3. Дайте по-малко сила на мнението на другите

Ние сме социални същества, които обичат да бъдат харесвани и не обичат другите да ги критикуват, да не одобряват или отхвърлят това, което правим. Но, когато оставим чуждото мнение да диктува това, което казваме и правим, ние се отказваме от нашата сила. Когато чуждото мнение задушава способността ви по време на работа да постигнете нещо важно за вас, време е да си върнете силата и да бъдете отново верни на себе си.

4. Укротете критика вътре в себе си

Този тънък глас, който шепне в ухото ви “не си достатъчно добър”, “ще се изложиш”, “подвеждаш хората” е просто страхът, който се опитва да ви предпази от емоционална болка.

Отговорете на този глас с увереността, че сте чули опасенията му, но уверено заявете, че въпреки това ще направите опит. Защото, докато може да се опасявате, че нещата няма да се получат и ще се провалите, поне ще сте опитали да направите нещо и ще знаете, че страхът не управлява живота ви, оставяйки следи от разочарование и съжаление след себе си.

5. Приемете провала като част от пътя към успеха

Вместо да персонализирате провала като си кажете, че е следствие от това, че сте глупав, не достатъчно добър или защото никой не ви харесва, опитайте се да го видите като част от процеса на постигане на успех. Помислете си: “Опитах нещо. Не постигнах резултата, който исках. Какво научих? Какво трябва да опитам да направя след това?”

Всеки предприемач, който е постигнал нещо, ще ви каже, че се е провалял много пъти. На Томас Едисон са му били необходими 1200 опита, преди да направи работеща електрическа крушка. Представете си, ако беше спрял след 1198 път, защото се е почувствал като загубеняк!