Откриха паметна плоча на Човекът-Парламент и Почетен гражданин на Казанлък

   

Паметна плоча с барелеф на Човекът-Парламент и Почетен гражданин на Казанлък през 2008 година Гиньо Ганев откриха на 12 юли, в София. Решението за това е на Столичния Общински съвет от юли месец миналата година, а инициативата е на видни български интелектуалци.

Паметната плоча и барелеф с лика на Човекът-Парламент е поставена на дома, в който Гиньо Ганев е живял в продължение на повече от 60 години, до последния си ден, на софийския булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 53.

За това съобщи синът на Гиньо Ганев- проф. Ивайло Ганев, който е професор в ТУ –София и директор на Техническия колеж в Казанлък.

Датата 12 юли, 12.30  часа, не е избрана случайно. Тя е своеобразен реверанс към делото на Гиньо Ганев, който остана в историята на демократична България с приноса си за приемането на първата демократична Конституция на страната, на 12 юли 1991 година.

Гиньо Ганев беше един от основните двигатели за изработването и приемането й. Спечели огромна популярност и беше наречен от хората „Човекът–парламент”. През много голяма част от активния си живот той беше отдаден на изграждането и утвърждаването на демократичните ценности в съвременна България. Винаги имаше принципни позиции и отстояваше интересите на държавата. В течение на десетилетия участваше енергично и авторитетно в сложните политически и социални процеси на прехода след 1989 г. Бе народен представител в 8 поредни народни събрания.

Той беше и първият Омбудсман на Република България и разви тази институция като защитник на обществените интереси. Дълги години той беше Председател и Почетен председател на Съюза на българските читалища и допринесе за утвърждаването на организацията, както и за нейната народополезна дейност в условията на демократична България.

Безспорни са заслугите му за преодоляване на разкола в Българската православна църква. За своята дейност той беше награден с най-високите държавни и църковни ордени („Стара планина” – І-ва степен, „Кирил и Методий”, „Св. Иван Рилски” и др.).

Церемонията по откриването на паметната плоча и барелеф на Човека-Парламент ще бъде уважена от български държавници, политици, националният омбудсман, дипломати.

Делегация от Казанлък, чийто почетен граждани бе Човекът-Парламент,  също ще уважи събитието.  Ще присъстват и официални лица, индустриалци и приятели на Гиньо Ганев от Казанлък. Доайенът на българската политика си отиде от света на 88 годишна възраст, на 18 декември 2016 година.

Дарик, Деляна Бобева

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com