Показват в Казанлък ръкописа на книгата на ген. Георги Вазов “Участието на българите в Освободителната война”

   

На 13 август съвместно с Литературно – художествен музей „ Чудомир” ще бъде представена в Казанлък книга, чийто автор е генерал Георги Вазов„ Това е едно изследване за приноса на българския народ в освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война по поръчка на брат му Иван Вазов, тогава министър на просвещението”-заяви  Чавдар Ангелов- Директор на НМ “Шипка- Бузлуджа“.

Събитието е част от тържествата по повод 85-тата годишнина от откриването на паметника на Шипка.
Ръкописът е открит от бившият вече директор на музея на Иван Вазов в Сопот Цветанка Неделчева. По предварителна уговорка с Военно – историческия архив, където се съхранява самият ръкопис, в деня на представянето на книгата, той ще бъде показан в Казанлък . Генерал Георги Вазов е кръвно свързан с Казанлък, защото по време на Балканската война и обсадата на Одринската крепост, той командва източния сектор на обсадата. И всъщност, под негово командване на 13 март 1913 година 23 Пехотен Шипченски полк извършва решителния пробив при форт Айваз Баба.-подчерта д-р Чавдар Ангелов.

По повод годишнината на Шипченската епопея Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа” откри изложба,която е посветена на хората, които са изградили Паметника на свободата – архитекти, строителни инженери, майстори – зидари, работници, които са имали отношение към изграждането на този монумент. „Изложбата има за цел да представи техния труд, който сам по себе си е един подвиг, предвид възможностите и средствата, с които преди 85 години се е разполагало, за да бъде изграден един такъв величествен паметник”, поясни още д-р Ангелов. БНР

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com