Свържете се с нас

Казанлък

Областният управител проф. Веска Шошева: Крайно време е да свалим идеологическата дреха от паметника на Бузлуджа

Published

on

– Проф. Шошева, в края на миналата седмица със зам.-областния управител Димитър Драчев се качихте на Бузлуджа, за да огледате състоянието на паметника там. Какво заварихте?

– Честно казано, когато се върнах, имах чувството, че съм била при тежко болен човек, ако това може да подскаже какво сме заварили. Но това състояние на паметника не е отсега.

Г-н Драчев е в Областната администрация от 2009 г. и редовно се качва на Бузлуджа.

Констатацията е, че паметникът продължава да се руши. Правим всичко възможно достъпът на външни лица да се ограничи, защото обектът е опасен. Многократно служители на администрацията са бетонирали опасни входове. Всъщност през годините те са извършвали несвойствена за тях дейност. Сега заварихме същото положение – отново беше разбивано.

Най-неприятното е, че е откраднат слънчевият панел, който захранва алармената система. Има един доста опасен подстъп, по който се качват до 70-метровия пилон, скачат оттам и никой не може да бъде сигурен какво ще се случи. Сега г-н Драчев постави метална врата, която е много стабилна и здрава, за да затворим отвора, през който се качват на пилона. Фирмата-охранител качи нова слънчева батерия на възможно най-високото място, за да не я откраднат отново. А това са похарчени средства.

– Заповедта, с която забранявате достъпа до паметника не дава ли резултат?

– Всички областни управители, без изключение, които са били преди мен, са пускали заповед, с която се ограничава достъпът до паметника. Има предупредителни табели, поставени както от Областната администрация, така и от фирмата, която охранява обекта. Табелите са счупени и са разхвърлени около паметника. Изобщо една вандалщина, която трудно може да бъде описана, ако не е видяна.

– Имате ли за себе си обяснение за това?

– Нямам обяснение защо от този паметник продължава да не се съблича идеологическата дреха. Построеното там е станало с човешки труд, с пари на всички ни – без изключение. Това е творческото въображение, човешкият гений на арх. Стоилов, това е работата на художниците, на онези, които са изградили цялата вътрешна украса. Мраморът на втория етаж е сложен така, че само да се измие, ще грейне с цялата си красота. Мозайката стои, само на отделни места е изкъртена.

– Оценява ли се достатъчно, според Вас, уникалността на строителството на самия паметник?

– От фирмата-охранител подадоха много интересна информация: когато отиват на върха по сигнал на охранителната система, заварват горе посетители, заведени от туристически фирми. Оказва се, че там е бил един архитект, който с общия план за строителството на паметника е влязъл вътре, за да се запознае с цялата вентилационна система. Мнението му е, че по своята същност тя е уникална. Затова този обект е интересен не само като паметник, а и като архитектурно решение и строителство. Арх. Стоилов не е случаен в професията. Силно се надявам, че ще се поемат някакви инициативи и за паметника ще дойдат добри времена. Сега там ходят туристически фирми, които печелят от това. А можем да печелим ние, след като паметникът влезе в цялата туристическа атракция на региона.

– Колко средства се изискват, за да бъде възстановен този обект?

– Не се изискват много средства. Например проектът на арх. Дора Иванова е на стойност 2,5 млн. лв. Една, бих казала, неголяма сума.

– Каква е Вашата идея за възстановяване на паметника?

– Държа да подчертая, че нито един от моите предшественици колеги не е стоял със скръстени ръце по отношение на този обект. Всеки е направил каквото е можал – стъпка по стъпка. Сега нашият екип информира Министерския съвет, че писмото, което те са изпратили до БСП, няма отговор. В писмото на министър Лиляна Павлова категорично беше записано, че, ако до един месец няма отговор от БСП, или пък той е отрицателен, то постановлението, с което паметникът се дава безвъзмездно на социалистическата партия, ще бъде отменено. Това, което заедно с двамата мои заместници направихме, беше да изпратим писмо до МС с молба да бъде отменено това постановление. Днес получихме проекта за отмяната му. Това ще е първата крачка, която ще даде възможност да се предприемат действия. Паметникът в момента е обявен като недвижима национална ценност.

– Какво следва оттук нататък?

– Има много варианти, които могат да се предприемат. Министерството на културата би могло да помисли по какъв начин да се погрижи за този паметник. МС биха могли да го предоставят на Община Казанлък. Но това вече не е наше решение. За нас беше важно, че го вкарахме в дневния ред на МС. Сега вече предстои движение. Какво ще се случи, на този етап не мога да кажа.

– А може ли да се каже в какво обозримо бъдеще ще започне възстановяването на рушащия се паметник?

– Трудно ми е да кажа. Може би в момента, в който влезе в сила това постановление, ще спре и това безвремие за паметника. Защото опасността да се случи нещастен случай там съществува. Сигурна съм, че ще се намери решението.

– Частна фирма е поела охраната на паметника. Вашата преценка за работата й?

– Охранителната фирма “Кремък” полага изключителни усилия за охраната. В момента е обезопасен пилонът. Има поставена сигнална уредба. При нарушения фирмата-охранител, заедно с полицията, може да се задейства и да залавя нарушителите.

– Казахте, че туристически фирми са обявили посещение на паметника. Възможно ли е те да бъдат ограничени?

– Трудно бихме могли да ги ограничим, защото това е местност. Това, което направихме, е охранителната система, която е задействана, табелите, които предупреждават, че е забранено влизането в обекта.

– Ще Ви върна към Вашето сравнение за идеологическата дреха… Защо в България все още не можем да говорим безпристрастно за социализма като част от нашата история?

– Мисля, че сме безхаберници понякога. Не можеш да гледаш как пред очите ти се рушат паметниците. Когато с г-н Драчев се качихме до паметника, чувайки шума на стърчащите ламарини, у мен остана усещането, че някой ми крещи в лицето и казва: “Така правим”. Докога по този начин?! Крайно време е да се обединим като нация. Смятам, че рано или късно, нещата ще се променят и това ще бъде преодоляно. Ако действаме по този начин, ще загубим много от паметниците си.

– Каква е политиката на Областната управа за съхраняване на паметниците, които са на територията на Старозагорска област?

– Вече е сменена Комисията по опазване на паметниците. В най-близко бъдеще предстои обиколка на всички, за да се види в какво състояние са, какво може да се направи. И да се действа.

– Минаха парламентарните избори за 44-то НС. Каква е Вашата оценка за организацията и провеждането им в Старозагорска област?

– Ние сме много щастливи, защото и като ръководство на Областната администрация, и като синхрон между отделните институции всичко се случи по възможно най-добрия начин. Това е моята оценка. Затова благодарих на ОД на МВР, на прокуратурата за отличната екипна работа и добрата координация преди и по време на изборния ден. Нямаше никакви притеснения. Всички оперативни дейности се случваха много бързо, както бяха планирани. И в нощта на изборите това се показа. Отличната организация и ред осигуриха бързото предаване на бюлетините и останалата документация.

Въпросите зададе:
Димка КАБАИВАНОВА /Старозагорски новини/

Продължете с четенето

Казанлък

Куп медали за Школа „Орфей“ от конкурса „Една българска роза“

Published

on

Изключителен успех за певиците от Школа „Орфей“ с вокалния педагог Мариана Мъгева при НЧ „Възродена Искра – 2000“  на XIII-ти национален конкурс за изпълнители на популярна песен „Една българска роза“, който се проведе на 12 юни. Той бе организиран от ОДК „Св. Иван Рилски“, и е част от празничния календар на гр. Казанлък.

На сцената на Военен клуб се срещнаха деца от различни градове на страната, за да покажат своите певчески умения.

Възпитаничките на г-жа Мъгева получиха висока оценка за вокалните си изпълнения на български и английски поп песни. Габриела Жекова, Рени Петрова и Елена Николаева, спечелиха първи места, а Илона Георгиева бе отличена с второ място от професионалното жури – Цвети Георгиева, Светлина Христова и Павел Цонев.

С качество, професионализъм и вдъхновено изпълнение талантливите момичета получиха заслужени аплодисменти от жури и публика.

Продължете с четенето

Казанлък

Назначиха нов заместник-областен управител на област Стара Загора

Published

on

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев за заместник областен управител на област Стара Загора е назначен Стоян Стоянов.

В периода август 1989 г. – април 2008 г. Стоянов е работил в Министерството на отбраната, а от април 2008 г. до декември 2011 г. в ДАНС, където е заемал позиции на изпълнителско и средно управленско ниво. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалностите строително инженерство и по национална сигурност и отбрана. Стоянов е участвал също в мироопазваща мисия в Босна и Херцеговина през 2007 г. като част от ръководството на българския контингент.

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 90 хиляди са жилищните сгради в област Стара Загора

Published

on

Към края на миналата година жилищният фонд в област Стара Загора се състои от 89 684 жилищни сгради или с 44 повече в сравнение с 2019 година. В градовете се намират 32.5% от всички жилищни сгради, а в селата – 67.5%.

Най-висок е относителният дял на жилищните сгради построени в периода 1946 – 1960 г. – 28.1%, а най-нисък на тези, построени след 2011 г. – 1.0%

Според разпределението на жилищните сгради по конструкция преобладават тухлените сгради (с бетонна плоча или с гредоред) – 60 039 или 66.9% от всички жилищни сгради. Стоманобетонните жилищни сгради в областта са 2.4%, панелните – 0.9%, а сградите с друга конструкция – 29.8%.Към 31.12.2020 г. броят на жилищата в област Стара Загора е 176 750. В градовете се намират 114 887 жилища или 65.0% от общия брой.

Най-голям е делът на тристайните жилища – 35.6% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с две стаи – 32.4%, а най-малък на жилищата с шест и повече стаи – 3.4%. Средният брой лица на едно жилище отчетен в област Стара Загора е 1.8, като за градовете показателят е 1.9 лица, а за селата – 1.5.

Преобладаващата част от жилищата са собственост на частни физически лица – 171.5 хил. или 97.0% от общия жилищен фонд на област Стара Загора.

Общата полезна площ на жилищата в областта е 12 713.6 хил. кв. метра. Средната полезна площ на едно жилище в областта е 71.9 кв. м., като в градовете тя е 72.9 кв. м., а в селата – 70.1 кв. метра.

Средната жилищна площ на човек от населението в област Стара Загора е 34.9 кв. м., като за градовете тя е 33.1 кв. м., а за селата 39.1 кв. метра. Основните признаци, характеризиращи благоустроеността на жилищата, са електрификация, водоснабденост, канализация, и изградена инсталация за централно или местно отопление (парно или газ).

От всички жилища в област Стара Загора 73.1% са електрифицирани, с водопровод и канализация. Електрифицираните жилища с водопровод, канализация и с централно или местно отопление са 20.4%, електрифицираните само с водопровод – 3.5%, а само електрифицирани – 2.8%.

Продължете с четенето

Казанлък

Изкуството и историята оказват влияние върху най-популярните валути в света

Published

on

Банкнотите на дадена нация разкриват много за начина, по който тя иска да изглежда пред другите
*
 Валутите по света носят силни послания и казват много за различните страни и тяхната култура, история и дори народопсихология. Това е заключението на международния доставчик на финансови услуги Euronet, който оперира в повече от 170 страни и е анализирал десетки видове банкноти от всяко кътче на планетата. Компанията подчертава, че когато става въпрос за валута, потребителите обикновено обръщат внимание само на стойността на парите и на това какво могат да си купят с тях, но изследването на символите на банкнотите и търсенето на потенциални скрити значения може да промени гледната точка на хората. По-долу са представени историите, които стоят зад някои от най-популярните и широко използвани валути в света.

Евро
Еврото казва много не само за философията и ценностите на Европейския съюз, но и за историята на Европа. На банкнотите могат да бъдат видени вариации на прозорци и врати, за които се предполага, че олицетворяват европейския дух на сътрудничество и откритост. Мостовете пък символизират комуникацията между различните европейски народи, както и между Европа и останалата част от света. Банкнотите показват архитектурни елементи от различните епохи в европейската история – класическа, романска, готическа, Ренесанс, Барок и Рококо.Британски паунд
На всяка британска банкнота виждаме портрет на кралица Елизабет II от едната страна, а на другата – значима историческа личност като например емблематичния премиер Уинстън Чърчил, писателката Джейн Остин, икономиста Адам Смит и други. Интересен факт е, че дизайнът се допълва от миниатюрни детайли, които разказват историята на показаните хора. Така например на банкнотата от 5 паунда е изобразена Кралицата (както е на всички банкноти), както и Чърчил. От неговата страна можем да видим изключително детайлна скица на Уестминстърското абатство и Биг Бен. Ако погледнете още по-внимателно, ще видите, че часовникът е спрял на 15:00 ч. Това не е случайно. На 13 май 1940 г. в приблизително 15:00 ч. Уинстън Чърчил се изправя пред Камарата на общините и изрича известната реплика: „Не мога да ви предложа нищо друго освен кръв, труд, сълзи и пот“. На банкнотата се забелязва и още един важен символ – емблемата на Нобеловата награда, която Чърчил получава през 1953 г.
Щатски долар
Дизайнът на щатския долар се фокусира върху политическата история на САЩ. Банкнотата от 1 долар е най-старата в сравнение с останалите на тази валута. Отпред е изобразен ликът на първия американски президент Джордж Вашингтон. Скицата се базира на оригиналния му портрет, нарисуван от Гълбърт Стюарт. На гърба пък са изписани думите „Вярваме в Бог“ (In God We Trust). Вляво има пирамида, около която се вижда надписът на латински „Annuit Coeptis“, което се превежда като „Той одобрява делата ни“. Под него пък е изписано „Novus ordo seclorum“, което означава „Нов ред на вековете“ и подчертава значението на спечелената независимост на страната от Великобритания през 1776 г. В дясната част на банкнотата е поместен държавният печат на САЩ с добре познатия белоглав орел. Той държи маслинова клонка, символизираща едновременно войната и мира, както и сноп от 13 стрели, които олицетворяват първоначалните 13 колонии.

Японска йена
Японската йена е наистина естетически издържана валута. На банкнотата от 1000 йени е изобразен Хидейо Ногучи – най-видният бактериолог в Япония, който открива агента за сифилис. На гърба ѝ пък е показан връх Фуджи – една от най-големите атракции в страната. Това е най-високият връх в Япония, достигащ 3 776 м. Друг емблематичен символ на банкнотата е японската вишна, наричана секура. Растението символизира блаженството и преходността на живота и е разположено точно под връх Фуджи. На други банкноти на йената пък са изобразени животни като мишки, коне, лъвове. Именно тези артистични елементи са превърнали японските йени в най-трудните за фалшифициране в света.

Швейцарски франк
През 2005 г. Швейцария започва да променя дизайна на валутата си. Преди това в продължение на векове на швейцарските банкноти са били показвани само известни личности. Всичко това се променя през 2019 г., когато е пусната серия, която бяга от традициите. Така например на банкнотата от 20 франка е изобразена ръка. Тя е символ на швейцарския народ и може да бъде интерпретирана като знак, че всички хора в страната работят заедно за една обща цел. Ръката държи прозрачна призма, отразяваща светлината, което е основен мотив. Останалите банкноти от серията, създадена по дизайн на Мануела Пфрундер, олицетворяват много от ключовите характеристики, свързани с Швейцария, като например растежа и научните открития.

Български лев
Българският лев става официална валута на страната малко след Освобождението – на 4 юни 1880 г. Първата българска банкнота е отпечатана през 1885 г. в Санкт Петербург и днес може да бъде видяна в Историческия музей в Габрово. Любопитен факт е, че през 1952 г. в обращение е пусната банкнота от 3 лв., която съществува до 1962 г. Първият владетел, който е изобразен на българската валута, докато все още е жив, е Цар Борис III. След смъртта му на банкнотите се появява синът му Симеон, който по това време все още е дете. Друг интересен факт е, че настоящите 50 лв. разказват любовна история. Банкнотата показва лика на поета Пенчо Славейков, а на гърба ѝ се вижда силуетът на най-голямата му любов – красивата Мара Белчева.

* * * * *За Euronet

Euronet Worldwide е водещ глобален доставчик на финансови решения и платежни услуги. Основана през 1994 г., компанията предлага услуги за финансови институции, търговци, индивидуални клиенти и други. Портфолиото ѝ включва изграждане и поддържане на банкомати, инсталиране на ПОС терминали, услуги за издаване на карти, софтуерни решения, преводи за индивидуални и бизнес клиенти и др. Euronet оперира в повече от 170 държави и има екип от над 7100 служители в 66 офиса по целия свят. Като водещ независим доставчик на АТМ услуги, компанията непрекъснато инвестира в развитието на своята мрежа и към момента оперира над 50 000 банкомата в световен мащаб.

Euronet присъства в България от 2018 г. и чрез своите ATM устройства осигурява достъп до пари в брой на удобни локации.

Продължете с четенето

Казанлък

Удължава се срокът за записване в Лятната академия на “Заедно в час”

Published

on

Удължава се срокът за записване за безплатната Лятна академия за ученици от 1 до 12 клас, организирана от Фондация „Заедно в час“. Академията ще се проведе онлайн от 26 юли до 12 август, а основната й цел е да се повиши мотивацията за учене на учениците и да подобри подготовката им по изучваните предмети. 

Лятната академия ще бъде водена от новите учители по програма “Нов път в преподаването” на фондация “Заедно в час”, а часовете ще бъдат от 9 до 12:30 като часовете са разпределени подобно на тези в училище по 30 минути за малките ученици и 40 минути за големите. Това обясни Павлина Радославова, сътрудник „Маркетинг и комуникации“ в екипа на „Заедно в час“.
“Записването трябваше да бъде до 15, но ще бъде удължен до 30 юни, така че насърчаваме всички родители, които искат да запишат децата си на безплатните занимания да го направят. Вече част от класовете са запълнени, но все още има свободни места”
Регистрацията става чрез попълване на формуляр на страницата на Заедно в час, каза още Радославова и сподели, че сред записаните вече има деца от цяла България, но децата от Стара Загора са една от най-многобройните. 

Продължете с четенето

Казанлък

Спипаха надрусан мъж да шофира кола с наказание – лишаване от право да управлява МПС

Published

on

Вчера служители на РУ-Казанлък засекли в село Енина 35-годишен местен жител да управлява лек автомобил “Фиат” в срока на изтърпяване на наказание – лишаване от право да управлява моторно превозно средство, наложено по административен ред.

В хода на проверката е установено с техническо средство, че мъжът е седнал зад волана под въздействие на наркотични вещества. Започнати са бързо производство по чл. 343в, ал. 1 и досъдебно производство по чл. 343б, ал. 3 от НК. 

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com