Свържете се с нас

Казанлък

От Кремона до Кремона. Един страхотен филм, който едва ли ще видите за Казанлък

Published

on

Ако кажа, че това е най-хубавият български филм, който някога е правен, веднага ще се намери някой разбирач, който ще ме опровергае.

По същия начин ме опровергават, когато казвам, че Иво Иванов е най-големият съвременен български автор. Казват ми: това е журналистика, не е литература.

Нали си давате сметка колко ми струва на мен, вманиаченият почитател на Иво Иванов, да сравня филм с неговите разкази?

Всъщност имат много общо.

“От Кремона до Кремона” е документален филм. И както в разказите на Иво Иванов героите са истински, събитията са истински, фактите са неопровержими, а изглежда, че Съдбата специално е редила живота на хората така, че да станат герои в разказ.

Иска ми се да ви препоръчам да гледате този изключителен филм, но едва ли ще можете. Премиерата му е била през март – пропуснал съм я. В понеделник, в рамките на фестивала Master of Art, беше първата му прожекция, на която присъства главният герой, който е вдъхновил филма. В четвъртък от 19 часа е последната прожекция – в кино Одеон в София. След това, който гледал – гледал. Продуцентът и режисьорът нямат надежди, че някой ще го завърти в България. И понеже този великолепен филм вероятно ще изпадне в забрава, много ми се иска да ви го разкажа.

 

“Кремона” е фабриката за струнни инструменти в Казанлък.

Кремона е градът на лютиерите в Италия. Най-известният е Антонио Страдивари, починал преди 280 години. Оттогава няма човек, за когото може да се каже: “Ето, това е най-великият лютиер на света”.

В края на 80-те десетгодишният Христо Маринов от Асеновград решава, че ще стане най-великият лютиер на света. И убеждава родителите си в осми клас да се премести в Художествената гимназия в Казанлък, където има лютиерска паралелка.

Да, но точно тази година е нулева и няма лютиерска паралелка. Христо се записва в профил рисуване, за да е по-близо до “Кремона” и да научи как се правят цигулки. От фабриката го изгонват, защото е твърде малък и ги е страх да не ги обвинят в експлоатация на детски труд. Малко по-късно го помолват да напусне и училището, защото хаби така желаните бройки за художници, а се интересува само от цигулки.

Единствено баща му, който е професор по акордеон, вярва в него. Премества го в Пловдив и го урежда за чирак при най-известния български лютиер Филип Добричков. Той обаче пази занаята си, защото иска да го предаде на сина си.

Нито един майстор не му показва скритите тайни на най-пазената професия. Само един му казва – почти подигравателно – че има само едно място, в което се учи този занаят и това е Кремона, Италия.

Годината е 1999. Христо кандидатства в училището за лютиери и го приемат. Италия обаче му отказва виза. Вече са го проучили и са разбрали, че е талантлив. А няма нищо на света, което италианците да пазят повече от лютиерския занаят. Той е само за италианци.

Бойко Станкушев, на когото Христо специално благодари на прожекцията в понеделник, вдига небивал дипломатически скандал. Заплашва италианския посланик, че БНТ ще разтръби навсякъде каква расистка политика води страната му, притиска външният министър Надежда Михайлова, че ще разгласи как българската държава не може да се пребори един приет в най-престижното училище млад българин да мине граничния контрол.

Жената на Христо – Ева, по това време работи в БНТ. Когато се женят, пращат писма на всички поканени, че на сватбата не искат подаръци. Кой колкото е отделил, да им го даде в брой. Вместо да заминат на меден месец, с всичките пари си купуват дървен материал. За цигулки.

Единствено Бойко вижда колко е силна мечтата на двамата и им помага да заминат.

Със събраните пари от приятели (500 долара), Христо отива в Кремона 3 месеца, след като учебната година е започнала. Става готвач в МакДоналдс, учи италиански, успява да навакса материала от пропуснатите месеци и става най-добрият в класа си.

Години наред продължава да работи нощем, мие чинии до 5 часа. През първите години не си купува нито едно кафе, за да пести, за да може Ева да дойде при него, за да учи и тя лютиерство.

***

Стоянка е една година по-голяма от Христо. Тя е от Казанлък и е влязла в лютиерската паралелка в годината преди нулевият прием.

Докато учила непрекъснато й повтаряли, че най-добрите деца от Казанлък, ще продължат да учат в Кремона, Италия. Когато завършила, разбрала, че това е пълна лъжа. Единственото бъдеще, което се предвижда за тях е в “Кремона”, Казанлък.

Някъде дотогава, тя имала мечти. Сега е горда с това, че няма мечти. Живее в една стая с майка си, баба си и многото си котки в разпадащата се къща с течащия покрив, който трябва да ремонтира сама. Единствената й мечта е да оцелее психически.

През 2013 г., когато режисьорът Мария Аверина започва снимките, тя знае историята на Христо. Отива във фабриката “Кремона” в Казанлък, за да разкаже за сравнение и историята на български лютиери. Препоръчват й Стоянка – най-добрата работничка в завода.

Никой там не знае как живее Стоянка. Не знае, че къщата й се разпада и тя няма къде да покани гостите – Мария, операторите Борис Мисирков и Георги Богданов и продуцентът Мартичка Божилова, за да снимат. Толкова се срамува, че им казва: “У нас не удобно да снимаме, но може да снимаме в ателието на едно момче, с което аз работя”. А

Така екипът се запознава с Иван.

Авторите на филма заедно с част от своите герои.
Снимка: Агитпроп

***

По това време Иван е 12 клас. Той е изключително талантливо и изключително чаровно дете. Преградил е с итонг терасата си и е направил от нея ателие за цигулки. Във фабриката му се радват и за разлика от Христо преди 20 години, му предават занаята си. Преди да завърши лютиерската паралелка в Казанлък казва, че ако има двама чужденци, които да приемат в Кремона, той ще е един от тях. И наистина го приемат. Вече няма визи, които да го спрат, а и парите не са проблем.

Екипът на “Агитпроп” – Мария, Борис, Георги и Мартичка, решава че е извадил щур късмет. Без да са го мислили в сценария, ще имат възможност да заснемат живота на втория Христо Маринов 20 години по-късно.

Но това, което се случва няма нищо общо с плановете им.

На Иван Кремона не му харесва. Съучениците на Иван в училището за лютиери са на 14-15 години и те започват да учат занаята от АБ, докато той вече има достатъчно много лютиерски умения. Според него лютиерите в кремонските ателиета, където той би могъл да започне да чиракува, крият занаята си. За разлика от Казанлък, където имат интерес да научи колкото се може повече. Разкъсва се от терзания в музейния град. Пред камерата разсъждава на глас, че лютиерството е доста надценено нещо. Някакви велики имена продават цигулките си за по 25 000 евро, а всъщност изобщо не ги правят те. Правят ги черноработници като него в Казанлък, а те само си слагат името и прибират парите. С таланта и чара си в Казанлък Иван е Господ. В Кремона е никой.

***

Оставихме Христо и Ева във времето преди 17 години, когато работят нощем, за да си купят храна и дървен материал за цигулки. Тази история я няма във филма. Той започва, когато “Marino” е сред най-известните марки цигулки. За да я има, Христо и Ева са се отказали от в-то във фамилията си. Италия не допуска лютиери от други страни. Но днес едни от най-големите музиканти в света свирят на техните цигулки. Кои са те, е тайна. В този аристократичен свят е признак на лош вкус да използваш името на велик артист, за да си направиш реклама. Или да кажеш, че той ти е поверил за поправка цигулката си, направена лично от великия Страдивари преди 300 години и струваща 8 милиона евро.

Цигуларят Салваторе Акардо, наричан Живият Паганини и легендарният виолист Бруно Джурана, говорят с възхищение за българите Марино. Ако от филма вземем само интервютата с тези легенди, снимани в италианския дом на двамата българи Христо и Ева, ако вземем само кадрите, в които тези живи идоли изпробват цигулките на Христо и Ева, за да отсъдят коя има душа и топлина, за да звучи като направена от Страдивари, филмът пак щеше да си струва.

Главният герой на филма Христо Маринов (в средата) с брат си и оператора Борис Мисирков.

Снимка: Зорница Йончева

Но този филм не е за маестро Акарди и маестро Джурана, не е даже за Христо, Ева, Иван и Стоянка. Той е за избора да следваш мечтите си и за силата да бъдеш себе си.

***

През 2015 г. фабриката “Кремона” в Казанлък произведе 200 цигулки. Всички те са инкрустрирани от Стоянка Иванова, която вече 17 години по съвършен начин прави един и същ елемент.

През 2015 г. завърналият се от Кремона Иван направи 20 цигулки. Прави ги заедно със Стоянка. Продават се на завидна цена в Далечния Изток и двайсетгодишният Иван е един от най-успешните лютиери в Казанлък.

През 2015 г. Ева и Христо Марино направиха 3 цигулки. Най-великите цигулари на света говорят, че в тях се е вселила душата на Страдивари.

ВЛАДИМИР ЙОНЧЕВ offnews

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп за 25 юни: Тези 3 зодии да внимават какви планове кроят днес

Published

on

Овен – Днес няма да можете да се отървете от главоболието, което постоянно ще ви придружава през целия ден. Опитайте се да се отпуснете максимално и да забравите за всички сериозни притеснения, които ви натежават през последните дни. Вярвайте в доброто и всичко ще се окаже както трябва.

Телец – Всичко, за което се захванете ще има успех днес, но работата отнеме огромно количество енергия, което кара личния ви живот да страда. За щастие около вас има много хора, на които можете да се доверите и подкрепите.

Близнаци – Фокусирайте се върху ангажименти или дейности, които ви успокояват. С малко късмет ще можете да поддържате чувство на спокойствие днес, дори ако нещата не се развият по вашия начин. Ще разберете, че с положителен подход дори нежеланите ситуации не са толкова трагични.

Знаете ли коя е най-късметлийската зодия

Рак – Днес бъдете особено фокусирани върху малките неща, тъй като те ще бъдат най-важните. Денят ще бъде идеален за укрепване на връзките с партньор. Посветете се на половинката си вечерта. Трябва да бъдете креативни, да изразите себе си.

Лъв –Днес плановете ви са лесно постижими, обстоятелствата ще се развиват във ваша полза. Възможно е да се появи нова възможност за бизнес/работа, която ще подобри вашата финансова сигурност. Обмислете всички налични опции. Не бързайте с решенията.

Дева – Трябва да се научите да изразявате по-добре емоциите си. Те се натрупаха във вас през последните няколко седмици и започнаха да ви задушават. Подарете си ден без електронни устройства и социални мрежи, прочетете книга за духовното израстване или медитирайте и промените ще бъдат очевидни скоро.

Везни – Финансовата стабилност означава много за вас, така че бъдете малко по-внимателни с парите този път. Помислете добре дали наистина имате нужда от нещата, които искате, но знаете, че без тях бихте се справили доста добре.

Скорпион – Може би е време да се заемете с нови предизвикателства, тъй като амбицията ви не ви дава спокойствие. Ежедневният хороскоп предсказва, че днес може да бъдете изненадани от човек от миналото и да предизвика нова искра във вас.

Стрелец – Вашият позитивен възглед за живота, който ви придружава през последните седмици, ще привлече човек, когото познавате от известно време, но досега не сте установили повече от приятелски контакт. Ежедневният хороскоп ви насърчава в този момент, че е време да направите крачка напред, тъй като има шанс да се развие нещо повече.

Козирог – Ще завършите деловите задължения, които имате на работното си място, почти няма да ги усетите. Това, което сега ви е на ум и най-висок приоритет, е връзката със семейството и любимия човек. Там ще дадете максимума от себе си и ще се посветите на хората, които обичате, без никакво колебание.

Водолей – Днес е моментът да завършите всичко, което сте пропуснали в предишните дни. Ще бъдете изненадани колко лесно някои неща ще бъдат решени от само от себе си! Прекрасен ден за емоционални контакти, за среща с любим човек, но и за нови запознанства. Активирайте се!

Риби – Време е да се съсредоточите повече върху семейните отговорности и личните проблеми. Ако имате бизнес или делови ангажименти, опитайте се да ги изпълнявате преди обяд, а остатъка от деня оставете за тези, които обичате.

Съветите на Фортуна
• Правете само това, което сте планирали.

• Откажете се от внезапни, непланирани стъпки.

• Откажете се от всичко, което носи дори и най-малък риск.

• Запазете спокойното и миролюбиво благоразположение на духа си.

• Комуникирайте с хората, но говорете по-бавно и тихо, отколкото обикновено.

• Отдайте предпочитание на компанията на един човек, вместо големите компании.

• Прекарайте известно време в уединение и медитация – днес можете да разберете много неща за себе си и за живота.

• Отделете време преди всичко да чуете и разберете друг човек, а не да го убеждавате в нещо или да спорите с него.

• Старайте се повече да наблюдавате, отколкото да действате и говорите.

• Отделете време за съзерцание на природата, пък макар и от картини, репродукции или снимки на красиви пейзажи.

Продължете с четенето

Казанлък

62 нови случая на коронавирус в страната, 3 в областта

Published

on

За изминалото денонощие са доказани 62 нови случая на коронавирус, по данни от Националната информационна система. Изследвани са 9 649 проби, от които 2903 RT PCR и 6746 бързи тестове за антигени.

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 0,64%. Той бележи лек спад спрямо предишното денонощие (0,84%).ADVERTISING

От 2903 RT PCR тестове положителни са 24 или 0,82%. От 6746 бързи тестове за антигени положителни са 38 или 0,56%.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва:

Благоевград – 4; Варна – 6; Велико Търново – 2; Враца – 1; Габрово – 3; Добрич – 1; Кърджали – 4; Пазарджик – 1; Плевен – 2; Пловдив – 1; Сливен – 1; Смолян – 2; София град – 22; Стара Загора – 3; Търговище – 2; Хасково – 2; Шумен – 4.

Областите, в които няма регистрирани нови случаи, са: 

Бургас, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Русе, Силистра, София и Ямбол.

Към момента у нас са потвърдени общо 421 401 случая на новия коронавирус,

като от тях 9 431 са активни. 393 948 са излекуваните лица, от които 78

са регистрирани през последните 24 часа.

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 1 588. Пациентите, настанени в интензивни отделения и клиники, са 201. 

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 13 437 медицински служители. 

18 022 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. През последните 24 часа са регистрирани 9 нови случая.

Общо поставените дози ваксини са 1 709 510. За последното денонощие са поставени 14 241 дози. 

Продължете с четенето

Казанлък

Жега в петък

Published

on

За петък НИМХ издаде предупреждение от първа степен жълт код за 16 области в Западна и Централна България. Ще е горещо с максимални температури: 35°-39°.

Днес отново ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста облачност и до полунощ само на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър, до вечерта ще се обърне от югоизток. Максималните температури ще са от 31°-32° в североизточните до 38°-39° на места в западните райони.

Над планините ще е предимно слънчево, след обяд на места ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места краткотрайно ще превали. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 28°, на 2000 метра – около 21°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд ще се развива купеста облачност, но ще се задържи почти без валежи. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са 29° – 31°. Температурата на морската вода е 20-21°. Вълнението на морето ще е 1 бал.

Продължете с четенето

Казанлък

Спипаха мъж да шофира с наложено наказание

Published

on

Бързо производство по чл.343в, ал.2 от НК е образувано срещу 30-годишен жител на гр. Крън.

Около 11.45ч., в с. Енина, той бил засечен да управлява лек автомобил “Форд”  в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление на МПС.

Продължете с четенето

Казанлък

График на мобилните ваксинационни пунктове на открито в областта

Published

on

РЗИ – Стара Загора организира мобилни ваксинационни пунктове на открито. Всеки, който има желание, ще може да се имунизира срещу COVID-19. Пунктовете разполагат с достатъчен брой ваксини на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen.

На 25 юни мобилният екип ще поставя ваксини в селата: Хрищени, Колена, Преславен, Хан Аспарухово и Руманя.

На 7 юли ваксинационен пункт на открито ще има в гр. Павел баня. Той ще започне работа в 9:30 часа.

График на работа на ваксинационните пунктове в община Казанлък:

8 юли

1. с. Средногорово – от 9:30 часа

2. с. Бузовград – от 10:30 часа

3. с. Овощник – от 11:30 часа

4. с. Кънчево – 12:30 часа

5. с. Ръжена – от 13:00 часа

9 юли

1. с. Копринка – от 9:30 часа

2. с. Дунавци – от 10:30 часа

3. с. Голямо Дряново – от 11:30 часа

Продължете с четенето

Казанлък

Лек ръст на документите за разрешаване на изработването на ПУП и техните изменения, въпреки пандемичната 2020

Published

on

Въпреки пандемията през 2020 година, изготвените документи за разрешаване на изработването на Подробни устройствени планове и / или техните изменения от Администрацията на Община Казанлък бележат дори лек ръст. Това става ясно от гасувания днес единодушно на редовна сесия от общинските съветници ежегоден доклад за изпълнението на Общия устройствен план на община Казанлък за 2020 г., чиито вносител е Кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Подробна справка за сравнение на издадените различни документи през 2019 г. спрямо 2020 г. показва:

121 Заповеди за разрешаване изработването на ПУП са издадени през 2019г. спрямо 100 през миналата;

120 Заповеди за одобряване на ПУП за изготвени през 2019 г. спрямо 130 през 2020;

273 са издадените Разрешения за строеж през 2019 г. спрямо 248 през 2020;

229 са заверените Протоколи за строителна линия през 2019 г. спрямо 179 през миналата година;

117 са издадените Удостоверения за въвеждане в експлоататция (УВЕ) през 2019 г. спрямо 123 през пандемичната 2020.

Съпоставката показва запазване на интереса към проектиране, строителство и изработка на градоустройствени планове в урбанизираните и извънурбанизираните територии на общината и през изминалата трудна година.

Община Казанлък бе една от първите с окончателен Общ устройствен план, който Общински съвет – Казанлък гласува през октомври, 2017 г. Така Община Казанлък стана една от малкото в цялата страна, преминала през всички етапи до изготвянето на окончателен ОУП – управленският инструмент на местната власт за устройствена политика и развитие с перспектива 15 – 20 години, според българското законодателство. Документът дава възможности за дългогодишно устойчиво развитие на територията на цялата община, със землищата на седемнайсетте села и трите града, за инвестиции и строителство, за кандидатстване и финансиране по оперативните европейски програми.

Първият „Общ проект за регулацията на улиците, площадите и местата за обществена потреба в град Казанлък“ датира от далечната 1908г. Ценният документ се съхранява в сградата на Общината и до днес върху инженерно платно. Основните зони на Казанлък, върху които Градът на розите се развива през годините са заложени още в този Общ проект и са запазени във времето, като например парк „Тюлбето“, парк „Розариум“, централният градски площад, улица „Искра“, мястото на Народно читалище „Искра – 1860“…

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com