Свържете се с нас

Казанлък

Община Казанлък получи одобрение на I етап за още два проекта от НДЕФ

Published

on

Мерки по енергийна ефективност ще бъдат приложени за Центъра за обществена подкрепа на ул.“Войнишка поляна“№20 в гр.Казанлък (бившата Административна сграда №2 на Общината, предоставена за социални услуги) и за сградата на бившата здравна служба в с.Дунавци. И двата проекта ще бъдат финансирани от Инвестиционната програма за климата към Национален доверителен екофонд (НДЕФ).

Проектът за сградата, където се помещава Центърът за обществена подкрепа, който вече трета година осигурява комплексни грижи за деца и родители в риск, цели намаляване на емисиите на парниковите газове и повишаване на енергийната ефективност. Дейностите, предвидени за 2017 г., включват топлоизолация на всички типове външни стени и в подпокривното пространство на скатния покрив, цялостна подмяна на врати и прозорци и демонтаж на съществуващия нафтов водогреен котел и горивно стопанство.

Общата стойност на проекта е 208 931,51 лв. с ДДС, от които общинските средства са в размер на 31 339,73 лв. с ДДС.

За сградата на бившата здравна служба в с.Дунавци предвидените дейности за 2017 г. са: топлоизолация на външните стени и на покрива на сградата, подмяна на прозорци и врати на сградата, подмяна на осветлението и изграждане на нова отоплителна инсталация. С решение на Общински съвет – Казанлък № 518 / 28.09.2015 г. сградата е дадена на сдружение с нестопанска цел „Оптима“ за безвъзмездно ползване с цел изграждане на защитено жилище за деца с лека умствена изостаналост.

Средствата по проекта са 129 486,87 лв. с ДДС, от които самоучастието на Общината е 19 423,03 лв. с ДДС.

Проектите са част от политиката на община Казанлък за подобряване на социалната инфраструктура, която да модернизира необходимите за общността услуги. Предстои внасяне на документи  по двата проекта за кандидатстване пред НДЕФ на втори, окончателен етап.

Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в ДКЦ – Казанлък“, на стойност 1 541 962,86 лв., със собствено финансиране 231 294,43 лв. с ДДС, след окончателното му одобрение през 2015 г., изчаква финансиране. За сградата на поликлиниката се предвиждат дейности по топлоизолация на външните стени, покрива и пода, подмяна на дограмата, повишаване на ефективността на системата на топлоснабдяване и мерки по осветителната инсталация.

По спечеления проект за повишаване на енергийната ефективност на сградата на СОУ „Екзарх Антим I“ предстои провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители на строително – монтажните работи, строителния и авторския надзор. Общата стойност на проекта е 1 378 828,26 лв., от които 206 824,24 лв. съфинансиране от общинския бюджет. Ремонтните дейности са предвидени за 2017 г.

В процес на подготовка са формулярите за кандидатстване по внедряване на мерките за енергийна ефективност в училищата в с.Кънчево и с.Енина. Работите по тях са предвидени за 2018 г.

 

Пресцентър на община Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 400 грама метамфетамин е иззет от криминалисти от РУ-Казанлък

Published

on

На 23.04.2024г. полицейски служители от РУ-Казанлък, в гр. Казанлък, са извършили проверка на 49-годишен криминално проявен мъж. Намерени и иззети са 6 полиетиленови торбички съдържащи белезникави бели, кристалообразни вещества, за които изготвената експертиза установява, че са метамфетамин с общо тегло 397,66 грама.

Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.2 от НК. Работата по случая продължаа под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

Published

on

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда, отпуснати са и пари от републиканския бюджет.

По данни на Националния статистически институт от 2019 година, загубите на питейна вода в Шипка са над 43 процента. През 2015-2016 година е ремонтирана малка част от водоснабдителната мрежа, с което е прекратен и водният режим през лятото.  Съоръженията обаче се нуждаят от подмяна, защото средната им възраст е 50 и над 50 години.

Заради старта на водния проект, през тази година на територията на Шипка не е предвидено възстановяване на улици. Със средства от местния бюджет ще бъде изграден тротоар, предвижда се и освежаване на пешеходните пътеки.  С 50 процента по-малко са разходите за уличното осветление, след приключил проект за пълната подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. В ход е и програма за повишаване на пътната безопасност в рамките на град Шипка.  БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Published

on

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление в Казанлък, в следствие на което е с опасност за живота.

Проверката е с цел да се установи дали са допуснати нарушения на служебната дисциплина от полицейски служители.

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com