Свържете се с нас

Казанлък

НЧ „Искра 1860“ отново с искания към ОБ „Искра“ и Театър „Любомир Кабакчиев“

Published

on

Това стана ясно днес на заседанието на Общинския съвет в отговор на питане на общински съветник

На сесията на Общинския съвет, проведена  на 13 май 2015 г., общинския съветник Теодора Георгиева отправи питане за развитието на казуса НЧ „Искра 1860“ – ОБ „Искра“, след като ОбС прие на 17 декември 2014 г. Декларация за несъгласие с претенциите на НЧ „Искра 1860“ за заплащане на наем от Общинска библиотека „Искра“ в размер на 407 650 лева.  Претенциите в Декларацията бяха определени като обществено неприемливи и противоречащи на морала и добрите нрави.

В своя отговор на този въпрос кметът на община Казанлък Галина Стоянова  хронологично проследи развитието на ситуацията и водената кореспонденция между тези институти. Още на  12 декември 2014 г. директорът на ОБ „Искра“ Анна Кожухарова  изпраща писмо до председателя на НЧ „Искра 1860“ Васил Самарски, в което казва, че предложения  от него проект за Споразумение съществено се различава  и противоречи на договореностите, постигнати между читалището и библиотеката на среща от 2 декември 2014 г. „Постигнатото на срещата съгласие за подписване на Споразумение  и насочване на културните институти да работят за подписване на договор, уреждащ правото на ползване на сградата, в която се помещава ОБ „Искра“, не включват поставянето на каквито и да е условия и целта е да се уреди един правен спор, а не да се породи такъв“, пише още директорът на библиотеката Анна Кожухарова. Общинска библиотека изразява готовност за подписване на Споразумение и очаква текст, съгласно постигнатите договорености по време на срещата.

Но до момента няма предложен друг текст за Споразумение от страна на читалището. На 5 май 2015 г. обаче библиотека „Искра“ получава писмо от НЧ „Искра 1860“, в което се казва, че възмутен читател е сигнализирал читалището, че библиотеката разпродава книги. В писмото се напомня, че всички закупени или дарени книги преди обособяването на библиотеката като общински културен институт са собственост на НЧ „Искра 1860“ и с тях може да се разпорежда Настоятелството със свое решение. „Настоявам незабавно да спрете разпродаването на читалищно имущество, част от което придобито чрез дарения“, пише в писмото, подписано от Васил Самарски.

В отговор на това писмо директорът Анна Кожухарова  информира, че Общинска библиотека „Искра“ не продава книги от фондовете си. Тя определя сигнала като клеветнически и тъй като с него се уронва престижа на библиотеката, културната институция ще потърси правата си в съда и ще сезира компетентните органи.

 

Активността на НЧ „Искра 1860“ не е насочена само в посока библиотека Искра“, но и към един друг културен институт – Общински театър „Любомир Кабакчиев“. На сесията днес бе съобщено, че на 30 април 205 г. е изпратено писмо, подписано от председателя на читалищното настоятелство Васил Самарски, до директора на театър „Любомир Кабакчиев“ Диана Рамналиева, в което се цитира Споразумение, подписано между читалището и театъра на 11 април 2012 г. В писмото се настоява материално-отговорните лица да върнат предоставеното под наем на театъра имущество в срок до 10 май 2015 г.  В случай, че това не бъде изпълнено, читалището ще си потърси правата пред Търговския арбитражен съд при Националната юридическа фондация, ведно с всички негативни последствия за театър „Любомир Кабакчиев“.

По въпросното споразумение от 11 април 2012 г., намерено на тавана на читалището и подписано от председателя на настоятелството Васил Самарски и тогавашния директор на театъра Атанас Чопов, има заведено наказателно производство № 144 от 2013 г. за престъпление по чл. 220 от НК в Районен съд – Казанлък, по жалба на театър „Любомир Кабакчиев“. По това производство Районен съд-Казанлък има определение 121 от 07.11.2014 г., с което връща на районния прокурор досъдебното производство с указания правилно да се приложи законът. Определението е протестирано от районния прокурор до Окръжен съд – Стара Загора, като по този протест няма информация за произнасяне на съда.

Казанлък

Халил Летифов: Изборите ще трасират пътя на страната, властта не е самоцел за ДПС

Published

on

Съмненията, гафовете, скандалите бяха част от политическия пейзаж на работата на парламента през последните четири години, което бие върху авторитета и подронва доверието на българските гражданите. Създава се впечатление, че работата е плод на сделки и промени в последния момент“. Това обобщи пред БНР Халил Летифов, зам.-председател на парламентарната група на ДПС. 

По думите му изборите ще трасират пътя на страната ни и как тя ще се възстанови от кризите, и какви приоритети ще се поставят

„Изборите са важни, защото предстои нов програмен период, намираме се 30 години след прехода и 10 години след управлението на ГЕРБ… Харченето на парите от Европа трябва да става след сериозен анализ по сектори и целенасочено, за да имаме икономическо развитие“. 

В предаването „Неделя 150“ Летифов допълни: 

Разделението и между партиите, и между обществото, и между институциите е на критично ниво, опасно и ерозира държавността. Никой няма полза от това… ДПС няма за самоцел участие във властта, за нас властта е инструмент за решаването на проблемите и за решаване на важни въпроси“. 

Според него „червената линия за ДПС е липсата на управленска програма, липса на ясни приоритети и цели“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

10.79 % е избирателната активност на частичния вот в Мъглиж

Published

on

Към 10.00 часа избирателната активност в Община Мъглиж при произвеждане на частични местни избори за кмет на община Мъглиж на 28.02.2021 г. е 10.79 %, съобщават от Общинската избирателна комисия. 

На редовните избори за кмет през 2019 г. към 10 часа активността е била малко по-висока и е била 13.34%.

Близо 10 хиляди са избирателите в община Мъглиж, които имат право да гласуват в днешния ден на частичните местни избори за един от тримата кандидати за кмет. 

Изборният ден започна нормално. Всички 15 секции са отворили нормално. Няма постъпили жалби и сигнали, трима от членовете на комисии не са се явили в началото на изборния ден, съобщи за Радио Стара Загора Зорница Светославова – председател на Общинската избирателна комисия. Тя добави, че се спазват и въведените  противоепидемични мерки. 

Продължете с четенето

Казанлък

ФК “Розова долина” Казанлък постигна трета поредна победа

Published

on

Съставът на ФК “Розова долина” Казанлък постигна трета поредна победа от началото на пролетния полусезон в Югоизточната В група. Тимът, ръководен от Атанас Апостолов победи у дома на стадион “Севтополис” петия в класирането  “Гигант” Съединение с 2:0. “

Изиграхме добър мач срещу силен съперник в чиито състав има доста опитни играчи. Попаденията паднаха през първото полувреме, като първия ни гол бе в 25-та минута, а десет минути по-късно и второто попадение, което доведе резултата до 2:0. При нас се почувства и лека умора, тъй като за 7 дни това ни бе трети двубой. Важна бе победата и факта, че запазваме вратата си “суха” или без попадение в нея през пролетта. Това ме радва и се надявам да бъдем готови за следващата ни среща, която по програма е на 7 март в село Горски извор, Хасковско срещу местния тим. Нямаме конкретни цели за челно класиране, но в отбора има настроение и това е видно от резултатите и раздаването на футболистите на терена в трите досега изиграни мача”, заяви след двубоя наставникът на казанлъчани Атанас Апостолов.   БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Спокойно започна изборният ден в Мъглиж

Published

on

Спокойно започна изборният ден в община Мъглиж, където близо 10 000 души избират кмет на частичен вот.

Всички 15 секционни комисии са отворили в 7:00 часа при строго спазване на противоепидемичните мерки. За всички членове на комисиите в общината са осигурени предпазни и защитни средства.

Трима представители от различни партии в СИК-ове не са се явили, но това няма да възпрепятства изборния ден, защото те са заменени, увери председателят на ОИК Зорница Здравкова.

По думите й, тепърва започват проверките на място дали се спазват мерките по време на изборния процес. Във всяка секция са поставени ленти, които да указват разстояние от 1.5 м от гласоподавателите. Те се допускат само със защитна маска на лицето, а ако някой няма ще му бъде предоставена на място. За избирателите са осигурени и достатъчни на брой химикали, които пишат в син цвят.

Има създадена предварителна организация и график за дезинфекция на повърхностите през определено време, осигурени са препарати и хигиенни материали.

Изборните помещения ще се проветряват по 5 минути на всеки час. Дарик

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 28 февруари: Две зодии ще си скъсат нервите днес

Published

on

OВЕН

Тази неделя няма да може да избягате от неизбежното. Приемете предизвикателство с достойнство.

ТЕЛЕЦ

През този ден не бързайте да поемате инициатива. По-късно ще съжалявате, че сте се натоварили.

БЛИЗНАЦИ

Тази неделя ще имате подкрепа от член на семейството за ваш замисъл. Оправдайте доверието, което ви се гласува.

РАК

През този ден ще бъдете изключително прозорливи. Запишете някои от идеите си, за да не ги забравите.

ЛЪВ

През този ден ще трябва да признаете своя грешка. А може и да не я признаете, поне не пред другите.ДЕВА

През този ден ще изникнат непредвидени задачи. Не губете време в чудене дали да се заемете с тях, а действайте бързо.

ВЕЗНИ

През този ден се отпуснете и си представете най-хубавите неща, които може да ви се случат. Бъдете оптимисти.

СКОРПИОН

Днес няма да ви е трудно да сте победители. Само малко усилие ще ви е нужно, за да постигнете целта си.

СТРЕЛЕЦ

Това е ден, в който да проявите толерантност. Всеки има право на мнение и това, че то е различно от вашето не го прави лош човек.КОЗИРОГ

През този ден не разчитайте на случайността. Ако искате нещо – просто си го поставете за цел.

ВОДОЛЕЙ

През този ден ще трябва да направите компромис. Това е важна стъпка към укрепването на отношенията ви с любимия човек.

РИБИ

Тази неделя не оставайте длъжни на желанията си. Изпълнете всички от тях – дори тези, които са предизвикателство. 

блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Температурите падат

Published

on

В последния ден на седмицата облачността в западните райони ще е променлива, но без валежи. На изток ще има повече облаци със слаби превалявания. В хода на деня и най-вече в часовете привечер валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще се разкъса. Неделята ще е ветровита и хладна. Вятърът ще е по-осезаем на изток. В топлата част на денонощието температурите ще се движат от 8 до към 13 градуса.

В планините ще е ветровито със силни студени пориви. Слаб снеговалеж се очаква в централните и източните части на Стара планина, както и в Родопите. Температурите по високите части ще са около минус 4 градуса, в по-ниските райони – около и малко над нулата.

В понеделник температурите ще паднат с още няколко градуса. На много места в страната ще превалява слабо, предимно дъжд. Сняг в незначителни количества ще падне в планините, в Североизточна България и в Предбалкана.

Във вторник ще е хладно, но валежите навсякъде ще са спрели. Около средата на седмицата очакваме ново затопляне, с което термометрите отново ще стигнат пролетни стойности в четвъртък и петък.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com