Свържете се с нас

Казанлък

“Прегръдка за всяко дете” в Казанлък

Published

on

Сдружение „Бъдеще за децата” набира дарения в подкрепа на каузата “Прегръдка за всяко дете” под формата на консумативи и козметика за бебетата – памперси, адаптирани млека и др.
От началото на 2014 година в работата на „Родилно отделение” при МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” гр. Казанлък е включен социален работник от Центъра за обществена подкрепа при сдружение „Бъдеще за децата”. Неговата роля е с цел информиране и психо-социално консултиране на родилки, които са заявили желание да изоставят детето си – Стъпка напред в прилагане на добрия европейски опит в работата със семействата. Социалният работник посещава по график Отделението, а при подаден сигнал от медицинско лице и/или служител на Дирекция „Социално подпомагане” гр. Казанлък, се отзовава по спешност. Навременната и координирана реакция при първите признаци на риск от изоставяне е изключително важна, за да може всяко дете да има шанса да живее със семейството си, а не в институция. Именно това бе целта на работата по „Прегръдка за всяко дете” – да се намали броя на децата, настанени в институции чрез изграждане на система от подкрепящи услуги и дейности за родителите, базирани на комплексен подход и междуинституционално сътрудничество. Той е част от Програмата „Вяра в децата и семейството”, финансирана от Фондация „Лале“ и Фондация „Оук“, и се реализира от Сдружение „Бъдеще за децата” като водеща организация, в партньорство с община Казанлък, Дирекция „Социално подпомагане” и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”. „Прегръдка за всяко дете” е с продължителност 27 месеца. Проектът изтича през месец март 2016 година.
Екипът на Сдружение „Бъдеще за децата” ще продължи да работи по Програмата за превенция, която ще наричаме „Прегръдка за всяко дете” и след приключването на проекта. Психосоциалните консултации на ниво Родилно отделение ще бъдат част от дейностите на организацията с цел осигуряване на подкрепа на родилките и разширеното семейство, и в общността. Съдействие за здравни консултации, повишаване на родителските умения и компетенции, предоставянето на частична материална подкрепа за нуждите на бебето са само част от допълващите услуги и дейности, с които ще продължим да помагаме на децата и техните семейства.
В тази връзка от сдружението се обръщат с призив към хората и бизнеса да прегърнат каузата “ПРЕГРЪДКА ЗА ВСЯКО ДЕТЕ”. За целта събират дарения от памперси, адаптирани млека, бебешка козметика, детски колички и легла /кошари/, за да помогнем повече деца да останат и отраснат в своите семейства.Към момента ЦОП Казанлък работи с 40 семейства за подкрепа относно превенция на изоставянето и реинтеграция, повишаване на родителския капацитет в следствие на неглижиране. Сред случаите, в които се работи по превенция на изоставянето има и такива на непълнолетни майки.
В екипът по превенция при сдружение «Бъдеще за децата» са включени общо трима социални работника, психолог и медицинска сестра, които работят основно на терен и в общността. Сформирането на мобилен екип и техните услуги се наложиха от условията на работа и рисковите групи, които подкрепяме. Освен предотвратяване на изоставянето на новородените и/или извеждане на деца от биологичните семейства, екипът работи и в посока превенция на последващи рискови и/или ранни бременности.
През месец януари 2016 година социалният работник на ниво «Превенция в Родилно отделение» е консултирал четири родилки, с цел оценка на нагласите и риска от изоставяне на детето. През посоченият период е направена една напълно успешна превенция на изоставянето от организацията. Към момента екипът подкрепя жената и разширеното семейство в отглеждането на детето.
През изминалата 2015 година са консултирани общо 42 родилки в Родилно отделение с цел оценка на нагласите и риска от изоставяне на дететo и са извършени 5 /пет/ реални превенции /предотвратено изоставяне на деца/. За изминалите две години – от март 2014г. до декември 2015г. са консултирани общо 89 родилки в Родилно отделение на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” гр. Казанлък и са реализирани общо 6 успешни превенции.
Част от тези случаи са насочени в последствие към Центъра за обществена подкрепа, като с някои от тях се работи и към момента. В рамките на проекта са проведени няколко ключови дейности и тренинг-формати и обучения, които да повишат информираността относно родителския капацитет и разширят компетенциите в отглеждането на дете сред рисковите групи, като „Училище за родители”, „Библиотека на играчките” и тренинг – обучения с ученици от седми и осми клас и техните родители, в училища на територията на община Казанлък. Като част от програмата на тренинг – обученията бяха заложени теми като „Превенция на ранните бракове и раждания”, „Семейно планиране и сексуално здраве”, запознаване с Нормативната система и Българското Законодателство, и по-точно разделите касаещи закрилата на деца и зачитане на техните права, както и наказателната отговорност, която носят родителите и пълнолетните съжители на деца. Калоян Захариев, координатор на проект „Прегръдка за всяко дете” обясни, че „Целта на тези обучения е, да променяме нагласите при деца, при които има риск да отпаднат от образователната система или да заживеят на семейни начала. Децата осъзнават необходимостта да бъдат образовани, защото това би довело до по – добрата им реализация в обществото, намиране на работа в последствие, по-добри доходи, по – добър начин на живот. Когато има социално-педагогическа и психологическа работа, с родителите се постигат резултати и се променят нагласите на тези, които са решили да изоставят своето дете”.
В рамките на проект „Прегръдка за всяко дете” бе стартирана и кампанията „Прегърни ме – аз имам нужда от теб!”, с цел да подпомогне работата на екипът по „Превенция на изоставянето” и социалният работник на ниво родилно отделение. За нуждите на кампанията са поставени рекламно-информационни материали на ключови места в града, в израз на нашата протегната ръка. Сдружение „Бъдеще за децата” осигурява подкрепа на родители, които чувстват несигурност по отношение на грижата за новороденото. Несигурност, която ги подтиква да заявят желание да изоставят детето си в дом. Това е една от причините. Обикновено всичко върви ръка за ръка – бедността и лошите битови условия, липсата на подкрепа от семейството и т.н. Именно това е задачата на сдружение „Бъдеще за децата” – да се работи за тяхното преодоляване и да се предоставя своевременна и адекватна подкрепа на родителите. За целите на кампанията ще бъде отпечатана и книжка в помощ на млади родители – практични съвети с цел повишаване техните умения.

Продължете с четенето

Казанлък

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Илиана Жекова и Роман Желев почетоха паметта на загиналите за свободата на България

Published

on

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Илиана Жекова и Роман Желев почетоха паметта на загиналите за свободата на България. Заедно с народния представител Борис Кърчев и кметовете на община Казанлък – Галина Стоянова, и община Шипка – Василка Панайова, запалиха свещ в храм-паметник “Рождество Христово” в гр. Шипка.

Там благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион.

Може да бъде изображение с 8 души, стоящи хора и на закрито
Може да бъде изображение с 7 души, стоящи хора и на закрито
Продължете с четенето

Казанлък

Пламен Караджов: Покланяме се на Шипка пред силата на духа и саможертвата на героите, съхранили българското през вековете

Published

on

„Покланяме се на Шипка пред силата на духа и саможертвата на героите, съхранили българското през вековете и позволили да възкръсне българската държава. Днес свеждаме глава пред подвига на опълченци, руси, финландци и румънци, близки и далечни братски народи, които проляха кръв на българска земя, за да го има Отечеството ни!”, заяви на Шипка зам.-председателят на Областния съвет на БСП-Стара Загора  и кандидат за народен представител Пламен Караджов. 

„Честита свобода на българите! 3-и март е една от най-значимите дати в нашата хилядолетна история. За мен той е символ на държавността и възстановяването й за България. С тази дата формално се слага началото на изграждането на независима България, на България, която знаем днес”, заяви народният представител Георги Гьоков, водач на листата на „БСП за България”  за 45 НС.

Кандидатите за народни представители от Стара Загора се включиха в тържествените прояви за отбелязване на националния празник на България – 3 март. Те поднесоха цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора” в парк „Пети октомври”,  присъстваха на церемонията по издигане на националното знаме в Стара Загора и положиха цветя на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”. Кандидатите за народни представители от Казанлък се качиха на връх Шипка, за да поднесат венец на Паметника на свободата и се срещнаха с президента на Република България Румен Радев.

Продължете с четенето

Казанлък

С тържествено вдигане на знамената започна празничният Трети март в Казанлък

Published

on

С тържествено вдигане на знамената на централния площад “Севтополис” започна празничният Трети март в Казанлък. Ритуала бе изпълнен от почетна рота на 61 Стрямска механизирана бригада. Преди това казанлъшки духовници отслужиха тържествен водосвет за празника. Те честитиха и благословиха днешния Ден на Освобождението на България.На церемонията присъстваха Кметът Галина Стоянова, народният представител Борис Кърчев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на Общинска администрация, общински съвети, Осми ученически гвардейски отряд при казанлъшката Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“, ученици от всички казанлъшки училища, родолюбиви граждани. По-късно празничният ден продължава с благодарствен молебен в храм-паметника “Рождество Христово” в град Шипка, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Може да бъде изображение с един или повече хора, стоящи хора, на открито и паметник
Може да бъде изображение с 4 души, стоящи хора и на открито

. Ритуала бе изпълнен от почетна рота на 61 Стрямска механизирана бригада.

Може да бъде изображение с 5 души, стоящи хора и на открито

Преди това казанлъшки духовници отслужиха тържествен водосвет за празника. Те честитиха и благословиха днешния Ден на Освобождението на България.

На церемонията присъстваха Кметът Галина Стоянова, народният представител Борис Кърчев, бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на Общинска администрация, общински съвети, Осми ученически гвардейски отряд при казанлъшката Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“, ученици от всички казанлъшки училища, родолюбиви граждани.

По-късно празничният ден продължава с благодарствен молебен в храм-паметника “Рождество Христово” в град Шипка, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Продължете с четенето

Казанлък

Осъдиха адвокат, измамил баба с 1990 лева в Казанлък

Published

on

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъдена П. И., с повдигнато обвинение за това, че в периода от 08.10.2015 г. до 15.08.2017 г., в Казанлък, в условията на продължавано престъпление, на пет пъти, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у 79-годишна жена, че в качеството й на адвокат ще й окаже правна помощ като я представлява и заведе гражданско дело в Районен съд – Казанлък за въвеждане във владение на наследствен имот, както и че ще подаде молба за налагане възбрана върху имота, ще заплаща такси за експертиза, за прокурорско разследване и за увреждане на почвата, и с това й причинила имотна вреда в размер на 1990 лева, съобщиха от прокуратурата. 

Районен съд – Габрово е наложил на П. И. наказание от 1 година „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от 3 години.
Присъдата не е влязла в законна сила и подлежи на обжалване и протестиране праз Окръжен съд – Стара Загора.

Продължете с четенето

Казанлък

Галина Стоянова: Време е да удържим нашите идеали за чиста и свята република!

Published

on

Уважаеми съграждани,

Посрещаме 143 години от Освобождението на България в условия на необичайни предизвикателства. Време, което променя поведението ни, изпитва ценностите ни, подтиква ни да отстояваме себе си, въпреки трудностите. Това още повече сякаш засилва необходимостта от примера на предците ни на Шипка. Свободата, която извоюват за нас опълченците и воините в Руско-турската Освободителна война ни задължава. Наша отговорност е да проявим воля, разум, мъдрост и решителност да ценим и пазим завещаното свято чувство, съкровен символ на нашето достойнство и идентичност като нация. Нека всеки помни подвига на Шипка от 3 март 1878 година! За да почерпим от безпримерните кураж и решителна мощ на героите на България. Тяхната всеотдайна саможертва може днес да ни вдъхнови да продължим във вярната посока, да ни окрили, че ще се справим, ще преминем през предизвикателствата и ще излезем по-силни, по-единни. Време е да удържим нашите идеали за чиста и свята република!

В името на по-доброто бъдеще на нашата Родина!

Да живее България!Честит празник!

ГАЛИНА СТОЯНОВАКмет на Община Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

Училище светна с цветовете на българския трибагреник

Published

on

В навечерието на 3-ти март – Националния празник на България, новото осветление на ОУ “Свети Паисий Хилендарски”,

гр. Казанлък светна с цветовете на българския трибагреник.

Може да бъде изображение с небе
Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com