Свържете се с нас

Казанлък

Окръжна прокуратура -Стара Загора: Община Казанлък не е извършила престъпление по казуса с ОУ „Димитър Андреев“

Published

on

Окръжна прокуратура-Стара Загора не установи нарушение по сделката за продажбата на бившето ОУ „Димитър Андреев“ в Казанлък, като не потвърди и твърденията на някои медии, че при пожара учебното заведение е изгоряло до неузнаваемост, включително и дворът му. Решението на Окръжна прокуратура-Стара Загора за отказ да образува досъдебно производство бе обявено днес от Петър Косев, заместник-кмет на община Казанлък.

С Постановление от 20.05.2015 г. Окръжна прокуратура-Стара Загора категорично посочва, че след анализ на изисканите и приложени писмени документи и обяснения на лицата, привлечени по случая, няма данни за извършено престъпление от общ характер и специално такова по чл. 219 от НК и чл.282 от НК, т.е. за престъпление по служба от страна на кмета на Казанлък, каквито всъщност бяха твърденията и внушенията на някои медии. В тази връзка Окръжна прокуратура – Стара Загора не смята, че има основание да образува досъдебно производство и потвърди законността по сделката с имота.

Припомняме, че Преписката бе образувана по сигнал на Славка Стефанова Самарска – изпълнителен директор на Медийна група „Вис Виталис – Самарски и сие“. В сигнала Самарска твърди, че вероятно Община Казанлък, вследствие умишлено неполагане на грижи от страна на кмета по управлението на общинското имущество, са възникнали значителни щети за казанлъшката община.

Оказва се обаче, че не само няма щети за Общината при продажбата на бившето ОУ „Димитър Андреев“, ами то е продадено и на цена над пазарната оценка – 410 041 лв. без ДДС, при това по напълно законен начин с решение на Общински съвет-Казанлък.

На 07.08 2014 г. Общинският съвет взема единодушно решение и

обявява за продажба бившето училище „Димитър Андреев“ – имот УПИ III кв. 43 с площ 9220 кв.м. В резултат на това със заповед на кмета е открита процедура за провеждане на публичен търг с тайно наддаване за продажба на 7 имота, сред които е и ОУ „Димитър Андреев“. На първата обявена дата на търга – 18.09.2014 г. не се явява кандидат за покупката на бившето учебно заведение. На обявената по-късно – 07.10.2014 г., втора дата на търга – отново няма кандидати, макар и процедурите за публикация на обявленията за търга и за двете дати да са спазени.

На 21.10.2014 г. е открита нова процедура за провеждане на публичен търг с тайно наддаване за продажба на непродадените 5 имота, сред които е и училището. На 06.11.2014 г. търгът бива проведен, като с Протокол № 296 от същата дата тръжната комисия обявява за спечелил търга единственият кандидат „Бул Ал“ ЕООД, който е предложил цена от 410 041 лв. без ДДС. Тук е редно да се каже, че цената за този имот е доста по-висока от цените – всички определени от експерти-оценители, за други два имота с по-голяма площ, също предложени за продажба. Това са Междуучилищният център в кв. „Христо Ботев“ с площ 10.883 дка с масивна сграда в него с РЗП от 1570 кв.м, за който оценката е  332 250 лв., и имотът до МБАЛ „Д-р Стамболски“ с площ 9,599 дка на цена 363 200 лв.

След като и Окръжна прокуратура-Стара Загора потвърди, че всичко около ОУ „Димитър Андреев“ е законно и не е налице безстопанственост от страна на Община Казанлък, остава да се види какво още „ще роди въображението на будните“ граждани, които посредством непроверени твърдения сигнализират различни институции, като разходват парите на обикновения данъкоплатец и разпиляват времето на съдебната власт.

Казанлък

Близо 400 грама метамфетамин е иззет от криминалисти от РУ-Казанлък

Published

on

На 23.04.2024г. полицейски служители от РУ-Казанлък, в гр. Казанлък, са извършили проверка на 49-годишен криминално проявен мъж. Намерени и иззети са 6 полиетиленови торбички съдържащи белезникави бели, кристалообразни вещества, за които изготвената експертиза установява, че са метамфетамин с общо тегло 397,66 грама.

Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.2 от НК. Работата по случая продължаа под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

Published

on

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда, отпуснати са и пари от републиканския бюджет.

По данни на Националния статистически институт от 2019 година, загубите на питейна вода в Шипка са над 43 процента. През 2015-2016 година е ремонтирана малка част от водоснабдителната мрежа, с което е прекратен и водният режим през лятото.  Съоръженията обаче се нуждаят от подмяна, защото средната им възраст е 50 и над 50 години.

Заради старта на водния проект, през тази година на територията на Шипка не е предвидено възстановяване на улици. Със средства от местния бюджет ще бъде изграден тротоар, предвижда се и освежаване на пешеходните пътеки.  С 50 процента по-малко са разходите за уличното осветление, след приключил проект за пълната подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. В ход е и програма за повишаване на пътната безопасност в рамките на град Шипка.  БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Published

on

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление в Казанлък, в следствие на което е с опасност за живота.

Проверката е с цел да се установи дали са допуснати нарушения на служебната дисциплина от полицейски служители.

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com