Свържете се с нас

Казанлък

Община Казанлък планира създаването на професионален колеж за нуждите на бизнеса

Published

on

През изминалата 2016 година бизнесът и общинското ръководство на Казанлък получиха положителна оценка от Комисията по акредитация на висшите училища за създаване на технически колеж в града. До този момент обаче проектът не е реализиран, а липсата на работна ръка за нуждите на бизнеса става все по–голяма.

“Докладът за внасяне на предложение в Акредитационния съвет за нуждите на Казанлък от технически колеж беше изготвен от 9-членна комисия от преподаватели от различни технически ВУЗ-ове. В този доклад се проследяват условията за създаване на такъв колеж – наличието на сграден фонд, на желаещи младежи да завършат в него професионална степен “бакалавър”. Огромно предимство беше, че бизнесът на Казанлък също заяви готовността си да създаде лаборатории за практическо обучение.

Разглеждането на доклада беше отлагано няколко пъти и до този момент нямаме никакъв отговор от акредитационния съвет”, казва кметът на Казанлък Галина Стоянова. Според нея изграждането на технически колеж в града е наложително по няколко причини. На първо място безработица в града на практика няма, а голямо предприятие като “Арсенал” внася работници от всички части на България.

През миналата година най-големият работодател в региона, “Арсенал”, е инвестирал 50 млн. лв. в нови мощности. Нужда от работници и служители имат и предприятията от хидравликата – “M+C хидравлик”, “Капрони”, както и останалият машиностроителен и хидравличен сектор, съсредоточен в Казанлък. Най-голяма нужда има от управленски кадри в средния ешелон, показва проучването сред бизнеса в общината. Липсват началник-цехове с необходимата подготовка и квалификация, началник-смяна и др. Проучване на общината показва още, че много млади хора имат желание да продължат образованието си, но не могат да си позволят да учат в други градове на страната поради липса на средства. Желанието на тези младежи е с подкрепата на предприятията да продължат своята квалификация и обучение.

В помощ на бизнеса

“Стремим се да ускоряваме административните процедури, от които има нужда бизнесът, защото осъзнаваме, че това е от голяма важност. Дуалното образование стартира като пробен проект точно от Казанлък”, казва кметът Галина Стоянова. Според нея казанлъшките предприятия са преживели успешно кризата през 2008 г., когато успяват не само да задържат персонала си, но и значително да го увеличат през последните години. “Казанлък беше създаден като машиностроителен град и остана машиностроителен център на България и до днес”, допълва тя.

“Това, което ще реши проблемите на бизнеса в общината, е да направим така, че младите хора да останат тук,” казва кметът на община Казанлък Галина Стоянова

Фотограф: Дневник

Затова и приоритетна задача на общината през тази година ще бъде Казанлък да откликне на нуждите на икономическата среда и да успее да открие така необходимия технически колеж.

Сред приоритетите на общината е и развитието на туристическия бранд Казанлък като световна туристическа дестинация, която може да бъде съизмерима с общини като Велико Търново и морските курорти на България.

“Това, което ще реши проблемите на бизнеса в общината, е да направим така, че младите хора да останат тук”, казва кметът. Едно от решенията в тази посока е насочено към младите семейства с репродуктивни проблеми. Тази година общинската програма “Инвитро” ще достигне до двойно повече семейства, защото средствата в нея са увеличени два пъти. За нуждите по тази програма са отделени 20 хил. лева.

Инвестиции с евросредства

През изминалия програмен период община Казанлък успява да изпълни ключови проекти, свързани с промените в градската среда. Успешно са реализирани проектите, свързани с реконструкцията и обновяването на двата големи парка в града, реконструкция и обновяване на болницата, изграждане на нова пожарна. Изпълнени са инфраструктурни проекти, свързани с цялостната реконструкция на улици, всички училища са ремонтирани.

“Онова, което липсваше през стария програмен период, е, че общини като нашата имаха възможността да кандидатстват само за проекти за развитие на градската си среда. Имаме 19 населени места в общината, но не може да кандидатстваме за получаване на средства за благоустрояването им. Селата на по-големи общини като нашата са проблем, за който се надявам да се намери решение. За целта са необходими промени в Програмата за развитие на селските райони, които ще ни дадат възможност да благоустроим тези населени места”, смята Галина Стоянова.

През новия програмен период общината ще реализира няколко големи проекта, насочени към жилищните квартали на Казанлък, които са строени още през 70-те и 80-те години на миналия век, без да е предвидена прилежаща инфраструктура. Два от ключовите проекти са на стойност около 20 млн. лв. Започва ремонт на четири от големите улици в Казанлък и облагородяване на две междублокови пространства в един от големите квартали – “Изток”. Общината започва и цялостно ремонтиране на тротоарите в града.

“В напреднала фаза е и проектът за изграждането на тунел под Шипка. Трябва да бъдат проведени обществени поръчки за избор на изпълнител, няма никакви административни пречки да се изгради тунелът”, казва Стоянова. Извършено е отчуждаване на имотите от страна на община Казанлък. Проектиран е и обходният път на града.

Община Казанлък планира създаването на професионален колеж за нуждите на бизнеса

Фотограф: Дневник

Собствени средства

Бюджетът на общината за 2017 г. е в размер на 46.9 млн. лв.Средствата, които общината събира от местни данъци и такси, са в размер на 15 млн.лв. “За разлика от миналата година имаме значително по-спокоен бюджет откъм разплащане. За първи път от четири години насам разполагаме с преходен остатък от 1.59 млн. лв., който е достатъчен, за да разплатим стари задължения и просрочени плащания. С този преходен остатък ще може да откликнем и на социалните нужди – здравеопазване в детските заведения, детска млечна кухня, социален патронаж”, казва кметът.

Общината е успяла да разплати стари задължения в размер на 6 млн.лв. Остава дълг от 4 млн. лв., който е от стара сделка по инфраструктурен проект, несъобразен навремето с общия устройствен план на общината.

“Взели сме заем от банка, така че да връщаме задълженията до 2020 г. и тези задължения да не пречат на развитието на Казанлък и проектите ни. Общината е в абсолютна финансова стабилност и дори през тази година ще си позволим да финансираме допълнително проекти по програма “Красива България”, по Доверителния екофонд, които изискват собствено финансиране”, казва Стоянова.

През тази година община Казанлък отделя не само средства за обновяване на инфраструктурата по инвестиционната си програма, но и планира подмяна на уличното осветление с LED осветление. Проектът е насочен към постигане на икономия и по-добра осветеност на града.

Източник: Дневник

Казанлък

Почистват крайпътна растителност между селата Розово, Кънчево и Ръжена

Published

on

ВЪВЕЖДА СЕ ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО МЕЖДУ СЕЛАТА РОЗОВО, КЪНЧЕВО И РЪЖЕНА

От днес до края на работната седмица ще се извършва кастрене на надвиснала и опасна храстовидна и дървесна растителност по четвъртокласната пътна мрежа между селата Розово, Кънчево и Ръжена. За извършване на обезопасителните дейности се въвежда временна организация на движението по посочените пътища. Врменно движението се осъществява в едната лента на платното за движение. Призоваваме водачите на МПС да преминават по изброените пътни платна с повишено внимание!

Продължете с четенето

Казанлък

Жени и младежи в Казанлък се обединиха срещу зависимостите

Published

on

Сдружение „Жените на Казанлък“, съвместно с Общински младежки съвет Казанлък основаха клуб “ Мечтай, бори се, побеждавай!“ Създаването на клуба залага на балансираност на общите усилия за активно участие на младите хора в обществения живот на Община Казанлък. Дейностите, заложени в проекта дават шанс на младите хора да се чуе и техния глас, да проявят отговорност към проблемите и заедно с „Жените на Казанлък“ да се търси решение. 

Приоритетите на съвместната дейност са: превенция и обучение за здравословен начин на живот и намаляване на търсенето на наркотични вещества и употребата на алкохол сред младите хора; превенция на рисковото поведение и употреба на наркотични вещества, насилието и агресията чрез възможности за участие на младите хора във форми за развитие на техните интереси, способности и таланти. Не по – малка е и ангажираността на новия клуб за повишаване информираността на обществото по проблемите, свързани със зависимостите сред младите хора и повишаване на нагласите, популяризиране на възможностите за участие на младежите в образователни и информационни кампании и различни младежки инициативи. Участниците в клуба са категорични, че заедно биха помогнали за ограничаване риска от употреба на наркотични вещества сред младите, но и че е необходима и ангажираност на обществото, на институциите, на медиите, на самите младежи.

Инициативата е по одобрен проектна  „Жените на Казанлък“ за младежки дейности за 2021г. на Община Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 20 септември: Три зодии ще си скубят косите днес

Published

on

ОВЕН

В понеделник ще получите известие, което ще смути много от вас. Вероятно се отнася до пари. Спокойно ще премине работният ден, но денят е с лош късмет за вас и ще бъде добре, ако сте по-предвидливи, за да избягвате ситуации, създаващи допълнителни неприятности.

ТЕЛЕЦ

При вас са се трупали проблеми, чието разрешение ще постигнете постепенно във времето. Във всички случаи трябва да се подготвите за частична загуба. Част от неприятностите са свързани с дома ви, но тях спокойно можете да пренебрегнете. В службата очаквайте поощрение.

БЛИЗНАЦИ

Понеделник е благоприятен ден за вас. Отхвърлили сте по-трудната част от работата си и съвсем скоро ще ви стане ясно, че делата ви започват да се реализират по-лесно и по-бързо. Пречките от служебен характер са към своя край. Вашият възход вече е реално осъществим. Дерзайте!

РАК

Раци, не ще успеете да решите финансовите си проблеми за ден-два, но сега обнадеждаващото е това, че през близките дни ще успеете. Онези от вас, които са имали контакти относно започване на работа или по друг делови повод, ще получат съобщение за благоприятно развитие на делата си.

ЛЪВ

При вас проблемите постепенно отшумяват. Лъвовете могат да се надяват на неочаквана помощ. Днес имате шанс в контактите си и преди всичко онези, които са от финансово естество. Бизнесмените ще проведат разговор със своите съдружници, който ще тласне общите дела напред.

ДЕВА

Доста добре ангажиран в делови смисъл e понеделник за Девите. Мнозина от вас са се приготвили да действат чрез хитрост и по този начин да избегнат сложни ситуации или назряващи конфликти. Потърсете нов метод, който ще даде тотално разрешение на стари проблеми.

ВЕЗНИ

В понеделник вашите възможности са добри и не ви липсва гъвкавост, за да се реализирате в службата или в личния бизнес. Едно нещо ще ви създаде трудности и то има отношение към прекалената критичност, с която гледате на всичко около вас. Бъдете по-толерантни!

СКОРПИОН

Понеделник е ден за разговори при вас и взимане на конкретни решения по делови въпроси. Денят създава известни трудности в професионално отношение, а за някои е възможно професионалният ден да се развие много зле. Става въпрос за нестабилното ви служебно положение.

СТРЕЛЕЦ

Много от вас ще се правят на сърдити и това хитроумно отношение към околните ще ви създаде проблеми. Подходът ви не е правилен. Днес вашите печеливши възможности са в службата, където ваш проект или идея ще получи одобрение. Някои ще получат съобщение за пари, които сте изработили преди време.

КОЗИРОГ

Изцяло сте отдадени на работата си днес, у вас личи нестабилност и безпокойство, свързано с нея. Потисната е психиката ви и оттук се явяват всички странични притеснения. Ще имате среща днес с човек, чиито възможности не са малки. Осланяйте се на подкрепата му. Със сигурност ще спечелите, ако засилите интереса му към вашите идеи.

ВОДОЛЕЙ

Днес много от Водолей ще имат повод за радост. Независимо че проблемите, свързани с дома, не се решават в момента, вие вече виждате благоприятен изход от онова, което доскоро ви е тревожело. Активно действайте за осъществяване на намеренията си през деня. Вечерта ще прекарате в компанията на ваши приятели, с които ще се отдадете на спомени.

РИБИ

Активно започвате понеделник. До голяма степен възможностите, които имате сега, ви успокояват напълно, макар че понякога се прокарва нотка на съмнение. Действайте по проблеми, които лично ви засягат и са се превърнали в непоносимо бреме. Ще ги решите с повече търпение. Банкови задължения при някои от вас днес ще претърпят значителна промяна.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Красиви имена черпят за голям светец, изгубил всичко и всички

Published

on

На 20 септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик Евстатий.

Преди приемането на християнството Евстатий носел името Плакида и бил възпитан в етническите традиции. Но след време осъзнал, че тези традиции са грешни и приел християнството със съпругата си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Красиви имена черпят за голям светец, изгубил всичко и всички

Цялото семейство било подложено на изпитания от Христос. Най-напред изгубили имуществото си и живели в нищета. Евстатий разбрал, че приятелите му били до него само заради богатството му.

Семейството се преселило там, където никой не ги познавал – в Египет. Но там Теопистия била отвлечена от разбойници, а след това синовете му се изгубили в пустинята. И така Евстатий останал сам и бил принуден на извършва тежък труд. Но въпреки всички изпитания Евстатий останал верен на вярата. 

След 15 години Евстатий отново бил повикан от императора, походът завършил с успех и Плакида бил провъзгласен на главен военачалник на цялата армия.

След това той открил сред двамата войници синовете си. На едно тържество пък той разпознал в една от слугините съпругата си и цялото семейство се събрало заедно.

Но радостта им била кратка, тъй като пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал пред императора, че отдавна е приел християнството. Тогава той заповядал цялото семейство да бъде подложено на мъчения, а по-късно те починали.

Телата им били погребани от праведни християни и чудотворните им мощи днес се намират в базиликата „Свети Евстатий“ в Рим.

Имен ден празнуват Евстатий, Евстати, Евстатиела, Евстатия, Статко, Статка, Стати. 

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Седмицата започва със слънце, но идва дъжд

Published

on

През нощта над по-голямата част от страната ще се изясни и вятърът ще стихне. Минималните температури ще са между 11° и 16°.

Това съобщиха от НИМХ.

През деня ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад, който привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

След обяд по преминаването на студен атмосферен фронт ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, като по-интензивни ще са явленията на места в Северна България, а през нощта срещу вторник и в източните райони. Максималните температури ще са между 26° и 31°.

Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра – около 14°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Привечер облачността ще се увеличи и през нощта срещу вторник на много места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури на въздуха: 23-26°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Продължете с четенето

Казанлък

458 са новите случаи на коронавирусна инфекция в страната, 16 в областта

Published

on

През изминалото денонощие са починали 43 души. Общият брой на жертвите на пандемията у нас вече е 20 028 души.

Това показват обновените данни на Единния информационен портал.

458 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 4740 теста за изминалото денонощие. 9.6% са положителните случаи.

В болница се лекуват 4750 пациенти, като 391 от тях са в интензивни отделения.

38 734 са активните случаи към 20 септември. Общо от началото на епидемията у нас през март 2020 г. потвърдените случаи са 482 186.

43 души са починали за последното денонощие, а жертвите на коронавируса в България са вече 20 028

Излекуваните за денонощието са 1069, а 423 424 са записани като излекувани в информационния портал.

Имунизациите през вчерашния ден са 1697, като общо 2 463 666 са поставените дози ваксина в България.

По области само от Монтана няма докладвани нови случаи през изминалия ден.

Статистиката: Благоевград – 25, Бургас – 30, Варна – 59, Велико Търново – 21, Видин – 3, Враца – 16, Габрово – 5, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 9, Ловеч – 15, , Пазарджик – 27, Перник – 7, Плевен – 5, Пловдив – 29, Разград – 12, Русе – 11, Силистра – 8, Сливен – 17, Смолян – 3, София – 24, София – 81, Стара Загора – 16, Търговище – 3, Хасково – 13, Шумен – 2, Ямбол – 6.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com