Пепа Коскина, ИМ „Искра“: Краеведската дейност винаги е имала голямо значение за историческите проучвания както за Казанлъшкия край, така и в национален мащаб

   

Краеведската дейност винаги е имала голямо значение за историческите проучвания както на Казанлъшкия край, така и в национален мащаб, каза за Радио „Фокус“Пепа Коскина, председател на краеведското дружество в Казанлък. Тя поясни, че за местните библиотека и музей краеведска дейност съществува още от създаването на тези институции: „За библиотеката още от Възраждането, тъй като тя е създадена именно на база дарения на краеведите, с които са обогатявани нейните фондове с литература, а също така са изнасяли и сказки. През 1901 година се създава историческият музей в Казанлък и оттогава започва краеведската дейност в него“. Коскина поясни още, че Петър Топузов, директор на музея в продължение на 30 години излиза с обръщение към казанлъчани да обогатяват новосъздадения музей с материали, които имат в домовете си. Стари монети и предмети от бита са едни от първите експонати на музея.

По този начин започва обогатяването му. Дейността продължава и се създава краеведско дружество „ Приятели на музея“ като продължава и дарителската дейност за обогатяване на музейните фондове. През 2005 година краеведското дружество е преименувано на „ Иван Енчев – Видю“. То издава два краеведски сборника. По повод 100 годишнината на Балканската война е издаден тематичен сборник, а в момента се подготвят материалите за четвърти сборник, който ще бъде издаден през 2017 година.

Председателят на краеведското дружество в Казанлък, че почти винаги в краеведските дейности на дружеството се включват и ученици от училищните клубове на Средно училище „Екзарх Антим I“, ПГ по лека промишленост и туризъм, ПГ „Иван Хаджиенов“ и Природо – математическа гимназия: „Съвместната ни работа е интересна, ние ги подпомагаме със снимки, материали и информация, а и те самите събират материали и снимки, с които обогатяват фондовете на ИМ „Искра“.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com