Община Казанлък ще си сътрудничи с УНИЦЕФ по програмата „Работилница за родители – да порастнем заедно”

   

Предстои Община Казанлък да подпише споразумение за сътрудничество с УНИЦЕФ – България за изпълнение на програмата „Работилница за родители – да пораснем заедно”, каза за Радио „ Фокус” Мария Гинева, изпълнителен директор на Сдружение „ Бъдеще за децата”.

Тя поясни, че програмата ще се реализира в рамките на услугите, които предоставя Центърът за обществена подкрепа, чийто доставчик е сдружение „Бъдеще за децата“. 
Инициативата е в подкрепа на родителите на деца от 0 до 4 години. Целта и е да ги подкрепи да придобият знания и умения, които да са им полезни в грижата за техните деца, в насърчаване на тяхното развитие, както и да разшири познанията им за спецификите на детското развитие и психологически потребности в този възрастов период. 

Гинева подчерта, че програмата е разработена от УНИЦЕФ и се прилага в редица държави. Представлява 14 тематично свързани сесии, в които чрез методите на груповата работа, дискусиите, интерактивните упражнения, родителите разглеждат теми като: „Нашите деца и как да ги обичаме”, „Слушането – важно умение за родителството”, „Как детето учи за света около себе си” и т.н. В нея се използват различни форми на работа – кратки лекции, упражнения, казуси, но най-вече се обсъждат определени теми, обменя се опит, споделя се информация, знания и умения. 

„ Програмата предоставя едно пространство, в което родителите се събират и в присъствието на психолози, социални работници и педагози обсъждат нуждите на своите деца и това, как те биха могли да подпомогнат тяхното възпитание, да им осигурят най-благоприятни условия за живот и развитие”, поясни още Мария Гинева.
Специалистите от Центъра за обществена подкрепа, които ще водят работилниците са преминали специализирано обучение организирано от УНИЦЕФ – България.
Посещението на работилницата за родители ще бъде напълно безплатно.
Началото на работата по програмата ще бъде поставено от месец октомври 2019 г.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com