Свържете се с нас

Казанлък

Паметникът на Бузлуджа оживя с уникална технология

Published

on

Уникален проект, който преобразява чинията на Бузлуджа като супермодерна и интересна сграда, създадоха 22-годишният Тодор Русанов от Горна Оряховица и неговият колега Рафал Чарновски от Полша.

Двамата завършват университета „Единбург Напиер“ в Шотландия. Във вторник младежите представиха разработката си, която е и тяхната дипломна работа. Проектът е приложение, което може да бъде свалено напълно безплатно от специално създаден сайт, посветен на паметника Бузлуджа.

Момчетата са нарекли проекта си „Бузлуджа VR“. На практика разработката е първата по рода си визуализация на паметника, който през очите на двамата студенти представлява иновативно, модерно и невероятно красиво място за памет и отдих с музей и зала за концерти и театрални представления. За да бъде видян проектът в пълния му блясък, Тодор и Рафал го демонстрираха с контролери и шлем за виртуална реалност от последно поколение.

Шлемът позволява на всеки да преживее разходка в чинията съвсем буквално, да изкачи стълбите до паметника, да влезе и да разгледа всяко кътче на сградата. С помощта на контролерите зрителят регулира скоростта на разходката, може да се телепортира от едно място на друго, да види дори и най-малките детайли като например мъфините в кафето или видовете кафе, което е съвсем като в реалността.

Проектът е уникален и с това, че всяко движение, което зрителят извършва в реалността, се пренася в компютъра и се вижда във видео изживяването. Ако този, който разглежда клекне например, в монитора това се отразява като промяна на гледната точка.
Разходката започва от модерно лоби, минава през кафе, отлично заредено с всякакви вкусотии и напитки, продължава през дълъг и красив коридор, за да стигне до амфитеатралната зала за концерти и представления. Програмистите са дигитализирали и т.нар. тъмен коридор, който в истинската сграда не е имал никакво предназначение, те обаче са го превърнали в малка галерия, пълна със снимки, които показват сегашното трагично състояние на Бузлуджа. Има и външен коридор, още една галерия, в която пък са подредени 16 кадъра от най-красивите места на България.

„Има възможност да посочите с контролера снимката и веднага да чуете историята на мястото. Същото важи и за фотографиите, които показват окаяното състояние на чинията в момента. Те пък разказват за историята на паметника“, обяснява Тодор Русанов. Освен това всяко докосване на снимката, може да телепортира човек до мястото, където тя е направена. Най-атрактивната част от разходката е кулата, от която се разкрива гледка към цялата местност. Вътре в коридорите момчетата са направили две допълнителни атракции – мини модел на чинията и миниатюрен модел на пейзажа. Мини чинията започва да говори, когато я задействаш с контролера и разказва историята си, а на малкия пейзаж всеки може да види точно къде в пространството се намира сградата.

В проекта паметникът е визуализиран в реалните си размери. За да го направят, те са ходили на място и понеже не са успели да намерят оригиналните архитектурни планове, са мерили с ролетка всички възможни стени и пространства, за да не се отклоняват от реалността.

Близо година са работили по проекта си двамата студенти в Единбург. Миналия ден те са го показали и на архитекта на сградата Георги Стоилов, който вече е на 87 г. Той останал възхитен и изумен от работата на момчетата и казал, че техният проект може да е началото на възраждането на този паметник.

„Бузлуджа е уникален архитектурен паметник. Затова реших да пресъздам точно този обект във виртуалната реалност. Не защото е комунистически спомен и не защото е политически символ. Ние и двамата сме родени след 1989 г. и нямаме амбиции да възраждаме стария режим. Но този паметник, заради уникалността си, заслужава нов живот посредством дигиталните технологии“, казва Тодор. Рафал признава, че бил просто привлечен на мига от оригинални фотографии, илюстриращи моментното състояние на сградата и от факта, че съоръжението се намира на 1500 метра надморска височина, в сърцето на Стара планина.

Тодор и Рафал са направили проекта си така, че той да бъде ползван и от хората в неравностойно положение, които ще могат да разгледат съвременната представа за функционирането на сградата от дома си.

Цялата разходка продължава 45 минути. Тя започва с българския химн, подменена е и петолъчката като символ и вместо нея се вижда стилизиран лъв. Всички надписи, които са на кирилица, моментално се превеждат на английски, за да може всички да разбират за какво става дума.

Идеята е да се доближиш максимално до изживяването и да забравиш, че се намираш в своя дом. В България един от най-подходящите обекти е чинията на Бузлуджа, категоричен е Тодор./24chasa

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com