Отбелязваме Кръстовден

   

Православната църква отбелязва днес църковния празник “Въздвижение на Светия кръст Господен”, наричан от народа Кръстовден.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината

– на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

Според църковното предание Света Елена – майката на император Константин Велики, се считала за ревностна християнка. Тя се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните.

Усилията ѝ се увенчали с успех. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници.

За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го “въздвижва” над главите на присъстващите. От това “въздвижение” получава своето име и празникът.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури.

На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

По повод празника хиляди богомолци от цялата страна пристигнаха в местността “Кръстова гора”, община Лъки още снощи,

информира БНР. Те присъстваха на празничната вечеря в манастира “Света Троица”, която започна в 19.00 ч. В 23.00 ч. започна утринната Света божествена литургия, която продължи три часа.

Днес лично патриарх Неофит ще възглави празничната света литургия. Тя ще започне в 09.30 ч., а посрещането на партриарха ще бъде в 09.10 ч., съобщиха от Светия синод.

“Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави празничната св. Литургия в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Заедно с него ще служи и храмовото духовенство”, се казва в съобщението.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com