Свържете се с нас

Казанлък

ПП ГЕРБ сигнализира ЦИК за серия закононарушения от медиите на Самарски

Published

on

Неверни, незаконни и изцяло манипулативни са всички твърдения на медиите на Самарски срещу Борис Кърчев. Казанлъчани трябва да знаят истината!

Схемата с арбитражните съдилища, станала широко известна след като Омбудсманът Мая Манолова я осветли, е завлякла не е една българска фирма, но фирмата не е едно и също с личността на Борис Кърчев, както манипулират обществото от сайта Пресств и радио Вис виталис от началото на Предизборната кампания.

Истината е, че след като сама преустановява излъчванията си по кабелната мрежа на „Би Би Си Кейбъл“, Телевизия Пресс ТВ и собственикът й Васил Самарски завеждат дело в частен арбитражен съд , ръководен от близък приятел на Самарски – Златимир Орсов, който присъжда неустойки за услуги, които НИКОГА не са били извършвани от медийната група към „Би Би Си Кейбъл“.    /На снимката: Златимир Орсов и съпругата му са сред личните гости на Васил Самарски на 50-годишния юбилей на Славка Самарска в Казанлък/

Истината е, тъкмо обратно – кабелната телевизия излъчва в продължение на 10 години напълно безплатно програмата на Пресс ТВ, каквито многобройни жестове прави „Би Би Си Кейбъл” с години наред и към десетки други казанлъшки институции – в интерес на своите абонати и на казанлъшките граждани. Но когато става ясно, че мрежата ще бъде закупена от друг, национален далекосъобщителен оператор и безплатното излъчване ще бъде невъзможно занапред – Васил Самарски решава да изкара стотици хиляди левове на гърба на доскорошните си спонсори, които са излъчвали телевизията му безплатно.

Истината е, че по същото време става известно, че заради поредицата си благотворителни жестове към Казанлък, Борис Кърчев е поканен и издигнат за кандидат за общински съветник от гражданската листа на ГЕРБ.

Истината е, че за несправедливо присъдената от частния арбитражен съд на Златимир Орсов неустойка, отдавна има издаден изпълнителен лист и Съдия-изпълнител прихваща съответните вземания по законния ред.

Истината е, че точно сега,  в условията на предизборната кампания, Самарски и семейните медии, които са отдавна наясно, че накрая на съдебно-изпълнителната опашка няма да получат стотици хиляди левове, без да са положили и капчица труд за тях – са решили да наклеветят Борис Кърчев в лично качество и поне да изкарат политически дивиденти за БСП и кандидата за депутат от тази партия Васил Самарски.

Безогледното поведение на медиите на Самарски стигна дотам, че да си позволят да нарушат поредица от разпоредби на Изборния кодекс и по този начин да рискуват и без друго крехкото финансово бъдеще на собствения си екип, тъй като за редицата им закононарушения Изборният кодекс предвижда санкции и глоби в размер на хиляди левове.

Предизборният щаб на ПП ГЕРБ и Борис Кърчев предприеха мерки незабавно за спиране на оклеветяването – още от първия ден, но медийната група на Самарски наруши закона и не даде Право на отговор на публикациите. Вместо това – продължи да сипе лъжи и манипулации, престъпвайки безогледно както законите за изборите, така и Етичния кодекс на българските медии, макар самият Васил Самарски да се изтъква за член точно на Комисията по етика на електронните медии.

Въпреки, че симпатизантите и членовете на ГЕРБ в Казанлък многократно ни съветваха да не обръщаме внимание на недостойното поведение на медиите на БСП, чието доверие сред казанлъчани отдавна е загубено и да не им се придава незаслужено значение и важност – каквито те нямат, сипещата се злоба по интернет и радиото излезе извън поносимите граници.

Вътрешното ни убеждение за толерантност към свободата на словото и личното уважение към броени професионалисти в екипа на ПрессТВ и радио Вис виталис, които ще понесат предвидените по закон огромни глоби от Държавата за престъпленията на колегите им, отстъпи пред Правото да защитим кандидата Борис Кърчев, чрез предвидените от Закона средства.

ПП ГЕРБ сигнализира ЦИК за направената серия закононарушения от страна на  медиите и поиска спиране на публикациите и налагане на имуществени санкции срещу медиите.

Тъй като не се дава законовото право на отговор по медиите на Самарски, настоящата публикация се прави в рамките на договорените от ГЕРБ предизборни пакети в останалите казанлъшки медии.

 

13.03.2017 г.
Пресцентър на ПП ГЕРБ – Казанлък

ПРАВО НА ОТГОВОР, изпратено на 1.03.2017 г. и получено на редакционния e-mail веднага, и по куриер – получено срещу подпис в редакцията на presstv.bg на 06.03.2017 г.)

 

До presstv.bg

Право на отговор, във връзка с публикация от 28.02.2017 г. на вашия сайт

Оставяме на съвестта на господин В. Самарски опитите да злепостави Борис Кърчев – човек, който му е помагал и благодарение на когото близо 10 години Прес ТВ е излъчвана напълно безплатно по кабелната мрежа в гр.Казанлък и околните села. Но желанието на фамилия Самарски да получи тази огромна сума, води до изопачаване на истината, която е добре да се знае:

Не е вярно, че Борис Кърчев, Бойко Байчев и Стоян Стоянов са осъдени да заплатят сумата 157 746 лева  на СД „Вис виталис – Самарски и сие“, а дружеството „Би Би Си Кейбъл“ ЕООД – лице, съвсем различно от Борис Кърчев. И решението е на ЧАСТЕН Търговски Арбитражен съд при Националната юридическа фондация, чийто председател е небезизвестния Златимир Орсов – близък приятел на Васил Самарски.

Собствениците на СД „Вис Виталис – Самарски и сие“ за пореден път се обърнаха към този Арбитражен съд, искайки да получат от „Би Би Си Кейбъл“ ЕООД неустойка за услуги или дейности, които никога НЕ са били извършвани от медийната група. Истината е, че след като сама преустанови излъчването си по мрежата на „Би Би Си Кейбъл“, Пресс ТВ и собственикът й Васил Самарски заведоха въпросното дело, с което поискаха неустойка за това, че кабелният оператор не излъчва програмата им.

Между другото, пред същия арбитражен съд преди време Васил Самарски осъди собствения си, основан от него казанлъшки театър, да заплати – 67 000 лева на председателстваното от него Читалище „Искра“ за това, че театърът има договор за наем, но НЕ  ползва помещения.

По същата схема  с арбитражните съдилища се възползваха и други казанлъшки бизнесмени.  Припомням, че подобна схема натовари бюджета на Казанлък с 4 милиона лева за една дупка – именно защото контрагентът нищо НЕ беше построил в нея. Широко известно е чие име стоеше на дъното и на тази история.

Не случайно и с право, неотдавна Омбудсманът Мая Манолова определи арбитражните съдилища като “орган за рекет върху българските граждани и фирми”. Това трябва да се поправи от законотворците – от народните представители в Парламента.

Оставям на казанлъчани сами да преценят, дали избраниците им, които ще изпратят в Парламента ще работят за  честните граждани и почтения бизнес или за онези, използващи като похвати опити за дискредитация или изопачаване на истината.

Адв. Евгени Милушев
гр. Стара Загора
01.03.2017 г.

 

 

 

 

СИГНАЛ до ЦИК (публикуван на сайта на ЦИК днес, 14.03.2017 г.)

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

на ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

на Република България

гр. София 1169

площад „Княз Александър“ № 1

 

С И Г Н А Л

от Пламен Веселинов Йорданов – Председател на Областния предизборен щаб на ПП „ГЕРБ“ за област  Стара Загора, преупълномощен с пълномощно № 002 от 08.02.2017год. от Живко Веселинов Тодоров – Областен координатор на ПП „ГЕРБ“ за област Стара Загора упълномощен с пълномощно № КО – Г 008 от 26.01.2017год. от Председателя на ПП “ГЕРБ“ Бойко Методиев Борисов

 

Уважаема госпожо Председател,  уважаеми членове на ЦИК,

Представям на Вашето внимание СИГНАЛ за нарушения на чл. 183 ал. 4, чл. 187, ал. 4, чл. 188 ал. 1 и ал. 2, чл. 198 ал. 2 от Изборния кодекс, извършени през време на Предизборната кампания за периода от 28.02.2017 г. до 10.03.2017 г. от СД „Вис виталис – Саматрски и сие“, с регистрация и адрес на управление: гр. Казанлък, ул. „Иван Недялков“ 5, представлявано от Васил Стефанов Самарски, кандидат за народен представител от КП „БСП – Лява България“ в 27 МИР – Стара Загора. Дружеството  СД „Вис виталис – Самарски и сие“ е доставчик на онлайн новинарски услуги по смисъла на чл. 187 от ИК, чрез онлайн изданието си www.presstv.bg, което то само е заявило както пред ЦИК, така и пред Сметната палата чрез предоставянето на предизборните си условия за агитация. Същото Събирателно дружество „Вис виталис – Самарски и сие“ е носител на лиценз за разпространение на радиопрограма с регионален обхват – радио „Вис виталис“ – Казанлък  и представлява трърговска електронна медия по смисъла на Закона за радио и телевизия, както и на чл. 198 и чл. 199 от ИК.

Сигнализирам Ви, за системно нарушаване в серия от публикации и излъчвания от страна на медиите www.presstv.bg и радио „Вис виталис“, на чл. 183 ал. 4 от Изборния кодекс, според който  се забранява използването на агитационни материали, които накърняват доброто име на кандидата за народен представител от ПП ГЕРБ в 27 МИР – Стара Загора- Борис Кърчев.  В публикациите, които прилагаме се отправят квалификации, обидни твърдения и клевети, както и директни заявление за извършване на незаконни действия от страна на Борис Кърчев, което не отговаря на истината във връзка с цитирания междуфирмен спор.

От една страна,  в поредицата публикации и излъчвания, се отправят призиви за неподкрепа на кандидата за народен представител Борис Кърчев, което е „предизборна агитация“, съгласно  т.17 от Допълнителните разпоредби на ИК.

От друга страна, съдържанието на публикациите касае търговски междуфирмени и имотни спорове, с участието на търговското дружество СД „Вис виталис – Самарски и сие“. Считам, че поредицата от маркетингови апели, внушаващи правота в търговския спор на телевизия „Пресс ТВ“ е „реклама“ по смисъла на чл. 74 от ЗРТ, тъй като  осигурява самопромоция на частно предприятие, имащо за цел да се популяризира доставянето на стоки и услуги, включително недвижима собственост, или на права и задължения, или да съдейства за популяризирането на кауза или идея, или да предизвика друг ефект, желан от рекламиращия. Излъчването на радио-предаването по радио „Вис виталис“ – Казанлък  със заглавие „Господин Кърчев, ако ще ковете закони, започнете първо да ги спазвате!“, в което се рекламира правотата в търговския спор на СД „Вис виталис – Самарски и сие“  и се призовава за неподкрепа на кандидата за народен представител от ПП ГЕРБ, бе извършено за периода от 1. 03.2017 г. до 7.03.2017 г. на всеки кръгъл час, без да бъде надлежно обозначено нито като търговска реклама, нито като предизборна агитация, което също нарушава както ЗРТ, така и ИК.  Изборният кодекс по силата на чл. 198, ал. 2 забранява, в търговската реклама да се отправят политически внушения. Ако предаването  не е представлявало търговска реклама, моля да изискате компетентното мнение на Съвета за електронни медии, дали тогава то отговаря на лицензираната програмна схема на радио „Вис виталис“. В друго време на излъчванията си, радиото няма постоянен информационен блок преди всеки кръгъл час – както в седмицата, когато агитираше против мен като кандидат за народен представител, затова се затруднявам да определя точната форма на излъчваното на запис информационно съобщение, а и тъй като то не беше обозначено с никакъв отделящ звуков сигнал, за мен и аудиторията на радиото остана неясно дали то е самореклама на радио „Вис виталис“, реклама на друга медия (телевизия „Пресс ТВ“), реклама на търговското дружество СД „Вис виталис – Самарски и сие“, предизборна агитация срещу кандидата за народен представител Борис Кърчев или публицистичен материал на свободните в словото си журналисти от редакцията на радио „Вис виталис“. Моля да изискате мониторинговите записи на излъчванията на радио „Вис виталис“ – Казанлък чрез СЕМ, тъй като нямам правна възможност да докажа по друг начин честотата и съдържанието на излъчванията, както и липсата на обозначителен сигнал, въпреки, че разполагам с видео и аудиозапис на направените излъчвания и десетки свидетели, които ще го потвърдят.

Същото съдържание, излъчвано като информационно съобщение, реклама или предизборна агитация  по 24 пъти на ден и в продължение на 7 дни, озаглавено „Господин Кърчев, ако ще ковете закони, започнете първо да ги спазвате!“ бе публикувано още на 28.02.2017 г. на интернет сайта www.presstv.bg, собственост на наричащата себе си „Медийна група „Вис виталис“, управлявана от цитираното горе Събирателно дружество и кандидата за народен представител от КП „БСП – лява България в 27 МИР – Стара Загора Васил Стефанов Самарски. Според чл. 187 ал. 4 на ИК и в тази публикация, ако тя представлява търговска реклама е забранено отправянето на политически внушения в полза или вреда на партия, коалиция или кандидат.

Още на следващия ден – 1 март, в рамките на изискуемия срок за Право на отговор по чл. 188 от ИК, чрез адвокат по електронна поща и в писмен вид по куриер, е изпратен  ОТГОВОР на публикацията в сайта www.presstv.bg, в който Отговор, със същия обем подробно се разяснява на публиката, че цитираният междуфирмен спор, на база на който се отправят внушения, че г-н Кърчев е осъден в лично качество, всъщност е спор по търговски договор между дружеството „Би Би Си Кейбъл“ ООД, в което г-н Кърчев е съдружник с още две лица и СД „Вис виталис – Самарски и Сие“. Т.е. посочените /евентуални/ закононарушения, по никакъв начин не могат да касаят физическото лице Борис Кърчев, който дори не е управител и няма представителни права.

В нарушение на чл. 188 от ИК, доставчикът на онлайн услуги www.presstv.bg до настоящия момент, не е публикувал Правото на отговор, нито е изпратил отговор с мотив за отказ на писмото на адвоката – нито по електронна поща, нито в писмен вид на хартиен носител. Вместо това, редакцията изтри съдържанието на статията от онлайн платформата си. Същото съдържание със същото заглавие и илюстрация – снимка на Борис Кърчев, бе публикувано отново на 3 март. А на 4 март, на статията от 3 март бе променена датата на публикация. Допускам, че причина за това на пръв поглед безобидно поведение на медията е фактът, че в изпълнение на разпоредбите на ИК, адвокатът ни цитира в Правото на отговор публикацията от 28.02.2017 г., а не последващите нови публикации на същата статия, направени, след датата на изпращането и получаването по имейл на писмения Отговор (1.03.2017 г.). За наличието на няколкократни публикации на същата статия, (която ви прилагам) на датите 28.02, 3.03 и 4.03.2017 г. отново разполагаме с видео запис и десетки свидетели, които могат да го потвърдят.

Прилагаме Ви и следващите системни нарушения на Изборния кодекс, извършени последователно, чрез публикации на статии с нови съдържания на датите: 7.03.2017 г., 9.03.2017 г. и 10.03. 2017 г., в които доставчикът на онлайн новинарски услуги www.presstv.bg грубо накърнява честта и доброто име на  кандидата за народен представител от ПП ГЕРБ, чрез използването на цитати от публикации на трето лице в социалната мрежа facebook, както и чрез директни твърдения на редакцията и квалифициращи определения по негов адрес като кандидат, сред които: „схема за незаконна продажба […], изпълнена безскрупулно от кандидата”; “Кърчев и хората му правят последователно няколко аферийни хода”; “подмолната далавера” и редица други. За Ваше удобство в приложените текстови файлове, квалификациите, които считаме за обидни и клеветящи, са оцветени в червено.

 

Уважаеми членове на ЦИК,

 

Обръщаме се с молба към Вас, да упражните правомощията си, предоставени Ви от Изборния кодекс, за да спрете своевременно и в рамките на кратката предизборна кампания, уронването на доброто име и авторитета на г-н Борис Кърчев- кандидат за народен представител от ПП „Герб“ Стара Загора.

Моля Ви, след като констатирате извършването на цитираните закононарушения на Изборния кодекс от доставчика на онлайн новинарски услуги www.presstv.bg  и търговската електронна медия Радио „Вис виталис“ – Казанлък, да разпоредите на СД „Вис виталис – Самарски и сие“, да преустанови за в бъдеще излъчването и разпространението на посочената незаконна и манипулирана информация, а за извършените до момента нарушения, да наложите съответните глоби на основание чл. 480 ал. 2, чл. 484 ал. 1, чл. 485, ал. 1 и чл. 495 ал. 1 от Изборния кодекс.

 

С УВАЖЕНИЕ:

Пламен Веселинов Йорданов
13.03.2017 г.
Гр. Стара Загора

 

 

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп за 17 май: Ден изпълнен с обрати очаква три зодии

Published

on

ОВЕН

Няма причина да се огорчавате и да смятате, че ще настъпи неприятен обрат в делата ви. Това усещане не отговаря на истината и вие го имате на базата на съмненията, които обикновено са лош съветник. Не се отпускайте и следвайте пътя на своите надежди, неочаквано известие за пътуване.ТЕЛЕЦ

Активността, от която мнозина се отказват днес, може да повлияе на едни Телци, а на други не. Отпускането ви е следствие на вътрешно напрежение и известна доза лентяйство. Близко сте до осъществяване на стремежите си и това трябва да ви мобилизира. Любовна авантюра.

БЛИЗНАЦИ

Много важен ден за вас, който се свързва със стремежите ви за близкото, както и за далечното бъдеще. Гаранция за осъществяването им ще имате, ако днес извършите нещо в тази насока, независимо дали е първостепенно, или второстепенно. Покана за вечерно парти от приятели.

РАК

Във вторник ще сте в добро настроение и с изразена симпатия към околните, както и в стремеж към хармоничен контакт. Днес деловите връзки ще имат главно значение, докато други ще пристъпят към нови запознанства, резултатът ще бъде положителен. Неочаквани пари.

ЛЪВ

Ще имате неприятности днес и за някои от вас ще се повиши нервният градус. Денят е успешен и можете да се справите със задачите, които ви предстоят. При повечето Лъвове срещите и разговорите по делови направления са на преден план. Голям успех в хазартни игри.

ДЕВА

Днес вие не намалявате ритъма на своето професионално темпо и мнозина от вас сега очакват, че ще успеят да осъществят работните си планове. Реални шансове за добри постижения има, надеждата ви също не е малка и ще работите с жар. Ще имате успех в професионалната сфера.

ВЕЗНИ

Настроението, което ви владее днес, граничи с агресивността. Най-добре ще бъде да не пренасяте личните си усещания върху другите и още по-малко да търсите конфронтация с тях. Отпуснете се и обърнете гръб на нервната си превъзбуда, търсете хармонията, разходете се вечерта.


СКОРПИОН

Вторник започва спокойно за вас, но през деня условията ще ви заставят да действате с бързина. Най-важната тенденция сега е при вашите делови контакти. Ще осъществите срещи, които имат отношение към най-скорошна реализация на делови планове. Възможност за любовна авантюра.

СТРЕЛЕЦ

Стрелците имат две линии на изява днес. Едната се свързва с наситени професионални ангажименти и мнозина от вас ще си позволят да се нагърбят с повече работа от това, което могат да вършат. Другата се свързва с нервно пренапрежение, което няма да овладеете.

КОЗИРОГ

Козирозите започват активно своя ден. Това включва както срещи с приятели и колеги от бранша, така и в обществото, честото им осъществяване ще донесе придобивки. Някои няма да се занимават с делови задачи, а ще предпочетат любовните контакти, неочаквани вести.ВОДОЛЕЙ

Понижено е настроението ви във вторник, но това съвсем не означава, че ви предстои неуспешен ден. Тъкмо обратното – много силна професионална изява, възможности за придобивки. Мнозина от вас при контактите си трябва да постъпят деликатно. Среща с приятели ще ви разведри. Сега обърнете по-голямо внимание на контактите.

РИБИ

Рибите имат успешен вторник. Днес са налице добри възможности за реализация на своя идея или постигане на еднократен финансов успех. Известни трудности ще имате на работното си място. Отнасяйте се с повече внимание към здравето си, за да сте силни и бодри при взимане на решения. Вашата работоспособност е пословична и е важно да сте в кондиция. Ще възникнат много проблеми, които не сте в състояние да отстраните. Не ви липсва чувство на такт, но спазвайте дистанция от началниците си.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Кои светци почитаме днес

Published

on

Днес Църквата почита св. Баташки мъченици, св. ап. Андроник, както и св. мчк Николай Софийски.

Свети Андроник бил един от 70-те апостоли Христови,

четем в житието му. Той бил и сродник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до Римляни:

Поздравете Андроника и Юния, мои сродници и съзатворници,

които се чутовни между апостолите и които още преди мене повярваха в Христа” (Рим. 16:7).

Андроник благовествувал в разни страни и бил епископ в Панония.

Той приел мъченическа смърт и неговите мощи били по-късно намерени в гр. Евгения (Византия).

Продължете с четенето

Казанлък

Облаци скриват слънцето

Published

on

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. В сутрешните часове на отделни места в низините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла.

Това съобщиха от НИМХ.

Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, който привечер в западната половина от Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Топло с максимални температури между 27° и 32°, в София около 27°. През нощта срещу сряда от северозапад ще започне да нахлува хладен въздух. Ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След пладне над масивите от Западна България облачността ще започне да се увеличава и вплътнява. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, по билата от северозапад; привечер ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около 20°, на 2000 метра около 12°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места с намалена видимост. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 22°-27°. Температурата на морската вода е 16°-17°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Продължете с четенето

Казанлък

6252 оздравели за ден от COVID-19

Published

on

362 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие при направени 6777 теста, съобщи Единният информационен портал.

Положителните проби са 5,3%,

В болница са приети 100 души, с което общият им брой става 583, като 55 пациента са в интензивни отделения. Починали са 11 души, а оздравелите са 6252.

Поставените ваксини са 725.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 12 нови случая, Бургас – 13, Варна – 11, Велико Търново – 4, Видин – 9, Враца – 13, Габрово – 11, Добрич – 0, Кърджали – 5, Кюстендил – 15, Ловеч – 5, Монтана – 7, Пазарджик – 15, Перник – 5, Плевен – 5, Пловдив – 35, Разград – 7, Русе – 9, Силистра – 5, Сливен – 0, Смолян – 2, София-град – 116, София-област – 12, Стара Загора – 18, Търговище – 5, Хасково – 10, Шумен – 4, Ямбол – 9.

news.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Показват в София „Светлина за Шипка“

Published

on

Пътуващата изложба под името „Светлина за Шипка“ ще бъде открита в София на 17 май. Това е третата спирка на експозицията, създадена по проект на читалище „Светлина – 1861“ в град Шипка. Тя е благотворителна, а събраните от нея средства ще са за възстановяване на красивата му историческа сграда.

„Светлина за Шипка“ ще бъде подредена на площад „Независимост“ в помещения, предоставени безвъзмездно от РИМ “Стара София”. Официалното й представяне ще бъде от 19 часа, съобщи читалищният секретар Деница Стефанова.

В изложбата участват художници от цялата страна. Приобщени са към каузата, след спечелен проект на читалището пред мобилен оператор. Чрез него са поканени първо 8 художници на седем дневен пленер, но в последствие още 16 художници са дарили свои картини. В експозицията се включиха и млади творци от Шипка и Казанлък с над 30 детски рисунки.

Преди да отпътува изложбата включваше 54 картини – живопис, акварел, графика и колаж. За първи път през април организаторите я показаха в родната къща на Дечко Узунов в Казанлък, където три от картините бяха продадени, а събраните средства надхвърлиха 2000. В първата седмица на месец май изложбата беше показана на пловдивчани, а към даренията от Града на тепетата се прибавиха още 400 лв.

След София предстои „Светлина за Шипка“ да бъде показана пред ценителите в Стрелча и Стара Загора. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Продължава обедняването на населението в област Стара Загора

Published

on

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“.

Оценка на бедността

През 2021 г. линията на бедност общо за област Стара Загора е 513.92 лв. средно месечно на лице от домакинство (табл. 1), съобщиха от  отдел „Статистически изследвания – Стара Загора“ при Териториално статистическо бюро – Югоизток на Националния статистически институт. При този размер на линията под прага на бедност са били 28.3% от населението на областта.

54542


В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 10.6%,
а относителният дял на бедното население – с 1.4 процентни пункта.
Същевременно обаче системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2021 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 28.3 до 34.8%, или с 6.5 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 46.2%, или със 17.9 процентни пункта.
През 2021 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Монтана – съответно 343 и 355 лв., а най-високата – в област София (столица) (733 лв.), следвана от областите Перник (592 лв.), Кюстендил (539 лв.) и София (529 лева).

545422

Най-висок е относителният дял на бедните спрямо линията на бедност за областта в областите Стара Загора – 28.3%, София – 25.8%, Сливен – 25.2%, и Бургас – 25.2%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Силистра – 10.2%, Габрово – 11.1%, Благоевград и Разград – по 15.1%.

Материални и социални лишения на домакинствата
В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. От 2021 г. се включва нов показател за тежки материални и социални лишения, който показва липсата на необходими и желани предмети за водене на достоен живот. Изчислява се като дял на лицата от населението, които не могат да си позволят 7 от 13 показателя – 6 на индивидуално ниво и 7 на ниво домакинство (табл. 2).

През 2021 г. 22.3% от населението на област Стара Загора живее в тежки материални и социални лишения (ограничения в 7 от 13 показателя).

545423

Домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност
За безработни домакинства в изследването се считат домакинствата, чиито членове не са били заети през последните четири седмици, т.е. всички членове на домакинството на възраст 16 и повече навършени години са били или безработни, или неактивни.
До 2020 г. показателят се изчисляваше за лица на възраст от 18 до 59 години, а от 2021 г. той включва лица на възраст от 18 до 64 години.
Ниската икономическа активност за домакинството се изчислява като съотношението между броя месеци, в които всеки член от домакинството във възрастовата група 18 – 64 години е бил работещ през предходната година (реално отработени месеци), към общия брой месеци, които теоретично би могъл да отработи същият член на домакинството при пълна заетост. За лицата, които декларират, че работят на непълно работно време, броят на месеците се преизчислява към пълно работно време въз основа на отработените часове.
Лицата, живеещи в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 – 64 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 – 64-годишните с изключение на учащите от възрастовата група 18 – 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтната година.
През 2021 г. в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност живеят 12.0 хил. лица на възраст 18 – 64 години, или 7.0% от населението на област Стара Загора, като спрямо 2020 г. относителният им дял намалява с 2.3 процентни пункта.
Комбиниран индикатор

Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2030“ от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални и социални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.
Комбинирането на трите показателя показва, че през 2021 г. в област Стара Загора 36.7% от населението, или 114.2 хил. лица са били в риск от бедност и социално изключване (табл. 4).
Стойността на показателя нараства с 1.1 процентни пункта спрямо 2020 г., повече при мъжете – с 1.9 процентни пункта, в сравнение с жените – с 0.3 процентни пункта.

Материални лишения при децата
В изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ от 2013 г. се събират данни за материалните лишения на децата в домакинството (на възраст между 1 и 15 години). През 2021 г. относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) е 27.0%, а за 6.9% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Методологични бележки

С Регламент № 1700 от 2019 г. на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки. Наблюдението за доходите и условията на живот (SILC), е част от изследванията включени в регламента, и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние (cross-sectional data) и от повторени във времето (longitudinal data) изменения в доходите, равнище и структура на бедността и социалната изолация.
Целевата съвкупност в изследването са всички обикновени домакинства и техните членове, живеещи на територията на страната в момента на наблюдение. Лицата, живеещи в колективни домакинства и в институции, са изключени като цяло от целевата съвкупност.
До 2015 г. изследването се провежда върху 4-годишен ротационен панел от обикновени домакинства. Размерът на извадката за 2021 г. включва 9 112 домакинства от 6 ротационни групи от всички области на страната. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на възраст 16 и повече навършени години. Извадката се състои от шест ротационни групи, като всяка година една от ротационните групи отпада от наблюдението и се заменя с нова. Този ротационен модел на извадка осигурява два типа данни:
Моментни (данни от текущата година на наблюдение);
Лонгитудинални (данни за домакинствата, участвали в поне две последователни години).

Наблюдението се провежда с два типа анкетни карти:
Въпросник за домакинството;
Индивидуална анкетна карта за всяко лице от домакинството на възраст 16 и повече навършени години.

Основни понятия
Линия на бедност
За изследване на равнището на бедност в методологията на Евростат се използва общ разполагаем нетен доход. Линията на бедност представлява 60% от средния общ разполагаем нетен доход на еквивалентна единица.
Еквивалентни скали
За пресмятане на индикаторите за бедност и социално включване се използва общ разполагаем нетен доход на еквивалентна единица. Поради различния състав и брой лица в домакинствата се прилагат еквивалентни скали. Използва се модифицираната ОЕСД скала, според която първият възрастен на 14 и повече навършени години получава тегло единица, вторият възрастен на 14 и повече навършени години – тегло 0.5, и всяко дете под 14 години – тегло 0.3. Теглата се присъждат на всеки член на домакинството и се сумират, за да се получи еквивалентен размер на домакинството. Общият разполагаем нетен доход за всяко домакинство се разделя на неговия еквивалентен размер и се формира общ разполагаем нетен доход на еквивалентна единица.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com