Свържете се с нас

Казанлък

От Кремона до Кремона. Един страхотен филм, който едва ли ще видите за Казанлък

Published

on

Ако кажа, че това е най-хубавият български филм, който някога е правен, веднага ще се намери някой разбирач, който ще ме опровергае.

По същия начин ме опровергават, когато казвам, че Иво Иванов е най-големият съвременен български автор. Казват ми: това е журналистика, не е литература.

Нали си давате сметка колко ми струва на мен, вманиаченият почитател на Иво Иванов, да сравня филм с неговите разкази?

Всъщност имат много общо.

“От Кремона до Кремона” е документален филм. И както в разказите на Иво Иванов героите са истински, събитията са истински, фактите са неопровержими, а изглежда, че Съдбата специално е редила живота на хората така, че да станат герои в разказ.

Иска ми се да ви препоръчам да гледате този изключителен филм, но едва ли ще можете. Премиерата му е била през март – пропуснал съм я. В понеделник, в рамките на фестивала Master of Art, беше първата му прожекция, на която присъства главният герой, който е вдъхновил филма. В четвъртък от 19 часа е последната прожекция – в кино Одеон в София. След това, който гледал – гледал. Продуцентът и режисьорът нямат надежди, че някой ще го завърти в България. И понеже този великолепен филм вероятно ще изпадне в забрава, много ми се иска да ви го разкажа.

 

“Кремона” е фабриката за струнни инструменти в Казанлък.

Кремона е градът на лютиерите в Италия. Най-известният е Антонио Страдивари, починал преди 280 години. Оттогава няма човек, за когото може да се каже: “Ето, това е най-великият лютиер на света”.

В края на 80-те десетгодишният Христо Маринов от Асеновград решава, че ще стане най-великият лютиер на света. И убеждава родителите си в осми клас да се премести в Художествената гимназия в Казанлък, където има лютиерска паралелка.

Да, но точно тази година е нулева и няма лютиерска паралелка. Христо се записва в профил рисуване, за да е по-близо до “Кремона” и да научи как се правят цигулки. От фабриката го изгонват, защото е твърде малък и ги е страх да не ги обвинят в експлоатация на детски труд. Малко по-късно го помолват да напусне и училището, защото хаби така желаните бройки за художници, а се интересува само от цигулки.

Единствено баща му, който е професор по акордеон, вярва в него. Премества го в Пловдив и го урежда за чирак при най-известния български лютиер Филип Добричков. Той обаче пази занаята си, защото иска да го предаде на сина си.

Нито един майстор не му показва скритите тайни на най-пазената професия. Само един му казва – почти подигравателно – че има само едно място, в което се учи този занаят и това е Кремона, Италия.

Годината е 1999. Христо кандидатства в училището за лютиери и го приемат. Италия обаче му отказва виза. Вече са го проучили и са разбрали, че е талантлив. А няма нищо на света, което италианците да пазят повече от лютиерския занаят. Той е само за италианци.

Бойко Станкушев, на когото Христо специално благодари на прожекцията в понеделник, вдига небивал дипломатически скандал. Заплашва италианския посланик, че БНТ ще разтръби навсякъде каква расистка политика води страната му, притиска външният министър Надежда Михайлова, че ще разгласи как българската държава не може да се пребори един приет в най-престижното училище млад българин да мине граничния контрол.

Жената на Христо – Ева, по това време работи в БНТ. Когато се женят, пращат писма на всички поканени, че на сватбата не искат подаръци. Кой колкото е отделил, да им го даде в брой. Вместо да заминат на меден месец, с всичките пари си купуват дървен материал. За цигулки.

Единствено Бойко вижда колко е силна мечтата на двамата и им помага да заминат.

Със събраните пари от приятели (500 долара), Христо отива в Кремона 3 месеца, след като учебната година е започнала. Става готвач в МакДоналдс, учи италиански, успява да навакса материала от пропуснатите месеци и става най-добрият в класа си.

Години наред продължава да работи нощем, мие чинии до 5 часа. През първите години не си купува нито едно кафе, за да пести, за да може Ева да дойде при него, за да учи и тя лютиерство.

***

Стоянка е една година по-голяма от Христо. Тя е от Казанлък и е влязла в лютиерската паралелка в годината преди нулевият прием.

Докато учила непрекъснато й повтаряли, че най-добрите деца от Казанлък, ще продължат да учат в Кремона, Италия. Когато завършила, разбрала, че това е пълна лъжа. Единственото бъдеще, което се предвижда за тях е в “Кремона”, Казанлък.

Някъде дотогава, тя имала мечти. Сега е горда с това, че няма мечти. Живее в една стая с майка си, баба си и многото си котки в разпадащата се къща с течащия покрив, който трябва да ремонтира сама. Единствената й мечта е да оцелее психически.

През 2013 г., когато режисьорът Мария Аверина започва снимките, тя знае историята на Христо. Отива във фабриката “Кремона” в Казанлък, за да разкаже за сравнение и историята на български лютиери. Препоръчват й Стоянка – най-добрата работничка в завода.

Никой там не знае как живее Стоянка. Не знае, че къщата й се разпада и тя няма къде да покани гостите – Мария, операторите Борис Мисирков и Георги Богданов и продуцентът Мартичка Божилова, за да снимат. Толкова се срамува, че им казва: “У нас не удобно да снимаме, но може да снимаме в ателието на едно момче, с което аз работя”. А

Така екипът се запознава с Иван.

Авторите на филма заедно с част от своите герои.
Снимка: Агитпроп

***

По това време Иван е 12 клас. Той е изключително талантливо и изключително чаровно дете. Преградил е с итонг терасата си и е направил от нея ателие за цигулки. Във фабриката му се радват и за разлика от Христо преди 20 години, му предават занаята си. Преди да завърши лютиерската паралелка в Казанлък казва, че ако има двама чужденци, които да приемат в Кремона, той ще е един от тях. И наистина го приемат. Вече няма визи, които да го спрат, а и парите не са проблем.

Екипът на “Агитпроп” – Мария, Борис, Георги и Мартичка, решава че е извадил щур късмет. Без да са го мислили в сценария, ще имат възможност да заснемат живота на втория Христо Маринов 20 години по-късно.

Но това, което се случва няма нищо общо с плановете им.

На Иван Кремона не му харесва. Съучениците на Иван в училището за лютиери са на 14-15 години и те започват да учат занаята от АБ, докато той вече има достатъчно много лютиерски умения. Според него лютиерите в кремонските ателиета, където той би могъл да започне да чиракува, крият занаята си. За разлика от Казанлък, където имат интерес да научи колкото се може повече. Разкъсва се от терзания в музейния град. Пред камерата разсъждава на глас, че лютиерството е доста надценено нещо. Някакви велики имена продават цигулките си за по 25 000 евро, а всъщност изобщо не ги правят те. Правят ги черноработници като него в Казанлък, а те само си слагат името и прибират парите. С таланта и чара си в Казанлък Иван е Господ. В Кремона е никой.

***

Оставихме Христо и Ева във времето преди 17 години, когато работят нощем, за да си купят храна и дървен материал за цигулки. Тази история я няма във филма. Той започва, когато “Marino” е сред най-известните марки цигулки. За да я има, Христо и Ева са се отказали от в-то във фамилията си. Италия не допуска лютиери от други страни. Но днес едни от най-големите музиканти в света свирят на техните цигулки. Кои са те, е тайна. В този аристократичен свят е признак на лош вкус да използваш името на велик артист, за да си направиш реклама. Или да кажеш, че той ти е поверил за поправка цигулката си, направена лично от великия Страдивари преди 300 години и струваща 8 милиона евро.

Цигуларят Салваторе Акардо, наричан Живият Паганини и легендарният виолист Бруно Джурана, говорят с възхищение за българите Марино. Ако от филма вземем само интервютата с тези легенди, снимани в италианския дом на двамата българи Христо и Ева, ако вземем само кадрите, в които тези живи идоли изпробват цигулките на Христо и Ева, за да отсъдят коя има душа и топлина, за да звучи като направена от Страдивари, филмът пак щеше да си струва.

Главният герой на филма Христо Маринов (в средата) с брат си и оператора Борис Мисирков.

Снимка: Зорница Йончева

Но този филм не е за маестро Акарди и маестро Джурана, не е даже за Христо, Ева, Иван и Стоянка. Той е за избора да следваш мечтите си и за силата да бъдеш себе си.

***

През 2015 г. фабриката “Кремона” в Казанлък произведе 200 цигулки. Всички те са инкрустрирани от Стоянка Иванова, която вече 17 години по съвършен начин прави един и същ елемент.

През 2015 г. завърналият се от Кремона Иван направи 20 цигулки. Прави ги заедно със Стоянка. Продават се на завидна цена в Далечния Изток и двайсетгодишният Иван е един от най-успешните лютиери в Казанлък.

През 2015 г. Ева и Христо Марино направиха 3 цигулки. Най-великите цигулари на света говорят, че в тях се е вселила душата на Страдивари.

ВЛАДИМИР ЙОНЧЕВ offnews

Продължете с четенето

Казанлък

Денят на независимостта е

Published

on

На 22 септември се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

Условията за обявяване на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ в. били изключително благоприятни. През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария – една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята – Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф, за да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.

Снимка архив Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

Облачна и дъждовна сряда

Published

on

Облачна и дъждовна сряда ни очаква. Това съобщават от НИМХ.

Ще духа до умерен вятър от северозапад.

Максималните температури ще бъдат между 16 и 21 градуса.

В 22:21 часа днес с есенното равноденствие започва астрономическата есен.

Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна.

През следващия ден захлаждането ще продължи.

Продължете с четенето

Казанлък

2192 нови случая на коронавирусна инфекция в страната, 112 в областта

Published

on

През последните 24 часа в страната са регистрирани 2192 нови случая на коронавирусна инфекция, показват данните от единния информационен портал.

Направени са 22 276 диагностични теста – 6937 PCR и 15339 антигенни. Делът на положителните проби е 9, 8 процента.

Към 22 септември активните случаи са 40 832.

В болниците в страната се лекуват 4 935 души с диагноза COVID-19. За 405 от пациентите се полагат интензивни грижи.

През денонощието болестта отне живота на 58 души, излекуваните са 1030.

От началото на пандемията жертвите у нас са 20 224, като възстановени са вписани 425 682 души.

На 21 септември у нас са поставени 10 071 ваксини, от началото на имунизационната кампания техният брой е 2 481 276. Със завършена ваксинация са 1 289 055 души.

Общият брой на потвърдените носители на коронавирусна инфекция е 486 738, сред тях има 14 278 медици.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 130 нови случая, Бургас – 153, Варна – 149, Велико Търново – 83, Видин – 45, Враца – 37, Габрово – 49, Добрич – 72, Кърджали – 27, Кюстендил – 39, Ловеч – 21, Монтана – 48, Пазарджик – 78, Перник – 41, Плевен – 26, Пловдив – 167, Разград – 40, Русе – 50, Силистра – 36, Сливен – 62, Смолян – 37, София-град – 387, София-област – 114, Стара Загора – 112, Търговище – 45, Хасково – 63, Шумен – 31, Ямбол – 50.

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 170 училища в Старозагорско ще получават доставки по схемите на ДФ “Земеделие”

Published

on

167 учебни заведения и 20 840 деца и ученици в област Стара Загора ще получават плодове и зеленчуци по схемата “Училищен плод”, изпълнявана от ДФ “Земеделие”. 164 учебни заведения са подали заявления за доставки през настоящата учебна година и по схемата “Училищно мляко”, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на Областна дирекция на ДФ “Земеделие” Мехмед Зейнел.  

Той уточни, че през учебната 2021/2022 година, децата в училищата и детските градини ще получават 50 доставки по схемата „Училищен плод“ и 50 по схемата „Училищно мляко“. За втора поредна година, на децата и учениците ще се доставят освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, така и биологично произведени. Заедно с продуктите по двете училищни програми, задължително ще се доставя пчелен мед най-малко 3 пъти и не повече от 6 пъти за учебна година като задължителна съпътстваща мярка.

От доставките по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират от ЕС и се прилагат от почти всички страни-членки на Общността, се възползват децата от подготвителните групи и учениците от І до IV клас включително, които посещават държавните, общинските и частните училища и детски градини. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп за 21 септември: Тези 3 зодии ги чакат добри печалби

Published

on

Овен – Може да има очевидно противоречие между това, което искате сега и това, което близките ви искат. Необходимо е да се постигне общо решение, но някой трябва да го предложи все пак, за да започне диалог. Бъдете склонни към компромиси.

Телец – Дори да се чувствате съвсем сами и изоставени да се справите с всички проблеми, би било добре да погледнете откъм добрата страна на тази ситуация, а именно факта, че сте независими и никой не ви седи до главата.

Близнаци – Може би всичко върви малко по-бавно, отколкото бихте очаквали, но твърде многото бързане също не е добър вариант. Чувствате се ограничени от много посоки, но най-голямото разочарование може да дойде от вашия партньор.

Рак – Това е ден, в който определени болезнени истини биха излезли наяве. Можете много бързо да достигнете състояние на подчертана умора, ако се поддадете на негативни емоции, особено на тези на другите, които ще ви повлияят повече от обикновено.

Лъв – Дори и да не се впечатлявате от много неща, днес може да имате неприятната изненада да видите, че спокойната ви природа може лесно да бъде разклатена от едното нищо. Разговорите лесно могат да преминат в спорове без резултат.

Дева – Това е ден, в който няма смисъл да чакате добрите неща да дойдат от някой друг. За да сте сигурни, че ще ги имате, трябва да сте инициатор или източник на тях. Добрата новина е, че можете да откриете начин за решаване на финансовите проблеми.

Везни – Проблемите могат да дойдат от нищото, някои ситуации могат да се превърнат в източник на стрес, без да разберете защо и как. Добре е да не позволявате на съмненията да подкопават самочувствието ви.

Скорпион – По-добре е да не казвате всичко, което ви идва наум, дори ако сте убедени, че само така ще можете да оправите нещата. Упреците трябва да се дозират според фактите, а не според нивото на нервност.

Стрелец – Важно е да бъдете мъдри и да слушате какво казват другите, за да сте сигурни, че по същество не сте пропуснали нещо. По този начин ще избегнете проблеми, които наистина не ви трябват.

Козирог – Може би трябва да се адаптирате към това, което се появява и да оставите настрана плановете, които имате предвид. Така ще сте сигурни поне, че не губите възможности. Тенденциите на този ден ви канят да се успокоите.

Водолей – Във въздуха има нещо съмнително, сякаш резервите от оптимизъм са се стопили, а сега се сблъсквате с реалността, която е различна от това, което сте си мислели. Важно е да запазите свободата си, но също толкова важно е да уважавате тази на другите.

Риби – Вие сте във вашата стихия, но това не е непременно добро нещо, защото водите, в които решите да се къпете, може да са достатъчно мътни, така че да не виждате неща, които са очевидни за другите.

Съветите на Фортуна
Пълнолуние в знак Риби в 02:56 часа. Денят носи силна енергия, която не може пълноценно да бъде използвана и търси изход да излезе.

Сега лесно могат да се провокират всякакви спорове и конфликти. Препоръчва се да бъдете сдържани и търпеливи в отношението си към другите, въпреки че ще бъде трудно. Днес важи поговорката: „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“.

Нужна е повече предпазливост във всичко, бъдете по-внимателни, съблюдавайте вътрешно спокойствие и обръщайте внимание на околните.

Възможни са дълготрайни разочарования, особено в любовта. Може да избегнете това като отложите среща, отстъпвате и не провокирате партньора си. Крещенето и негативните емоции ще се отразят зле върху здравето.

Откажете се от всичко, което носи дори и най-малък риск. Запазете спокойното и миролюбиво благоразположение на духа си. Комуникирайте с хората, но говорете по-бавно и тихо, отколкото обикновено.

Източник: tribune.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Какво ще бъде времето днес?

Published

on

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. По-значителни увеличения на облачността ще има преди обяд над североизточните райони, а вечерта над Западна България и на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат от 16° в североизточните райони до 26° в крайните югозападни, сочи справка в сайта на НИМХ.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и слабо ще се повиши.ADVERTISING

Над Черноморието

ще има значителна облачност и в сутрешните часове на отделни места все още са възможни превалявания. По-късно през деня облачността ще намалее. Ще духа умерен северозападен вятър, който през деня ще отслабне и ще се ориентира от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 16-20°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините

ще има променлива облачност и на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 7°.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com