От средата на месец септември ще бъдат подновени разкопките на гробницата край село Розово

   

От средата на месец септември ще бъдат подновени разкопките на гробницата край село Розово, каза за Радио „ Фокус”Меглена Първин, археолог в Исторически музей „ Искра”. През лятото на 2018 година тя бе разкрита от доц. д-р Георги Нихризов, от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и Меглена Първин. Това е втората гробница, след Казанлъшката, със запазен купол, но без стенописи. В нея са открити части от човешки скелет, включително черепът – разпилени на дъното на гробната камера. След иманярска инвазия в гробницата край Розово не бе открит никакъв археологически материал. 

„ 14 тухлени гробници са проучени вече и те се датират от периода на 3 век пр. Хр. Вероятно и гробницата край Розово датира от същия период. От известните гробници, намерени около Севтополис и Мъглиж, тази е най – миниатюрната и доста по – небрежно изпълнена. За разлика от Казанлъшката спойката на тухлите е от глина, а не от хоросан”, това е становището на доц. Нихризов.
През 2010 година иманяри разкриват в могилата край Розово тракийска гробница, като в голяма степен са унищожили част от нея. През 2018 година Исторически музей „ Искра“ осигурява средства, за да започнат действителни разкопки. Екипът на доц. Нихризов открива добре запазен паметник като гробна камера, но предгробното съоръжение е почти напълно унищожено. Доц. Нихризов заяви, че става дума за гробница от елинистическата епоха от типа на казанлъшката, изградена от тухли, куполна гробница, с малко предгробно помещение. Това е втората такава напълно запазена куполна гробница, защото в Казанлъшката котловина са открити няколко при по – ранни разкопки, изградени от тухла, но запазени само в основата си. Още в древността те са разрушени и материалът е използван за други строежи.

Гробницата при село Розово е най – малката от всички открити досега. Вътрешният диаметър на гробната камера е 2, 16 метра, толкова е и височината и.Куполът и е покрит с каменна плоча. Изградена е от 23 реда печени тухли с различни размери и различна форма. Някои от тухлите са с голяма дебелина. Според доц. Нихризов вероятно всичко е пригаждано взависимост от необходимостта. Наблюденията при разкопките показват, че тухлите са печени на място и подготвяни в зависимост от това, какво е било необходимо на строителя и архитекта. 

Пред входното помещение на гробницата е имало навес покрит с керемиди – конски тип, солени, големи плоски керемиди. Според археолозите конструкцията на навеса е била дървена. Такива навеси са установени и при други гробници в Казанлъшко – „ Шушманец“, „ Грифони“, „ Хелвеция“. Гробнцата е била облицована отвън с речни камъни, което укрепва съоръжението и помага за дренирането.
През 2018 година доц. Георги Нихризов изрази становище, че за социализацията на гробницата край Розово са необходими близо 100 хиляди лева.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com