Свържете се с нас

Казанлък

Пищно и весело карнавално шествие в Казанлък на Фестивал на розата 2016

Published

on

Начало на красивата традиция Царица Роза и нейните подгласнички да поздравят своите поданици и гости в Долината на розите дадоха кметът на община Казанлък, министърът на регионалното развитите и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на Общинския съвет – Казанлък Николай Златанов. По пътя си те поздравяваха многобройната публика.

Кукери от с.Климент, Карловско прочистха ритуално царския път от зли сили.

За кортежа на Царица Роза 2016 Йоанна Шишкова и нейните подгласнички Таня Касева и Симона Янева се погрижиха рокерите от клуб “Черни рози“. В царската свита бяха малките Мини Мис Царица Роза и танцовите клубове „Грация“, „Дива Денс“ от ОДК“Свети Иван Рилски“, Школата по Зумба при народно читалище „Възродена искра“ и Спортният клуб по спортни танци „Роза“.

Красавиците приветстваха препълнените трибуни с официални лица от държавни институции, кметове на населени места и чуждестранни делегации, хилядите гости от страната и чужбина – два пъти повече от миналата година.

Кметът Галина Стоянова приветства всички гости с „Добре дошли!“ и пожела красиви преживявания на 113-тите празници на розата:“Бъдете здрави и благословени, родените в Долината на розите! Посрещайте нашите гости вовеки! Дарявайте ги с рози, с красота и с много емоция!“, каза тя.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова честити празника на жителите и гостите на гр. Казанлък и каза:“Преди малко открихме новия Музей на розата – една мечта на казанлъчани, обещана преди две години и тя вече е факт. Благодаря на кмета Галина Стоянова, благодарение на която градът за четири години разцъфна и е изпълнен с рози! Благодаря за всичко, което правите!“.

„Нека да благодарим на жителите на Казанлък, че съхраняват българската традиция и действително България има своята визитна картичка – българската роза и розовото масло. Искам да благодаря на кмета Галина Стоянова за нейните усилия и енергията да реализира мечтата на Казанлък да има Музей на розата и на българското правителство, че осигури 1 млн. лв. централно финансиране, за да се сбъдне  всичко това.“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ в 43-тото Народно събрание и честити празника.

По традиция, след като Царица Роза и нейните подгласнички се настаниха в царската шатра, започна карнавалното шествие, което приветства царските особи и публиката.

Въведение направи Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. Първи мажоретките в „Парад на красотата“ изпълниха основните булеварди на града с емоция, музика и грация, за да поздравят своята Царица Роза.

Като малки вълшебници преминаха децата, обединени в карнавално дефиле „Цветя от детските градини“, следвани от „Фолклорна магия“, с танцови формации от България, Гърция, Латвия, Испания и далечен Китай; Младежите на Казанлък приветстваха зрителите като „Младостта на долината“.

Карнавалната магия в Казанлък преливаше от добро настроение, атрактивни демонстрации, акробатични номера и маскаради, традиционното за финала на шествието общо хоро  – нови, незабравими спомени за всички гости на 113-тите празници на розата в гр. Казанлък.

Царица Роза 2016 се обърна към гостите на празника: „Скъпи приятели и жители на Казанлък, като владетелка на града на розите орисвам: Нека са благословени дните ви! Нека процъфтява Долината и славата й не увяхва!“  и покани всички да дойдат пак в Долината на розите.

Пресцентър на община Казанлък

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com