Свържете се с нас

Казанлък

„Прегръдка за всяко дете“ в Казанлък

Published

on

Сдружение „Бъдеще за децата” набира дарения в подкрепа на каузата „Прегръдка за всяко дете“ под формата на консумативи и козметика за бебетата – памперси, адаптирани млека и др.
От началото на 2014 година в работата на „Родилно отделение” при МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” гр. Казанлък е включен социален работник от Центъра за обществена подкрепа при сдружение „Бъдеще за децата”. Неговата роля е с цел информиране и психо-социално консултиране на родилки, които са заявили желание да изоставят детето си – Стъпка напред в прилагане на добрия европейски опит в работата със семействата. Социалният работник посещава по график Отделението, а при подаден сигнал от медицинско лице и/или служител на Дирекция „Социално подпомагане” гр. Казанлък, се отзовава по спешност. Навременната и координирана реакция при първите признаци на риск от изоставяне е изключително важна, за да може всяко дете да има шанса да живее със семейството си, а не в институция. Именно това бе целта на работата по „Прегръдка за всяко дете” – да се намали броя на децата, настанени в институции чрез изграждане на система от подкрепящи услуги и дейности за родителите, базирани на комплексен подход и междуинституционално сътрудничество. Той е част от Програмата „Вяра в децата и семейството”, финансирана от Фондация „Лале“ и Фондация „Оук“, и се реализира от Сдружение „Бъдеще за децата” като водеща организация, в партньорство с община Казанлък, Дирекция „Социално подпомагане” и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”. „Прегръдка за всяко дете” е с продължителност 27 месеца. Проектът изтича през месец март 2016 година.
Екипът на Сдружение „Бъдеще за децата” ще продължи да работи по Програмата за превенция, която ще наричаме „Прегръдка за всяко дете” и след приключването на проекта. Психосоциалните консултации на ниво Родилно отделение ще бъдат част от дейностите на организацията с цел осигуряване на подкрепа на родилките и разширеното семейство, и в общността. Съдействие за здравни консултации, повишаване на родителските умения и компетенции, предоставянето на частична материална подкрепа за нуждите на бебето са само част от допълващите услуги и дейности, с които ще продължим да помагаме на децата и техните семейства.
В тази връзка от сдружението се обръщат с призив към хората и бизнеса да прегърнат каузата „ПРЕГРЪДКА ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“. За целта събират дарения от памперси, адаптирани млека, бебешка козметика, детски колички и легла /кошари/, за да помогнем повече деца да останат и отраснат в своите семейства.Към момента ЦОП Казанлък работи с 40 семейства за подкрепа относно превенция на изоставянето и реинтеграция, повишаване на родителския капацитет в следствие на неглижиране. Сред случаите, в които се работи по превенция на изоставянето има и такива на непълнолетни майки.
В екипът по превенция при сдружение «Бъдеще за децата» са включени общо трима социални работника, психолог и медицинска сестра, които работят основно на терен и в общността. Сформирането на мобилен екип и техните услуги се наложиха от условията на работа и рисковите групи, които подкрепяме. Освен предотвратяване на изоставянето на новородените и/или извеждане на деца от биологичните семейства, екипът работи и в посока превенция на последващи рискови и/или ранни бременности.
През месец януари 2016 година социалният работник на ниво «Превенция в Родилно отделение» е консултирал четири родилки, с цел оценка на нагласите и риска от изоставяне на детето. През посоченият период е направена една напълно успешна превенция на изоставянето от организацията. Към момента екипът подкрепя жената и разширеното семейство в отглеждането на детето.
През изминалата 2015 година са консултирани общо 42 родилки в Родилно отделение с цел оценка на нагласите и риска от изоставяне на дететo и са извършени 5 /пет/ реални превенции /предотвратено изоставяне на деца/. За изминалите две години – от март 2014г. до декември 2015г. са консултирани общо 89 родилки в Родилно отделение на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” гр. Казанлък и са реализирани общо 6 успешни превенции.
Част от тези случаи са насочени в последствие към Центъра за обществена подкрепа, като с някои от тях се работи и към момента. В рамките на проекта са проведени няколко ключови дейности и тренинг-формати и обучения, които да повишат информираността относно родителския капацитет и разширят компетенциите в отглеждането на дете сред рисковите групи, като „Училище за родители”, „Библиотека на играчките” и тренинг – обучения с ученици от седми и осми клас и техните родители, в училища на територията на община Казанлък. Като част от програмата на тренинг – обученията бяха заложени теми като „Превенция на ранните бракове и раждания”, „Семейно планиране и сексуално здраве”, запознаване с Нормативната система и Българското Законодателство, и по-точно разделите касаещи закрилата на деца и зачитане на техните права, както и наказателната отговорност, която носят родителите и пълнолетните съжители на деца. Калоян Захариев, координатор на проект „Прегръдка за всяко дете” обясни, че „Целта на тези обучения е, да променяме нагласите при деца, при които има риск да отпаднат от образователната система или да заживеят на семейни начала. Децата осъзнават необходимостта да бъдат образовани, защото това би довело до по – добрата им реализация в обществото, намиране на работа в последствие, по-добри доходи, по – добър начин на живот. Когато има социално-педагогическа и психологическа работа, с родителите се постигат резултати и се променят нагласите на тези, които са решили да изоставят своето дете“.
В рамките на проект „Прегръдка за всяко дете” бе стартирана и кампанията „Прегърни ме – аз имам нужда от теб!”, с цел да подпомогне работата на екипът по „Превенция на изоставянето” и социалният работник на ниво родилно отделение. За нуждите на кампанията са поставени рекламно-информационни материали на ключови места в града, в израз на нашата протегната ръка. Сдружение „Бъдеще за децата” осигурява подкрепа на родители, които чувстват несигурност по отношение на грижата за новороденото. Несигурност, която ги подтиква да заявят желание да изоставят детето си в дом. Това е една от причините. Обикновено всичко върви ръка за ръка – бедността и лошите битови условия, липсата на подкрепа от семейството и т.н. Именно това е задачата на сдружение „Бъдеще за децата” – да се работи за тяхното преодоляване и да се предоставя своевременна и адекватна подкрепа на родителите. За целите на кампанията ще бъде отпечатана и книжка в помощ на млади родители – практични съвети с цел повишаване техните умения.

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com