Община Казанлък тържествено отбеляза Деня на независимостта

   

Десетки жители и гости на Казанлък се събраха на централния площад „Севтополис“ и отпразнуваха заедно 22-ри септември до емблематичната Лъвова чешма.

Старт на деня даде първото по рода си щафетно бягане за купа „Независимост“, организирано от община Казанлък.  По централните булеварди на града бегом се надпреварваха ученици от 7 казанлъшки училища и възпитаниците на Спортен клуб по атлетика „Пендарева“. Заслужено спортистите спечелиха аплодисментите на публиката, а най-бързите бяха отличени с празничния приз. С купа „Независимост“ и медали в двете възрастови групи, 12 – 15 г. и 16 – 18 г. заместник – кметът на Общината Михаил Михайлов награди бегачите на Профилираната хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методи“ и на СКА „Пендарева“.

Почетен караул на паметното за казанлъчани място – Лъвовата чешма осигури регионален клуб „23 Шипченски пехотен полк“ към Национално дружество „Традиция“. На тържественото отбелязване на 108-та годишнина от провъзгласяването на българската независимост присъстваха представители на ръководството на Общината, общински съветници, родолюбиви граждани, патриоти.

Казанлъшки духовници отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на казанлъчани. По идея на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, за втора поредна година знамената на училищата и патриотичните организации бяха осветени.

В празничната програма участваха Ансамбълът за народни песни и танци „Искра“, с художествен ръководител Цветан Цочев и Смесен хор „Петко Стайнов“, с диригент Младен Станев.

В словото си за специалната за България дата директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов припомни събитията и личностите, допринесли за раждането на Независима България. В думите си той обърна внимание на историческото значение на тази политическа стъпка за нашата страна и подчерта:“ 22-ри септември доказва, че българите сме държавно-творчески народ. Факт, с който малко нации могат да се гордеят.“

 
You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com