Община Казанлък не е издавала книжа свързани със строителните дейности в училището в село Горно Черковище

   

Става въпрос за нерегламентирани строителни дейности, за които Общината не е уведомена, каза по време на пресконференция кметът на Казанлък Галина Стоянова, по повод инцидента в училището в село Горно Черковище, при който падна част от стената на физкултурния салон на учебното заведение, предаде кореспондент на Радио “Фокус”. Тя поясни, че става въпрос за частично паднала стена на физкултурния салон, който е дострояван към основната сграда на училището. В случая не става въпрос за падане или събаряне на училищната сграда. До случването на инцидента в Общината не е бил известен договорът, който е сключила директорката на училището.

Работодател на директора е Районно управление “Образование”, принципал е министърът на образованието, и бъдещите взаимоотношения на Общинска администрация с директорката ще бъдат съгласувани и с тези институции: „ Но ние сме длъжни да направим проверка, която да изясни категорично и ясно, има ли строителни книжа, на какво основание е сключен договорът, по какъв начин е бил избран изпълнителят, кой е разрешил откриването на строителната площадка, както и кой е контролирал дейностите на тази строителна площадка. Всичко това ще бъде извършено по мое разпореждане от компетентни лица”, каза Стоянова. Те ще направят констативен протокол за извършените дейности и в резултат на това, съгласувано и с работодателя на директорката, ще бъде преценено и каква ще бъде отговорността, която тя ще понесе. Към момента не е известно на каква стойност е сключеният договор с фирмата изпълнител на дейностите и съответно, дали директорката на училището е трябвало да обяви обществена поръчка. “Община Казанлък не е уведомена, че започват строителни дейности в това училище, както и няма подадени заявления за одобряване или издаване на книжа свързани със строителния процес”, категорична бе заместник – кметът Даниела Коева.

Тя поясни, че в момента тече обследване на ситуацията, като става въпрос за строителни дейности по отводняване на училището. Ремонтните дейности са извън сградата. Следващите действия на Община Казанлък ще бъдат да възложи проектиране на укрепителни и възстановителни мерки, като проектът ще бъде изработен от компетентно лице, а договорът ще бъде съгласуван и контролиран. Проектирането и обследването на сградата ще бъдат финансирани от бюджета на училището, а самите строителни дейности по възстановяването ще бъдат извършени от самия строител, който е уверил, че ще извърши това за своя сметка. Община Казанлък ще контролира процеса по проектирането и след това по обследването на цялата сграда.

Близо 90-те деца от Горно Черковище ще започнат новата учебна година на 16 септември в училището в село Бузовград, където има създадени условия. Учебният процес няма да бъде нарушен. Община Казанлък ще осигури транспорт децата да бъдат извозвани от Горно Черковище до Бузовград.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com