Свържете се с нас

Казанлък

От МОН обявиха много важна промяна в училищата, вкарват…

Published

on

Създаване на корпус от специално подготвени учители, които да работят в училища в отдалечени населени места с концентрация на деца от уязвими групи предвиждат в Министерството на образованието. Тези учители ще се присъединят към корпуса доброволно и за по-тежката си работа ще получават допълнително заплащане. От министерството ще ги насочват там, където има най-голям недостиг на кадри и най-голяма потребност от специално обучени преподаватели. Това съобщи при посещението си в ОУ „Христо Ботев” в Раковски министърът на образованието Красимир Вълчев. Той уточни, че това е една от обсъжданите мерки как да се преодолее кризата с недостига на учители, съобщава „Монитор“.

„Ние имаме предизвикателство не само с общия брой на учителите, но и с тяхното териториално разпределение. По-трудно се мотивират младите хора в отдалечени населени места. Отиват да учат в големия град и много трудно ги склоняваме да се върнат. В бъдеще това ще е още по-трудно. Затова увеличаваме средствата за училища в малките и отдалечени населени места с концентрация на деца и ученици от уязвими групи”, каза Вълчев.

По думите му за целта се прави и система за търсенето и предлагането на педагогически труд. Това означава, че в МОН ще знаят кой учител от кое училище предстои да се пенсионира, но и младите специалисти ще могат да заявят в коя община искат да преподават. „Най-много разчитаме на учителите. Заложили сме на тях. Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички професии”, бе категоричен министърът на образованието. Друга мярка за справяне с липсата на учители е въвеждането на 1-годишна програма за специалисти с цел придобиване на педагогическа правоспособност. „Факт е, че трудно успяваме да мотивираме младите хора да се включат в учителската професия. Очакваме през следващите 10 години 50% от учителите да навлязат в пенсионна възраст. Ние сме стартирали такъв проект, финансиран от ЕК, за едногодишно обучение. Тук не става дума за 1 година да придобият висше образование, а за 1 година да придобият педагогическа правоспособност, ако те са специалисти в някоя сфера”, обясни Красимир Вълчев. Най-много учители се търсят в София, но недостигът на кадри се усещал най-вече в селата.

Традиционно има недостиг на учители по информатика и английски език, като в последните години най-остро се търсят преподаватели по математика, физика и химия. „Там имаме и най-малко студенти във висшите училища и там най-трудно мотивираме младите хора да се включат в учителската професия”, каза той и уточни, че кадри от тези области ще могат да се включат в едногодишната програма за придобиване на педагогическа правоспособност. Критериите за избор на бъдещите курсанти в програмата са в процес на уточняване. Красимир Вълчев обаче уточни, че тази година учителските места в страната ще бъдат запълнени. Това ще стане на някои места с пенсионери, а в други – с назначаване на неправоспособни учители. Трета мярка е вдигането на учителските заплати. От 1 януари догодина средната брутна заплата на учителите става 1300 лева. В момента средната брутна е 1080 лева. „От 1 януари тя трябва да нарасне грубо с около 20 %. Средна брутна обаче не означава чиста. В нея  има дължим данък, осигуровки. Началната основна заплата, която сега е 760 лева, ще се увеличи на 920 лева. Има и по-ниски, по-високи заплати в системата. Не всеки ще вземе 1300 лева. Може би чисто ще бъде около 1100 лева”, уточни Красимир Вълчев в Раковски. Относно въвеждането на електронни учебници той уточни, че те ще могат да бъдат четени от всяко персонално електронно устройство в pdf варианти както онлайн, така и офлайн, но от платформите на съответните издателства.

Министърът на образованието бе в Раковски, след което посети и училище в Карлово, във връзка с механизма за връщане на отпаднали ученици в класните стаи. Данните до момента показват, че ¾-ти от вторично отпадналите хлапета са заминали за чужбина. Има такива деца, които не ходят на училище, а са в страната, или пък отсъстват много, което се отразява на нивото на техните знания. Обхващането на ромските деца трябва да става от детската градина, защото когато в първи клас те знаят български, ще могат да се справят с предизвикателствата и ще имат нормално обучение, каза още министър Вълчев. Мандатност на директорите няма да бъде въвеждана. Ще се въведе атестация, която ще бъде правена от представители на съответната община, РУО и обществен съвет към учебното заведение. „Очакваме в понеделник решението на общото събрание на БАН и в зависимост от това решение, ще ви кажем как ще действаме нататък. Очертава се като единственият разумен вариант извеждането на дейността на института от структурата на БАН”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев при посещението си в Раковски. Той уточни, че нагласите в института за това излизане са категорични. Въпросът е как ще стане това е технически и дали ще се променя законът, обясни той.

Blitz.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Михаил Шейтанов от ПГЛПТ спечели Национално ученическо състезание по „Стопански и финансов контрол“

Published

on

Изключително радостна новина дойде от Свищов в първите дни на декември и зарадва всички в ПГЛПТ. Михаил Шейтанов от 11 а клас, спец.“Електронна търговия“ спечели първо място в Националното състезание по „Стопански и финансов контрол“. Организатор на он-лайн надпреварата бе Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в дунавския град. Състезанието се проведе за час и половина, а състезателния казус бе в интерактивна форма и въпросите в него, бяха свързани с конкретна операция по внос на стоки, която учениците трябваше да оценят и разгледат от позицията на митническия контрол.Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи '28=4358age=3 Jud... BGmaterial i.com уча.се моите уро... уроципо английск... мелиса стопанска академия "димитър A. ценов" специалност стопански и финансов контрол редовно. задочно и дистанционно обучение на български език срок 4 години WWW bg/kskb'

Михаил победи 143 участници от 16 училища в цялата страна. ПГЛПТ се представи с цели осем състезатели от специалност „Електронна търговия“. По време на състезанието се работеше индивидуално, като всеки от тях трябваше да влязат в точно определена виртуална състезателна стая. Михаил спечели специална грамота и наградата на Ректора на СА „Димитър.А.Ценов“. Всички участници в състезанието ще получат и Сертификати.

Продължете с четенето

Казанлък

Кои са кандидатите за началник на РУО-Стара Загора

Published

on

Милена Йолдова-Стоянова и Любомира Абдишева са допуснатите кандидати за длъжността началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

Досегашният  началник Татяна Димитрова беше задържана на 2 ноември при акция на служители на БОП към МВР – Стара Загора заедно с 55-годишния Георги Паликарев, привлечен като съучастник.  Двамата са обвинени за принуда с цел имотна облага. На 14 ноември Окръжната прокуратура в Стара Загора освободи от ареста бившия началник на РУО срещу парична гаранция от 2000 лева.

Кандидатите за началник на РУО Стара Загора трябва да се явят на тест на 12 декември от 10:00 часа в сградата на Министерството на образованието и науката. Интервюто с допуснатите след теста кандидати ще се проведе в същия ден.

Милена Йолдова-Стоянова беше назначена за изпълняващ длъжността началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора на 3 май 2022 година. Тогава Татяна Димитрова беше освободена заради дисциплинарни нарушения.

С решение на Върховния административен съд на 7 юни 2023 година Татяна Димитрова беше възстановена на длъжността началник на Регионалното управление на образованието -Стара Загора. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

Published

on

На 2-ри декември в 04:45 часа, в Районно управление-Казанлък, на тел. 112 е получен сигнал за кражба от магазин в Казанлък.

На място е установено, че деянието е извършено за времето 18:00 часа на 01.12.2023г. до 04:50 ч. на 02.12.2023г., след като с техническо средство е отключена вратата на търговския обект.

По данни на потърпевшите са отнети 250 лв. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъжа избягал с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък

Published

on

На 1-ви декември, в 08:46 часа, в Районно управление-Казанлък е получено съобщение за съборена и повредена оградна мрежа на наказателен паркинг в Казанлък от л.а.“БМВ“.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено, че водач на автомобила е 53-годишен мъж, който към 08:20ч., след като е бил репатриран автомобила, отишъл да наказателния паркинг, за да иска да му бъде освободена и върната колата, отказал да заплати глоба и минал през оградата, намираща непосредственно до входния портал на паркинга.

Образувано е досъдебно производство по чл.325, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж за трафик на жена от Казанлък с цел проституция

Published

on

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишен мъж за трафик на жена с цел развратни действия, съобщават от прокуратурата.

През месец ноември, обвиняемият П.К. въвел в заблуждение 30-годишна жена, че ще се ожени за нея, взел я от гр. Казанлък и я транспортирал до гр. София. Обвиняемият направил това с цел да използва жената за развратни действия.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159а, ал.2, т.2, пр.2, вр. ал.1 Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 10 години.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Днес, 04.12.2023 г., наблюдаващ прокурор е внесъл искане в Софийски районен съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.К.

Продължете с четенето

Казанлък

Източиха 110 литра дизелово гориво от трактор в гр. Шипка

Published

on

На 03.12.2023г., в 15.55,ч., в РУ-Казанлък е получен сигнал, че за периода от около 17.30 ч. на  02.12.2023г. до около 15.00ч. на 03.12.2023г., в землището на гр.Шипка,  е разпробит резервоар на трактор и са отнети 110 литра дизелово гориво.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com