори за финансиране. Разсеяни сте и може да се съгласите на драстични условия, които да донесат загуби. Успешни са както общуването, така и новите запознанства. Установете нови познанства и разрешете битови проблеми.

Запознанствата и романтичните срещи ще ви донесат много радост и приятни изживявания в личния живот. Ако сте семейни и щастливи,  сексуалните мигове са желани и мечтани от вас още от сутринта. Не ги пропускайте!

РАК

Денят не пречи да водите умерени разговори. Бъдете справедливи към исканията на колегите си и търпеливи при разговори с тях, ако имате да изяснявате недоразумения. Пазете се от финансови загуби. Отложете пътуванията. Получена и непроверена от вас информация ще доведе до финансови загуби.

Трудностите са преодолими, но са породени и от вашите действия. Късметът може да ви изостави, ако сте решили да се впуснете в нова любовна авантюра. Бъдете предпазливи, ако имате романтична среща, но сте обвързани и в други отношения. Ако привличането е само на сексуална основа, няма да бъдете щастливи.

ЛЪВ

Имате сили да се справите с трудностите по пътя си въпреки неприятностите, които ви създават вашите близки. Пътуванията са успешни. В нервността си сте способни да предизвикате загуби на работното място. От вас зависи да не се предавате във властта на емоцията и да постигнете целите си. Вечерта се приберете у дома веднага след края на работния ден.

Не пътувайте! Бъдете с любимите си. Открийте най-краткия път към сърцата им, ако сте ги отдалечили от себе си. Сексът няма да ви сближи.

ДЕВА

Избегнете неприятностите и конфликтите със странични хора, ако се сблъсквате с тях в този ден. Очаквайте новина за подобряване на материалното състояние – заслужено и навременно. Признанието и успехът ви са гарантирани, ако сте разумни и умерени. Не се захващайте с нови задачи, дори и да са обмислени. Любимите ви са щастливи, че вечерта ще бъдете заедно.

Очаквайте приятна изненада. Ако сте несемейни, влюбили сте се неочаквано, не знаете какво да предприемете с предишната си връзка. Ако вечерта сте със старата си любов, не се отдавайте на сексуални удоволствия.

ВЕЗНИ

Денят изисква да разрешите натрупалите се проблеми на работното място и у дома. Ще се наложи да потърсите помощта на ваши приятели и да се доверите на колегите си. Не взимайте сами важни делови решения, защото ще допуснете грешка, водеща до загуби. Не сядайте зад волана.

Направете плановете си и за следващия месец! Пазете се от опити на роднини да ви засегнат заради завистта им към материалните ви успехи. Ще се опитат да настроят срещу вас любимите ви. Вечерта не очаквайте приятни сексуални мигове, ако сте допуснали да ви обземе лошо настроение.

СКОРПИОН

Ще срещнете трудности в този ден, породени от организиране на важно задгранично пътуване, което сте приели преди време. Очаквайте  успехи и полза от приключването на отдавна започнати занимания, които отлагахте заради липса на време. Завършете започнатите задачи до вечерта! Не се надявайте късметът ви да проработи и да ви поднесе както дар голямата Любов.

Трябва да заслужите чувствата на любимия човек, ако вече сте го срещнали. Не пропускайте да докажете, че сте щастливи в любовта и брака, ако сте семейни и се отдайте на сексуални мигове.

СТРЕЛЕЦ

Причината да сте неуверени е породена от разочарованието ви от колеги, на които сте имали доверие, но са ви предали. Не се включвайте в инвестиции, свързани с нови проекти, с които не сте запознати. Търговците жънат неочакван успех в този ден. Преодолейте вашата чувствителност, нерешителност и съмнения.

Проявете щедрост и покажете чувствата, които изпитвате към близките си и любимия човек, за да не се съмнява във верността ви. Създайте си приятни емоции. Сексуалните наслади ще са приятния завършек на една красива вечер.

КОЗИРОГ

Отдайте се на рутината, без да отвличате вниманието си със странични занимания в този ден. В противен случай сами ще блокирате вашия шанс да приключите със задачите си в рамките на работният ден. Не бягайте от отговорност. Преценете къде допуснахте грешка в изминалите дни. Радвате се на споделени чувства и на хармония в личните отношения.

Не изневерявайте. Желанието да блеснете пред интимната си половинка с невероятни сексуални изживявания не е повод да разказвате за натрупания опит с други интимни партньори.

ВОДОЛЕЙ

Бодри сте и изпълнени с желание за активен ден, типично за вас е предимно да работите. Неотразими сте. Засилва се вашата увереност на работното място, но ще си спечелите врагове. Опитите да покажете знанията си и да наложите мнението си ще предизвикат недоволство във вашите колеги. Спокойно им обяснете къде са пропуските им.

От вас зависи дали ще сте посрещнати добре у дома, но и ако отивате при интимната си половинка или ще допуснете да ви отблъснат само защото някой е спретнал поредната интрига за вашите забежки. Хармонията в интимните ви отношения изисква да сте умерени.

РИБИ

Днес ви очакват  предимно материални успехи, въпреки че е края на месеца. Не пропилявайте шансовете си за доходна работа, заради прекалено дълъг размисъл и колебливост. Разпределете правилно работата си, за да завършите започнатите задачи до края на деня. Запознанство в личен план може да се превърне в сериозна връзка.

Семейните жени да не изневеряват. Несемейните дами имат шанс да открият своята половинка. Сексът ще ви достави незабравимо удоволствие. Не го пропускайте.

Източник: Труд

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com