Свържете се с нас

Казанлък

Областният управител проф. Веска Шошева: Крайно време е да свалим идеологическата дреха от паметника на Бузлуджа

Published

on

– Проф. Шошева, в края на миналата седмица със зам.-областния управител Димитър Драчев се качихте на Бузлуджа, за да огледате състоянието на паметника там. Какво заварихте?

– Честно казано, когато се върнах, имах чувството, че съм била при тежко болен човек, ако това може да подскаже какво сме заварили. Но това състояние на паметника не е отсега.

Г-н Драчев е в Областната администрация от 2009 г. и редовно се качва на Бузлуджа.

Констатацията е, че паметникът продължава да се руши. Правим всичко възможно достъпът на външни лица да се ограничи, защото обектът е опасен. Многократно служители на администрацията са бетонирали опасни входове. Всъщност през годините те са извършвали несвойствена за тях дейност. Сега заварихме същото положение – отново беше разбивано.

Най-неприятното е, че е откраднат слънчевият панел, който захранва алармената система. Има един доста опасен подстъп, по който се качват до 70-метровия пилон, скачат оттам и никой не може да бъде сигурен какво ще се случи. Сега г-н Драчев постави метална врата, която е много стабилна и здрава, за да затворим отвора, през който се качват на пилона. Фирмата-охранител качи нова слънчева батерия на възможно най-високото място, за да не я откраднат отново. А това са похарчени средства.

– Заповедта, с която забранявате достъпа до паметника не дава ли резултат?

– Всички областни управители, без изключение, които са били преди мен, са пускали заповед, с която се ограничава достъпът до паметника. Има предупредителни табели, поставени както от Областната администрация, така и от фирмата, която охранява обекта. Табелите са счупени и са разхвърлени около паметника. Изобщо една вандалщина, която трудно може да бъде описана, ако не е видяна.

– Имате ли за себе си обяснение за това?

– Нямам обяснение защо от този паметник продължава да не се съблича идеологическата дреха. Построеното там е станало с човешки труд, с пари на всички ни – без изключение. Това е творческото въображение, човешкият гений на арх. Стоилов, това е работата на художниците, на онези, които са изградили цялата вътрешна украса. Мраморът на втория етаж е сложен така, че само да се измие, ще грейне с цялата си красота. Мозайката стои, само на отделни места е изкъртена.

– Оценява ли се достатъчно, според Вас, уникалността на строителството на самия паметник?

– От фирмата-охранител подадоха много интересна информация: когато отиват на върха по сигнал на охранителната система, заварват горе посетители, заведени от туристически фирми. Оказва се, че там е бил един архитект, който с общия план за строителството на паметника е влязъл вътре, за да се запознае с цялата вентилационна система. Мнението му е, че по своята същност тя е уникална. Затова този обект е интересен не само като паметник, а и като архитектурно решение и строителство. Арх. Стоилов не е случаен в професията. Силно се надявам, че ще се поемат някакви инициативи и за паметника ще дойдат добри времена. Сега там ходят туристически фирми, които печелят от това. А можем да печелим ние, след като паметникът влезе в цялата туристическа атракция на региона.

– Колко средства се изискват, за да бъде възстановен този обект?

– Не се изискват много средства. Например проектът на арх. Дора Иванова е на стойност 2,5 млн. лв. Една, бих казала, неголяма сума.

– Каква е Вашата идея за възстановяване на паметника?

– Държа да подчертая, че нито един от моите предшественици колеги не е стоял със скръстени ръце по отношение на този обект. Всеки е направил каквото е можал – стъпка по стъпка. Сега нашият екип информира Министерския съвет, че писмото, което те са изпратили до БСП, няма отговор. В писмото на министър Лиляна Павлова категорично беше записано, че, ако до един месец няма отговор от БСП, или пък той е отрицателен, то постановлението, с което паметникът се дава безвъзмездно на социалистическата партия, ще бъде отменено. Това, което заедно с двамата мои заместници направихме, беше да изпратим писмо до МС с молба да бъде отменено това постановление. Днес получихме проекта за отмяната му. Това ще е първата крачка, която ще даде възможност да се предприемат действия. Паметникът в момента е обявен като недвижима национална ценност.

– Какво следва оттук нататък?

– Има много варианти, които могат да се предприемат. Министерството на културата би могло да помисли по какъв начин да се погрижи за този паметник. МС биха могли да го предоставят на Община Казанлък. Но това вече не е наше решение. За нас беше важно, че го вкарахме в дневния ред на МС. Сега вече предстои движение. Какво ще се случи, на този етап не мога да кажа.

– А може ли да се каже в какво обозримо бъдеще ще започне възстановяването на рушащия се паметник?

– Трудно ми е да кажа. Може би в момента, в който влезе в сила това постановление, ще спре и това безвремие за паметника. Защото опасността да се случи нещастен случай там съществува. Сигурна съм, че ще се намери решението.

– Частна фирма е поела охраната на паметника. Вашата преценка за работата й?

– Охранителната фирма “Кремък” полага изключителни усилия за охраната. В момента е обезопасен пилонът. Има поставена сигнална уредба. При нарушения фирмата-охранител, заедно с полицията, може да се задейства и да залавя нарушителите.

– Казахте, че туристически фирми са обявили посещение на паметника. Възможно ли е те да бъдат ограничени?

– Трудно бихме могли да ги ограничим, защото това е местност. Това, което направихме, е охранителната система, която е задействана, табелите, които предупреждават, че е забранено влизането в обекта.

– Ще Ви върна към Вашето сравнение за идеологическата дреха… Защо в България все още не можем да говорим безпристрастно за социализма като част от нашата история?

– Мисля, че сме безхаберници понякога. Не можеш да гледаш как пред очите ти се рушат паметниците. Когато с г-н Драчев се качихме до паметника, чувайки шума на стърчащите ламарини, у мен остана усещането, че някой ми крещи в лицето и казва: “Така правим”. Докога по този начин?! Крайно време е да се обединим като нация. Смятам, че рано или късно, нещата ще се променят и това ще бъде преодоляно. Ако действаме по този начин, ще загубим много от паметниците си.

– Каква е политиката на Областната управа за съхраняване на паметниците, които са на територията на Старозагорска област?

– Вече е сменена Комисията по опазване на паметниците. В най-близко бъдеще предстои обиколка на всички, за да се види в какво състояние са, какво може да се направи. И да се действа.

– Минаха парламентарните избори за 44-то НС. Каква е Вашата оценка за организацията и провеждането им в Старозагорска област?

– Ние сме много щастливи, защото и като ръководство на Областната администрация, и като синхрон между отделните институции всичко се случи по възможно най-добрия начин. Това е моята оценка. Затова благодарих на ОД на МВР, на прокуратурата за отличната екипна работа и добрата координация преди и по време на изборния ден. Нямаше никакви притеснения. Всички оперативни дейности се случваха много бързо, както бяха планирани. И в нощта на изборите това се показа. Отличната организация и ред осигуриха бързото предаване на бюлетините и останалата документация.

Въпросите зададе:
Димка КАБАИВАНОВА /Старозагорски новини/

Продължете с четенето

Казанлък

380 кг безакцизен тютюн е иззет при проверка в с. Хаджидимитрово

Published

on

Голямо количество безакцизен тютюн е иззето при проверка, осъществена от полицейски служители. Вчера към 07.15 ч. на разширение на ПП I – 5, в близост до гр. Шипка, те спрели  л.а. “Ауди”, управляван 54-годишен мъж.  В хода на инспекцията в автомобила открили общо 70 кг ситно нарязан тютюн, без акцизен бандерол, Последвала проверка и в имота в с. Хаджидимитрово, обитаван от мъжа.

Там униформените намерили и иззели още 10 вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи 10 кг нелегален тютюн, машина за рязане, машина за вакуумиране, казан за накисването на тютюна, други 10 бали тютюн с приблизително общо тегло от 250 килограма и 3 найлонови чувала с близо 50 кг натрошен тютюн. Общото открито количество на иззетата контрабандна акцизна стока е с приблизително тегло 380 кг. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК.

Снимката е илюстративна

Продължете с четенето

Казанлък

„Отговорни в изкуството”- Нощ на изкуствата Казанлък’21

Published

on

На  18  септември  2021 г. за  поредна  година  Художествена  галерия – Казанлък  и  Исторически  музей  „Искра”  се  включват  в инициативата  „Европейски  дни  на  наследството” под  мотото  „Отговорни  в  изкуството”. Постоянните  експозиции  на  галерията  и  музея, както  и  изложбата  „Под  патината  на  времето”, гостуваща  колекция  от  фонда  на  Художествена  галерия – Русе,  ще  бъдат  със  свободен  за  разглеждане  вход  от  16  до  24  ч. В  16  ч.  в  залата  за  временни  изложби  на  галерията  ще  бъде  представена  детската  книга  на  Кристина  Тужарова “За Майстора на цветовете”, за живота  на  Владимир  Димитров-Майстора  и  лекция  посветена  на  художника. На срещата ще имате  възможност  да  се  запознаете  и  с   проекта  за  следващата ѝ  книга  посветена  на  Иван Милев. От  21  ч. във  фоайето  на  галерията  и  музея  ще  започне  концертът  на  „Django  cats“, които  ще представят живия ритъм, красивите импровизации, лиричните мелодии и енергията на джипси суинга.  

За  първа  година  галерията  отваря  за  нощно  посещение  и  двата  си    филиала – Къща-музей  „Дечко  Узунов”  и  Къща-музей „Ненко  Балкански”.  Заедно  с  постоянните  експозиции  в  двете  къщи, ще  можете  да   разгледат  и  временните  изложби  в  тях – „От веселия шум на бала. Изборът на първата Мис България през 1929 г.“, в  Къща-музей  „Дечко  Узунов”  и  „Седем седмици в Париж“, самостоятелна изложба на Мариела Гемишева в партньорство с Ивана Кълвачева, в  Къща-музей „Ненко  Балкански”.  Богатата  ни  програма  ще  се  пренесе  и  в  тези  две  пространства  и  ще  започне  в  10.30 ч.  с  Детско  творческо  ателие  с  Кристина  Тужарова, на  което  децата  ще  чуят  кратка  лекция  за  живота  на  Владимир  Димитров – Майстора, ще  научат  повече  за  процеса  на  създаване  на  книгата  „За  Майстора  на  цветовете“  и  как  се  прави  книга  за  деца. Ще видят архивни снимки и картини на Майстора, на които се основават текста и илюстрациите. Ще  рисуват  по  картини  на  големия  художник, ще  слушат  музика  и  ще  се  забавляват. От  18 ч.  програмата  ни  продължава  с  Акустична  вечер  със  Стефан  Вълдобрев  и  неговата  „Книга  за  песните“. А  ако  искате  да  си  вземете  и  автограф, заповядайте  още  в  17.30 ч.  в  двора  на  Къща-музей  „Ненко  Балкански“. Следващото  събитие  ще  е  от  19.30 ч., на  което  в  пространството  на  Къща-музей  „Дечко  Узунов“  ще  ви  срещнем  с  Гергана  Атанасова  и  Женя Димова, и  тяхната  Галерия  от  думи.

Заповядайте  да  споделите  с  нас  емоцията  от  нощното  присъствие  в  изпълнените  с  изкуство  и  история  експозиции  на  галерията  и  музея.

Всички  събития  в  програмата  са  със  свободен  вход.

Екипът на Художествена  галерия – Казанлък призовава да бъдем отговорни и спазваме противоепидемичните мерки. Носете своите предпазни маски и спазвайте физическа дистанция, за да можем да продължим да бъдем заедно и ОТГОВОРНИ  В  ИЗКУСТВОТО.

Продължете с четенето

Казанлък

Стартира Академия за жени предприемачи в Казанлък

Published

on

Сдружение „Жените на Казанлък“  откри Академия за жени предприемачи в Казанлък.

 В продължение на два месеца участничките в обучението  безплатно ще се обучават по програми за бизнес планиране, модели за растеж на фирмата, информационно осигуряване. Дамите ще имат достъп до информация и консултации от специалисти в областта на предприемачеството, ще имат възможност за изготвяне на индивидуални планове за реализиране на собствен бизнес.

Нашата цел е да насърчим равенството между мъжете и жените, да стимулираме професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес, да променим стереотипните нагласи в обществото – каза  Стела Кехайова – председател на сдружението при откриване на Академията – Според проучване на МЕТРО почти всяка втора жена /45%/ мечтае да  започне собствен бизнес, но едва 12 % вярват, че ще успеят. Голямо предизвикателство пред нежната половина на бизнеса са и дълбоко вкоренените обществени стереотипи. Резултати показват, че 65 % от анкетираните собственици на фирми мислят, че както жените, така и мъжете срещат трудности при започване и управление на бизнес. А ок.32 % смятат, че жените по – трудно създават бизнес, отколкото мъжете.“ „Независимо дали ще започнете сой собствен бизнес днес или утре, няма значение. Важното е, че ще получите увереност и подкрепа, ще получите нови знания и усъвършенстване на познания. Важното е, че ще имате своя шанс за развитие“ – каза още Кехайова.

Инициативата е с подкрепата на Български фонд за жените по спечелен проект от конкурс за Общностно развитие 2021г.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 16 септември: Неочаквани приключения за 2 зодии

Published

on

ОВЕН

За Овните четвъртък е изключително благоприятен за сключване на съдружие в търговската дейност. Някои от вас ще получат наследство. Имате служебни проблеми в някаква връзка, действайте за тяхното разрешаване. Ще получите подкрепата на прекия си началник.

ТЕЛЕЦ

Ден за професионална изява е четвъртък при Телците и предоставя много добри възможности за реализация във вашата сфера. Положителни ще са контактите ви днес, които ще ви предоставят ново поле за изява. Някои ще получат известие за спечелване на дело по лични причини.

 

БЛИЗНАЦИ

Добрите възможности в четвъртък за Близнаците не се определят само в една посока. Те са професионални. Не ви липсва и личен шанс, но той няма да се изяви за интимни и емоционални връзки, а като присъстваща стабилност. За някои четвъртък ще бъде свързан със служебно пътуване.

РАК

Днес се колебаете и размишлявате върху проблемите, които напоследък настойчиво ви занимават, а за някои са остри и болезнени. Каквито и да са трудностите, те са преодолими.

ЛЪВ

Мнозина от Лъв са раздразнени от неприятната перспектива, че трябва да тъпчат на едно място, не виждайки ново развитие. Сега сте в период на повтарящи се събития, но промяната няма да се забави. Някои от вас ще имат разговор, в който ще се разглеждат нови възможности.

ДЕВА

Нищо не ви пречи да осъществите намеренията си в четвъртък. Имате шанс за успех, но във всичките си действия трябва да бъдете умерени и да не преминавате границата на допустимото разширение. В професионалните си занимания ще имате успех, на работното си място също.ВЕЗНИ


Успешен четвъртък за вашите любовни контакти. Денят се явява начало на успешен период и за служебния ви живот, където обстоятелствата са били притеснителни за вас. Добро развитие ще имат контактите ви, ще водите преговори по делови въпроси.

СКОРПИОН

Многообразен е четвъртък за Скорпионите, делата ви протичат успешно. Те са свързани с професионалните ангажименти, обществената активност, финансите и провеждането на преговори. Преговарящите днес трябва да бъдат по-резервирани при водения диалог. Не се предоверявайте.

СТРЕЛЕЦ

В четвъртък ще се извърши бурна промяна при Стрелците в личния им живот. Това е трансформация на вътрешно ниво. Трябва да промените подхода си към най-близките хора, за да се изгладят недоразуменията. Не са изключени някои смущения, но в крайна сметка ще се почувствате обновени. С подкрепата на мъж ще осъществите някаква добра идея.

КОЗИРОГ

С по-голяма активност можете да доведете делата си до успешен край. Четвъртък е добър професионален ден и не предполага трудности. За вас те са свързани с дома и по този повод у някои от Козирог настроението е понижено. Проблемите си решавайте сами, без да търсите нечие одобрение и подкрепа. Денят се свързва с финансови печалби и засилени контакти.
 

ВОДОЛЕЙ

Четвъртък ще ви зарадва с неочаквано бързия и положителен развой на събитията около вас. Всичко ще се случва по правилния начин и с нужната бързина. За мнозина е най-характерно чувството на удовлетворение от извършеното до момента в професионалния или личния ви живот. Ангажираните с делови задачи ще имат придобивки.

РИБИ

По своите предразположения днес вие се делите на две големи групи. Едната ще търси начин да постигне равенство в позицията си с тази на околните, а другата ще се осланя на сръчност и хитрост, но ще имате добър шанс за действия, особено при контактите. Рискувайте премерено, за да не съжалявате, като видите крайния резултат.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Любими имена черпят днес, почитаме Света мъченица

Published

on

На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка. Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий.

Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви. Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела строг, благочестив живот.

Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира – техният син носел името Вячеслав.

След смъртта на бащата на престола застанала наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала връща в страната езически обичаи и нрави. Св. Людмила се възпротивила на това, но Драгомира се опитала да я убие.

След неуспешният опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин. Легендата разказва, това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила докато се молила и изпълнили заповедта.

Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата “Св. Георги” и са дълбоко почитани и посещавани, защото извършват изцеления.

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила (името е от славянски произход и означава “любим на народа” или “който обича хората”) Людмил, Люси. Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Предимно слънчево и без валежи

Published

on

Предимно слънчево и без валежи ще бъде времето в четвъртък. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността. Това съобщават от НИМХ.

Ще духа до умерен югоизточен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 27 и 32 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com